Antireumatice vegetale

 

Retete naturista contra reumatismului

Celor cu varste mai inaintate, care stiu ce inseamna durerile reumatice, as vrea sa le ofer doua retete, care mie personal mi-au fost de mare folos. De ani buni, durerile de articulatii, care atata ma chinuiau inainte vreme, s-au mai alinat si ma simt mult mai bine. Ori de cate ori aud la radio ca se schimba vremea si stiu ca au sa ma cuprinda iarasi crizele reumatismale, apelez la urmatoarele leacuri:

1. Se amesteca 10 g flori de soc, 10 g flori de albastrele, 40 g flori de galbenele, 15 g radacina de brusture si 15 g radacina de pir. Se ia o lingura din aceasta plamada vegetala si se lasa intr-o cana cu apa clocotita, sa se infuzeze timp de un sfert de ceas, apoi se strecoara. Se beau doua doze de ceai pe zi, una dimineata, pe stomacul gol, alta seara, inainte de culcare. Va da si un somn linistit si garantat nu veti mai avea necazuri din pricina durerilor de oase si incheieturi.

2. Al doilea preparat este obtinut din hrean. Radacinile, spalate bine, se dau pe razatoarea mica si se pun intr-o carpa. Se asaza apoi pe articulatia imobilizata de reumatism. (Eufrosina M., Brasov)

Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: ziarulring.ro
 

Tricofitia

 
Tricofitia - cauze, diagnostic

Tricofitia este o dermatomicoza uscata sau inflamatorie determinata de paraziti din genul Trichophyton.


Tricofitia uscata a pielii paroase a capului

Tricofitia uscata este produsa, la noi in tara, cel mai frecvent, de Trichophyton violaceum (Evolceanu a izolat Trichophyton violaceum in proportie de 90%), mult mai rar de Trichophyton tonsurans (cerebriforme sau crateriforme) sau de alti tricofitoni. Este o boala a copilului si in special a copilului de varsta scolara.

Clinica. La copilul bolnav de tricofitie, se constata in pielea capului, numeroase placi mici cu diametrul de cativa milimetri, scuamoase, de forma rotunda sau neregulata. La examenul atent al acestor placi, se observa, printra perii de aspect normal, un numar mai mic sau mai mare de peri scurti de 1—2 mm, de obicei cenusii, neregulati. In scuamele detasate cu pensa de la suprafata placilor, se gasesc cu usurinta fragmente de peri de asemenea rasuciti in Z sau V si decolorati. Uneori, perii sunt rupti chiar la emergenta lor si apar ca puncte negre incluse in foliculii pilosi, de aspectul comedoanelor. Daca nu este tratata, boala persista pana la varsta de 15 si chiar 20 de ani, cand se vindeca in general spontan, fara sa lase alopecie. Aceasta vindecare este probabil in legatura cu cresterea cantitatii de acizi grasi din sebum.

Diagnostic. Examenul microscopic direct al perilor rupti (recoltati cu pensa) sau al fragmentelor de peri continute in grosimea scuamelor permite sa se constate, in interiorul firului de par, spori destul de mari, asezati in lanturi, care umplu complet firul de par (endothrix), aspect comparat cu acela al unui sac cu nuci.

Diagnosticul diferential. 1. Microsporia are, de obicei, placi mari, peri rupti la cativa milimetri, teaca albicioasa in jurul firului de par si aspectul microscopic diferit. In plus, examenul cu lampa Wood este pozitiv, in timp ce perii tricofitici nu sunt fluorescenti.
2. Favusul are godeuri galbene, zone cicatriceale alopecice si peri cenusii fara luciu.
3. Pitiriazisul simplex este difuz, cu scuame subtiri si fara peri rupti.
4. Tricotilomania se caracterizeaza prin placi alopecice in regiunile temporale, constituite din peri rupti la inaltimi variabile, coexistand cu peri de lungime normala.


Tricofitia supurata a pielii paroase a capului (Kerion Celsi)

Cel mai frecvent, este provocata de Trichophyton mentagrophytes asteroides (Trichophyton gypseum), specie de origine animala, gazda incriminata fiind soarecele sau sobolanul. Mai poate fi provocata de Trichophyton verrucosum, parazit al calului si al vitelului sau de Trichophyton quinckeanum, care are ca gazda principala soarecele, dar poate fi izolat si de la sobolan, pisica, caine si alte animale. Intamplalor, pot fi intalniti si alti paraziti ca Trichophyton violaceum si Trichophyton canis.

Conditiile epidemiologice explica relativa raritate cu care se intalneste afectiunea in mediul urban, in raport cu cel rural.

Ca si tricofitia uscata, este mai frecventa la copiii de varsta scolara. Survine mai des la baieti.

Clinica. Copilul prezinta, in pielea capului, unul sau mai multe placarde, perfect rotunde, cu diametrul de 4—6 cm si chiar mai mult, proeminand cu 5—10 mm in raport cu pielea din jur. Suprafata placardelor este rosie, presarata cu pustule foliculare si cu orificii, din care, la presiune, ies picaturi de puroi. Perii bolnavi sunt eliminati spontan prin supuratia foliculara si, rareori, se observa la suprafata placardelor peri decolorati, care nu opun rezistenta la tractiune.

Ganglionii retroauriculari si suboccipitali sunt uneori mariti de volum si durerosi prin suprainfectii. In unele cazuri, bolnavii sunt febrili. Leziuni de sensibilitate, tricofitide, se intalnesc destul de des.

Intradermomactia la extractul de Trichophyton este pozitiva.

Kerionul are, in general, tendinta la vindecare spontana prin expulzarea perilor bolnavi in decurs de cateva luni. Procesul supurativ fiind insa profund, vindecarea este urmata de cicatrice alopecice.

Diagnostic. Pentru examenul direct, se practica recoltarea perilor de la periferia placardului. Perii parazitati de Trichophyton mentagrophytes asteroides apar inconjurati de un manson de spori mici, asemanatori cu aceia din microsporie, de care se deosebesc prin faptul ca se separa in lanturi atunci cand se preseaza lamela cu obiectivul microscopului. Spori mici in lanturi se vad si in interiorul firului de par, in care se mai constata si filamente sinuoase. Cultura puroiului pe mediul Sabouraud este totdeauna pozitiva si este cel mai sigur mijloc de diagnostic.

Diagnosticul diferential se face cu furunculul antracoid, care este un proces inflamator acut, spontan dureros (Kerionul este dureros numai la presiune) si insotit de fenomene generale (febra).

Foto: animalmedia.eu
 

Dermatomicozele pielii paroase a capului

 
Informatii despre dermatomicozele pielii paroase a capului

Dermatomicozele pielii paroase a capului sunt epidermomicoze cu localizare foliculara, numite de aceea si pilomicoze, avand un tablou clinic determinat de specia parazitului. Acesta poata infecta numai omul, fiind exclusiv adaptat la specia umana (dermatofiti antropofili), poate fi contractat de la animale, gazda lor obisnuita (dermatofiti zoofili) sau din sol, in care traiesc unele ciuperci (dermatofiti geofili), ia general saprofite, contribuind la descompunerea keratinelor continute in resturi de peri sau de pene ramase in sol si care devin cateodata infestante pentru om, poarta de intrare fiind o leziune traumatica.

Este necesara cunoasterea gazdei naturale a parazitului criptogamic, pentru ca de aceasta depinde contagiozitatea lui, riscul de raspandire a bolii in scoli sau camine fiind mult mai mare in cazul dermatofitilor antropofili in timp ce contaminarea directa a unui copil de la un bolnav infectat cu un dermatofit zoofil este putin frecventa, epidemiile scolare fiind rare cu acest tip de agent fungic a carui virulenta scade dupa prima contaminare umana. Se pot observa in schimb epidemii familiale determinate de contactul cu acelasi animal.

Parazitarea parului se produce secundar unei infectii cutanate, ciuperca ajungand la nivelul stratului cornos al unui folicul pilosebaceu, trece in keratina firului de par, iar filamentele miceliene coboara de-a lungul acestuia, pe toata portiunea care contine keratina, pana aproape de bulbul pilar.

Foto: gandul.info
 

Remedii naturiste care combat oboseala

 
Retete naturiste care combat oboseala

Din cauza racirii drastice a vremii, intrucat mersul prin troiene si pe gheata constituie o reala proba de anduranta fizica, deoarece beneficiem de putina lumina naturala, nu in ultimul rand ca urmare a agitatiei deosebite si a dietei grele specifice sarbatorilor de iarna, majoritatea suntem lipsiti de vlaga, am picoti permanent, ne dam jos din pat dimineata mai obositi decat ne-am culcat in ajun, iar seara ajungem acasa franti. Din fericire, vitalitatea mentala, vigoarea corpului pot fi regasite apelandu-se la cateva mijloace pe cat de simple, pe atat de eficiente.

Intariti-va organismul cu vin de ceapa

Am luat 150 g ceapa tocata marunt, 100 g miere de salcam si un litru de vin natural rosu, le-am pus la macerat intr-o sticla si le-am lasat zece zile la macerat. Dupa filtrare, am inceput sa iau cate trei linguri pe zi, una inainte de fiecare masa. Dupa doua luni de tratament, vreau sa va spun ca aveam un tonus excelent, eram plin de optimism, oboseala disparuse total. (Radu S., Braila)


Baile cu decoct de pin, o binecuvantare

Trei-patru pumni de ace de conifer se pun la un litru de apa, se fierb bine, pana clocoteste lichidul, apoi se strecoara si se toarna ceaiul in apa din cada. Stati in baie cel putin zece minute, cat mai relaxati. Repetati procedura in fiecare seara, caci este o binecuvantare! (Alexandra D., Bacau)


Cura cu otet de mere va pune pe picioare

Dimineata, imediat ce ma trezeam, luam doua lingurite de otet de mere, diluat intr-un pahar cu apa. Trebuie baut cat mai incet, nu dintr-o data, iar cura trebuie sa dureze cel putin doua saptamani. Efectele se vor resimti dupa vreo zece zile si sunt (cel putin au fost in cazul meu) durabile. Atentie insa: daca suferiti de stomac, nu apelati la aceste remediu! (Corina Mirela F., Slatina)


Infuzia de cimbru reda vigoarea

Luati o lingurita de planta maruntita si adaugati-o in 250 ml apa clocotita. Lasati sa infuzeze zece minute, dupa care strecurati si beti preparatul cat mai cald; se consuma cate trei doze pe zi. Cura trebuie sa dureze cel putin o saptamana. Sper ca remediul sa fie benefic si in ceea ce va priveste. (Laura R., Ramnicu Valcea)

Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: samanthaku.blogspot.com
 

Remedii naturiste pentru mentinerea greutatii optime

 
Retete naturiste pentru mentinerea greutatii optime

Pe cat de gustoase, pe atat de grele, bucatele traditionale consumate de la Craciun si pana dupa Revelion lasa „urme“. Daca ati exagerat cu mancarea, iar acest lucru se observa asupra siluetei, incercati dietele si trucurile de slabire urmatoare.

Decoct pentru grabirea rezultatelor

Puneti laolalta urmatoarele cantitati de plante: 50 g frunze de vita-de-vie; 40 g frunze de mesteacan; 30 g coada-calului; 30 g crusin; 20 g radacina de fenicul; 20 g frunze de papadie; 10 g radacina de patrunjel. Se iau trei linguri din acest amestec si se pun intr-un vas cu 750 ml apa. Se fierbe trei minute, dupa care se ia de pe foc si se acopera pentru zece minute. Se strecoara ceaiul si se bea, cald sau rece, pe parcursul unei zile. Ultima cana trebuie bauta cu o ora inainte de culcare. Se procedeaza asa trei saptamani. (P. M., Bucuresti)


„Intr-o saptamana am slabit cinci kilograme“

LUNI. Mic dejun: doua linguri de cereale, o cana de lapte degresat si o jumatate de grepfrut. Pranz: salata de sfecla, un cotlet la gratar si un kiwi. Cina: supa de legume si doua mere.

MARTI. Mic dejun: cafea sau ceai neindulcite si doua felii de paine cu gem. Pranz: salata de rosii cu branza, friptura rece, un fruct (nu banana). Cina: sote de legume.

MIERCURI. Mic dejun: un iaurt, o lingura de fulgi de porumb, o banana. Pranz: ghiveci de legume, fara orez. Cina: ciuperci in sos rosu cu ceapa si patrunjel.

JOI. Mic dejun: cafea sau ceai neindulcite, doua felii sunca degresata, doua felii de paine. Pranz: sote de fasole verde, 200 g pui la gratar. Cina: un iaurt cu fructe degresat.

VINERI. Mic dejun: cereale cu iaurt. Pranz: salata de cruditati cu cascaval ras. Cina: mazare in sos rosu, cu marar.

SAMBATA. Mic dejun: un pahar cu suc natural de fructe, doua linguri de fulgi de porumb cu un iaurt. Pranz: salata de legume si o portocala. Cina: o felie de paine prajita unsa cu margarina si doi crenvursti.

DUMINICA. Mic dejun: cereale si suc de portocale. Pranz: sote de legume si friptura de vita. Cina: supa-crema de legume, ananas din compot (fara sirop). (A. N., Iasi)


Tinctura de soc accelereaza slabirea

Mi-am cumparat de la plafar tinctura si am urmat o cura astfel:
In prima zi, am luat o lingurita, la ora 18. A doua zi, am marit doza la doua lingurite, la aceeasi ora si asa mai departe, pana in ziua a saptea, cand am inghitit sapte lingurite o data. Se mentine aceasta cantitate o luna. Dozele se sporesc progresiv pentru a nu crea un soc tranzitului intestinal, care va fi mult accelerat, la fel procesele de eliminare per ansamblu. Asa am reusit sa dau jos sase kilograme in mai putin de o luna, fara nici o frustrare. Ca sa scap si de restul, am repetat tratamentul dupa o luna si jumatate. (I. N., Timisoara)


Dieta ideala de 7 zile

Mic dejun: o felie de paine unsa cu margarina, plus o cana de ceai sau cafea.

Gustare (ora 10): un mar.

Pranz (ora 12): Zilele 1 si 4 - 200 g carne de pui. Ziua 2 - 200 g carne de vita. Zilele 3 si 5 - 200 g peste. In aceste zile se adauga si o salata verde cu suc de lamaie. Ziua 6 - multa apa. Ziua 7 - 200 ml suc de portocale, plus o banana.

Gustare (ora 14): un iaurt.

Cina (ora 19): Zilele 1 si 3 - un ou fiert, plus doi morcovi rasi. Zilele 2 si 4 - 200 g branza de vaci, plus o rosie. Zilele 5 si 6 - 200 g carne de vita, plus un bol mic de orez fiert. Ziua 7 - 200 g branza de vaci, plus o rosie.

Iata cateva reguli ce trebuie respectate: nu se mananca nimic dupa ora 20, se face multa miscare, ceaiul sau cafeaua se beau neindulcite, dupa dieta nu se reia vechiul mod de a manca.

Cura se poate urma inca o saptamana, daca mai este cazul. (V. B., Slatina)

Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: benessere.ro
 

Remediu naturist pentru giardioza

 
Reteta naturista pentru giardioza

Terapie imbatabila pentru giardioza

In fiecare seara am consumat circa 50 de seminte de dovleac neprajite. Le mestecam indelung, in timp ce ma uitam la televizor si abia apoi le inghiteam. In paralel, tot seara, beam o infuzie de cimbrisor, preparata dintr-o lingurita de planta la 250 ml apa clocotita, lasand circa un sfert de ora. Totodata, preparam un decoct din 30 g radacina de sapunarita, fiarta timp de un sfert de ora intr-un litru de apa. Cu acest ceai am facut bai de sezut chiar inainte de a ma baga in pat. Dupa un tratament de trei saptamani, mi-am repetat analizele si verdictul a fost ca giardioza disparuse la fel ca si manifestarile atat de suparatoare. (Viorel S., Oradea)

Remedii naturiste nr. 1 (105)
 

Remedii naturiste pentru boli digestive

 
Retete naturiste pentru boli digestive

De multe ori, alimentatia din perioada de iarna are repercusiuni dintre cele mai neplacute asupra sistemului digestiv si nu numai. Ca urmare a exagerarilor in ce priveste preparatele bogate in grasimi animale si a celor greu de digerat, pe baza de maioneza, de pilda, organismul reactioneaza si isi fac aparitia arsurile epigastrice, diareea ori constipatia, balonarile, tulburarile hepatice, puseele de vezica biliara, manifestari care te fac sa regreti lipsa de cumpatare. Din fericire, solutii pentru a pune capat acestor stari exista.

Remediu naturist contra crizelor hepatice

Se pun, in patru litri de apa fierbinte, trei kilograme de ovaz de samanta. Dupa 20 de minute, se filtreaza infuzia si se toarna in cada cu apa calda, la temperatura corpului. Ca sa fie cu adevarat eficienta terapia, apa din vana trebuie sa va ajunga pana la nivelul pieptului. Dupa 10-15 minute, se iese, se sterge corpul si se intra in pat, la caldura. Va garantez ca pana la ziua veti dormi neintorsi. (Alexandru L., Botosani)


Remediu naturist pentru „bila lenesa“

Se pune o lingurita de papadie intr-un ibric cu 250-300 ml de apa rece, se asaza pe foc si se lasa sa dea cateva clocote, adica in jur de doua minute. Se mai tine vasul acoperit alte doua minute, apoi se strecoara. Se beau trei-patru cesti de ceai pe zi. In plus, ca sa vin mai repede de hac durerii, pun pe zona unde se afla vezica o compresa calda. Incalzesc pe soba sau in cuptorul aragazului un saculet plin cu samburi de cirese. Il las sa se racoreasca putin, apoi il asez pe locul in cauza. (Martin P., Timisoara)


Remediu naturist contra ulcerului gastroduodenal

Infuzia se obtine din patru lingurite de pulbere de pufulita, care se lasa la macerat intr-o jumatate de litru de apa clocotita, de seara pana dimineata. Se filtreaza, se pune lichidul deoparte, iar peste planta ramasa se toarna inca o jumatate de litru de apa clocotita. Se strecoara dupa zece minute, se amesteca cele doua ceaiuri si se bea intreaga cantitate pe parcursul zilei, in doua-trei reprize. (Mihai R., Bucuresti)


Remediu naturist pentru arsuri epigastrice

Ca tratament ajutator in perioadele cu festinuri ce se tin lant, beau inainte de mese cate o cescuta cu extract de gentiana, cumparat de la plafar. La fel de bun este si ceaiul din aceasta planta, pe care il puteti obtine acasa dupa urmatoarea reteta: puneti o lingurita de radacini de gentiana intr-un sfert de litru de apa rece; incalziti incet amestecul, la foc mic, lasati sa fiarba cinci minute, apoi strecurati. Beti, cu jumatate de ora inainte de a va aseza la masa, intreaga cantitate de decoct caldut. (Mioara M., Pitesti)


Remediu naturist contra diareei

Se combina, in parti egale, flori de musetel, planta cunoscuta pentru efectul sau antibacterian, si frunze de salvie, care se stie ca este un bun calmant al durerilor de burta. Se toarna peste o lingurita din acest amestec o ceasca cu apa clocotita. Se lasa vasul acoperit zece minute, apoi se strecoara si se consuma cald, cu inghitituri mici. (Dorina M., Calarasi)


Solutii contra indigestiilor si intoxicatiilor alimentare

• Daca persoana nu a avut varsaturi in primele sase ore de la masa, ele trebuie provocate, pentru golirea continutului stomacului. Intestinele se „clatesc“ band o cantitate mare de apa calda usor sarata, apoi provocand vomismente.

• Se poate administra otet de mere diluat (doua lingurite la un pahar de apa), luand cate o lingurita din trei in trei minute. Alimentatia solida va fi oprita timp de 24 de ore.

• Pentru a evita deshidratarea, ce poate aparea ca urmare a varsaturilor sau diareei, sunt indicate infuziile de armurariu. Reluati dieta mancand initial supe de zarzavat strecurate, cartofi copti, branza de vaci, paine prajita, pilaf. (Doinita V., Pitesti)


Remedii naturiste contra crampelor abdominale

Ceai de cimbru. Atenueaza colicile care apar din cauza indigestiilor. Puneti o lingura de planta intr-o cana cu apa fierbinte. Acoperiti vasul si lasati la infuzat timp de zece minute. Strecurati. Beti cate o cana de ceai proaspat preparat de mai multe ori pe zi.

Ceai de ienibahar. Calmeaza durerile de stomac si elimina balonarile. Taiati felii subtiri putin ienibahar proaspat, apoi turnati apa fiarta peste el. Lasati cateva minute, strecurati. Beti o ceasca de astfel de ceai pe zi.

Ceai de coada-soricelului. Se foloseste in special in cazul crampelor provocate de vezica biliara. Puneti doua lingurite de planta la o ceasca cu apa fierbinte. Strecurati ceaiul dupa un sfert de ceas si beti-l imediat. (Andrada F., Slobozia)

Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: ziarelive.ro
 

Apiterapie antianemie

 
Tratament naturist antianemie

Remediu naturist antianemie

In fiecare dimineata, inainte de micul dejun se ia o lingurita de polen dizolvat in putin ceai de tei sau lapte. Dupa trei saptamani de administrare se face pauza zece zile, apoi se reia cura. Polenul trebuie neaparat dizolvat, altfel nu se asimileaza. Zaharul din alimentatie se inlocuieste cu miere de salcam, se mananca mai multe produse lactate, oua, peste, ficatei, alune, nuci, legume si fructe, seminte de dovleac si de floarea-soarelui. Se beau sucuri naturale din portocale, morcovi, catina etc., combinate cu cateva picaturi de extract alcoolic de propolis. In fiecare zi, la pranz, se consuma carne de vitel la gratar, iar painea alba se schimba cu varianta integrala.

Recomand cu caldura acest tratament tuturor mamicilor a caror copii au anemie feripriva garantandu-le ca da cu adevarat rezultate. (Mioara L., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: csid.ro
 

Unguent babesc pentru vindecarea ranilor

 
Reteta naturista pentru vindecarea ranilor

Remediu naturist pentru vindecarea ranilor

Se amesteca 100 ml ulei de masline, opt grame de ceara galbena si cinci de ceara alba, plus 20 g rasina de pin si un gram de tamaie. Se adauga o lingura de unt preparat in casa, musai nesarat si se pune totul la foc domol pentru zece minute, avand insa grija ca amalgamul sa nu dea in clocot. In acest timp, se invarte bine cu o lingura de lemn si se indeparteaza spuma care se formeaza deasupra. Se lasa sa se raceasca, apoi se pune intr-un borcan, invelit in hartie neagra sau in alt material de culoare intunecata, deoarece nu trebuie sa patrunda deloc lumina. Cel mai bine e sa-l pastrati la frigider. Cu acest unguent se pun prisnite pe rana, schimbandu-le din patru in patru ore. In cazul meu, taietura s-a inchis intr-o saptamana, iar cicatricea aproape ca nu se mai observa. (F. D., Iasi)

Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: sfatulmedicului.ro
 

Leac garantat in angina pultacee

 
Remediu naturist garantat in angina pultacee

Pentru ca am o sensibilitate accentuata la nivelul amigdalelor, fac in fiecare iarna, de cel putin doua-trei ori, angina pultacee. De fiecare data, tabloul simptomelor este acelasi: dureri foarte mari la inghitire, febra, frisoane, transpiratii, pierdere in greutate. Inainte obisnuiam sa iau antibiotice cam zece zile ca sa-mi treaca. Bunica insa m-a invatat cum pot sa-mi intaresc sistemul imunitar si sa previn instalarea bolii cu costuri minime si eficienta garantata, multumita unui preparat pe baza de hrean si miere. L-am incercat anul trecut in toamna si vreau sa va spun ca nu am mai facut angina.

Se omogenizeaza o lingura de hrean (radacina data pe razatoarea mica) cu tot atata miere poliflora curata, usor lichefiata. Se consuma intreaga cantitate inainte cu o ora de micul dejun. Tratamentul se urmeaza intocmai vreme de o luna de zile, urmat de doua-trei luni de pauza, dupa care se poate relua.

Gustul acestui amestec nu este prea bun, dar va spun ca merita sa va „strambati“ putin, caci rezultatele sunt spectaculoase. Daca suferiti de boli digestive, ar fi bine sa cereti acordul medicului inainte de a urma terapia, ca sa nu va faca rau. (Dana M., Craiova)

Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: divahair.ro
 

Infuzie ce scade colesterolul

 
Remediu naturist pentru scaderea colesterolului

Tuturor persoanelor care se confrunta cu excesul de colesterol in sange le recomand sa incerce urmatorul ceai, care, in cazul meu cel putin, a dat rezultate uimitoare. Va marturisesc ca am tinut regim alimentar drastic circa trei luni, dar valorile s-au modificat foarte putin in sens pozitiv. Dupa ce am baut acest ceai insa, colesterolul rau s-a redus la jumatate. Chiar si doctorul s-a mirat cand a vazut analizele, intrebandu-ma daca nu cumva am luat cine stie ce medicamente. Ba chiar mi-a cerut reteta ceaiului, sa o recomande la randu-i si altor pacienti.

Pentru prepararea miraculoasei infuzii, intr-un litru de apa clocotita se pun trei catei de usturoi, curatati si zdrobiti, o lingura de frunze de levantica, doua linguri de hasmatuchi (planta aromata) si trei linguri de frunze de salvie, toate uscate si tocate. Se amesteca bine, se lasa sa se raceasca, apoi se filtreaza. Eu am baut cate trei cani pe zi, timp de o luna. (Ana-Maria I., Deva)

Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: realitatea.net
 

Tratament extern pentru spondiloza

 
Remediu naturist pentru spondiloza

Se procura cartofi dintr-o sursa sigura (ideea e sa nu fi fost stropiti cu pesticide si sa fie zemosi). De asemenea, se cumpara cateva radacini de hrean (proaspete, sa nu fie vestejite).

Se spala tuberculii, se curata eventual de coaja, se dau pe razatoarea mare si se pun intr-un saculet de panza de in. Se aplica aceasta cataplasma, de trei ori pe zi, pe locul dureros. Veti observa ca, dupa numai cateva minute, zona se va inrosi un pic si va va ustura usor pielea. O data cu aceasta senzatie, dispare insa si chinul, iar boala nu va va mai necaji mult timp dupa aceea. Mentineti cataplasma doar cat puteti suporta, caci este posibil sa va pricopsiti cu iritatii daca exagerati. (Dana M., Radauti)

Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: inamedicalsport.ro
 

Cura naturista contra dischineziei biliare

 
Remediu naturist contra dischineziei biliare

Un regim alimentar si o cura bazata pe germeni de grau si bitter suedez m-au ajutat sa pun capat unei suferinte biliare.

Dimineata, inainte de micul dejun, luam o lingurita de germeni de grau. La ora 10, beam un ceai de musetel, eventual indulcit cu miere de tei si mancam doua chifle de graham cu branza de vaci.

La pranz, cu o jumatate de ora inainte de masa, consumam o lamaie curatata de coaja. Dejunul consta de obicei in supa de legume, un preparat fiert, o salata de cruditati, toate pregatite cu putine grasimi.

Dupa-masa aveam un ceai din frunze de papadie (doua lingurite de planta la o cana cu apa clocotita; se lasa cinci minute).

Seara mancam foarte putin, mai mult fructe, iar la culcare imi puneam in dreptul bilei o compresa inmuiata in bitter suedez cumparat de la plafar. Tineam aceasta prisnita toata noaptea. (Ana A., Iasi)

Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: ziarulring.ro
 

„Decoctul de urzici mi-a lecuit gastrita“

 
Remediu naturist pentru tratarea gastritei

Se procura cam la jumatate de kilogram de urzici (partile de sus, nu cele dinspre radacina, care sunt mai lemnoase). Se inmoaie frunzele in apa, timp de cinci minute, pentru indepartarea prafului. Se pune un litru de apa la fiert si, cand clocoteste, se lasa urzicile la oparit. Cu o lingura de lemn se taseaza pana devin moi. Se lasa la racit, apoi se storc in maini. Tot lichidul rezultat se trece intr-o sticla - din cantitatea data trebuie sa iasa circa un litru. Decoctul de urzica astfel obtinut se pune la frigider, iar urzicile fierte ramase se folosesc la prepararea unui piure. Se consuma de trei ori pe zi cate 50 ml (un paharel) de ceai, dupa care se mananca, la o jumatate de ora, o cantitate echivalenta din urzicile fierte. Apoi se poate incepe masa propriu-zisa, cu mentiunea ca este bine sa se savureze mai intai cruditati.

Acest tratament mai este util in caz de boli de piele (acnee, eczeme, psoriazis, dermatoze diverse), anemie, hipocalcemie si hipomagnezie, hemoragii, convalescenta, guta, tabagism, hemoroizi, obezitate, alergii, afectiuni hepatice etc. (Dorin M., Craiova)

Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: suplimentenaturiste.wordpress.com
 

Remedii naturiste contra mahmurelii

 
Tratamente si remedii naturiste contra mahmurelii

Limba e atat de uscata si umflata, ca pare sudata de cerul gurii, greata navaleste in valuri, iar stomacul „arde-n flacari“... Cadrele medicale si inteleptii spun ca metoda cea mai buna de a fenta mahmureala este sa nu... te pricopsesti cu una. Dar cine mai tine cont de sfatul acesta, cand buna dispozitie e suverana si sampania spumega in cupe?! Iata o selectie a celor mai bune remedii antimahmureala, pe care sa le folositi - daca va mai aduceti aminte - la nevoie.

Suc de portocale si esti ca nou!

Daca se intampla vreodata sa exagerati cu aportul de alcool si daca rezultatul este o stare generala de rau, cunoscuta sub numele de mahmureala, in nici un caz nu puneti in aplicare sfatul „cui pe cui se scoate“, deoarece inca o bere sau orice alt lichid spirtos va va cufunda si mai tare in betie. Mai bine, puneti in practica unul dintre urmatoarele trucuri.

Micul dejun nu trebuie sa fie prea copios, insa neaparat sa contina un produs de panificatie usor sarat; de pilda pesmeti sau saratele. Bun ar fi si sucul proaspat de portocale sau de tomate, usor sarat. Ambele au capacitatea de a grabi eliminarea alcoolului din organism. Beti asadar de trei-patru ori pe zi cate 100 ml oranjada sau suc de rosii. De asemenea, ajuta sa mancati dimineata, pe stomacul gol, zece masline verzi, maruntite si amestecate cu o lingura de zahar. Si, foarte important, nu uitati sa va rehidratati. Insa in nici un caz cu racoritoare acidulate, care nu vor face altceva decat sa va amplifice greata. (Paul A., Husi)


Nectarul de papadie este tonic

Daca ati exagerat cu paharelul si va resimtiti, nu ezitati sa puneti in practica urmatoarea terapie, incercata de mine cu foarte bune rezultate. Imediat dupa ce v-ati trezit si v-ati ridicat din pat, ungeti cateva felii de paine prajita cu miere si mancati-le. Cel mai tonic in astfel de situatii este nectarul de papadie preparat in casa, dupa urmatoarea reteta:
Se pun doua maini de flori uscate intr-un litru de apa si se dau in cateva clocote. Se ia vasul de pe foc, se acopera si se lasa sa stea. Se filtreaza prin presare, se adauga un kilogram de zahar tos si zeama de la o jumatate de lamaie si se fierbe amestecul pe baia de aburi, la foc mic, pana ce siropul se leaga bine. (Costel I., Galati)


Decoctul din coji de banane ia raul cu mana

Puneti la fiert 60 g coaja de banana in 250 ml apa. Lasati sa dea intr-un clocot, apoi strecurati. Beti zeama aceasta cat puteti de fierbinte. In caz de nereusita, mai puteti repeta experienta mai tarziu. Si miezul acestui fruct exotic, extrem de bogat in magneziu si potasiu, poate limita din raul pricinuit de abuzul de alcool. (Tiberiu T., Bacau)


Ceaiul verde te pune rapid pe picioare

La o jumatate de litru de apa clocotita se adauga trei lingurite de ceai verde, zeama de la o lamaie si 200 ml de apa minerala acidulata. Pentru un efect maxim mai trebuie adaugat in recipientul in care se face infuzia un varf de cutit de sare iodata si o lingurita de miere. Lichidul se lasa acoperit zece minute si se bea treptat. (Cristian B., lasi)


Leacuri cu efect garantat contra mahmurelii

• Ignorati sfatul celor care va spun ca va veti reveni miraculos daca veti bea inca un dram de alcool. Aceasta nu este in nici un caz o solutie! Riscati sa va reimbatati de la prima inghititura, ceea ce nu e deloc de dorit. De asemenea, trebuie evitate sub orice forma bauturile acidulate.

• Beti o cafea tare, iar dupa scurt timp consumati sucul stors de la o lamaie, amestecat cu miere.

• Inghititi, imediat dupa trezire si daca aveti in casa, sapte-opt capsune proaspete. Daca nu dispuneti de astfel de fructe, turnati peste cateva felii de mandarina zdrobite 250 ml apa clocotita si beti zeama fierbinte.

• In ceea ce priveste sucurile de legume si fructe, este bine ca acestea sa fie proaspete. Cele mai bune combinatii sunt extractele din mere plus sfecla rosie, cocteilul din sucuri din varza, cartofi si morcov, cel din rosii, portocale si patrunjel.

• La fel de bun contra mahmurelii este si piureul facut din banane, capsune, miere, suc de mandarine, lapte si un praf de sare. Toate aceste ingrediente trebuie puse in blender si mixate.

• Si leacurile de la farmacie sunt foarte eficiente. Este vorba de aspirina, de vitaminele C si din complexul B sau de cisteina. Oricare dintre acestea alunga destul de usor starile de ameteala si de greata.

In final, mai trebuie mentionat ca fiecare organism reactioneaza diferit, de aceea se intampla ca un remediu sa nu functioneze la fel in cazul a doua persoane. (Dumitru R., Focsani)

Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: foodstory.ro
 

Remedii naturiste impotriva degeraturilor

 
Tratamente si remedii naturiste impotriva degeraturilor

Daca, pana de curand, temperaturile scazute ne-au mai dat un oarece ragaz, de-acum insa vremea rece este suverana. Si cum degeraturile nu sunt excluse, se impune sa stim cum pot fi depistate repede si cum se pot trata. Astfel de leziuni locale, pe fondul frigului sau zapezii, sunt consecinta inhibitiei centrilor termoreglatori. Apar mai frecvent spre extremitatile corpului, unde circulatia sanguina este mai putin intensa, putand capata usor caracter necrotic.

Preparat-minune impotriva degeraturilor

Se amesteca pana la omogenizare cantitati egale de untura cruda, nesarata, de porc si boabe zdrobite de ienupar. Alifia o pastrez la racitor si, cand am de treaba prin curte din zori pana-n seara, ma dau cu ea pe fata si pe maini, suportand mai usor viscolul, gerul si zapada. Am in casa de la Craciun si pana prin aprilie unguent din asta si nu stiu ce-i aia degeratura. (Adina G., Azuga)


Coada-calului, utila impotriva degeraturilor

Se pregateste o oala mare cu ceai de coada-calului si inveliti piciorul vatamat intr-un prosop inmuiat in ceaiul cald. Decoctul se obtine din 20 g planta uscata la doi litri de apa. Se fierbe amestecul cinci minute, apoi se acopera vasul pentru 15 minute. Se strecoara si se foloseste dupa cum am descris anterior. (Dragos M., Bucuresti)


Folositi paiele de ovaz impotriva degeraturilor

Baia cu paie de ovaz este foarte eficienta in tratarea degeraturilor. Puneti doua maini pline de paie de ovaz in patru litri de apa si fierbeti amestecul. Strecurati decoctul dupa o jumatate de ora. Adaugati-l direct in apa de baie sau folositi-l pentru comprese. Inmuiati in ceai un prosop de bumbac sau de in, stoarceti-l bine, apoi infasurati cu el zonele afectate. Deasupra aplicati un prosop uscat si un sal de lana. Indepartati compresa dupa ce s-a racit. (Sergiu N., Valeni)


Actionati de la primele simptome, in cazul degeraturilor

• Se interzic alcoolul si fumatul, insa faceti miscare moderata.

• Nu este intelept sa stati imediat in apropierea surselor de caldura sau langa foc pentru a va incalzi. Cel mai sanatos este sa va incalziti treptat, in apa calda, crescandu-i temperatura pana la circa 40°C. Zona cu probleme trebuie mentinuta in apa timp de o jumatate de ora. Pielea se va incalzi si va capata o nuanta trandafirie.

• Daca degeraturile sunt localizate la fata, aplicati un prosop inmuiat in ceai cald de galbenele.

• In nici un caz nu va frictionati cu zapada sau cu palmele uscate, caci situatia se poate agrava drastic.

• In cazul degeraturilor profunde, trebuie sa se faca reincalzirea regiunii afectate doar la o unitate spitaliceasca. Un segment incalzit si neprotejat suficient cu un pansament steril corespunzator este mult mai expus unor infectii in timpul transportului decat unul congelat!

• Daca degeraturile sunt localizate la picioare, tineti membrele ridicate dupa ce le-ati incalzit, pentru a facilita circulatia sanguina.

• Pentru a preveni alte degeraturi, nu iesiti imediat in frig dupa ce v-ati incalzit. In dispensar sau spital se folosesc vasodilatatoare si substante care refac fluxul sanguin, antibiotice (pentru prevenirea infectiilor), cortizon, analgezice, profilaxie antitetanica. (Sorin B., Brasov)

Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: sanatate.bzi.ro
 

Frumoasa si rapitoare chiar si la zero grade

 
Informatii despre tratamentul pielii, parului, mainilor si picioarelor la frig.

Alternanta gerului si umezelii de afara cu caldura uscata din casa, dieta axata in special pe carne, aportul mai scazut de lichide accentueaza in aceasta perioada sensibilitatea la nivelul fetei, palmelor si podoabei capilare. Asadar, tenul se ofileste, ridurile se adancesc si cosurile se inmultesc, mainile si buzele se deshidrateaza, parul devine tern, friabil. Faceti un mic efort si aplicati, macar o data pe saptamana, un tratament cosmetic naturist si va veti conserva frumusetea in ciuda vitregiilor atmosferice.

Retete utile pentru a va apara fata de ger

Decoct de sunatoare. Puneti doua lingurite de flori de sunatoare la 200 ml apa clocotita. Lasati vasul pe foc moale pentru cinci minute. Strecurati ceaiul si, dupa ce se raceste, imbibati in el un tampon de vata cu care va stergeti fata; repetati dimineata si seara.

Decoct de nalba mare. Puneti trei linguri de pulbere de radacina de nalba mare la 300 ml apa. Lasati amestecul sa fiarba, la foc moale, zece minute. Strecurati si adaugati in ceaiul caldut o lingurita de miere de salcam. Puneti comprese cu acest decoct pe fata, pe care le mentineti un sfert de ora.

Infuzie de musetel. Puneti trei linguri de flori de musetel intr-o cana de apa clocotita. Acoperiti vasul si lasati sa se infuzeze o jumatate de ora. Strecurati si aplicati comprese caldute pe fata demachiata in prealabil. Se mentin un sfert de ora.

Infuzie de galbenele. Peste patru linguri de galbenele, parti aeriene, turnati 300 ml de apa clocotita. Acoperiti vasul pentru 20 de minute, dupa care strecurati. Faceti spalaturi ale fetei sau aplicati comprese calde, pe care le mentineti un sfert de ora. (Ana-Maria I., Galati)


Masca de efect in caz de pori dilatati

Aveti nevoie de trei linguri de faina de ovaz, doua linguri de patrunjel verde maruntit, o jumatate dintr-un grepfrut mare si o lingura de ulei de masline.

Amestecati faina cu verdeata, dupa care adaugati zeama de grepfrut. Omogenizati bine preparatul, astfel incat sa obtineti o pasta subtire. Acoperiti vasul si lasati cam cinci minute. Turnati si uleiul de masline, amestecati din nou si intindeti pasta obtinuta pe fata curata. Dupa un sfert de ora, puteti sa indepartati masca, folosind apa calduta din belsug. La final, dati-va cu o lotiune tonica. Cu ajutorul acestui tratament, pe care mi l-a recomandat o colega de serviciu, am reusit sa scap de problema tenului gras, sa combat porii dilatati, punctele negre si cosurile, care dadeau fetei un aspect foarte inestetic. (Mihaela G., Medgidia)


Masca pe baza de argila verde, pentru un ten de diva

Amestecati energic patru linguri de argila verde (cumparati-o de la farmacie, ca sa fiti sigure ca e de buna calitate) cu doua-trei linguri de suc de struguri (nu conteaza soiul, pot fi albi sau rosii, acrii sau dulci). Incorporati un pic de ulei din germeni de grau. Aplicati masca uniform pe toata fata, exceptand zona gurii si ochilor si lasati-o sa actioneze timp de 15 minute. Clatiti-va la final cu apa calduta, pana simtiti pielea foarte curata. Argila verde contine in special siliciu, dar si alte minerale esentiale (calciu, magneziu, fier, potasiu etc), avand o remarcabila putere de absortie a toxinelor din epiderma, de asemenea certe proprietati cicatrizante. (Cerasela R., Bucuresti)


Hidratarea epidermei, indispensabila pe timpul iernii

Multe doamne si domnisoare au tendinta de a o lasa mai moale, cum se spune, cu ingrijirea tenului, in special cu hidratarea, pe timpul iernii, fiind convinse ca doar caldura soarelui duce la deshidratare, ceea ce este complet gresit. Frigul si in special viscolul sunt doi factori cel putin la fel de agresivi cu pielea. Asadar, pastrati-va obiceiurile sanatoase si pe parcursul sezonului rece, daca vreti ca pielea dumneavoastra sa-si pastreze tineretea si prospetimea. Incepeti prin a bea suficiente lichide pe parcursul zilei: minimum doi litri de apa minerala carbogazoasa, plus sucuri de legume si/sau fructe obtinute in casa. Pentru a preveni uscarea tenului, apelati la urmatoarele doua preparate, pe care le puteti obtine cat se poate de usor in casa din ingrediente de sezon:

• Luati miezul bine copt de la o banana (poate fi chiar usor innegrit) si zdrobiti-l cu ajutorul unei furculite sau al unui mixer electric. Turnati peste piureul astfel obtinut, amestecand ca la maioneza, un pahar cu lapte dulce si o lingurita de ulei de masline (sau de migdale dulci). Folositi aceasta crema pentru a va demachia seara, dar si dimineata, la trezire, pentru intretinere.

• O alta masca cu un efect hidratant dovedit obtineti astfel: dati pe razatoarea fina un mar mare, curatat de coaja si fara cotor, amestecati-l cu o lingurita de smantana proaspata si o lingurita de miere poliflora. Cand produsul este perfect omogen, intindeti-l pe fata, in strat gros. Lasati sa actioneze 20 de minute, apoi clatiti cu apa calda. (Mihaela M., Bucuresti)


Formule de ingrijire cu citrice

Vedete de necontestat in sezonul rece, apreciate de toata lumea pentru gustul racoritor si bogatia extraordinara de vitamine si minerale, citricele reprezinta deopotriva ingredientele perfecte ale formulelor destinate pielii sanatoase. Lamaile, kiwiurile si portocalele mai ales se bucura de o larga intrebuintare in cosmetica, datorita acizilor pe care-i contin si care au efecte astringente asupra epidermei, dar si a parului.

Pentru revitalizarea podoabei capilare, amestecati doua linguri de suc de lamaie cu un litru de apa. Clatiti-va parul dupa ce l-ati samponat cu aceasta „limonada“. Firul va deveni astfel mai tonic, mai usor de coafat.

Daca aveti tenul gras, apelati la tratamentul urmator. Omogenizati ulei de masline cu suc de kiwi, stors proaspat, pana ce obtineti o emulsie. Puneti cateva picaturi intr-un bol cu apa calda, amestecati bine. Dupa aceea inmuiati un prosop mai mic, stoarceti-l si asezati-l pe fata. Kiwiul contine foarte multa vitamina C, vitaminele E, B2, B3, A, acizi organici si fibre, gasindu-si multe utilizari in cosmetica.

In cazul porilor dilatati este ideala masca cu suc de portocala. Amestecati o lingurita de zeama cu o lingurita de iaurt sau de branza de vaci. Intindeti masca pe fata cu varful degetelor, lasati-o sa actioneze zece minute, apoi clatiti-va bine cu apa.

Pentru intretinerea pielii de pe intregul corp, faceti din cand in cand o baie cu zeama de lamai verzi: stoarceti sase-sapte fructe, amestecati sucul cu doi litri de zer si turnati amalgamul in apa din cada. Baia trebuie sa dureze un sfert de ceas. Incheiati cu un dus racoritor si ungeti-va trupul cu o crema nutritiva. (Cosmina T., Piatra-Neamt)


Lamaia face minuni pentru piele

Iarna, cand vegetalele proaspete aproape lipsesc din dieta, un aliat foarte pretios al tenului sanatos, mereu la indemana si la un pret acceptabil in acest sezon, este lamaia. Aceasta constituie o buna sursa de vitamina C si minerale, asigurand necesarul de elemente hranitoare indispensabile frumusetii epidermei.

Stoarceti o lamaie intr-un castronas. Adaugati un pahar de lapte integral, fiert in prealabil, o lingura de glicerina si una de miere poliflora. Amestecati bine si lasati compozitia deoparte, la rece. Seara, inainte de culcare, aplicati solutia pe ten si pe maini. Are ca efect intinerirea pielii.

Tot pentru ingrijirea tenului, stoarceti o lamaie verde intr-un castron, adaugati putina apa foarte rece si putin suc de mandarina. Umeziti-va fata cu solutia aceasta, masand timp de cinci minute, apoi clatiti cu apa calduta. (Mioara T., Constanta)


Estompati petele rosii de la ger

Se curata bine, cu peria aspra, sub jet de apa rece, un morcov mare, sanatos. Se da pe razatoarea marunta, apoi se amesteca cu o lingura-doua de smantana proaspata. Preparatul se aplica pe fata curata, se sta la orizontala o jumatate de ora, apoi se inlatura cu un tampon de vata si se spala fata cu apa rece. Se repeta procedura saptamanal. (Dorina T., Galati)


Retete pentru un par fara cusur

Parul este un important atu al frumusetii, de aceea trebuie sa-i acordati atentia cuvenita pentru a arata perfect, mai ales pe timp de iarna cand, din pricina gerului, a faptului ca este acoperit cu fesuri, se usuca si devine foarte dificil de aranjat.

Pentru revitaminizarea si intarirea firelor. Luati cateva fructe coapte de kiwi, curatati-le de coji, apoi zdrobiti-le cu furculita. Intindeti piureul obtinut pe toata lungimea firelor de par si acoperiti-va pentru 30 de minute cu o folie din plastic.

Pentru a reda stralucirea naturala a podoabei capilare, cafeaua este foarte buna. Preparati un espresso tare, lasati-l sa se raceasca pana ajunge la o temperatura suportabila. Aplicati cafeaua pe parul uscat si lasati-o sa actioneze 20 de minute. La final clatiti-va cu apa calduta. Tratamentul se adreseaza doar femeilor brunete sau satene.

Daca aveti parul blond si daca are reflexe verzui din pricina apei suprasaturate de clor, apelati la urmatoarea solutie: amestecati in parti egale suc de rosii (neutralizeaza oxizii) si vodca (combate matreata). Masati bine produsul in par, iar dupa 15 minute spalati-va cu samponul obisnuit. (Maria N., Deva)


Solutiile cosmetice ale bunicii

Ca sa indepartati celulele moarte de la suprafata epidermei si sa optimizati regenerarea ei, inmuiati putina sare de mare cu apa calduta si un dram de ulei de masline, apoi frecati-va fata, extrem de usor, pornind de la gat catre frunte. Nu apasati tare, ca sa nu va zgariati. La final clatiti-va cu infuzie calduta de musetel.

Dupa ce v-ati curatat bine fata cu un demachiant, intindeti pe piele un strat de miere poliflora lichida, combinata cu suc de grepfrut. Masati cu degetele, ca sa permiteti patrunderea in piele. Repetati tratamentul macar de doua ori pe saptamana.

Daca vi se crapa pielea mainilor. Topiti cinci-sase bucati de parafina (se gaseste in farmacie) pe baia de aburi, apoi turnati-o intr-un castron si inglobati cativa stropi de ulei esential de trandafiri. Masati-va palmele cu o crema puternic hidratanta, dupa aceea inmuiati-le pe rand in parafina calda. Repetati operatiunea de trei ori, lasand de fiecare data timp sa se usuce solutia pe palme, infasurati-va la final cu folie de plastic, astfel incat sa nu poata patrunde aer. Lasati sa actioneze 20 de minute, apoi spalati-va. Repetati tratamentul o data pe saptamana, cat tine sezonul rece.

• Usor de preparat in casa, apele de flori pot inlocui cu succes lotiunile tonice din comert. Nu e nevoie decat sa puneti o cana de apa la fiert si, cand clocoteste, sa aruncati in ibric un pumn de planta (proaspata ori uscata), in functie de tipul de piele. Lasati sa se infuzeze 15 minute, strecurati. Isi pastreaza termenul de valabilitate doua saptamani. Pentru ten normal, alegeti intre infuzia de petale de trandafir, patrunjel verde, flori de tei. Pentru ten sensibil, optati pentru apa de nalba, de nu-ma-uita sau de violete. Pentru tenul gras, excelente sunt apele de lavanda, de rozmarin, de salvie ori de cimbru. Pentru ten uscat se indica apa de menta, de musetel sau de petale de crin alb. (Madalina N., lasi)


Trucuri pentru relaxarea si tratarea picioarelor

Faceti o infuzie tare de menta; cam din zece pliculete de planta uscata la doi litri de apa clocotita. Adaugati si cateva felii de lamaie si scufundati-va talpile in acest amestec extrem de racoritor si reconfortant. Dupa vreun sfert de ora, masati-va cu un amestec din doua linguri de miere de salcam si 200 ml lapte cald, de la glezne pana la coapse. La final, clatiti-va cu infuzie de musetel (se obtine ca si cea de menta).

Pentru rehidratarea pielii, puteti utiliza o crema usor de obtinut in casa. Se iau miezurile de la doua banane foarte bine coapte, se zdrobesc cu o furculita pana devin ca un piureu fin, apoi se omogenizeaza cu doua linguri de smantana. Se aplica in strat subtire pe toata suprafata membrelor inferioare. Se lasa sa actioneze cam un sfert de ora, iar la final se clateste cu apa calduta. Efectul este extraordinar: pielea devine moale, catifelata ca de bebelus. Incercati si nu veti regreta! (Violeta G., Suceava)

Remedii naturiste nr. 1 (105) foto: clicksanatate.ro
 

Vascul - calitati terapeutice, remedii naturiste

 
Informatii medicale despre vasc

Vascul nu aduce doar noroc la inceput de an, poate fi in egala masura o adevarata binefacere pentru sanatate. Ceaiul si sucul din aceasta planta ascund nebanuite puteri terapeutice, utile in tratarea unei lungi serii de afectiuni. Din ramurele si frunze se obtine cel mai bun vasodilatator coronarian si hipotensor, un excelent stimulator al metabolismului, capabil sa tina departe bolile pancreasului si diabetul.

Tinctura utila dupa preinfarct

Am cumparat extractul alcoolic de la plafar si am inceput sa iau cateva picaturi pe zi. Vreau sa va spun ca nu am mai avut probleme cu inima, lucru confirmat de controalele periodice. Sunt convins ca acest lucru se datoreaza in mare parte si tincturii de vasc, cu care fac cel putin trei cure a cate o luna de zile pe an. (Sorin S., Bucuresti)


Menoragia, rezolvata cu un simplu ceai

Am inceput sa beau ceaiul, cate doua-trei cescute pe zi si in trei zile nu mai aveam nimic. Se consuma pana la trei cesti de fiertura calduta pe zi. (Paula D., Bucuresti)


Cel mai bun hipotensor

Se lasa la macerat peste noapte trei lingurite cu varf de vasc (aceasta planta parazitara se culege de pe un par sau mar, altfel poate fi toxica!) in 750 ml apa rece. Dimineata se incalzeste amestecul, apoi se filtreaza, in primele trei saptamani se beau zilnic trei cesti de astfel de ceai, incalzite la bainmarie inainte de administrare. Se consuma cu inghitituri mici. Urmatoarele doua saptamani se beau cate doua cesti pe zi, iar in ultima saptamana, o ceasca zilnic. Ca sa fiti siguri ca vegetala nu este periculoasa, cel mai bine este sa o procurati de la plafar. (Alexandru S., Iasi)

Remedii naturiste nr. 1 (105); foto: ecomagazin.ro
 

Cimbrul - proprietati terapeutice, remedii naturiste

 
Informatii despre cimbru

Adevarat „star“ al gastronomiei europene, in special al celei frantuzesti, cimbrul isi dezvaluie aroma delicata mai ales in bucatele gatite la foc mic, fie ca este vorba de supa sau friptura, fie de ciorba ori tocana. Cercetari recente au confirmat lucruri de mult intuite de medicina populara: frunzele contin substante cu proprietati antibacteriene si antiseptice si pot ajuta net la combaterea catorva afectiuni digestive, cum ar fi ulcerul si enterocolita. Ca si cimbrisorul, ruda sa salbatica, este excelent pentru tratarea bolilor respiratorii, a sindromului dispeptic si pentru stimularea poftei de mancare.

Un antitusiv de exceptie

Se obtine dintr-o lingurita cu varf de planta la o cana cu apa clocotita. Se strecoara dupa zece minute, se indulceste cu miere de tei si se consuma cu inghitituri mici. La fel de bun este siropul: florile si tulpinile de cimbru se pun intr-un borcan alternativ cu zahar - un strat de planta si unul de zahar nerafinat - si se apasa bine. Se lasa recipientul aproximativ trei saptamani, la cald. Se filtreaza apoi si se pune continutul la fiert pana capata consistenta unui sirop obisnuit. Se iau doua-trei linguri pe zi. (Andrei T., Ulmi)


Ceai bun in colita pe fond anxios

Infuzia se obtine dintr-o lingurita cu varf de vegetala, care se opareste cu 250 ml apa clocotita, apoi se lasa circa zece minute. Se beau doua-trei cani pe zi, in tratamente de lunga durata. (Gabriela S., Ploiesti)


Ulei mai eficace decat antibioticele

Luati o mana de frunze uscate de cimbru, macinati-le bine si turnati deasupra ulei de masline. Lasati sa se macereze, intr-un loc intunecos si uscat, cinci zile. Dupa aceea adaugati o cescuta de alcool de 70°, fierbeti amestecul la bainmarie si strecurati. Preparatul obtinut este bine sa-l pastrati la frigider. Eu il utilizez in doua feluri. In primul rand, pun intr-un vas cu apa clocotita cateva picaturi de ulei de cimbru si respir profund, pe nas, cu capul tinut deasupra vasului si acoperit cu un prosop mare si gros. Inhalatiile acestea se repeta, cand sunteti raciti, de trei ori pe zi. In al doilea rand, puteti lua, de cate trei ori pe zi, o lingura de miere in care ati amestecat o picatura de ulei de cimbru. Nu abuzati, fiindca, in cantitati mari, poate avea efecte adverse. Dar in dozele mentionate este extrem de eficient, poate cel mai de seama antibiotic natural. (Evelina Sorana P., Bucuresti)


Alcoolismul, rezolvat cu o infuzie concentrata

Se toarna un litru de apa clocotita peste un pumn plin de cimbru, se acopera si se lasa cinci minute. Ceaiul strecurat se pune intr-un termos si din el se bea la fiecare 15 minute cate o lingurita. Ingerarea provoaca greturi, varsaturi, dar si pofta de mancare si senzatie de sete. Cura se urmeaza pana la vindecare si se repeta in cazul in care ati cazut din nou in patima betiei. (Vasile P., Hunedoara)

Remedii naturiste nr. 1 (105)
 

Ginkgo biloba - calitati terapeutice, remedii naturiste

 
Informatii despre ginkgo biloba

Medicina traditionala chinezeasca utilizeaza remediile din Ginkgo biloba de aproape cinci mii de ani (arborele era considerat atat de pretios, incat imparatii il cultivau in secret, in spatele zidurilor palatelor). Astazi, stiinta a dovedit ca intr-adevar are multe calitati terapeutice, in special in sfera tulburarilor circulatorii si a bolilor asociate cu acestea.

Extractul este excelent contra arteritei

Am luat cate 30 de picaturi de trei ori pe zi, cu zece minute inainte de mese, intr-o cura de patru saptamani, pe care am repetat-o de mai multe ori pe parcursul unui an. Cand am mers la control, specialistul m-a felicitat, caci starea mea de sanatate era mult imbunatatita. Sunt convins ca acest fapt se datoreaza si extractului. Remediul favorizeaza circulatia la nivelul arterelor mici si a capilarelor, precum si scaderea vascozitatii sangelui, datorita efectului antiagregant plachetar. (Dumitru M., Suceava)


Intarziati efectele inaintarii in varsta

Eficienta remediilor obtinute din ginkgo s-a demonstrat in boli greu sau imposibil de tratat prin alte mijloace terapeutice. Asa este cazul temutei maladii Alzheimer, al retinopatiei diabetice, tulburarilor circulatorii periferice, al unor dereglari senzoriale vertij, tinitus - asa-numitele tiuituri in urechi). Mai dau rezultate bune in astmul bronsic, in aritmii cardiace, in cardiopatia ischemica sau in ameliorarea sechelelor post-infarct miocardic acut ori dupa un infarct cerebral.

Nu numai in scop curativ, ci si profilactic, extractul din frunzele de ginkgo isi gaseste o larga utilizare. Este indicat in intarzierea procesului de imbatranire celulara, in impiedicarea scaderii capacitatii de memorare afectata de varsta sau de diverse afectiuni neuropsihice, in mentinerea normala a procesului de concentrare a atentiei, in prevenirea aparitiei tulburarilor senzoriale (de auz, de vaz). Fara sa exagerez cu nimic, as spune ca ginkgo si senilitatea se afla pe pozitii ireconciliabile. (Dr. Serban IONESCU, Bucuresti)


Energie fizica si mentala superioara

Dupa trei luni de tratament cu ginkgo, asociat cu multivitamine, starea mea mentala s-a imbunatatit enorm. Gandurile au mai multa claritate, senzatie pe care nu am mai avut-o de cativa ani, am mai multa energie si nu mai sunt obsedata ca mintea o s-o ia razna. (Amalia B., lasi)


Proprietati exceptionale

In Europa, tari ca Germania si Franta cultiva ginkgo in scopuri medicinale (extractele sunt prescrise frecvent de catre doctori). La nemti, de pilda, planta este autorizata pentru tratamentul multor suferinte cerebrale, de la tiuituri in urechi (tinitus), pana la deficiente de memorie, de la anxietate si ameteli, pana la dureri de cap si stari de nervozitate. De asemenea, este intrebuintata frecvent in tulburarile circulatorii.

Principala proprietate a acestui remediu milenar este capacitatea de a imbunatati circulatia catre toate regiunile corpului, inclusiv a creierului, fapt considerat cheia beneficiilor pe care le aduce pacientilor cu Alzheimer sau celor care au suferit un atac cerebral. (Prin cresterea volumului sanguin, se furnizeaza mai lesne nutrimente esentiale organelor sau tesuturilor lezate.) De asemenea, ginkgo are o actiune favorabila asupra vaselor de sange si previne infarctul miocardic sau problemele circulatorii. Nu in ultimul rand, este o vegetala bogata in antioxidanti - substante ce lupta impotriva radicalilor liberi, care determina degenerari celulare. Milioane de persoane din intreaga lume au descoperit puternicele beneficii aduse de ginkgo in ameliorarea numeroaselor deficiente legate de imbatranire. Marile laboratoare farmaceutice si-au indreptat atentia asupra vechiului remediu, unul dintre cele mai vandute la ora actuala.

Ginkgo poate fi luat sub forma de capsule, 120-240 mg pe zi dintr-un extract standardizat, fiind doza recomandata de majoritatea expertilor. 40 mg de trei ori pe zi este o cantitate considerata rezonabila. Din tinctura se iau cate l0-15 picaturi pe zi, in mai multe reprize. (Vlad M., Bucuresti)

Remedii naturiste n. 1 (105); foto: xingshenzhuang.ro
 

Untul-pamantului: calitati terapeutice, remedii naturiste

 
Informatii despre untul-pamantului

Remediile din radacina de untul-pamantului sunt empirice prin excelenta, cercetarile stiintifice privind confirmarea efectelor terapeutice fiind abia la inceput. Se gaseste in special la culegatorii de ierburi medicinale mai experimentati, fiind putini aceia care stiu sa o recunoasca si sa o recolteze corect. Se foloseste mai ales proaspata, numai in uz extern, pentru calmarea afectiunilor respiratorii si a durerilor provocate de boli osteo-articulare: sinuzita, bronsita, pneumonie, respectiv reumatism acut sau cronic, lombosciatica, spondiloza cervicala, artrite, deformari precum ciocurile spinarii etc.

Stopati imediat puseele de sinuzita

Am pus intr-o bucata de tifon o lingura de radacina de untul-pamantului data inainte pe razatoare si o lingura de radacina de hrean rasa, apoi am impaturit pansamentul. L-am asezat pe frunte, exact unde ma durea si am lasat vegetalele sa actioneze la inceput numai doua minute; incet-incet, am ajuns la un sfert de ora. Cat timp actiona compresa, mi se intampla ceva extraordinar: scoteam pe nas o cantitate impresionanta de secretii, iar durerea si senzatia de presiune dispareau. De atunci, am mai folosit de cateva ori tratamentul si niciodata nu m-a dezamagit. (Paul I., Brasov)


Prisnita pentru boli pulmonare

Se aplica pe torace - uns in prealabil cu alifie de galbenele - o pasta obtinuta din cinci linguri de untul-pamantului (planta prefera zonele pietroase, unde radacina sa impresionanta se „ascunde“ temeinic, fiind destul de dificil de adus la suprafata) si doua linguri de hrean, date inainte pe razatoare, plus patru linguri de seminte de in macinate cu rasnita. Deasupra se asaza o bucata de panza de bumbac si o alta din lana, care sa mentina caldura. Se pastreaza aceasta cataplasma, daca suportati, desigur, pana la o jumatate de ora pe seara. Amalgamul poate fi folosit de mai multe ori. Tratamentul se repeta patru-cinci zile la rand si are drept efecte benefice: stimularea imunitatii, eliminarea secretiilor bronsice in exces si usurarea respiratiei. (Mioara T., Bucuresti)


Precautii la folosirea radacinii

Radacina de untul-pamantului poate provoca anumite reactii alergice cutanate, percepute ca un soi de arsuri locale, mai ales la persoanele cu pielea deschisa la culoare. De aceea este foarte important sa:

• ungeti mai intai pielea unde urmeaza sa puneti cataplasma cu putina crema mai grasa;

• aplicati leacul intai pe o portiune restransa de epiderma, crescand aria tratata progresiv, pe masura ce va convingeti ca reactia la tratament este normala;

• lasati planta la inceput doar pentru maximum un minut, crescand durata doar daca nu apar leziuni cutanate.

Totodata, nu folositi niciodata planta in administrare interna, caci poate provoca tulburari digestive si nervoase foarte grave. (Ana C., Petrosani)

Remedii naturiste nr. 1 (105)