Interventii chirurgicale pe coloana vertebrala cu risc minim

 
Interventii chirurgicale pe coloana vertebrala cu risc minim


Operatiile pe coloana au fost pana de curand proceduri complicate si cu grad ridicat de risc. Tehnicile medicale moderne permit acum interventii noninvazive, care scot din calcul riscul de paralizie, infectie postoperatorie sau tromboza.

Procedurile precum vertebroplastia si cifoplastia au fost dezvoltate recent pentru tratamentul fracturilor vertebrale. Aceste tehnici implica injectarea unui tip de ciment inert in vertebra afectata. Nu se fac incizii pe os, ci se intervine endoscopic, iar durata operatiei nu depaseste 15-30 de minute. Iata trei proceduri cu sanse de infectare aproape nule si de 20 ori mai putin periculoase decat cele clasice:


Coblatia

Recomandata pentru tratamentul herniilor de disc, reduce presiunea in interiorul discului intervertebral, iar durerile scad in intensitate sau chiar dispar. Discul vertebral revine treptat in pozitie normala si nu mai comprima radacinile nervilor spinali.


Radiofrecventa

Este indicata in special in cazul durerilor lombare joase, de natura mecanica.


Vertebroplastia

Este metoda de tratament al unor afectiuni vertebrale prin elongatie de coloana (intindere in scop terapeutic a unui nerv sau ligament), prin injectarea de ciment in corpul vertebral. Este indicata in cazurile leziunilor corpurilor vertebrale, benigne sau maligne.


Avantajul major al tehnicilor minim invazive este o mai mica lezare a tesutului adiacent. Prin metodele noi minim invazive, se practica o incizie mica, de aproximativ 2,5 cm in lungime. Aceasta abordare limiteaza ranirea muschilor si pierderea de sange din timpul interventiei. Obligativitatea interventiilor chirurgicale este dictata de starea neurologica a pacientului. Daca acesta prezinta deficit neurologic progresiv sau sindrom de „coada de cal”, atunci interventia chirurgicala este o urgenta. In rest, interventiile chirurgicale sunt indicate doar cand tratamentul conservator complex esueaza.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; Dr. Vadim Palii, medic specialist neurochirurg, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca; foto: spitalulsfconstantin.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa