Transpiratia este sanatoasa?

 
Transpiratia este sanatoasa?

Transpiratia abundenta e neplacuta, dar afla ca, in cantitati moderate, in functie de cauza, este mai mult decat necesara unei bune functionari a organismului uman!

Transpiratia sau sudoarea este secretia glandelor sudoripare eliminata prin porii pielii. Aceasta secretie este determinata de diferiti factori: temperatura exterioara (prin transpiratie, se regleaza temperatura corpului efortul fizic (se ard calorii), emotiile si stresul din diverse motive.


Tipuri

Glandele sudoripare sunt de doua feluri, dupa asezare si functie:
  1. apocrine: sunt in legatura cu un folicul pilos, iar sudoarea secretata de ele este vascoasa si are un miros specific; sudoarea apocrina este formata din apa, saruri minerale si toxine rezultate din metabolismul celulelor. Secretia nu se face continuu, ci intermitent, cu perioade lungi de repaus.
  2. ecrine (situate pe toata suprafata pielii, cu densitate mai mare in palme, talpi si axile): sunt bogate in apa si in clorura de sodiu (sare), ajuta la reglarea temperaturii corpului - cand temperatura exterioara tinde sa creasca, sistemul nervos vegetativ comanda secretia de sudoare, a carei evaporare face sa se piarda caldura; aceste glande secreta zilnic aproximativ 800 ml de sudoare fluida.

Ce merge rau cand nu functioneaza bine?

Secretia in exces a glandelor se numeste hiperhidroza. Transpiratia abundenta cand afara nu e foarte cald, nu depui un efort mare si nu esti stresat ajunge sa se transforme intr-un handicap social si profesional, ajungandu-se chiar la anxietate si depresie. Se poate tine insa sub control prin aplicarea locala (mai ales pe palme si talpi) de produse antiperspirante (saruri de aluminiu), prin electroliza (curent electric), uneori chiar prin ablatia chirurgicala de glande sudoripare. O alta boala a glandelor sudoripare este hidrosadenita, un mic abces al glandei, care se trateaza cu antibiotice sau ablatie chirurgicala.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72); foto: www.romanialibera.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa