Alimentatia naturista

 
Alimentatia naturista

Pentru cei ce vor sa fie pe deplin sanatosi, exista o unica alternativa: hrana fara carne.


Regimul vegetarian

Calitatea esentiala a vegetarismului este lipsa totala a carnii (rosie sau alba). Pestele este tolerat, dar alte alimente, precum ouale si laptele, pot fi excluse. Exista trei tipuri de regimuri:
  1. Vegetarismul clasic - nu se consuma nici carne si nici peste. In schimb, sunt autorizate toate alimentele de implicare vegetala, precum laptele, ouale, untul si mierea.
  2. Ovovegetarismul - este caracterizat prin consumul de oua, dar sunt lasate la o parte laptele, produsele derivate din el, carnea si pestele.
  3. Lactovegetarismul - proteinele de origine animala trebuie sa soseasca numai prin intermediul produselor lactate.
Avantaje - A manca mai putina carne si peste permite diminuarea cantitatii zilnice de proteine, care este deseori prea mare. Suprimarea carnii si a branzeturilor permite reducerea grasimilor. Cresterea consumului de legume si fructe echilibreaza raportul intre proteinele animale si vegetale si favorizeaza reglarea tranzitului intestinal.

Inconveniente - Carnea rosie si ficatul sunt principalele surse de fier asimilat corect de catre organism. Absenta lor totala pe un termen lung risca sa aduca cu sine lipsa de fier sau chiar anemia. Lipsa indelungata a produselor lactate poate duce la grave carente de calciu si poate favoriza aparitia osteoporozei dupa menopauza. Cresterea brusca a alimentatiei cu legume, legume uscate si cereale poate cauza dezordine stomacala si balonari. Este de dorit introducerea progresiva a acestor alimente. In sfarsit, absenta pestelui este regretabila, deoarece furnizeaza grasimi cu efecte protectoare asupra arterelor.

In concluzie, suprimarea unui grup sau a altuia de alimente nu echivaleaza intotdeauna cu un regim mai sanatos, putand aparea anumite carente.


Vegetalismul

Acest regim nu contine niciun aliment de origine animala, adica nici oua, nici lapte, nici carne, nici peste, nici unt si nici miere.

Avantaje - Vegetalismul diminueaza global aportul de grasimi animale, dar acest lucru nu compenseaza intru totul numeroasele inconveniente.

Modul de alimentatie poate avea consecinte grave la adulti, dar mai ales la adolescenti si sunt urmatoarele:
  • O carenta in acizi amanat indispensabili, elemente de baza ale proteinelor.
  • Un aport insuficient de calciu (indispensabil oaselor), in plus, abundenta fibrelor (furnizate de catre legume si cereale) este o frana suplimentara in asimilarea calciului.
  • Anemii datorate absentei vitaminei B12 (exista riscul unei carente totale dupa patru ani de vegetalism) si o proasta asimilare a fierului vegetal.
  • Un deficit in vitamina A.
De luat in seama: practicarea acestei alimentatii atrage dupa sine malnutritia si intarzieri de crestere la copii.


Alimentatia biologica

A luat extindere in Occident. Scopul agriculturii biologice? Producerea unor alimente lipsite de reziduuri chimice, cu o buna valoare nutritiva. Legumicultorii suprima fosfatii si azotatii, inlocuindu-i cu traditionalul gunoi de grajd.

Avantaje - Alimentele „bio” ar fi mai bune pentru sanatate. Trebuie totusi ca alimentul sa fie cu adevarat „bio” si cultivat conform unor anumite metode traditionale: folosirea ingrasamintelor organice, rotatia culturilor si interzicerea ingrasamintelor de sinteza si a pesticidelor.

Inconveniente - Pe plan dietetic, nu exista nici unul. Dar, pe de alta parte, alimentele biologice sunt foarte scumpe si greu de gasit.

Asul verde, nr. 81, 2011; foto: www.drconstantinaruxandra.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa