Boli endocrine

 
Boli endocrine

Organismul uman este strajuit de anumite organe specializate in productia de substante absolut necesare diferitelor procese fiziologice. Aceste substante sunt fie „aruncate” spre exterior, precum lacrimile, sudoarea sau laptele matern, fie varsate direct in sange, precum hormonii. Organele de care vorbim se numesc glande - exocrine si endocrine - iar impreuna formeaza sistemul glandular. Pentru ca hormonii si celelalte substante pun in miscare restul organelor, sistemul glandular este botezat si roata vietii.


Timusul ajuta sistemul limfatic

Este un organ mic, situat intre plamani si face parte atat din sistemul endocrin, cat si din cel limfatic. Se ocupa cu maturizarea celulelor-T (anticorpi), dar si cu eliminarea reaplicelor autoagresive ale acestor celule, care sunt responsabile de declansarea bolilor autoimune (sistemul imunitar produce prea multi anticorpi). Are rol in producerea hormonului de crestere la copii, precum si functii limfatice. Proasta functionare a timusului duce la nanism sau boli autoimune.


Pancreasul endocrin, producator de insulina

Insulele Langerhans, situate in pancreas, secreta atat de necesara insulina. Aceasta ajuta la:
  • cresterea gradului de utilizare a glucozei;
  • depunerea glucozei sub forma de glicogen in muschi;
  • transformarea glucidelor in lipide in ficat si tesutul adipos;
  • stimularea sintezei proteice.
Hipersecretia de insulina determina hipoglicemie, tremuraturi, transpiratii, chiar coma. Hiposecretia de insulina duce la diabet zaharat, care se manifesta prin: hiperglicemie, poliurie, polifagie, polidipsie, chiar coma.


Care sunt cele mai grave complicatii ale deficientelor glandulare?

In cazul hipofunctiei tiroidiene (tiroida lenesa), cea mai grava complicatie care, daca nu este tratata, ameninta viata este coma mixedematoasa. Daca exista o hipofunctie a glandelor paratiroidiene (implicate in metabolismul calciului), cea mai grava complicatie o reprezinta criza de spasmofilie care, netratata la timp, poate provoca decesul prin insuficienta respiratorie. In cazul hipofunctiei glandelor adrenale (boala Addison), cea mai importanta si potential amenintatoare de viata daca nu se trateaza la timp este criza addisoniana.


Ultimele articole din categoria: Boli endocrine





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa