Plante medicinale administrate intern
- Angelica (Angelica archangelica) - se fac cure de cate 30 de zile cu pulbere de radacina, flori si seminte, din care se ia cate jumatate de lingurita de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Are efecte detoxifiante si o actiune extrem de complexa asupra sistemului nervos central, intrucat contine atat principii active care-i stimuleaza activitatea, cat si principii active cu efect calmant. In scleroza in placi ajuta la coordonarea motorie, incetineste procesele de demielinizare.
- Ginsengul (Panax ginseng)- nu se stie exact mecanismul prin care radacina acestei plante actioneaza in aceasta afectiune, insa este cert ca pacientii care fac tratamente de lunga durata cu ginseng se simt mult mai bine. Un studiu chinez arata ca pacientii care fac cure de 60 de zile cu ginseng cu 15 zile de pauza au o mult mai buna coordonare a miscarilor, au crize dureroase mai rar, tulburarile de vedere sunt mai putin frecvente. Ginsengul se gaseste la noi conditionat sub forma de capsule sau de extracte zaharoase, care se administreaza conform prospectului.
- Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) - se ia sub forma de tinctura, cate jumatate de lingurita de patru ori pe zi, in cure de 21 de zile, cu 10 zile de pauza. Fiecare doza de tinctura se administreaza in apa, pentru a diminua efectul alcoolului, care altfel este strict contraindicat in aceasta boala. Mai multe cercetari arata ca tratamentul cu lemn-dulce incetineste procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central, avand intre altele efecte similare cortizonului, dar cu reactii adverse mult mai reduse.
Plante medicinale administrate extern
- Brad (Abies alba) - acele proaspete de brad se zdrobesc pe o planseta de lemn cu ajutorul unui tocator, apoi se invelesc in tifon si se aplica pe sira spinarii, vreme de cel putin o ora, asezand deasupra un fular gros, astfel incat sa nu apara senzatia de frig. Tratamentul se face o data la 2-3 zile, mai ales pe perioada sezonului rece.
- Branca-ursului (Heraclea sphon-dyllium) - frunzele proaspete ale plantei se zdrobesc pe o planseta de lemn si apoi se pun de-a lungul coloanei vertebrale, acoperindu-se cu folie de nailon si o tesatura de lana. Se face aceasta aplicatie vreme de 2 ore, dupa care frunzele se indeparteaza si se acopera spatele asa incat sa fie tinut in permanenta cald. Acest tratament se face pe perioada verii si a toamnei (cand se gasesc frunze proaspete) o data la 3 zile, iar in perioada tratamentului este strict interzisa expunerea la soare a zonelor pe care s-a facut aplicatia.
- Traista-ciobanului - intr-o sticla de un litru se pun parti aeriene de traista ciobanului fin tocate (ca zarzavatul pentru supa) pana cand se umple, iar deasupra se pune tuica tare (30-40 de grade). Se inchide sticla si se lasa sa macereze la soare vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza. Cu solutia rezultata se fac frictionari ale zonei spatelui o data la doua zile.
Gemoterapie
Este o forma de tratament care se foloseste exclusiv de partile tinere (adica muguri, mladite, radicele) ale plantelor. Aceste parti tinere ale ierburilor de leac contin anumite substante cu efecte hormonale cu totul exceptionale, cu o actiune extrem de fina si eficienta asupra unor sisteme din organism cum ar fi cel nervos, endocrin, imunitar, cardiovascular. Iata in continuare doua indicatii ale gemoterapiei in cazul sclerozei in placi:
- Muguri de smochin (Ficus carica) - cercetarile facute de catre medicul francez Louis Pommier arata ca administrarea maceratului glicerinat din mugurii si mladitele acestui arbore ajuta la reglarea proceselor de productie a celulelor ce intra in componenta maduvei spinarii. Se fac tratamente de lunga durata, in care se iau 50 de picaturi de extract de muguri smochin pe zi, in combinatie cu urmatorul gemopreparat:
- Muguri de nuc (Juglans regia) - are o subtila actiune asupra metabolismului acizilor grasi din organism, acizi grasi care joaca un rol decisiv in regenerarea celulelor sistemului nervos central. Se iau cate 50 de picaturi de macerat glicerinat pe zi, in cure de 90 de zile cu 21 de zile pauza.
Regimul Oshawa
Este o forma de tratament alimentar pusa la punct de catre medicul japonez
George Oshawa, fondatorul medicinii macrobiotice, care presupune consumarea vreme de zece zile doar a patru cereale (grau, orez, mei, hrisca), fierte sau coapte, sarate dupa gust. In afara acestora si a apei nu se consuma niciun alt aliment in acest rastimp, exceptie facand plantele medicinale si, eventual, cele vitaminizante. Iesirea din regimul Oshawa se face gradat, band la inceput (in primele 12-24 de ore) ceaiuri si sucuri de fructe, apoi supe sau ciorbe de legume si ulterior continuand cu un regim vegetarian 100%. Cura se poate repeta la un interval de timp de 3-5 zile, insa de maximum 7 ori la rand, dupa care se va face o pauza mai lunga (minimum o luna). Este un tratament conceput pentru echilibrarea energetica a organismului, care s-a dovedit in practica de un real folos in tratarea sclerozei multiple, care in opinia medicinii traditionale chineze si japoneze este o boala produsa de excesul de energie feminina Yin si de un deficit al energiei solare, masculine Yang. Din punctul de vedere al tipologiei pacientilor, regimul Oshawa este in mod special recomandat celor cu un psihic labil, care se confrunta cu probleme de echilibru emotional, demobilizandu-se usor, care au probleme de supraponderalitate dupa terapia cu corticoizi.
Alimente medicament
Vom incepe prin a trece in pagina principalele alimente care favorizeaza procesele autodistructive din organism, intre care pe primul loc sunt produsele suprarafinate, adica zaharul (se va inlocui cu miere), margarina (se va inlocui cu mici cantitati de unt), faina alba (se va inlocui cu faina integrala), uleiul rafinat (se va inlocui cu ulei presat la rece). O alta categorie de alimente al caror consum va fi redus sau care vor fi eliminate din dieta sunt cele bogate caloric, dar sarace in nutrienti: carnea si preparatele de carne, ciocolata, produsele de cofetarie si dulciurile concentrate in general. Un alt inamic al sistemului neuroendocrin este alcoolul, care mai ales in doze repetate are un efect cat se poate de nefast asupra sensibilelor mecanisme care coordoneaza constructia si reconstructia celulelor sistemului nervos (la fel ca si tutunul). Nu in ultimul rand, se recomanda renuntarea la produsele cu aditivi alimentari sintetici, care pe termen lung au un efect dezastruos asupra imunitatii. Produse cu continut ridicat de aditivi sintetici sunt: majoritatea sucurilor din comert, supele si cremele instant, cipsurile, dulciurile preambalate, aproape toate conservele. Iata in continuare si alimentele medicament in aceasta afectiune:
- Uleiul alimentar de in - contine anumiti acizi grasi care sunt foarte importanti pentru terminatiile nervoase. Cand acestea sunt deteriorate si incapabile sa transmita mesajele catre creier, asa cum se intampla in scleroza multipla, uleiul de in este foarte eficient, mai ales daca este inclus in acest program dietetic mai cuprinzator. Se ia la inceput o perioada de patru-opt saptamani, cate 8 linguri de ulei de in pe zi, apoi se va putea trece la o doza de intretinere de 1-2 linguri pe zi.
- Uleiul de catina - contine, pe langa acizii grasi despre care vorbeam anterior, vitamina E si vitamina F, extrem de importante pentru bolnavii de scleroza in placi. Se administreaza cate 30 de picaturi de trei ori pe zi, in cure de minimum patru saptamani.
- Afinele si coacazele negre - se administreaza in stare proaspata, atunci cand este sezonul lor de culegere, adica iunie-iulie in cazul coacazelor negre si iulie-august in cazul afinelor. Se consuma cate 50-100 de grame din aceste fructe pe zi, in cure de o durata cat mai mare. Cel mai bine este ca administrarea acestor fructe sa se faca pe stomacul gol, cu 10 minute inainte de masa.
- Drojdia de bere - se consuma sub forma de tablete, pe care le gasim in magazinele naturiste, fiind extracte atomizate de drojdie conditionate sub forma de comprimate. Sunt de regula foarte eficiente in terapie, fiind obtinute din culturi de drojdie selectionate asa incat sa aiba o concentratie ridicata de vitamine din complexul B si de seleniu. Se administreaza conform prospectului. O cura cu drojdie dureaza 30 de zile (pentru a nu afecta flora intestinala), urmate de o saptamana de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
- Morcovii, patrunjelul, telina si varza - contin vitamine si minerale extrem de folositoare pentru sistemul nervos. Se consuma sub forma de salata de cruditati asezonata cu ulei de masline sau de floarea-soarelui presat la rece. De la nicio masa de pranz sau de seara nu trebuie sa lipseasca o salata de cruditati care sa contina aceste ingrediente, precum si altele, cum ar fi ridichile, salata verde, sfecla rosie sau broccoli.
- Susanul, nucile, semintele de dovleac si de floarea-soarelui - sunt cea mai buna sursa de calorii pentru bolnavii de scleroza multipla. Extrem de bogate in acizi grasi polinesaturati, usor de metabolizat si foarte hranitoare, aceste seminte trebuie sa devina aliment de baza pentru bolnavii de scleroza in placi.
Homeopatia
Poate incetini sau, in timp, chiar opri procesul de demielinizare a maduvei spinarii. Rezultatele cele mai bune s-au obtinut prin folosirea asa-numitelor „remedii constitutionale”, care nu actioneaza doar asupra unui sistem sau aparat anume, ci armonizeaza pacientul pe ansamblu. Aceste remedii pot fi prescrise doar de catre un medic homeopat, dupa un consult amanuntit, administrandu-se pe perioada si dupa schema prescrise de acesta.
Veninul de albine
De cativa ani terapia cu intepaturi de albina facute pe puncte specifice ale acupuncturii tinde sa revolutioneze conceptele clasice de tratament ale acestei boli. Aceste intepaturi controlate, facute dupa o schema extrem de riguroasa, de catre un medic specialist, ajuta nu doar la stoparea bolii, ci si la recuperarea capacitatilor motorii si de coordonare. La noi in tara aceasta terapie este facuta de catre dl.
doctor Stangaciu si de catre medicii formati de domnia sa in acest sens.
Yoga
Am lasat la urma aceasta terapie milenara, nu pentru ca ar fi cea mai putin semnificativa, ci din contra, pentru ca in practica a dat cele mai spectaculoase rezultate la bolnavii cu scleroza in placi. De-a lungul anilor s-au constatat adevarate miracole produse cu pacienti care au practicat yoga. La noi in tara exista mai multe centre de yoga in care bolnavii pot primi indicatii competente, in cele ce urmeaza vom prezenta cateva tehnici elementare:
- Respiratia yoghina completa - modul de executie este simplu: ne asezam pe un scaun tinand spatele drept si ne pozitionam o mana pe abdomen si una pe torace. Expiram adanc si ne tinem respiratia vreme de doua secunde, dupa care inspiram pe nas gradat, calm, dilatand la maximum narile, asa incat aerul sa patrunda aproape fara zgomot. Intai vom umple cu aer zona inferioara a plamanilor, ceea ce va dilata abdomenul impingandu-ne palma plasata pe el, apoi vom umple zona medie a plamanilor, ceea ce va provoca dilatarea la maximum a toracelui si abia in final vom umple cu aer zona superioara a plamanilor, ceea ce va determina inaltarea claviculelor. Ne tinem respiratia vreme de alte doua secunde, dupa care expiram lent aerul pe gura. Se fac in total minimum 20 (ideal ar fi 50) de astfel de respiratii complete pe zi, in cure care dureaza 6 luni. In timpul retentiei pe plin (cu aerul in plamani) vom vizualiza cum o energie galben-aurie se raspandeste in intregul corp aducand o senzatie de pace, iubire, vindecandu-ne trupul si sufletul. Este o tehnica simpla, dar care face minuni in stoparea acestei boli si eliminarea simptomelor sale.
- Concentrarea privirii - vreme de 10 minute privim flacara unei lumanari aprinse, fara sa clipim, fara sa ne mutam privirea si incercand pe cat posibil sa nu ne gandim la nimic altceva. Este un exercitiu care amplifica o calitate rara: puterea de concentrare mentala, capacitate extrem de utila pentru bolnavii de scleroza in placi. Tehnica de concentrare a privirii ajuta la pastrarea si la redobandirea controlului asupra tuturor segmentelor corporale, previne depresia psihica si anxietatea, ajuta la pastrarea capacitatilor cognitive.
Foto: www.agerpres.ro