Sauna, caldura care vindeca
- Diverse -
Din cele mai vechi timpuri, de la baile romane si hammamurile otomane, mica incapere calduroasa este vazuta ca loc de relaxare fizica si mentala. Nordicii chiar si in zilele noastre considera sauna o necesitate, nu un lux.
Sauna tonifica trupul si revigoreaza psihicul. Prin transpiratie, scapi de toxine, sursa de tulburari functionale sau boli cronice. Terapia prin sauna contribuie la detensionarea muschilor, amelioreaza functia respiratorie, imbunatateste aspectul pielii, accelereaza metabolismul si sporeste rezistenta organismului.
Tipuri de sauna
In functie de nivelul de umiditate si temperatura, incaperea de lemn cu virtuti tamaduitoare e de mai multe feluri.- Uscata - se numeste sauna finlandeza, suedeza sau traditionala. Este cel mai vechi tip de sauna. Temperatura inalta (ajunge la 85-90°C si chiar peste 100°C) este asigurata de pietrele fierbinti care degaja caldura. Umiditatea este redusa (intre 5 si maximum 15%). Recomandari frecvente: reumatism, depresie, ten gras.
- Cu abur - seamana cu hammamul (baia turceasca). Este o baie cu aburi (caldura este asigurata de tuburi cu aburi) cu temperatura de maximum 40°C (la jumatate fata de cea uscata), insa umiditatea ajunge pana la 100°C. Vaporii de apa sunt adesea imbunatatiti cu uleiuri folosite in aromaterapie. Recomandari frecvente: tulburari respiratorii (astm, bronsita).
- Cu infrarosu - este incalzita electric, are umiditate scazuta si temperatura moderata (40-65°C). Acest tip de sauna ti se potriveste mai ales daca nu suporti caldura. Este dotata cu sisteme speciale care emit raze ce incalzesc corpul fara a incalzi incaperea. Aceste raze seamana cu lumina solara, dar nu au ultraviolete. Recomandari frecvente: celulita, controlul greutatii.
Ritualul terapeutic
- Inainte de a pasi pragul saunei, suplimenteaza consumul de apa si sucuri din fructe proaspete.
- Nu merge la sauna imediat dupa o masa copioasa.
- Daca tocmai ai facut fitness, sauna se potriveste manusa.
- Nu e nevoie de pregatire prealabila, ci e suficient un dus.
- Ia cu tine doua prosoape: unul pentru bancheta pe care vei sta, iar celalalt pentru sters transpiratia.
- Sedinta in sine, indiferent de tipul de sauna, dureaza 15 minute. Daca nu ai mai facut pana acum, se impune o prima acomodare de zece minute, in doua reprize.
- Continua sa te hidratezi si in timpul saunei, pentru a evita pierderile bruste de minerale.
- Dupa sedinta, se recomanda dus cu apa calduta, pentru a reechilibra temperatura, masaj cu lotiuni hidratante si repaus intr-o incapere cu temperatura normala.
- Sedintele de sauna umeda pot fi efectuate zilnic, insa cele de sauna uscata sunt recomandate doar de doua ori pe saptamana.
Interzis la sauna
Daca stai mai mult de 20 de minute si mergi la sauna mai des decat e recomandat, efectele sunt de uscare excesiva a pielii si a parului. In timpul saunei, ritmul cardiac poate creste cu 50%, motiv pentru care este interzisa cardiacilor. Terapia nu este recomandata bolnavilor de cancer, nici celor ce sufera de tulburari ale circulatiei cerebrale, boli genitale, boli venoase, probleme de piele, afectiuni inflamatorii renale, astm sau boli virale (cu stari febrile).Beneficiile saunei
- Stimuleaza circulatia sangvina.
- Elimina toxinele.
- Curata si tonifica pielea.
- Revigoreaza mintea.
- Topeste celulita.
- Scade depozitele adipoase.
- Relaxeaza musculatura.
- Stimuleaza suprarenalele.
- Previne depunerile de ateroame.
- Regleaza metabolismul.
- Alina reumatismul.
- Combate stresul si anxietatea.
- Trateaza insomnia.
- Aduce buna dispozitie.
Un stil de viata
Sauna este parte integranta din cultura finlandeza: la cinci milioane de locuitori, exista doua milioane de saune, adica in medie o sauna la fiecare gospodarie. Pana nu de mult, majoritatea finlandezelor nasteau in sauna. Veche de secole, traditia saunei face parte din identitatea acestui popor nordic. Practic, in Finlanda nu exista coltisor de pamant care sa nu aiba sauna aferenta. Astfel, pe tarmurile numeroaselor lacuri, in apartamente, sedii de firma sau chiar in institutii ale statului ori in mina, exista cate o sauna. Este folosita cel putin o data pe saptamana, de obicei duminica! Potrivit unei vechi zicale finlandeze, „daca o boala nu poate fi vindecata de catran, bautura sau de sauna, se apropie moartea”.Sanatatea de azi, nr. 12 (70), 2013; foto: misterimmortal.com