Sanatate cu tarate de grau

 
Sanatate cu tarate de grau


Taratele de grau nu se cern; cu cat sunt mai mari, cu atat sunt mai eficiente. Contin celuloza, complexul vitaminelor B, minerale, bune pentru sanatate. Se pastreaza in pungi de hartie (nu de plastic), in frigider (impotriva moliilor). Se pot consuma tot timpul, chiar toata viata (daca este cazul); se pot face si pauze: o zi pe saptamana sau o saptamana pe luna, sau se pot lua alternativ - o zi da, una nu.

Preventiv, se consuma zilnic, cu circa 30 minute inainte de micul dejun, o lingura de tarate inmuiate cu 2-3 linguri de apa (apa de izvor - daca este posibil), la temperatura camerei (taratele se pun la inmuiat de cu seara); la inghitire ne ajutam cu inca putina apa sau ceai de sunatoare sau de musetel - la temperatura camerei. Reprezinta un pansament gastric suta la suta natural.

Un alt mod de folosire: se inmoaie, de cu seara, 2 linguri tarate de grau cu apa si se lasa peste noapte, iar dimineata se mananca, pe stomacul gol, cu putina miere de albine, mar ras sau iaurt.


Insuficienta circulatorie cerebrala si afectiuni digestive

De trei ori pe zi, cu 15 minute inainte de mese, cate 1-2 lingurite de tarate de grau, inmuiate in apa. De baut bors de tarate cat se poate de des (contine calciu, magneziu, vitaminele B, celuloza, bune pentru sanatate).


Tarate de grau contra constipatiei

  • Taratele de grau necernute: 2 linguri de tarate se pun, de cu seara, intr-o jumatate de cana cu apa; se consuma dimineata, inainte de masa. Daca se umfla si nu mai are lichid, mai adaugati putin ceai cald sau apa la temperatura camerei.
  • Reteta sigura: 2 linguri tarate de grau + 2 linguri miere de albine + 2 linguri nuci macinate + 2 linguri smantana + 2 mere rase. Se amesteca toate si se consuma 2 linguri pe zi, dimineata, inainte de micul dejun, dupa care se bea o cana de ceai de musetel (se pastreaza la frigider). Se pot dubla cantitatile - la 4 linguri.
  • In acelasi timp puteti consuma si grau incoltit (cand ii apare coltul), cam 35-40 g pe zi, dupa ce ati mancat taratele. Graul incoltit trebuie luat 20 de zile pe luna.

Tarate de grau contra constipatiei cronice

Se amesteca 2 linguri de tarate de grau cu o lingura de miere de albine si o ceasca de lapte fierbinte; se administreaza pe stomacul gol. Vindeca chiar si scaunul cu sange. Pentru inceput este bine sa se consume si seara, dupa masa. (Vindeca sigur!)


Contra constipatiei la copii: „prajitura” din tarate de grau

Se pun, de seara, intr-un ibric, 2-3 linguri tarate proaspete si se acopera cu putina apa. Se lasa pana dimineata, cand se adauga putin lapte dulce si se fierbe cateva minute. Se indulceste cu miere de albine si se garniseste, dupa inspiratie si gust, cu nuca pisata, alune, stafide, gem, fructe din dulceata, fructe crude taiate marunt etc. Poate deveni o adevarata prajitura si poate substitui micul dejun. Este hranitoare, contine vitamine, enzime, minerale, celuloza, bune pentru sanatate. In cazuri mai severe, doza se poate repeta si seara.


Tratament cu tarate de grau pentru tumora de colon

  • Infuzie de tarate: 2-3 linguri de tarate se pun intr-un borcan de 0,8 l. Se toarna deasupra, pana aproape de gura, apa clocotita. Dupa racire se strecoara si se bea.
  • Se pun 2-3 linguri de tarate intr-un borcan de 0,8 l. Se acopera cu apa rece si se lasa sa stea peste noapte. A doua zi se strecoara si se bea tot lichidul. Daca puteti, este foarte indicat sa consumati si partea groasa (taratele ude).
  • Germeni de grau incoltit: intr-un borcan de 400 g se pun boabe de grau ca sa umple cam 2/3 din borcan. Se spala foarte bine inainte si se lasa acoperite cu apa. Apa din borcan se schimba de cel putin 2-3 ori pe zi, timp de 2-5 zile, in functie de temperatura ambianta. Dupa ce ies radacinile (ca niste firisoare albe), rasare si un varf verde. In aceasta etapa graul se poate consuma - pana ce firul verde atinge maximum 1 cm. Se consuma la fiecare masa cateva linguri sau o masa pe zi de grau incoltit: 60-80 g.
  • Graul incoltit se poate administra si astfel: 1-2 lingurite pe zi, timp de 15 zile pe luna, pe o perioada de 2-3 luni (grau incoltit se gaseste si gata preparat, la magazinele naturiste), il puneti in lapte caldut, fara sa-l fierbeti.
  • Consumul de grau germinat, 40-60 g pe zi, bine mestecat (altfel se elimina in scaun multe boabe nedigerate), aduce un aport natural de vitamine, enzime, minerale, bune pentru sanatate.

Bautura minune pentru sanatate: zeama de tarate

5-10 linguri de tarate de grau se pun intr-un litru de apa rece - in vas de sticla. Se lasa de seara pana dimineata; se strecoara si zeama se bea in timpul zilei (cura dureaza 40 de zile).
 

Principala complicatie a herniei de disc

 
Principala complicatie a herniei de disc


Hernia de disc este o afectiune la nivelul discurilor aflate intre vertebrele coloanei. In urma procesului natural de imbatranire sau din cauza unui traumatism, discul aluneca din pozitia lui obisnuita, se deformeaza si se poate rupe.

Distrugerea discurilor vertebrale sau degenerarea lor, raniri la nivelul coloanei vertebrale, fisuri, o tensionare puternica sau o presiune crescuta la nivel lombar, activitatile zilnice care supun spatele unui stres, ridicarile vicioase sau bruste, expunerile prelungite la vibratii sau accidentari la sport sunt tot atatea cauze pentru aparitia herniei.


Simptomele herniei de disc

Durerea intensa de spate este un prim simptom al aparitiei herniei de disc, insa exista si altele, in functie de zona afectata. Durerea este continua, iar in cele mai multe cazuri apare cand pacientul adopta aceeasi pozitie. Cu toate acestea, exista exceptii, cand pacientii nu au parte de atentionari speciale. Iata-le pe cele care se resimt:
  • amorteala sau slabiciunea unui brat ori a mainii si aparitia unei dureri intense la nivelul gatului, umarului pot indica o herniere a unui disc din zona gatului;
  • amorteala resimtita la nivelul membrelor inferioare poate fi semnul hernierii unui disc la nivelul partii mijlocii sau inferioare a spatelui;
  • in cazul herniei lombare, pacientii se confrunta cu spasm muscular, durere iradiata de-a lungul nervilor, agravarea durerii la tuse sau cu alte tulburari senzitive la nivelul membrelor inferioare.

Cand e nevoie de interventie?

Daca durerea nu cedeaza dupa 4-8 saptamani de tratament nechirurgical, trebuie luata in considerare varianta bisturiului. De asemenea, cand apare o complicatie precum incontinenta vezicala, tratamentul chirurgical este necesar.


Care este principala complicatie a herniei de disc?

Principala complicatie care apare in urma instalarii herniei de disc este sciatica. Acest termen medical se refera la o serie de manifestari, printre care si durerile de spate, cauzate de o problema a nervului sciatic:
  • Nervul sciatic este un nerv major, care se intinde din partea inferioara a spatelui spre partea posterioara a fiecarui picior. Cand nervul sciatic este lezat ori supus unei presiuni suplimentare, pot sa apara dureri in partea inferioara a spatelui. Durerea se poate raspandi la sold, fese sau picioare. Pana la 90% din persoanele afectate isi revin complet, fara a fi nevoie de interventii chirurgicale.
  • Sciatica nu este un diagnostic medical in sine, cuprinde o serie de simptome dureroase de spate, care iradiaza pe traiectoria nervului sciatic si a radacinilor sale. Majoritatea persoanelor care sufera de sciatica au varste intre 30 si 50 de ani.
  • Sciatica apare cel mai adesea pe o singura parte. Unii oameni au o durere ascutita pe o parte a soldului sau a unui picior. Durerea poate fi resimtita si in spatele gambei sau in talpa. Durerea tinde sa apara brusc si poate dura cateva zile sau chiar saptamani.
  • Manifestarile caracteristice sciaticii se pot inrautati cand bolnavul sta in picioare sau pe scaun, doarme, stranuta, tuseste, rade, indoaie trunchiul, se apleaca ori merge pe jos mai mult de cativa metri.

Nucleoplastia te scapa de hernie!

Nucleoplastia percutana este o interventie efectuata de medici specializati in radiologie interventionala nonvasculara, una dintre cele mai noi si spectaculoase ramuri ale medicinei moderne. Nucleoplastia percutana reprezinta o alternativa eficienta si minim invaziva in raport cu tratamentul medicamentos sau interventia chirurgicala clasica. Acest tip de interventie este indicat pacientilor la care tratamentul medicamentos nu a dat rezultate si care nu au o indicatie clara pentru interventia chirurgicala clasica. Puteti afla mai multe informatii pe site-ul www.youtube.com.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: www.sciatica-clinic.com
 

Scolioza: tipuri, efectele bolii, tratament

 
Scolioza: tipuri, efectele bolii, tratament

Scolioza, este de patru ori mai frecventa in randul femeilor decat al barbatilor. Romania este tara cu cele mai multe cazuri de scolioza din Europa. Scolioza incepe in primii ani ai copilariei.


Ce este si cum arata scolioza?


Scolioza este o curbura laterala, in linie verticala a coloanei vertebrale. Privita dintr-o parte, coloana prezinta o rotunjire usoara in partea superioara si o curbura spre interior in partea inferioara a spatelui. In mod normal, spatele trebuie sa para drept, dar in cazul persoanelor afectate de scolioza, spatele e curbat. In cazuri extreme, coloana poate lua chiar forma literei C.

Scolioza incepe sa se manifeste la pubertate, la varsta de 9-12 ani, in special in randul fetelor, din cauza modificarilor hormonale care favorizeaza relaxarea si slabirea ligamentelor, muschilor si articulatiilor spatelui.


Tipuri de scolioza

  1. Scolioza idiopatica este cel mai frecvent tip. Nu se stie care sunt factorii declansatori, desi exista mai multe ipoteze. Cele mai multe cercetari demonstreaza ca aceasta afectiune este genetica.
  2. Scolioza congenitala este cauzata de o anomalie a oaselor, prezenta inca de la nastere.
  3. Scolioza neuromusculara apare in urma functionarii defectuoase a muschilor si nervilor si, de regula, afecteaza persoanele care sufera de Spina bifida sau de paralizie cerebrala.

Efectele scoliozei

Nu sunt de neglijat, pentru ca in forma agravanta scolioza provoaca dureri intense in zona lombara. Alte efecte sunt reducerea capacitatii respiratorii, asimetria toracelui si afectarea organelor interne din aceasta zona.


Tratamentul scoliozei

Corsetul este remediul standard pentru adolescentii care au curbura spinala intre 25 si 40 de grade si ajuta la corectarea temporara a posturii. La o curbura a coloanei intre 40 si 50 de grade, trebuie luata in considerare interventia chirurgicala.


Stiati ca?

Daca purtarea ghiozdanului si pozitia gresita in banca ar provoca scolioza la copii, ar suferi deformari ale coloanei vertebrale in aceeasi proportie atat fetele, cat si baietii.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: www.sfatulmedicului.ro
 

Marinade pentru sanatate

 
Marinade pentru sanatate


Carnea, indeosebi cea rosie, dar si pestele slab sunt mult mai bune si foarte suculente daca mai intai le marinezi.

Marinarea carnurilor este folosita in special in bucataria orientala, cu succes si extrem de spectaculos, ajutand carnea sa se prepare mai usor. Trei dintre cele mai importante avantaje ale marinarii sunt:
  • mai mult gust, aroma si culoare;
  • carnea e mai suculenta si mai usor de pastrat;
  • timpul de gatire se scurteaza serios.

Cum se face marinarea?

Marinarea se face in vase de portelan sau si mai simplu, in pungi cu fermoar, astfel incat carnea sa fie acoperita in intregime de marinada, care se prepara din cinci ingrediente principale: lichid (care trebuie sa fie acid, adica vin, apa cu otet aromatic, suc de citrice etc.), mirodenii aromatice, condimente, uleiuri, agenti de ingrosare (amidon).


Efect de sanatate

Carnea sanatoasa este, se stie, un pic fada, iar cea rosie este greu de digerat. Aromatele si condimentele au rolul de a da gust mai bun si a face carnea usor de digerat. Uleiul, in cantitati reduse in general, are rolul de a activa condimentele, iar lichidul nu face decat sa fragezeasca suficient carnea. Agentul de ingrosare, de obicei un pic de amidon alimentar, are rolul de a acoperi carnea cu un strat fin, extrem de aratos si gustos.


Mirodenii, condimente, medicamente

Cel mai des folosite aromate si condimente pentru marinare sunt recunoscute deja ca medicamente naturale:
  • usturoiul (antibiotic natural, regulator de tensiune, hipoglicemiant);
  • rozmarin, maghiran, cimbru (foarte bune pentru reglarea functiunilor hepatobiliare);
  • ghimbir (digestiv natural, dar si remediu antigreata si antiraceala);
  • dafin (antigripal si antispastic);
  • miere (antigripal, regleaza digestia si functiile hepatobiliare, intareste sistemul imunitar);
  • piperul si ardeiul iute (digestive, antigripale).
Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: www.petitchef.ro
 

Iritatiile intime, alinate cu plante

 
Iritatiile intime, alinate cu plante

Un slip prea stramt sau dintr-un material care jeneaza, bacteriile si ciupercile aduc neplaceri in zona intima, insa fitoterapia poate fi de ajutor in aceste situatii.

Fie ca e vorba de o simpla iritatie mecanica (te-a frecat o cusatura sau dantela slipului), de inflamarea radacinii unui fir de par sau de o problema mai serioasa, e bine sa ai in vedere tratamentele verzi pentru a-ti recapata rapid confortul. Senzatiile de usturime sau mancarime sunt stanjenitoare si neplacute, iar pana ce ajungi la un medic le poti face fata cu plante, eficient si fara riscuri.


Arnica

Este una dintre plantele folosite cand pielea se afla in suferinta. In cazul ranilor mici sau eczemelor, ea grabeste vindecarea si elimina senzatiile de mancarime sau durere. Se recomanda spalarea zonei afectate cu infuzie dintr-o lingurita cu planta uscata la o cana de apa. Tinctura diluata in apa si crema de arnica sunt si ele eficiente in astfel de situatii.


Usturoiul

Este una dintre solutiile antibiotice cele mai bune si fara efecte negative. Este un bun antibacterian si antifungic, capabil sa distruga ori sa impiedice dezvoltarea microorganismelor care ar putea fi responsabile pentru infectiile care cauzeaza vaginita. Pentru a trata astfel de probleme, e necesar sa consumi mult usturoi.


Echinaceea

Consolideaza sistemul natural de aparare si are capacitatea de a neutraliza bacteriile, putand fi folosita ca un tratament complementar la antibioticele clasice. Se recomanda 800 mg de echinaceea, impartite in patru doze zilnice si spalaturi vaginale cu ceai de planta.


Plopul negru

Datorita actiunii sale cicatrizante, calmante si antiinflamatoare, se foloseste in cazul iritatiilor intime, hemoroizilor si pielii oparite. Se beau zilnic 2-3 cani cu infuzie (dintr-o lingurita cu muguri si o cana cu apa clocotita) si se fac bai de sezut in care se adauga doua cani cu decoct (pui o lingurita cu muguri la o cana cu apa si lasi sa fiarba cinci minute).


Pelinul

Stimuleaza sistemul imunitar, alunga mirosurile neplacute, reduce inflamatiile si contine substante care distrug parazitii. In candidoza, mancarimi sau iritatii, se recomanda doua cani cu ceai pe zi (o lingurita cu planta se infuzeaza 10-15 minute in 250 ml de apa clocotita) si spalaturi (un litru de apa si patru linguri cu planta).


Galbenelele

Sunt si ele bune contra mancarimilor vaginale. Se fac bai de sezut in care se adauga o fiertura din patru linguri cu planta si un litru de apa. Se mai recomanda o cana cu infuzie, bauta de-a lungul zilei, inainte de mesele principale.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: www.goskin.ro
 

Glandele mamare: boli, preventie

 
Glandele mamare: boli, preventie

Atat femeile, cat si barbatii au doua glande pereche foarte importante: glandele mamare - sanii, organe glandulare inconjurate de tesut adipos.

Cu toate ca sanii sunt prezenti la ambele sexe, dezvoltarea si functionarea lor sunt complet diferite, la barbat, sunt doar organe rudimentare, fara activitate secretorie, iar la femeie, au o importanta deosebita, laptele matern constituind hrana esentiala a inceputului de viata.


De la hipofiza in jos

Dezvoltarea si functionarea glandei mamare sunt dictate de alti hormoni, plecand de la hipofiza si trecand prin suprarenale. Diferenta sexuala si functionala este data, incepand de la pubertate, de estrogeni, progesteron si prolactina, hormoni secretati de hipofiza si suprarenale. Estrogenii initiaza dezvoltarea canaliculara, progesteronul este responsabil de diferentierea celulelor epiteliale, iar prolactina reprezinta stimulul principal pentru lactogeneza si creste numarul de receptori estrogenici.


Ce merge rau cand nu functioneaza bine?

Bolile glandelor mamare au, in general, o evolutie indelungata si sunt multa vreme asimptomatice. De cele mai multe ori, evidentierea unor tumori constituie primul simptom in cazul majoritatii bolilor glandelor mamare - mastita, hiperplazie mamara, fibrom mamar, chist mamar si cancer mamar. Acestea sunt afectiuni fatale, dar, depistate din timp, chiar si cancerul, pot fi vindecate. Principalul simptom clinic al bolilor glandelor mamare este prezenta tumorii, favorizata in general de o disfunctie hormonala. Mai putin de o treime din pacientele cu tumoare acuza dureri la san. Un alt indiciu e prezenta scurgerilor la un mamelon. Acestea se inregistreaza mai frecvent in randul femeilor care nu au alaptat. Daca tumorile maligne sunt depistate cand au sub 0,5 cm, asta inseamna ca se afla intr-un stadiu incipient.


Preventia, pe primul plan

Pentru a putea depista bolile in stadiul incipient, este bine ca, dupa 20 de ani, femeile sa se autopalpeze cat mai des, mai ales inainte si dupa menstra. Sanii sunt organe in continua transformare, motiv pentru care verificarea periodica a sanatatii lor este foarte importanta. O ecografie mamara anuala si, la recomandarea medicului, mamografia reduc considerabil riscul de avansare a tumorilor maligne.


Barbati cu sani mari

Exista o boala ce se manifesta prin dezvoltarea exagerata a glandei mamare la sexul barbati, care se numeste ginecomastie si apare din pricina unor dezechilibre hormonale (inhibarea secretiei de testosteron, productie anormala de estrogen).


Stiati ca?

  • Alimentele bogate in proteine, grasime si calorii favorizeaza cancerul mamar.
  • Aparitia tumorilor la san este o importanta baza pentru diagnosticarea cancerului, dar nu sunt toate maligne.
Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: www.clarifyclinic.com.au
 

Transpiratia este sanatoasa?

 
Transpiratia este sanatoasa?

Transpiratia abundenta e neplacuta, dar afla ca, in cantitati moderate, in functie de cauza, este mai mult decat necesara unei bune functionari a organismului uman!

Transpiratia sau sudoarea este secretia glandelor sudoripare eliminata prin porii pielii. Aceasta secretie este determinata de diferiti factori: temperatura exterioara (prin transpiratie, se regleaza temperatura corpului efortul fizic (se ard calorii), emotiile si stresul din diverse motive.


Tipuri

Glandele sudoripare sunt de doua feluri, dupa asezare si functie:
  1. apocrine: sunt in legatura cu un folicul pilos, iar sudoarea secretata de ele este vascoasa si are un miros specific; sudoarea apocrina este formata din apa, saruri minerale si toxine rezultate din metabolismul celulelor. Secretia nu se face continuu, ci intermitent, cu perioade lungi de repaus.
  2. ecrine (situate pe toata suprafata pielii, cu densitate mai mare in palme, talpi si axile): sunt bogate in apa si in clorura de sodiu (sare), ajuta la reglarea temperaturii corpului - cand temperatura exterioara tinde sa creasca, sistemul nervos vegetativ comanda secretia de sudoare, a carei evaporare face sa se piarda caldura; aceste glande secreta zilnic aproximativ 800 ml de sudoare fluida.

Ce merge rau cand nu functioneaza bine?

Secretia in exces a glandelor se numeste hiperhidroza. Transpiratia abundenta cand afara nu e foarte cald, nu depui un efort mare si nu esti stresat ajunge sa se transforme intr-un handicap social si profesional, ajungandu-se chiar la anxietate si depresie. Se poate tine insa sub control prin aplicarea locala (mai ales pe palme si talpi) de produse antiperspirante (saruri de aluminiu), prin electroliza (curent electric), uneori chiar prin ablatia chirurgicala de glande sudoripare. O alta boala a glandelor sudoripare este hidrosadenita, un mic abces al glandei, care se trateaza cu antibiotice sau ablatie chirurgicala.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72); foto: www.romanialibera.ro
 

Hipotalamusul, simptomele si tratamentul dereglarii hipotalamice

 

Parte a creierului mare, hipotalamusul leaga sistemul nervos de cel endocrin, sintetizand secretia neurohormonilor.

Hipotalamusul, de marimea unei alune, secreta primii hormoni (depozitati apoi in hipofiza) care determina functionarea glandelor periferice. Din aceasta regiune a creierului, sunt reglate senzatia de foame, sete si de oboseala, somnul (ritmul circadian somn-veghe), temperatura corpului si activitatea sexuala.


Hormoni secretati

  • Oxitocina: hormon responsabil cu productia de lapte si cu dilatarea colului uterin.
  • Dopamina: hormon precursor al noradrenalinei, cu rol fundamental in controlul motricitatii; dopamina este utilizata in terapia intensiva datorita actiunii ei stimulatoare asupra sistemului cardiovascular.
  • Vasopresina: hormon antidiuretic care stimuleaza rinichii sa conserve apa.
  • Alti hormoni stimulatori: acestia sunt responsabili cu productia/inhibarea hormonilor de crestere, a prolactinei, a hormonilor adrenocorticotropici, a unor hormoni tiroidieni si a gonadotropinelor.

Ce merge rau cand nu functioneaza bine?

Dereglarile hipotalamusului produc o multime de boli, cele mai frecvente fiind:
  • hipertiroidism tertiar: provocat de un deficit congenital de TSH (hormonul care elibereaza tirotropina, la randul ei un hormon de stimulare tiroidiana), de anumite leziuni in zona capului, dar si de tratamentul indelungat cu hormoni de crestere;
  • diabet insipid (fara nicio legatura cu diabetul zaharat): este o boala caracterizata prin senzatie de sete intensa si urinari frecvente, provocata de deficitul de vasopresina, hormon antidiuretic;
  • hipopituitarism: este o boala care afecteaza sistemul de reproducere, dar si pe cel de reglare a tensiunii arteriale, provocata de deficitul de hormoni din hipotalamus.

Simptome si tratament

Simptomele dereglarii hipotalamice sunt paloarea, astenia, absenta scurgerilor menstruale la fete. Tratamentul este mai degraba medicamentos sau radioterapie, rareori chirurgical. In toate cazurile, este necesar un tratament hormonal substitutiv.


Stiati ca?

La copii, afectarea hipotalamusului duce la sindromul adipozo-genital, caracterizat prin obezitate marcata si dezvoltarea insuficienta a caracterelor sexuale. Formele congenitale sunt sindroamele Prader-Willi si Laurence-Moon-Bardet-Biedl.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: www.medicina101.com
 

Vreau sa am spatele drept! Ce masuri trebuie sa iau?

 
Vreau sa am spatele drept! Ce masuri trebuie sa iau?


Sase din zece adulti sufera de dureri de spate mai mult sau mai putin severe. Din fericire, exista solutii la-ndemana pentru corectarea pozitiilor vicioase si prevenirea complicatiilor.

Ca femeie, esti mai preocupata de ceea ce vezi in oglinda: chip, abdomen, brate, solduri. Ignora expresia „cand mi-oi vedea ceafa” si concentreaza-te pe cea care te indeamna „sa ai spatele acoperit”. Iata cateva remedii pentru atenuarea durerilor coloanei vertebrale!
  • Foc si gheata. Alternarea temperaturii calde cu cea rece ajuta la relaxarea musculaturii si este utila in dureri provocate de o intindere musculara sau de sciatica. Asaza o punga cu gheata pe locul afectat, iar dupa 20 de minute, schimba cu o sticla cu apa fierbinte.
  • Salteaua potrivita. O saltea mai rigida sau o placa de lemn asezata peste salteaua obisnuita mentine pozitia corecta a spatelui. Cand dormi pe o parte, asaza o perna intre genunchi.
  • Perne speciale. Cele anatomice sau ortopedice mentin coloana intr-o pozitie corecta, relaxand muschii spatelui si prevenind durerile cervicale.
  • Scaun cu spatar flexibil. Cand stai pe scaun, tine picioarele pe podea si spatele usor inclinat, lipit de spatar, incat corpul sa formeze un unghi de 135 de grade, nu de 90. Astfel, se exercita cea mai mica presiune asupra discurilor intervertebrale, muschilor si tendoanelor. Scaunele cu spatar flexibil iti permit sa le ajustezi astfel incat sa gasesti cea mai buna pozitie pentru coloana.
  • Miscari naturale. Evita miscarile exagerate sau fortate ale corpului, care exercita presiune asupra coloanei si muschilor din zona dorsala. Atunci cand ridici un obiect greu, indoaie genunchii, apoi ia obiectul de jos prin indreptarea genunchilor, mentinand spatele drept. Astfel, eviti sa pui toata presiunea pe spate si pe sira spinarii.

Durerile de spate in sarcina

Pe masura ce creste burtica, muschii si coloana ajung sa sustina o greutate suplimentara. Iata cinci sfaturi care iti alina suferinta:
  1. Poarta imbracaminte special croita pentru gravide, care sa-ti sustina abdomenul.
  2. Pe cat posibil, mentine spatele drept si rezista tentatiei de a impinge burta inainte.
  3. Daca esti supraponderala, tine o dieta adecvata, bogata in nutrienti si saraca in grasimi si carbohidrati.
  4. Nu purta pantofi cu toc cui: acestia nu sunt indicati nici macar intr-o stare fiziologica normala. Daca esti prea cocheta ca sa renunti la tocurile inalte, opteaza pentru cele ortopedice, care ofera coloanei mai multa stabilitate.
  5. Fa exercitii fizice recomandate de medic, pentru indreptarea posturii si flexibilitatea articulatiilor.
Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: sanatate.bzi.ro
 

Kinetoterapie pentru coloana vertebrala

 
Kinetoterapie pentru coloana vertebrala


In recuperarile din bolile de coloana, terapia cu ajutorul miscarii fizice este prima recomandare a medicilor specialisti. Rezultatele sunt spectaculoase de fiecare data si te scapa de cutit.

Un stil de viata sedentar nu ramane fara urmari. Apar dureri in zona lombara, care persista pana in momentul cand te decizi sa-ti schimbi pozitia vicioasa si sa te apuci de sport.

Atentie insa: in afectiunile coloanei vertebrale, nu-i permis orice tip de exercitiu fizic. Apeleaza la sfatul unui kinetoterapeut, care te va invata cum sa-ti mentii spatele drept si sa-ti intaresti muschii ce sustin sira spinarii. Gasesti mai jos cateva sugestii.


Exercitii cu trunchiul

  1. Asaza mainile de o parte si de alta a taliei, departeaza picioarele, tine coloana dreapta si incearca sa te apleci cat mai in fata, privind inainte. Apoi, apleaca-te cat mai pe spate. Executa miscarile lent, pentru a nu-ti pierde echilibrul si a nu forta coloana.
  2. Apleaca-te in lateral cu o mana deasupra capului si cealalta in sold, in timp ce arcuiesti cat mai mult coloana. Alterneaza 20 de balansari fata/spate cu 20 de balansari in lateral.

Aplecari pana la podea

  1. Indeparteaza picioarele, indreapta coloana, prinde palmele si ridica-le deasupra capului si spre inapoi, apoi coboara pana ce atingi podeaua cu palma. Te ridici si repeti exercitiul de 20 de ori.
  2. Fa o pauza scurta ca sa te odihnesti si reia miscarile, doar ca de aceasta data te apleci cand spre varful unul picior, cand spre celalalt, alternand tot de 20 de ori.

Ridicarea pelviana

  1. Stai pe o suprafata perfect plata, asezata pe spate. Tine genunchii indoiti, iar talpile sprijinite pe sol. Mentine picioarele apropiate si incruciseaza bratele pe piept.
  2. Ridica sezutul de pe podea cat poti de sus, fara sa simti durere. Mentine aceasta pozitie timp de cinci secunde si revino la pozitia initiala. Dozeaza-ti corect respiratia: inspira cand ridici fesierii si expira cand revii pe sol, ca sa eviti aparitia oboselii.

Miscari de cap

  1. Stai in picioare, cu calcaiele departate si bratele sprijinite pe trunchi. Fa miscari cu capul: in fata si in spate, laterale, cat mai aproape de umeri, apoi incearca sa privesti in spate, peste umar.
  2. Roteste capul cu miscari ample, in sensul acelor de ceasornic si invers. Aceste exercitii mentin sanatatea coloanei vertebrale si dezmortesc articulatiile.

De retinut!

Nu te forta! Intrerupe imediat exercitiile daca simti durere, furnicaturi sau intepaturi.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: www.kinetoterapieladomiciliu.ro
 

Terapii cu rezultate imediate impotriva durerilor de spate

 
Terapii cu rezultate imediate impotriva durerilor de spate


Durerile de spate pot sa dureze cateva zile, saptamani, luni sau toata viata. De vina este suprasolicitarea muschilor si a ligamentelor care sustin coloana vertebrala. O serie de proceduri traditionale neinvazive vin acum in ajutorul tau.

Durerea persistenta trimite aproximativ 2,6 milioane de adulti la medic pentru tratament. Uneori, medicii depisteaza greu cauza durerilor de spate, iar medicatia alopatica trateaza doar efectul, nu si cauza.

Practici simple precum acupunctura sau chiroterapia pot rezolva elegant durerile care nu-ti dau pace.


Acupunctura

Durerea apare cand energia ramane blocata in organism, iar acele introduse in puncte-cheie ale corpului deblocheaza fluxul energetic. Este principiul dupa care se ghideaza acupunctura, parte a medicinei chineze traditionale.


Masajul terapeutic

Inlatura tensiunile musculare cauzate de incordarea gatului si a umerilor. Principalele tehnici de masaj terapeutic sunt loviturile ritmice, miscarile circulare, frictionatul, miscarile de mangaiere sau ciupiturile cu varful degetelor. Daca faci un masaj acasa, trebuie sa stai confortabil pe o suprafata plana si tare si sa fie cald in incapere. Pentru a profita din plin de efectele masajului, se pot folosi uleiuri aromatice alese in functie de durerea cu care te confrunti. Pentru nevralgii si tensiuni musculare, foloseste un ulei de eucalipt sau de levantica.


Chiroterapia

Ajuta la eliminarea durerii prin reasezarea vertebrelor in pozitie normala si prin imbunatatirea circulatiei sangvine. Metoda este de mare ajutor in orice afectiune a coloanei vertebrale, precum durerile date de spondiloza cervicala, toracala si lombara ori de spondilopatia juvenila, dar si in cazul malformatiilor congenitale ale coloanei vertebrale. Vertebrele deplasate sunt readuse in pozitie corecta, circulatia sangvina in tesutul vertebral este ameliorata si musculatura se relaxeaza.


Presopunctura

Asupra punctelor de presopunctura se aplica o presiune pret de 15-30 de secunde, cu degetele sau cu un instrument cu cap proeminent pentru a obtine beneficii pentru sanatate. Pentru diminuarea durerilor de spate, trebuie actionate punctele sacrale, care stau la baza coloanei vertebrale. O serie de puncte sunt situate la intersectia dintre coloana vertebrala si pelvis. In cazul durerilor de spate din zona lombara, trebuie apasat punctul situat in centrul spatelui genunchiului.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: incomemagazine.ro
 

Cauzele, afectiunile glandelor salivare si glandele lacrimare

 
Cauzele, afectiunile glandelor salivare si glandele lacrimare

Trei perechi de glande contribuie la productia salivei, atat de necesara functionarii organismului (lubrifiaza cavitatea bucala, ajuta digestia, protejeaza dintii de bacterii).


Glandele salivare sunt: parotide, submaxilare si sublinguale. Sa le luam in ordine:
  • parotide (situate dedesubtul urechilor, de o parte si de alta a maxilarului inferior): cele mai voluminoase dintre glandele salivare arunca saliva (care contine amilaze, imunoglobuline si enzime) in canalul lui Stensen;
  • submaxilare (situate in planseul bucal): arunca saliva (care contine amilaza, dar si mucina) in canalul Wharton;
  • sublinguale: localizate in planseul bucal.

Cauzele si afectiunile glandelor salivare

Sunt provocate de calculi salvari (sialolitiaza), de infectiile glandelor salivare (sialadenita, ce apare cand canalul ductor este obstructionat), de chisturi sau tumori salivare, de boli autoimune (sindromul Sjogren, care se manifesta prin uscarea cavitatii bucale si a ochilor):
  • oreion: provoaca o crestere in volum a glandelor parotide, care devin vizibile si palpabile; este o infectie virala si contagioasa;
  • adenom poliform: este o tumoare benigna, tot a parotidei, care creste in volum pana cand deformeaza fata;
  • litiaza canalului lui Wharton: canalul este obturat de depuneri de saruri, iar glanda nu mai poate arunca saliva; asta duce la inflamarea glandei.

Glandele lacrimare

Asigura secretia lacrimala reflexa (lacrimi), importanta pentru protectia corneei: ii aduce elementele indispensabile hranirii si eliminarii corpilor straini. Lubrifiind corneea, lacrimile impiedica ulcerarea ei. Aparatul lacrimal se altereaza cu varsta, iar secretia de lacrimi se reduce. Unele medicamente atropinice, hipertiroidia sau o conectivita sunt capabile sa sece secretia lacrimala.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: biologie10.wordpress.com
 

Remedii naturiste impotriva durerilor de spate

 
Remedii naturiste impotriva durerilor de spate

In perioada rece a anului, cand e multa umezeala, reumatismul cronic se reactiveaza si apar durerile chinuitoare de spate. Cand analgezicele dau gres, fitoterapia face apel la efectele miraculoase ale plantelor.

Exista cateva tratamente naturiste care calmeaza durerile de spate, reduc rigiditatea musculaturii si a coloanei vertebrale si stimuleaza circulatia. Astfel, iti recapeti mobilitatea, iar o stare de bine ia locul depresiei care se instaleaza cand durerile persista.
  • Ardeiul iute. Contine o substanta numita capsaicina, care are proprietatea de a inhiba senzatia dureroasa. In acelasi timp, are efect vasodilatator si de stimulare a sistemului nervos. Taie marunt 3-4 ardei iuti, amesteca-i cu 2-3 linguri cu ulei cald, pune totul pe un pansament si pliaza-l astfel incat ardeiul sa nu intre in contact direct cu pielea. Dupa 5-10 minute, inlatura pansamentul, pentru ca se irita pielea.
  • Salcia. In scoarta de salcie se gaseste o substanta numita salicina, din care se produce aspirina, un antiinflamator recomandat in durerile de spate. Aceasta substanta actioneaza ca un analgezic, antiinflamator si antinevralgic la nivelul vertebrei afectate si al tesutului din jurul ei. Prepara un ceai din 30 g de frunze de salcie si 250 ml de apa si bea-l cald. Poti alege capsulele cu extract de salcie care au un efect mai rapid. Fitoterapeutii recomanda 240 mg de salicina pe zi - efectul va fi echivalent cu al unui calmant puternic.
  • Arnica. Se administreaza de doua ori pe zi si este folosita daca durerea de spate apare dupa o contuzie. Are efect antiinflamator, iar uleiurile esentiale si flavonoidele continute neutralizeaza fosfolipaza, o enzima care declanseaza inflamatia tesutului osos. Unguentul si tinctura de arnica favorizeaza consolidarea ligamentelor si a oaselor si activeaza circulatia sangvina in zona dureroasa. Este un remediu eficient in atenuarea durerilor de sciatica sau artroza. Frectioneaza cu arnica zona dureroasa timp de cinci minute. Poti inlocui unguentul cu tinctura de amica: pui 15 picaturi pe o compresa si o aplici pe spate.

Reteta contra durerilor

Intr-un saculet, amesteca in parti egale coaja de mesteacan, coaja de salcie, radacina de tataneasa si pune-l in cada. Stai in apa 20 de minute, iar in acest timp, bea sucul de la o lamaie cu apa plata, neindulcit. Tratamentul se face zilnic, vreme de zece zile. Trateaza durerea dintre omoplati produsa de demineralizarea osoasa, pozitiile vicioase pe scaun sau in pat in timpul somnului, efortul fizic prelungit, bolile degenerative si modificarile congenitale ale coloanei.


Stiati ca?

Compresele fierbinti cu musetel, valeriana, ghimbir sau frunze de calin aplicate pe zona dureroasa a spatelui alina durerile sacaitoare.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: www.romaniatv.net
 

Fa-ti analizele vitale!

 
Fa-ti analizele vitale!

Inteleptii din vechime spun ca a preveni e mai important decat a vindeca. Dar oamenii din zilele noastre au o gramada de cunostinte despre boli si aproape deloc timp sa le puna in aplicare, din pacate. Cei mai multi ajung in fata medicului cand boala a dat deja prea multe semne, ca dovada ca e intr-un stadiu destul de avansat. Daca ne-am face macar un set complet de analize la inceputul anului, am putea sa nu ajungem pana acolo.


Fa-ti un plan!

Cu toate schimbarile si neajunsurile lui, sistemul sanitar actual ne ofera posibilitatea de a face unele analize gratuite, daca acestea au fost recomandate de medicul de familie printr-o trimitere. Asadar, rezerva-ti timp si pune pe hartie in primul rand lista problemelor care deja te deranjeaza, apoi vezi care din familie a avut ori are boli care se transmit ereditar. Du-te cu lista la medicul de familie si faceti impreuna un plan de analize care ar trebui sa te tina la adapost de orice batai de cap pentru un an intreg.


Cele mai frecvente boli

In urma cu cativa ani, Ministerul Sanatatii a derulat un program de analize gratuite pentru intreaga populatie, inclusiv pentru cei care nu aveau asigurare medicala. Cu acea ocazie, numarul de cazuri de diabet depistate de institutul de specialitate s-a dublat! Diabetul este una din cele mai frecvente afectiuni ale epocii noastre - asadar, ar fi foarte bine daca ai trece pe lista ta de analize anuale un test de glicemie. Si, daca tot te intepi, fa si hemoleucograma, VSH, colesterolul si trigliceridele. Foarte multa lume sufera de afectiuni cardiovasculare, iar aceasta este o metoda buna de a le depista din vreme.


Sangele si urina

Sangele este o adevarata mina de aur in privinta informatiilor pe care le poate da despre sanatatea ta; asadar, cere-i medicului de familie trimitere pentru orice analiza care ar putea scoate in evidenta vreo problema importanta, cum ar fi o boala a ficatului sau a tiroidei. Concentratia de minerale si oligoelemente din sange poate sa te ajute sa scapi de carentele care te fac sa fii obosita fara motiv sau prea usor deprimata. Cand vine vorba de diagnostice, nici urina nu e mai prejos. Analiza urinei pune in evidenta nu numai bolile de rinichi, dar si alte afectiuni deloc de neglijat, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea.


Examineaza-ti organele importante!


In primul rand, inima. Ar fi o nedreptate din partea ta sa nu-i acorzi macar o electrocardiograma pe an, cand ea iti asigura viata in fiecare clipa. Apoi plamanii. Mai ales daca fumezi, nu ignora mesajele de atentionare de pe fiecare pachet de tigari, oricat de atragator ar arata el si fa-ti un control pulmonar. Specialistii recomanda spirometria, adica testul functional, in timpul caruia, practic, nu trebuie decat sa sufli intr-un aparat. Rinichii, ficatul, vezica biliara, dar si organele genitale pot fi vizualizate impreuna printr-o ecografie abdominala. Tot printr-o ecografie, in zona mamara, poti verifica daca ai chisturi sau alte probleme la nivelul sanilor, iar daca medicul considera necesar, iti va recomanda sa faci si o mamografie.


Neaparat testul Papanicolau!

Cum cancerul de col uterin nu are simptome pana in faza cand nu mai e mare lucru de facut, intelept ar fisa te supui unui control anual ca sa scapi de nelinisti. Testul Papanicolau determina si alte probleme pe care le-ai putea avea in zona genitala, asa ca este oricum binevenit. Pentru barbatii de peste 45 de ani, cand afectiunile prostatei sunt mai frecvente, se recomanda analiza cunoscuta sub numele de PSA (antigen specific prostatic).


Ce-ar mai fi de urmat...

Un control dermatologic. Specialistii ne avertizeaza ca sunt multe cazuri in care melanomul (cancerul de piele) poate fi tratat daca il depistam din stadiul in care arata ca o alunita. Apoi, un examen stomatologic, pentru a nu lasa eventualele carii sa ajunga in stadiul de crater. Si un control la ochi, ca sa fii linistita ca n-ai trecut cu vederea vreo analiza esentiala.


Special pentru copii

Cum nici laptele nu mai e ce-a fost, foarte multi copii au carente ori dezechilibre care ii aduc de multe ori in stadii grave. De aceea, este foarte bine sa le fie verificate glicemia si alte elemente vitale, cum ar fi calciul si magneziul. De asemenea, examenul coproparazitologic este necesar, mai ales daca micutul se joaca afara, merge la gradinita sau intra in contact cu animalele.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014

 

Boli cauzate de transportul in comun

 
Boli cauzate de transportul in comun


Frigul si zapada te obliga adesea sa renunti la plimbarile pe jos si la masina personala si sa te urci intr-un mijloc de transport in comun. Aglomeratia din autobuz insa vine cu dezavantajele ei, cum ar fi bolile cu transmitere pe cale aeriana.

Cand te urci in tramvai, metrou ori autobuz, iti asumi un risc la care poate nu te-ai gandit. Oricat de profesionist ar fi soferul si oricat de mica e distanta pe care o ai de strabatut, te pandesc unele pericole. E suficient ca un pasager sa fie infectat cu un virus, sa stranute, sa tuseasca sau chiar numai sa vorbeasca iar infectiile de orice fel sa se cuibareasca in organismul tau.


Rubeola, varicela si scarlatina

Daca ai scapat de bolile copilariei cand erai mic, nu prea ai motive de bucurie. Mersul in aglomeratia din mijloacele de transport in comun te expune riscului de a te pricopsi nu doar cu raceala ori gripa, dar si cu bubite, pete pe fata si dureri de cap, semn ca ai luat una din bolile eruptive atat de nesuferite la varsta maturitatii.
  • Rubeola isi face simtita prezenta prin febra usoara, tuse, faringita, durere de cap, stare de indispozitie si nelipsita eruptie cutanata sub forma de pete roz.
  • Varicela se insinueaza in viata ta initial pe nesimtite. Nu prea mai ai pofta de mancare, te simti obosit, ti se inflameaza gatul. Abia cand apare eruptia pruriginoasa vei intelege ca nu-i de glumit.
  • Scarlatina aduce cu ea simptome clare. Ritmul cardiac creste, incepi sa ai febra si frisoane, se inflameaza ganglionii si nici sa inghiti nu mai poti. Ca si in cazul bolilor de mai sus, eruptiile cutanate nu intarzie sa apara.

Gripa, tuberculoza si meningita

Simpla insiruire a acestor boli iti da fiori. Gandeste-te ca e suficient un drum in autobuz alaturi de o persoana infectata care stranuta ca epidemia sa-i afecteze pe toti cei expusi, deci si pe tine.
  • Gripa aduce cu ea cunoscutele simptome de epuizare, tuse seaca, febra, dureri musculare si stranutul care s-o imprastie celor din jur.
  • Tuberculoza, desi pare o boala din alte secol, despre care citeam in romane, poate fi raspandita si ea in mijloacele de transport in comun. Semnele bolii sunt oboseala, tusea iritanta si apoi productiva, precum si o stare subfebrila prelungita.
  • Meningita vine cu dureri de cap mai ales in zona cefei. Daca ai luat boala, vei incepe sa ai fotofobie si nici varsaturile nu te vor ocoli.
Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: citynews.ro
 

Dereglarile hipofizei, simptome si tratament

 
Dereglarile hipofizei, simptome si tratament

Dereglarile hipofizei sunt strans legate de buna functionare a hipotalamusului. Acestea afecteaza, la randul lor, alte sase linii de hormoni. De aceea, este foarte important ca hipersecretia sau insuficienta hormonilor hipofizari sa fie imediat depistate si echilibrate.

Glanda hipofiza este situata la nivelul creierului, langa hipotalamus, intr-o structura osoasa numita saua turceasca. Cele sase linii de hormoni dependente de hipofiza sunt:
  • hormonul de crestere (GH), care stimuleaza ficatul sa secrete ceilalti hormoni de crestere;
  • hormonul lactatiei, cunoscut ca prolactina (PRL);
  • hormonul stimulant al corticosuprarenalelor;
  • hormonul stimulant al tiroidei (TSH);
  • hormonii stimulanti ai ovarelor/testiculelor (FSH, LH);
  • hormonul antidiuretic, vasopresina.

Ce merge rau cand nu functioneaza bine?

Cand se imbolnaveste, hipofiza se transforma in gazda unor tumori, de cele mai multe ori benigne, care secreta hormoni in mod exagerat. Asa apar bolile specifice:
  • hiperprolactinemie (prea multa prolactina): se manifesta prin tulburari de ciclu, infertilitate, secretie lactata patologica (galactoree) la femei, dar si prin disfunctii erectile, diminuarea libidoului, pierderea caracterelor sexuale masculine, cresterea sanilor (ginecomastie) la barbati;
  • acromegalie: la copii, cresc exagerat capul si membrele din cauza unui exces de hormoni de crestere.
Cand nu secreta indeajuns de multi hormoni, tot din cauza unor tumori apar:
  • insuficienta antehipofizara este cauza intarzierilor de crestere si a deficitelor de hormoni sexuali;
  • hemianopsie bitemporala: bolnavul nu mai are vedere laterala;
  • hipopituitarism: diminuarea tuturor secretiilor hormonale normale.
Tratamentul tumorilor hipofizare este cel mai adesea chirurgical sau, mai rar, radioterapie. Interventia chirurgicala nu este periculoasa si sansele de reusita sunt de aproape suta la suta.


Simptome si tratament

In cazul unor dereglari ale hipofizei, apar dureri de cap cu localizare frontala si la nivelul tamplelor, relativ rezistenta la tratamentele uzuale, asemenea migrenelor, apar vederea dubla, alterarea campului vizual, hipertensiunea intraoculara, cresterea marcata a cantitatii urinei si sete persistenta.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: sportsanatate.blogspot.com
 

Glandele sebacee, factorii de risc si tratamentul sebumului

 
Glandele sebacee, factorii de risc si tratamentul sebumului

Se numesc glande de ulei pentru ca secretia lor (sebumul) este foarte bogata in lipide. Sunt glande exocrine (secreta substante printr-un canal excretor sau direct la suprafata unui organ), anexe ale epidermei. Glandele sebacee se gasesc pe toata suprafata pielii, mai putin pe talpi, palme si intre degete. Cele mai multe sunt pe fata (celebrul T - frunte, nas, barbie), pe spate si scalp.


Ce merge rau cand nu functioneaza bine?

Rolul sebumului este de a lubrifia pielea, de a nu o lasa sa se usuce. Cand e prea mult sebum, apar seboreea (uneori, se manifesta doar sub forma de strat uleios) si, implicit, acneea, o boala mai putin dureroasa, dar foarte neplacuta din punct de vedere estetic. Ce se intampla? Din diverse motive, porii se inchid peste un amestec de sebum si celule moarte ale pielii, rezultand bine-cunoscuta acnee, care, in faze mai complicate, se infecteaza. Aceasta poate fi usoara pana la severa si apare mai ales la tineri. Cand este prea putin sebum, hiposecretia provoaca ihtioza, o boala in care pielea devine uscata si solzoasa.


Cauze si factori de risc


Sunt inca necunoscute cauzele supraproductiei de sebum, dar factorii de risc sunt clari:
  • varsta (cu un mic varf inainte de trei luni si altul mai mare, la pubertate);
  • degresarea excesiva a pielii cu produse cosmetice;
  • hormonii medicamentosi de tip estrogen sau progesteron (activare sau inhibare);
  • afectiunile neurologice (boala Parkinson).

    Hipotiroidismul si insuficienta suprarenala cu hipotensiune sunt factori declansatori.

Simptome si tratament

La acnee, simptomele sunt evidente, fata, umerii si pieptul fiind acoperite de cosuri mai rare sau mai dese, dupa gravitatea bolii. In acneea usoara, tratamentul poate fi numai cosmetic, dar este recomandat sa fie prescris de un medic dermatolog. Acneea severa si ihtioza nu pot fi insa tratate decat de un dermatolog si, de multe ori, necesita medicatie de lunga durata, pentru ca tratamentul disfunctiilor glandelor sebacee nu este fix, ci depinde de raspunsul fiecarui organism in parte.


Stiati?

Secretia de sebum este activata de hormonii androgeni (testosteron).

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: acnee.com.md
 

Remedii naturale si alimente benefice pentru hipertensiunea arteriala

 
Remedii naturale si alimente benefice pentru hipertensiunea arteriala

Invata sa tii sub control hipertensiunea arteriala in sezonul rece, cand problema se acutizeaza. Remediile naturale iti sunt de mare ajutor!

Iarna, din cauza temperaturilor scazute, orice hipertensiv isi resimte boala mai acut decat in oricare alt sezon. Frigul determina constrictia vaselor de sange, iar efectul este circulatia mai rapida a acestuia. In plus, stilul de viata se modifica in sezonul rece: mancarea este mai grea, miscarea e mai putina, kilogramele se asaza mai usor, iar asta creste efortul pe care organismul trebuie sa-l faca la fiecare miscare. Asa devine hipertensiunea o problema mult mai deranjanta in sezonul rece, fiindca medicatia recomandata de specialist este dozata pentru conditii normale de viata.


Remedii simple si sigure pentru hipertensiune arteriala

Exista solutii ca sa tii sangele navalnic sub control chiar si in sezonul rece si tot ce trebuie sa faci este sa-ti indrepti atentia spre ingredientele naturale:
  • Comprese cu otet: inmoaie doua prosoape in otet de mere si infasoara talpile in ele. Stai asa 8-10 minute, timp in care mananci un sfert de lamaie cu tot cu coaja (ar fi indicat sa cumperi lamai cu coaja necerata).
  • Usturoi pe stomacul gol: inghite un catel de usturoi pe nemestecate, apoi bea un pahar cu apa rece. Repeta zilnic pana ce observi o imbunatatire a conditiei tale.
  • Remediu dulce: amesteca o lingura cu scortisoara si trei linguri cu miere, la cate o lingurita din acest amestec cu o ora inainte de fiecare masa principala (de trei ori pe zi), timp de zece zile.
  • Apa de malai: pune o lingura cu malai intr-un pahar si umple-l cu apa fierbinte, nu clocotita. Acopera paharul si lasa malaiul peste noapte la inmuiat. Dimineata, strecoara si bea apa pe stomacul gol.
  • Lapte cu marar: pune pe foc 50 g de seminte de marar (gasesti la plafar) in jumatate de litru de lapte. Lasa-l sa clocoteasca pana ce cantitatea de lapte se injumatateste, ia de pe foc si strecoara. Consuma cate o lingura, de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa. Pe tot parcursul tratamentului, pastreaza acest remediu la frigider.
  • Suc de sfecla: un pahar cu suc de sfecla-rosie pe zi normalizeaza tensiunea pentru urmatoarele 24 de ore.
  • Suc de cartofi: sterge bine cartofii cu o laveta umeda si da-i pe razatoare; stoarce-i si bea sucul obtinut, cate doua pahare pe zi. Ca sa imbunatatesti gustul, amesteca-l cu suc de morcovi, in proportii egale. Durata curei: o luna.
  • Laptisor de matca: zilnic cate doua lingurite cu amestec de miere poliflora si laptisor de matca; concentratia este de 2%: la 500 g de miere, pune 10 g de laptisor de matca pur. Durata curei: cate o luna, cu 2-3 saptamani de pauza.
  • Boabe de ienupar: se mesteca incet, pe stomacul gol. Incepe cu patru boabe si creste cantitatea cu una pe zi, pana ce ajungi la 15. Continua tratamentul micsorand cantitatea de boabe cu cate una pe zi, pana ce ajungi iar la patru. Pauza dintre cure trebuie sa fie de cel putin o luna si sunt recomandate 4-6 cure pe an.

Alimente benefice care te ajuta sa tii tensiunea sub control

Exista cateva alimente care te ajuta sa tii tensiunea sub control. Include-le in meniul tau cat mai des!
  • Banane: datorita potasiului pe care-l contin.
  • Struguri: datorita potasiului si antioxidantilor.
  • Mazare: datorita unei proteine speciale care echilibreaza tensiunea arteriala.
  • Soia: datorita fitoestrogenilor care dilata vasele de sange.
  • Ciocolata neagra (cel putin 70% cacao): mareste elasticitatea vaselor de sange; cantitatea zilnica recomandata: 14 g.
  • Peste: datorita acizilor omega 3 care protejeaza vasele de sange si reduce inflamatiile.
  • Carne de pui: datorita proteinelor de colagen pe care le contine.
Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: incomemagazine.ro
 

Suprarenalele, stapanele metabolismului

 
Suprarenalele, stapanele metabolismului

Cele doua glande suprarenale sunt situate, ca o caciulita, deasupra fiecarui rinichi. Sunt imbracate intr-un tesut adipos, fiind impartite in cate doua zone cu hormoni si functiuni diferite.

Cele doua zone ale suprarenalelor sunt diferite atat ca functiune, cat si ca structura. Zona corticala, situata la periferia glandei, secreta hormoni mineralocorticoizi, glucocorticoizi si sexuali (in cele trei straturi, de la exterior spre interior). Zona medulara, situata in interior (invelita de corticala), este inrudita cu sistemul nervos simpatic si secreta catecolamine (adrenalina si noradrenalina).


Metabolism si sexualitate

Cei mai importanti hormoni secretati de glandele suprarenale sunt:
  • Aldosteronul (stratul exterior al zonei corticale) stimuleaza absorbtia sodiului si a apei, precum si secretia de potasiu. Efectul general al aldosteronului este de a creste reabsorbtia ionilor de sodiu si a moleculelor de apa in rinichi; scaderea aldosteronului creste gradul de eliminare a apei din organism, provocand acumularea de potasiu in sange, ceea ce este grav pentru organism, pentru ca reduce ritmul cardiac; cresterea secretiei acestui hormon determina retentie de sodiu si apa, ca si marirea volumului de sange si scaderea sub normal a potasiului, ajungandu-se la hipertensiune arteriala si slabiciune musculara severa.
  • Cortizolul (stratul mediu al zonei corticale) regleaza activitatea metabolismului glucidic, lipidic, proteic, influentand reactia organismului la stres (de la infectii la depresie, de la interventii chirurgicale la evenimente deosebite); cortizolul are un important rol antiinflamator; cresterea anormala a cortizolului determina marirea nivelului glicemiei, reducerea masei musculare si scaderea imunitatii. Reglarea secretiei de cortizol se face la nivel hipotalamo-hipofizar.
  • Hormonii sexoizi (stratul interior al zonei corticale) sunt sediul biosintezei si secreta doar o parte a hormonilor androgeni (dehidroepiandrosteron si androstendion), cantitatea importanta fiind secretata de gonade.
  • Adrenalina (in zona medulara) pune la dispozitia organismului surplusul necesar de energie in caz de pericol, prin metabolizarea grasimilor (lipoliza) si formarea de glucoza necesara energiei muschilor, ca si prin inhibarea producerii de insulina; adrenalina in exces usuca mucoasele si influenteaza procesul de coagulare a sangelui.

Ce merge rau cand nu functioneaza bine?

Dereglarea glandelor suprarenale duce la boli specifice, cauzate fie de tumori, fie de excesul sau insuficienta secretiei de hormoni.
  • Boala Addison. Este o afectiune cronica provocata de scaderea generala a nivelului de hormoni suprarenali. Afectarea glandei poate fi de natura autoimuna, tuberculoasa, tumorala sau hemoragica. Netratarea la timp are consecinte grave, chiar fatale. Boala Addison poate aparea si daca suprarenalele sunt sanatoase, dar este afectata hipofiza. Se manifesta prin oboseala, slabiciune musculara severa, intensificarea pigmentatiei pielii, mucoaselor si parului, scadere in greutate, hipotensiune, anorexie. Boala se trateaza, daca nu este vorba de o tumoare canceroasa, prin administrarea de hormoni suprarenali.
  • Sindromul Cushing. In 80% din situatii, apare din pricina unui adenom (tumoare benigna) hipofizar, iar in 20% din cazuri, e produs de o tumoare extrahipofizara. Creste peste masura nivelul de cortizol si se manifesta prin obezitate la nivelul trunchiului si fetei (in timp ce membrele raman subtiri), reducerea masei musculare, toleranta scazuta la glucoza, hirsutism (cresterea parului in exces), tulburari menstruale la femei, modificari de dinamica sexuala la barbati. Se trateaza prin inlaturarea sursei de cortizol in exces.
  • Boala Conn. Excesul de aldosteron provocat de atrofierea arterei renale sau de o tumoare la nivelul glandei. Se manifesta prin hipertensiune arteriala, oboseala musculara, spasme musculare. Se trateaza prin inlaturarea cauzei excesului de aldosteron.

Obezitatea poate fi pusa pe seama dereglarilor?

In majoritatea cazurilor, obezitatea este consecinta unei alimentatii dezechilibrate si a unui mod de viata sedentar. Dar poate aparea, in mod exceptional, ca o consecinta secundara a anumitor boli endocrine: hipotiroidismul netratat (tiroida lenesa), sindromul Cushing, afectiuni hipotalamice, sindromul de ovare micropolichistice, insulinomul (secretia in exces de insulina), hipogonadismul netratat etc. De asemenea, unele medicamente utilizate in tratarea unor afectiuni endocrine pot determina cresterea in greutate (corticoterapie, litiu).

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; Dr. Raluca Muntean, medic specialist endocrinologie, Clinica Gral Colentina; foto: www.ymed.ro