Vreau sa am spatele drept! Ce masuri trebuie sa iau?

 
Vreau sa am spatele drept! Ce masuri trebuie sa iau?


Sase din zece adulti sufera de dureri de spate mai mult sau mai putin severe. Din fericire, exista solutii la-ndemana pentru corectarea pozitiilor vicioase si prevenirea complicatiilor.

Ca femeie, esti mai preocupata de ceea ce vezi in oglinda: chip, abdomen, brate, solduri. Ignora expresia „cand mi-oi vedea ceafa” si concentreaza-te pe cea care te indeamna „sa ai spatele acoperit”. Iata cateva remedii pentru atenuarea durerilor coloanei vertebrale!
  • Foc si gheata. Alternarea temperaturii calde cu cea rece ajuta la relaxarea musculaturii si este utila in dureri provocate de o intindere musculara sau de sciatica. Asaza o punga cu gheata pe locul afectat, iar dupa 20 de minute, schimba cu o sticla cu apa fierbinte.
  • Salteaua potrivita. O saltea mai rigida sau o placa de lemn asezata peste salteaua obisnuita mentine pozitia corecta a spatelui. Cand dormi pe o parte, asaza o perna intre genunchi.
  • Perne speciale. Cele anatomice sau ortopedice mentin coloana intr-o pozitie corecta, relaxand muschii spatelui si prevenind durerile cervicale.
  • Scaun cu spatar flexibil. Cand stai pe scaun, tine picioarele pe podea si spatele usor inclinat, lipit de spatar, incat corpul sa formeze un unghi de 135 de grade, nu de 90. Astfel, se exercita cea mai mica presiune asupra discurilor intervertebrale, muschilor si tendoanelor. Scaunele cu spatar flexibil iti permit sa le ajustezi astfel incat sa gasesti cea mai buna pozitie pentru coloana.
  • Miscari naturale. Evita miscarile exagerate sau fortate ale corpului, care exercita presiune asupra coloanei si muschilor din zona dorsala. Atunci cand ridici un obiect greu, indoaie genunchii, apoi ia obiectul de jos prin indreptarea genunchilor, mentinand spatele drept. Astfel, eviti sa pui toata presiunea pe spate si pe sira spinarii.

Durerile de spate in sarcina

Pe masura ce creste burtica, muschii si coloana ajung sa sustina o greutate suplimentara. Iata cinci sfaturi care iti alina suferinta:
  1. Poarta imbracaminte special croita pentru gravide, care sa-ti sustina abdomenul.
  2. Pe cat posibil, mentine spatele drept si rezista tentatiei de a impinge burta inainte.
  3. Daca esti supraponderala, tine o dieta adecvata, bogata in nutrienti si saraca in grasimi si carbohidrati.
  4. Nu purta pantofi cu toc cui: acestia nu sunt indicati nici macar intr-o stare fiziologica normala. Daca esti prea cocheta ca sa renunti la tocurile inalte, opteaza pentru cele ortopedice, care ofera coloanei mai multa stabilitate.
  5. Fa exercitii fizice recomandate de medic, pentru indreptarea posturii si flexibilitatea articulatiilor.
Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: sanatate.bzi.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa