Picioare sanatoase pas cu pas
- Bolile de piele -
Daca vara te minunai de cate li se pot intampla picioarelor tale, afla ca nici iarna nu-i mai blanda cu ele! Crezi ca iarna esti mai ferita de probleme daca iti ascunzi picioarele in ghete si cizme? Iata la ce trebuie sa fii atenta si ce ai de facut daca tocmai ti s-a intamplat si tie:
Degeraturile sunt cele mai frecvente probleme care te ataca la picioare iarna si sunt provocate de actiunea directa, brutala si prelungita a temperaturilor scazute asupra tegumentelor. Leziunile care apar in zona difera ca gravitate:
- Gradul l: pielea este palida, rece, dureroasa, ai o senzatie de furnicatura sau intepatura; dupa un timp, pielea isi schimba culoarea in rosu, zona chiar se poate umfla (nu se intampla intotdeauna) si apar basici pline cu lichid limpede. Acest tip de degeratura se vindeca fara urmari vizibile, dar ramane o sensibilitate la frig a zonei.
- Gradul al ll-lea: initial, pielea capata un aspect livid (eritem alternand cu cianoza - inrosirea puternica a pielii pana la invinetirea ei), apoi apar bule sangvinolente, uneori mici zone de cangrena uscata, iar zona amorteste. De regula, in urma unor astfel de degeraturi raman cicatrice.
- Gradul al lll-lea: debuteaza cu o invinetire puternica a pielii si poate ajunge chiar pana la cangrenarea tesuturilor in profunzime. Cangrena uscata se transforma in umeda, fiind, de cele mai multe ori, infectata. In acest caz, este necesara o interventie chirurgicala pentru eliminarea tesutului afectat. Uneori, degeraturile de gradul al ll-lea si frecvent cele de gradul al lll-lea sunt insotite de fenomene precum febra, stare septicemica sau soc.
- leziunile deja existente, precum micoza dintre degete;
- tulburarile de circulatie - arterite sau tromboflebite;
- bolile care afecteaza intreg organismul, scazandu-i imunitatea: diabet, tuberculoza, cancer;
- degeraturi ale zonei;
- fumat.
Eritemul pernio sau degeratura cronica este un sindrom vascular cutanat provocat de temperaturile scazute, mai ales in zilele cu umezeala ridicata. Este mai frecvent la copii, la persoane care au suferit degeraturi in trecut, la hipotensivi si adolescentii cu acrocianoza - sindrom caracterizat prin racirea si aspectul vanat-albastrui al extremitatilor din cauza tulburarilor circulatorii. Partile expuse la frig se inrosesc, pot aparea edeme moi, insotite de scaderea temperaturii locale. Prin expunerea brusca la caldura, se accentueaza mancarimea sau paresteziile zonelor afectate, iar evolutia cronica a bolii poate duce la instalarea uscaciunii pielii, care devine aspra, aparand fisuri si ulceratii ale pulpei degetelor sau chiar noduli sub piele. Este de dorit sa eviti aceasta afectiune, profilaxia fiind de baza in acest caz:
- poarta incaltaminte calduroasa, dar nu stramta;
- nu sta mult in picioare, mai ales in pozitie fixa;
- seara, fa o baie calduta la picioare, urmata de un masaj lejer;
- la recomandarea medicului, poti aplica un unguent tonic venos.
Cauzele degeraturilor
La baza acestor afectiuni, stau doua categorii de cauze:1. Interne:
- factorul anatomic - degeratura apare mai repede in zonele insuficient vascularizate;
- afectiuni vasculare periferice - arterite, varice;
- boli care afecteaza sistemul imunitar - diabet, ciroza hepatica, tuberculoza, anemie, alcoolism, subalimentatie cronica;
- varsta inaintata favorizeaza aparitia degeraturilor;
- efortul muscular intens si prelungit la altitudini ridicate.
- umiditatea poate determina aparitia de leziuni cutanate la temperaturi intre-5 si 1°C;
- incaltamintea prea stramta sau din cauciuc (favorizeaza umiditatea);
- schimbarile bruste si repetate de temperatura sau presiune atmosferica;
- fumatul.
Sanatatea de azi, nr. 12 (70), 2013; foto: www.gorjeanul.ro