Ce mancam si, mai ales, cum?

 
Ce mancam si, mai ales, cum?

A venit toamna, suntem in plin anotimp al belsugului recoltelor. Abundenta de fructe si legume ne imbie sa ne impartasim din darurile minunate ale naturii. Frumoase sunt pe masa si savuroase cand le gustam. Dar prea putini oameni se gandesc daca si cum pot ajunge sa fie de folos corpului, la cota maxima posibila. Acest lucru depinde mult de ceea ce se petrece cu ele dupa ce au fost consumate. Bine mestecate si imbibate cu secretia salivara care initiaza digestia, ele ajung in stomac. Aici incepe partea nevazuta a drumului lor, pana ajung in starea in care sa poata fi utilizate de catre celulele corpului. Pentru ca principiile nutritive valoroase ce se absorb in sange sa hraneasca celulele, legumele si fructele trebuie sa fie corect si complet digerate.


Fructe? Da, dar la timp potrivit

Acum ajungem la a spune ceea ce este, de regula, trecut cu vederea, anume - ca pe cat este de important ce mancam, tot pe atat este important si cum mancam. Daca fructele sunt consumate impropriu, ele nu se pot digera complet. In general, orice am manca, fructe sau alte alimente, trebuie ca, in primul rand, sa lasam sa se digere ceea ce am ingerat anterior, pana sa mai consumam altceva. Daca dupa o masa oarecare, inainte de a se finaliza digestia acelor alimente, mancam altceva, obligam tubul digestiv sa faca doua lucruri diferite in acelasi timp, dat fiind ca primele alimente sunt intr-un stadiu avansat de digerare, iar ultimele abia incep acest proces. Datorita unui astfel de amestec, pana la urma, nu se mai digera bine nici primele alimente, nici cele din urma. Rezulta niste produsi de digestie incompleti, care se absorb inevitabil in sange. Celulele nu ii pot utiliza normal, din cauza structurii lor incorecte. In acest fel, alimente care sunt foarte bune, naturale si sanatoase, atunci cand se afla in farfurie, nu pot ajunge sa hraneasca corect pe consumator.

In aceasta situatie trista se pun foarte multi oameni care consuma fructe intre mese, cat si la intervale neregulate de timp. Mai corect ar fi sa se constituie o masa separata, doar de fructe, amplasata la un interval de timp convenabil fata de masa anterioara (minimum doua ore), cat si fata de masa ulterioara.

Motivul pentru care multi oameni consuma impropriu fructele este ca, in mod fals, se crede ca digerarea lor este rapida si usoara, incat isi pot permite sa le manance oricand. De fapt, cruditatile sunt mai greu de digerat decat daca sunt preparate termic. Totodata, ele poarta o energie rece, care le face digerarea mai dificila decat in cazul alimentelor calde energetic. In cazul in care consumatorul are o capacitate digestiva buna, se compenseaza micile neajunsuri ale cruditatilor. Dar daca persoana are un deficit digestiv congenital sau daca sufera de o boala in care digestia este afectata, ea nu va digera bine cruditatile, situatie in care se produc disconfort abdominal, gaze, cat si tranzit intestinal accelerat, prin care se pierd multe nutrimente. Astfel, cei bolnavi isi intretin starea de nesanatate si isi furnizeaza neplaceri in plus, iar cei sanatosi isi pot initia anumite suferinte.

In asemenea situatii, este mai potrivit ca cei bolnavi sa consume fructele si legumele preparate termic (compoturi, mancaruri gatite). Atunci le vor digera mai usor si complet, fara acele fenomene neplacute, iar in sangele lor vor ajunge mai multe principii nutritive decat dupa consumul acelorasi produse crude. Odata depasita perioada dificila, pot sa consume din nou cruditati. Cei sanatosi, care au o capacitate digestiva redusa, pot utiliza remedii pentru fortifierea digestiei, spre a consuma fara probleme cruditatile. Atat unii, cat si ceilalti, pot incerca sucurile proaspete de fructe sau legume bine coapte, care sunt mult mai digeste decat fructul intreg. Daca nici pe acestea nu le tolereaza bine, e indicat sa le amane.

Chiar si la cei cu digestia nealterata, atunci cand sunt consumate seara, prea tarziu, inainte de culcare, fructele pot sa nu se digere complet. Aceasta din doua motive:
1. Seara, capacitatea digestiva este scazuta prin bioritmul natural.
2. In somn, digestia scade la jumatate fata de starea de trezie.


Folositi clopotelul

La fel ca la scoala, este bine sa ne amintim ca si pauzele sunt importante. Oricare lucru pe care il facem, cat de mic, inseamna un consum pentru organism. Spre a putea face din nou acel lucru sau altele mai importante, atat maine, poimaine, cat si in restul vietii, trebuie sa punem ceva la loc, adica sa avem un aport corect de alimente, lichide, dar si de odihna, relaxare si placere.

Asa cum intreaga noastra fiinta are nevoie de odihna, la fel si tubul digestiv trebuie sa beneficieze si de repaus. Incat e bine sa ne gandim mereu si la cum mancam, nu doar la ce mancam.

Iar acestea sunt doar cateva dintre regulile de viata sanatoasa, pe care cei mai multi le-au uitat, dar, in mod natural, ele continua sa functioneze si sa se manifeste, chiar daca sunt ignorate.

Dr. Cristina Aosan; foto: www.realitatea.net


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa