Afectiuni neurologice
Efectuarea catorva schimbari in stilul de viata joaca un rol urias in stimularea activitatii psihice. O alimentatie care sa asigure creierului nutrientii de care are nevoie, respectarea unui program corect de odihna si exercitiile de gimnastica cerebrala sunt cele mai sigure si totodata simple modalitati de a mentine la cote cat mai inalte capacitatile de memorare si invatare pana la varste inaintate.
Simpla enumerare a catorva dintre performantele sistemului nervos central (SNC) arata superioritatea lui indiscutabila fata de cel mai complex computer. Dar si datele structurale, anatomice demonstreaza polivalenta lui uluitoare. Suma neuronilor din creier atinge impresionanta cifra de o suta de miliarde, de 15 ori mai mult decat populatia Globului (daca i-am aseza in linie dreapta, s-ar intinde pe o lungime de 50.000 kilometri) si toti sunt pusi la treaba. Aceste unitati structurale si functionale de baza sunt alcatuite dintr-o celula nervoasa (soma) si prelungirile ei (axonul si arborele dendritic), care formeaza nervii periferici. Mai exista insa o componenta importanta a creierului: celulele gliale. Rolul lor este multiplu: furnizeaza neuronilor hrana necesara si asigura „intretinerea” SNC, inlaturand reziduurile, deseurile, inclusiv neuronii morti. Si nu doar atat: aceste elemente-suport sunt cele care ghideaza migratia neuronilor in stadiile timpurii ale dezvoltarii creierului, produc molecule care modifica dezvoltarea axonilor si dendritelor, participa activ la transmisia sinaptica si enumerarea ar putea continua...
Mancati inteligent
- Pestele gras (macrou, sardine, somon). Mai mult de 50% din masa creierului este constituita din lipide, mai mult de 70% dintre acestea apartinand faimoasei clase omega-3. Aceste grasimi sunt asadar capitale in constructia si intretinerea celulelor cerebrale, pastrand totodata fluiditatea membranelor.
- Leguminoasele si cerealele. Creierul are nevoie de glucide pentru a functiona (consuma circa 5 g pe ora), dar nu stie sa le stocheze. Aprovizionarea trebuie sa fie asigurata, regulat, prin sistemul sanguin, datorita alimentatiei. Cum dulciurile pot determina in organism fluctuatii glicemice periculoase, cea mai buna varianta o constituie sursele de zaharuri complexe, din care categorie fac parte leguminoasele si cerealele.
- Bananele. Reprezinta o sursa excelenta de magneziu, element indispensabil transmiterii influxurilor nervoase cerebrale, dar si de vitamina B6, implicata in asimilarea si utilizarea mineralului in interiorul celulelor, totodata in fabricarea anumitor neuromediatori. Alte furnizoare de magneziu si vitamina B6 sunt fructele uscate.
- Ficatul (de vita sau de pasare). Creierul utilizeaza aproximativ 20% din necesarul de oxigen al organismului. Cum acest gaz are nevoie de fier pentru a fi transportat prin intermediul hemoglobinei si cum ficatul este o sursa foarte buna a mineralului... Aduce in plus vitamine din complexul B.
- Fructele rosii (mai ales de padure). Contin antioxidanti pretiosi, ce lupta contra radicalilor liberi, responsabili de imbatranirea prematura a tuturor celulelor.
- Fructele de mare. Sunt bogate in vitamina B12, proteine si oligoelemente, indispensabile bunei functionari a creierului.
Faceti mai multa miscare
Apelati la ajutorul plantelor stimulante
- Ginsengul, planta de origine asiatica, este recunoscut si folosit de mii de ani pentru efectele sale purificatoare, intineritoare si de intensificare a functiilor psihice. Actioneaza la nivelul circulatiei cerebrale, optimizand-o, prezinta efecte tonice, imbunatateste memoria, este util in caz de stres, surmenaj, depresii etc.
- Cafeina (substanta continuta de fructele arborilor de cacao si de cafea, de ceaiul verde si cel negru) ajuta memoria si stimuleaza invatarea.
- Aromata vanilie stimuleaza in special functiile creierului legate de memorare si atentie.
Ultimele articole din categoria: Afectiuni neurologice |