Metoda americana pentru slabit
- Diete -
Strategia nr. 1
• Un trio care ingrasa: grasimi + dulciuri + glucide usor digerabile. Ori de cate ori puteti, renuntati la desert! Intrucat grasimile se digera lent si raman mult timp in stomac, feriti-va sa consumati dulciuri (doar la minimum doua ore dupa masa), pentru a nu declansa impulsul periculos al formarii de depozite adipoase.
• Cina la ore tarzii. Nu mai mancati nimic consistent dupa ora 19.00, caci organismul se pregateste sa intre in repaus, reducand tensiunea arteriala, frecventa batailor inimii si pulsul. Alimentele ingurgitate seara tarziu se digera lent, lasand in urma tot felul de reziduuri, iar grasimile ramase sunt imediat absorbite in depozite.
• Gustatul de ici - de colo. Orice gustare luata intre mesele principale obliga pancreasul sa secrete insulina - hormonul ce face ca energia din hrana sa se strecoare in celule sub forma de glucoza. Atata vreme cat in sange circula o cantitate mare de insulina, corpul nu-si poate reduce rezervele adipoase. Cine mananca des - mult sau putin, n-are importanta - isi mentine procentul de insulina din sange la un nivel primejdios pentru silueta.
• Grasimi si alcool. Pentru digerarea grasimilor, corpul are nevoie de multe enzime. Pentru arderea alcoolului, de asemenea. Daca ambele sunt prezente la aceeasi masa, organismul prelucreaza cu prioritate alcoolul si lasa grasimile deoparte. Acestea sunt dirijate direct spre depozite.
• Dietele radicale. Orice regim hipocaloric reduce metabolismul (arderile din corp) cu 15-30%. Corpul se alarmeaza si pune instantaneu in functiune „programul de avarie“, ceea ce inseamna ca, din acel moment, toate alimentele pe care le primeste vor fi valorificate de doua ori mai bine. De aceea, indata ce veti reveni la vechiul sistem de nutritie, greutatea dvs. corporala va incepe sa creasca din nou.
• Stresul. Majoritatea oamenilor incearca sa-si combata suprasolicitarea nervoasa rontaind intruna tot soiul de lucruri tentante, bogate in calorii. Exista insa o metoda de reechilibrare cu mult mai buna: sport si exercitii de relaxare.
• Un mic dejun copios. Iata un meniu care face sa ne lase gura apa, dar ingrasa garantat: chifle, paine alba plus mezeluri, branza sau marmelada, eventual si niste oua prajite, cu slanina sau sunca. Nivelul zaharului in sange creste brusc, pentru ca apoi, dupa un timp, sa se prabuseasca. Rezultatul: avem o pofta nebuna de ceva dulce. Si intregul metabolism e perturbat pentru cateva ore. Formula preferata pentru micul dejun: fara dulciuri, fara fulgi de porumb (zahar camuflat!), in schimb, paine integrala, musli, iaurt si fructe.
• Indopare si infometare. Cine mananca alternativ - ba prea mult, ba prea putin - isi programeaza o senzatie de foame feroce, caci celulele adipoase care si-au marit volumul nu mai cedeaza atat de usor ceea ce au cucerit deja.
• Bombele dulci. Amatorii de delicatese cad mereu victima tentatiilor numite torturi cu frisca, praline, fursecuri, bomboane si ciocolata, insa nimic nu incanta mai tare celulele adipoase decat aceste bombe dulci, delicioase, bogate in calorii si pline de zahar rafinat. Moleculele de grasime folosesc zaharul (extras din trestie sau sfecla) ca mijloc de transport, pentru a ajunge direct in nesuferitele pernite de pe abdomen, coapse si posterior.
• Atentie la sare! Cristalele albe fixeaza apa, ceea ce duce la cresterea tensiunii arteriale si la un surplus de apa retinuta in tesuturi (edeme). Consecintele unui consum exagerat de sare: corpul se umfla, iar metabolismul se deregleaza, in loc de a sara prea mult, puteti imbunatati gustul mancarurilor adaugandu-le condimente sau frunze proaspete de verdeturi.
Strategia nr. 2
1. Supe consistente. Supa da nastere unei senzatii placute, de satietate. Ochii vad o portie mare in farfurie si deja acest lucru ne potoleste putin foamea. Apoi, volumul apreciabil de lichid umple stomacul. Evitati insa supele-crema, caci ele sunt adevarate bombe de grasime, doldora de calorii! Specialistii recomanda supele usoare, cum ar fi cele de praz ori de diverse legume, cu adaos de paste sau orez si cateva feliute de slaninuta prajita. Vedeta supelor de slabit este, fara indoiala, cea de varza (o combinatie de varza, ceapa si rosii). Varza reduce greutatea corporala. In plus, ea elimina toxinele si stimuleaza metabolismul, ceea ce, de asemenea, duce la topirea pernitelor de grasime si la ameliorarea celulitei.
2. Suc de legume, inainte de masa. Dintr-un studiu efectuat recent, reiese ca acei participanti la un experiment de slabit care au baut inainte de masa un pahar mare cu suc de legume (avand 88 de calorii) au mancat apoi, in medie, cu 136 calorii mai putin decat cei care nu bausera suc.
3. Tarate, seminte de in, fulgi de ovaz etc. Aceste substante de balast aduc organismul in forma maxima. In intestine, ele impulsioneaza digestia - premisa importanta pentru o buna valorificare a hranei si un metabolism activ, capabil sa arda rapid grasimile. In afara de aceasta, pot fi mancate in cantitati mari, fara primejdia de a asimila un numar nepermis de calorii. Sunt niste veritabili „fochisti“ ai organismului si asigura un aport masiv de minerale. Consumati-le dimineata, la micul dejun, eventual amestecate in putina branza de vaci (slaba), in iaurt, suc de portocale sau lapte degresat.
4. Fructe zemoase. Pe langa continutul ridicat de apa, fructele zemoase au si o parte insemnata de substante de balast, care potolesc foamea si activeaza functiile intestinului, in acelasi timp, capsunile, zmeura, murele sau afinele aprovizioneaza corpul cu o cantitate importanta de vitamine si oligoelemente.
5. Bauturi combinate, de la gheata. Ultima noutate americana in materie de alimentatie sanatoasa si cea mai buna metoda de franare a apetitului: bauturi reci, combinate din lapte, fructe si sucuri. Un piure din pulpa de fructe (mere, pere etc.) se amesteca cu lapte degresat sau iaurt de la gheata. (in ce priveste combinatiile posibile, fantezia se poate desfasura fara limite.)
6. Ardei iuti ca focul. O omleta condimentata cu boia, un sos rosu iute, langa cartofii copti - ajuta la slabit.
7. O zi de orez. Orezul este alimentul de baza in civilizatii in care oamenii n-au fost niciodata grasi. El contine substante valoroase si nu incarca organismul cu multe calorii. O metoda de slabit ce si-a demonstrat eficacitatea de-a lungul anilor: introduceti o zi de orez pe saptamana. Veti obtine nu numai un efect de reducere a greutatii, dar si de dezintoxicare.
8. Apa si ceai. Doriti sa aveti un corp sanatos si o silueta frumoasa? Prima regula: beti multe lichide! Pe de-o parte, organismul are nevoie de ele — aproximativ trei litri pe zi - pentru a prelucra corect alimentele. Pe de alta, lichidele furnizeaza energie, incetinesc procesul de imbatranire a celulelor si, in plus, ajuta la blocarea apetitului. Beti mai ales apa plata, sucuri diluate si ceaiuri. Ceaiurile de fructe sau de plante medicinale au nu numai un gust bun, ci si calitatea de a oferi corpului substante de importanta vitala, care il ajuta sa-si pastreze sanatatea.
Asul verde nr. 88, 2011; foto: www.slabesteusor.info