Detoxifierea de primavara
- Diete -
Primavara are loc o schimbare importanta in bioritmul corpului omenesc. Fiecare fiinta vie, fiecare celula este guvernata de un bioritm, iar pentru om, bioritmul este o realitate care ii influenteaza sanatatea, pornind de la nivel celular, pana la nivel macroscopic. Primavara, toate fiintele se trezesc la viata, de aceea si bioritmul uman se schimba. Organismul uman, in perioada rece, a avut un metabolism care trebuia sa faca fata stresului anotimpului rece si umed - de aceea consumam alimente mai consistente, cum ar fi carnea de porc, cu multe grasimi. Din aceasta alimentatie bazata preponderent pe produse din carne (specifica sarbatorilor de iarna, dar nu numai, la romani), rezulta multe reziduuri metabolice. Mai mult, grasimile animale ataca vasele de sange. Iata, deci, ca iesim dintr-un anotimp in care omul modern se intoxica singur cu mancare, in numele unei „traditii” prost intelese.
Primavara, organismul are nevoie sa elimine toate deseurile toxice acumulate, pentru a-si relua ciclul vital. Corpul nostru face si el curatenie de primavara, asa cum facem si noi in casa sau in curte. Iar pentru aceasta, functiile de detoxifiere ale corpului sunt activate din ce in ce mai mult.
Laboratorul de detoxifiere: ficatul
Principalul organ de detoxifiere este ficatul, care coopereaza strans cu toate celelalte organe si celule ale corpului - acesta trebuie vazut intr-un mod holistic. Ficatul lucreaza in tandem cu alte organe: sistemul gastrointestinal, in special colonul, rinichii si pielea.Ficatul este laboratorul organismului, unde au loc toate procesele de detoxifiere. Astazi, cand mancarea este atat de rafinata si chimizata, functia ficatului devine din ce in ce mai grea si de multe ori, ficatul devine gras, apare ceea ce se numeste steatoza hepatica - expresia intoxicarii ficatului cu alimente procesate, chimizate, organoleptizate, cu exces de alcool sau cu fum de tigara. Trebuie sa pun accent pe faptul ca hepatocitul (unitatea de baza a ficatului, celula activa) nu poate face mai multe lucruri in acelasi timp. Daca consumam alimente chimizate, el se va putea concentra pe anumite substante, dar cand un aliment contine mai multe E-uri care interactioneaza intre ele, atunci functia ficatului este ingreunata. Mai mult, cand in acelasi timp consumam alcool si fumam, celula hepatica nu stie ce sa faca mai intai: sa elimine deseurile metabolice din alimente, sa metabolizeze alcoolul sau sa purifice sangele de substantele toxice din tutun? Iata cat de mult ingreunam, fara sa ne gandim, functia ficatului, care intr-un final cedeaza, aparand ca expresie patologica steatoza alcoolica sau non-alcoolica, care poate, insistand cu intoxicarea, sa degenereze in ciroza!
Canalizarea corpului: colonul
Un alt element important in dezintoxicarea organismului este sistemul gastrointestinal, in principal colonul. Acesta este un organ de foarte multe ori neglijat, el este considerat un fel de canalizare a corpului. Daca alimentele nu au suficiente fibre alimentare si antioxidanti, nu va exista nici microflora echilibrata. Ar trebui sa constientizam ca la nivelul colonului se afla o microbiota, o flora bacteriana fiziologica absolut necesara in procesul de transformare a alimentelor in substantele nutritive de care organismul are nevoie. Atunci cand suntem sanatosi, exista un echilibru perfect intre bacteriile de putrefactie, patogene (rele) si bacteriile probiotice (bune). Acest echilibru se rupe foarte usor in ecosistemul microbian al colonului si in urma unor tratamente neadecvate cu antibiotice pot aparea acele disbioze - distrugerea florei microbiene si aparitia unor infectii bacteriene foarte greu de tratat.Abdomenul: al doilea creier
Apoi, ar trebui sa constientizam faptul ca „al doilea creier” se afla in abdomen. Sistemul gastrointestinal este dublat de foarte multe elemente nervoase, in special ale sistemului nervos vegetativ simpatic si parasimpatic, prin reprezentantul lor cel mai important - nervul vag, care duce semnale pana la creier. Mai mult, 70-80% dintre elementele sistemului imunitar se afla plasate tot la nivelul sistemului gastrointestinal. Putem intelege acest lucru, gandindu-ne ca tubul digestiv, de la gura pana la anus, ar fi un cilindru. In acest cilindru intra alimentele care vin din mediul inconjurator si unele pot fi nocive pentru organism, daca sunt toxice sau daca sunt infestate cu agenti patogeni. Asadar, sistemul gastrointestinal este a doua bariera (chiar mai importanta decat pielea) impotriva agentilor patogeni, pentru ca odata cu mancarea, noi inghitim si microbi, virusuri, paraziti.O alta cauza frecventa de intoxicare este dereglarea peristaltismului gastrointestinal (acea miscare a stomacului care impinge bolul alimentar, apoi cea a intestinelor, care mobilizeaza bolul fecal spre anus si odata cu acesta si eliminarea deseurilor si a toxinelor din organism). Daca alimentele sunt prea rafinate si nu contin doza optima de fibre alimentare, miscarile acestea peristaltice devin din ce in ce mai slabe, practic ne constipam. Constipatia inseamna neevacuarea otravurilor din colon, iar iritarea pe termen lung a colonului inseamna, in final, un cancer colorectal. Astazi, din pacate, suntem pe primul loc in Europa la aceasta teribila boala. Detoxifierea colonului este foarte importanta, pentru ca toate toxinele care nu sunt eliminate din colon in momentul in care suntem constipati se reabsorb in sange. Apoi ajung din nou la ficat si il imbolnavesc. In momentul in care evacuarea nu este eficienta, gazele, de exemplu, se reabsorb in sange si dau pana la urma halena - acel miros neplacut al respiratiei si chiar al intregului corp - transpiratia toxica. Acest lucru ar trebui sa ne faca sa ne gandim la ceea ce mancam, astfel incat sa imbunatatim peristaltismul tubului digestiv. In concluzie, toxinele care nu pot fi evacuate agreseaza si mai mult ficatul, iar corpul incearca sa le elimine pe alte cai, respectiv prin piele, iar aceasta va arata urat, cu un aspect de imbatranire, cu riduri.
Detoxifierea prin piele
Pielea, pe langa functia ei de bariera pentru factorii de agresiune din mediul extern, este si un organ cu functii clare de detoxifiere. Transpiratia are un rol esential in detoxifiere. Chiar daca nu transpiram in mod evident, perspiratia (care este o transpiratie imperceptibila) si descuamarea stratului cornos elimina toxinele din corp. Parul si unghiile sunt profund implicate in detoxifiere, mai ales in eliminarea metalelor grele din organism. De aceea, daca suntem intoxicati cu mercur, plumb sau arsenic, cantitati mari din aceste metale grele se regasesc in par, la o eventuala analiza. Dar parul cade si odata cu el se indeparteaza si metalele grele. Este o cale extrem de anevoioasa, dar prin ea corpul nostru reuseste sa se debaraseze de metalele grele care, de-a lungul vietii, se acumuleaza in grasimi. Metalele grele sau pesticidele sunt introduse treptat in organism prin inhalatie (din aerul poluat), inghitire (apa, alimentele tratate chimic, care nu au fost spalate) etc, stau o vreme in grasimea noastra (deoarece organismul le depisteaza si le inglobeaza in particule de grasime, pentru a nu fi daunatoare), iar cand vrem sa slabim rapid, sunt puse brusc in libertate, in circulatia sanguina si putem chiar sa murim, din cauza unor intoxicatii acute.Atunci cand detoxifierea prin ficat, prin colon si prin rinichi nu este suficienta sau eficienta, apar tot felul de manifestari la nivelul pielii: inflamatii cutanate, furuncule, cosuri, comedoame, eczeme. Toate acestea sunt expresia unei detoxifieri nesatisfacatoare din partea principalelor organe. Pielea si transpiratia data de efortul fizic este calea cea mai eficienta de detoxifiere. Din pacate, astazi suntem sedentari, iar functia pielii este si ea ingreunata. Putini se gandesc ca frumusetea pielii si eficienta detoxifierii depind de miscare. Prin miscare se activeaza circulatia sanguina, mai ales cea hipodermica, unde se gasesc artere si vene capilare, care antreneaza si circulatia limfatica. Contactul circulatiei sanguine si limfatice cu hipodermul este foarte important; astfel se pot prelua toxinele din sange si limfa, care apoi sunt eliminate prin transpiratie. De aceea sunt indicate dusurile scotiene (baile calde alternate cu baile reci) ori sauna - metode prin care stimulam detoxifierea prin piele.
Apa - unicul lichid bun pentru sanatate
Rinichii preiau si ei o parte din noxele din sange, dar daca sangele este supraincarcat cu toxine, in momentul in care ficatul si colonul nu functioneaza corect, iar rinichii nu pot face fata noxelor, se vor imbolnavi - mai ales in lipsa apei! Asistam la indemnuri de genul „Pentru sanatatea dumneavoastra consumati minimum doi litri de lichide pe zi”. Am spus si o sa repet: este una dintre cele mai confuze si periculoase mentiuni facute, chipurile, de dragul sanatatii consumatorului, dar care ascunde in ea un mare pericol. Cati dintre cei care vad sau asculta un astfel de indemn inteleg ca, de fapt, NUMAI APA este adevaratul lichid care hidrateaza si detoxifica organismul? Poate multi vor intelege ca pot consuma bauturi industriale carbonatate, necarbonatate sau chiar bauturi alcoolice, in loc de apa. De aceea, cred ar fi mult mai sanatos sa nu se mai faca acest indemn, pana cand nu se restabileste adevarul stiintific: pentru sanatate, apa este unicul lichid care trebuie consumat! Niciun alt aliment nu are zero calorii sau nu hidrateaza fiziologic corpul nostru. Apa nu se ia nici din alimentele fluide (ciorbe, supe), pentru ca acestea ne aduc calorii si alti nutrienti care se vor transforma tot in deseuri. Apa este matricea vietii, ea nu da deseuri, doar ne ajuta sa traim si este esentiala pentru detoxifiere.Stiti cum se consuma apa? Ea nu se bea! Paradoxal, apa trebuie mestecata. Explicatia este ca apa trebuie sa se imbibe cu saliva, care ii scade tensiunea superficiala si numai acea apa este cea care ne hidrateaza natural. Daca o bem foarte rapid, apa nu poate fi retinuta de organism. Chiar putem face un experiment simplu: consumam aceeasi cantitate de apa (un pahar) foarte rapid, apoi „mancand-o”, adica cu inghitituri mici, plimbate prin gura, ca si cum am mesteca un aliment. In primul caz, vom avea destul de rapid senzatia de mictiune, pentru eliminarea apei, care nu a putut fi folosita de organism. In al doilea caz, nu se va mai intampla acelasi lucru. Explicatia stiintifica este ca apa, ca atare, nu poate fi asimilata de corpul nostru daca nu este imbibata cu saliva, care ii scade tensiunea superficiala. Numai aceasta apa este recunoscuta de fiziologia noastra, de sistemul nostru gastrointestinal, este absorbita si poate fi folosita de fiecare celula din corpul nostru. Altfel, vom bea cantitati mari de apa, dar vom ramane deshidratati.
A doua mare inima a corpului nostru: muschii
Sa nu uitam ca, pe langa o alimentatie sanatoasa si pe langa hidratare, miscarea este la fel de importanta, pentru ca in momentul in care facem miscare, circulatia sanguina - mai ales intoarcerea venoasa - se activeaza. V-ati gandit vreodata ca inima singura nu poate sa faca fata circulatiei sanguine in totalitatea ei? Inima este eficienta atunci cand pompeaza sangele in artere, dar intoarcerea venoasa este facuta de a doua mare inima a corpului nostru, neconstientizata. Este vorba de muschii care apasa pe marile vene prinse intre muschi si oasele lungi. Venele au o structura speciala - in momentul in care mergem, muschiul se contracta si apasa pe aceste vene, ca o supapa cu sens unic, care nu permite sangelui sa mearga in alta directie decat cea a inimii. Intoarcerea sangelui la inima se poate face numai prin miscare. Daca sangele nu se intoarce eficient la inima, atunci el balteste si lucrul acesta se vede in patologii venoase, cum ar fi hemoroizii, varicele. Baltind sangele venos, va balti si limfa, care si ea acumuleaza toxine.Primele simptome seamana cu un proces inflamator, mai ales atunci cand mancarea este de proasta calitate si genereaza multe deseuri. Procesul acesta apare in microcirculatia hipodermului, sanguina si limfatica, iar patologic vorbim despre celulita. Asadar, celulita nu inseamna grasime in prima faza, ci un proces de stagnare a sangelui venos si a limfei la baza pielii, ceea ce denota lipsa de miscare, sedentarism, mancare proasta, haine stramte, care jeneaza circulatia, produce inflamatie si in final apare celulita. De altfel, celulita se deosebeste foarte usor de supraponderalitate si obezitate - daca se strange pliul pielii intre doua degete, vom constata ca este dureros. Celulita nu apare neaparat la persoanele grase, ci chiar si la fetite de 10-11 ani, cand inca sunt slabe. In evolutia ei, celulita se complica prin acumularea de grasime in structurile pielii.
Practic, daca nu facem miscare, daca nu mancam corect, daca nu ne hidratam corespunzator, ne imbolnavim lent, ne autointoxicam, ne otravim singuri. Incep sa apara bolile, de la unele mai usoare, pana la cele mai grave, cunoscute sub denumirea de boli ale civilizatiei moderne: supraponderalitate, obezitate, hipertensiune, sindrom metabolic - cu maladii cardiovasculare, diabet de tip II, diverse forme de cancer, boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), boli metabolice, precum guta etc.
Cu ce ne putem vitaminiza primavara si toamna?
Primavara, organismul revine la viata, dupa o perioada in care si-a epuizat resursele de minerale, de vitamine si ar trebui sa facem curatenie, dar sa ne si reaprovizionam cu aceste substante absolut necesare. Ordinea fireasca este detoxifierea si apoi vitaminizarea - la fel cum mai intai trebuie arat ogorul si apoi semanat! Ordinea este foarte importanta, pentru ca multi semeni nu dau atentie acestei necesitati a organismului, in patologia umana, primavara este perioada cand se acutizeaza foarte multe boli, in primul rand ulcerul. Tot in acest anotimp apare asa-numita astenie de primavara. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca rezervele noastre de vitamine, de minerale si de antioxidanti sunt epuizate si trebuie reincarcate.Ce anume trebuie sa facem ne spune chiar natura, care se trezeste la viata si ne da solutii alimentare. Astfel, apar plante cu actiune detoxifianta, vitaminizanta, remineralizanta exceptionala: urzica - un imunostimulator extraordinar, leurda, papadia - un campion in detoxifiere, untisorul, ceapa de primavara etc. Asadar, avem la dispozitie legume de sezon necesare organismului sa-si transforme metabolismul, sa se adapteze schimbarii, iar bioritmul sau sa ramana fiziologic.
Urzica este una dintre plantele cele mai bogate in fitonutrienti. Contine o mare cantitate de vitamina K (menadiona), care are un rol esential in mentinerea fluiditatii sangelui si, mai ales, pentru sanatatea oaselor. Urzica este o sursa foarte buna de fibre alimentare, care maresc peristaltismul si detoxifica, pentru ca absorb in procese fizico-chimice toxinele, le leaga si le elimina din organism. Asadar, are loc o detoxifiere directa. Pe de alta parte, ele interfereaza cu absorbtia grasimilor si efectul benefic este acela ca ne mentin un nivel fiziologic al colesterolului in sange. De asemenea, fibrele interfereaza cu absorbtia zaharurilor rapide si impiedica aparitia oscilatiilor glicemiei. Aceste fibre au devenit astazi o raritate in alimentele rafinate si, in loc sa avem un aport zilnic de 25-30 de grame de fibre alimentare solubile si insolubile pe zi, abia mai consumam 2-3 grame. Colesterolul marit - mai ales cel rau (lipoproteinele cu masa moleculara mica) - duce la ateroscleroza, cu riscuri coronariene (infarct miocardic) sau riscuri cerebro-vasculare (accident vascular cerebral). Iata numai cateva implicatii ale nivelului crescut al lipidelor din sange. De asemenea, oscilatiile bruste ale glicemiei vor epuiza pana la urma functia pancreasului si apare diabetul zaharat de tip II, care astazi este descoperit la varste incredibil de mici - sunt din ce in ce mai multi copii bolnavi de diabet de tip II. Diabetul se complica intotdeauna cu boli cardiovasculare sau cerebrovasculare - piciorul diabetic (care nu are alta solutie decat amputarea), retinopatii diabetice (care produc orbirea). Toate aceste efecte adverse se multiplica, sinergizeaza si distrug sanatatea.
Alimente tratate termic inadecvat
Prin consumul fibrelor, facem o eliminare a toxinelor si prevenim ateroscleroza, diabetul, cancerele. Se stie clar ca alimentatia sanatoasa, bogata in legume si fructe proaspete, consumate in sezonul in care apar, este un puternic factor de preventie a cancerelor, pentru ca este o relatie directa intre cancer - mai ales cel gastric sau colorectal si alimentele pe care le mancam.Iata cum alimentele tratate termic prea mult sau tratate termic inadecvat devin din alimente vii alimente moarte. Acelasi lucru se intampla cu fructele din care facem sucuri pasteurizate, compoturi sau dulceturi. La fel si cu legumele pe care le fierbem in ciorba, pana distrugem orice urma de enzima, de vitamina si facem ca mineralele sa nu mai fie biodisponibile, sa nu mai poata fi utilizate de corpul nostru. De aceea, este absolut necesar ca, pe langa mancarea preparata termic, sa mancam legume si fructe proaspete in sezon, intr-o forma cat mai integrala. Nu este recomandabila nici curatarea marului de coaja, nici indepartarea pielitei la rosii, pentru ca acolo natura a concentrat cei mai puternici antioxidanti. De aceea sunt colorate, de aceea recomandam un curcubeu de culori in farfurie - pentru ca acele culori ale fructelor si legumelor vii sunt de fapt antioxidanti. Antioxidantii sunt si ei absolut necesari, pentru ca sting focul radicalilor liberi, care ne oxideaza si ne rugineste. O alimentatie bogata in antioxidanti naturali, in vitamine naturale si in macro si microelemente care provin din matricea alimentara naturala este o alimentatie sanatoasa, de preventie a bolilor, a imbatranirii, de crestere a calitatii vietii si de prelungire a acesteia. Asadar, aceste alimente au si efect geriatric.
De asemenea, aproape toate verdeturile de primavara, cum ar fi leurda, usturoiul, ceapa etc. contin substante numite fitoncide (cum ar fi alicina), care au cea mai puternica actiune de distrugere a virusurilor, a bacteriilor, a ciupercilor microscopice, deci un antibiotic natural fara egal si care nu da tulpini rezistente.
Cartofii noi (chiar daca nu apar acum, sa retineti informatia!) sunt o sursa exceptionala de vitamina C, cu inalta activitate biologica, fiind in acelasi timp unul dintre putinele alimente care alcalinizeaza mediul intern. Mediul nostru intern, sangele si limfa, are un pH usor alcalin, adica 7,34. Peste aceasta valoare, vorbim de alcaloza metabolica, iar sub acest prag - de acidoza metabolica. Ambele sunt stari patologice, care pot degenera in boli foarte grave. Majoritatea alimentelor moderne, rafinate - fie ca este vorba de alimente pe baza de carne sau pe baza de zaharuri rafinate - sunt puternic acidifiante ale mediului intern. Iata cum un aliment, in modul cel mai natural, ne poate reechilibra pH-ul organismului!
V-ati gandit vreodata cat de important este pentru sanatatea noastra umilul patrunjel, in speta frunzele lui? Este cea mai teribila sursa de vitamina C, de cea mai buna calitate. De asemenea, patrunjelul are o mare cantitate de clorofila, care este un foarte bun dezodorizant si un foarte bun aseptizant al cavitatii bucale. Halena nu apare daca mancam patrunjel - macar o legatura pe zi. De altfel, acest lucru este testat si verificat de mii de ani de popoarele din zona mediteraneana, in special de arabi; toate alimentele lor sunt foarte bogate in patrunjel. Este la indemana noastra, il putem cultiva si pe balcon, in jardiniere. Patrunjelul are de cateva ori mai multa vitamina C, de cea mai buna calitate, decat lamaia!
Tot acum apar verdeturile de sezon: loboda, mararul etc. - toate cu actiune detoxifianta, carminativa, digestiva. Papadia este o planta ale carei frunze si radacina sunt neintrecute in detoxifierea ficatului si a bilei. Ea dreneaza bila si curata ficatul. Oricare din aceste alimente nu numai ca nu ne ingrasa, dar chiar ne ajuta sa slabim, sa ne mentinem silueta. In plus, aportul de vitamine si minerale naturale ne face tenul frumos, parul sanatos si stralucitor, unghiile rezistente si nefriabile.
Primavara nu trebuie sa uitam nici de gandirea pozitiva. Pentru ca omul este o entitate informationala substantial energetica si este facut nu numai din corpul material; el este si spirit. Trebuie neaparat sa ne cultivam atat spiritul, cat si corpul, pentru ca unul depinde de celalalt. „Mens sana in corpore sano!”. Daca nu vom gandi pozitiv, daca nu vom gasi mijloace de a ne elibera de stres, vom avea de suferit.
In prezent s-au definit trei obiectivizari ale performantelor umane: IQ (coeficientul de inteligenta rationala), EQ - inteligenta emotionala (care ne ajuta sa ne integram in societate si sa socializam), iar mai importanta decat acestea este SQ - inteligenta spirituala, la care - din pacate - astazi din ce in ce mai putini oameni acced, pentru ca din ce in ce mai putini constientizeaza evolutia spirituala. Lucrurile sunt mai complexe decat par, dar nu de neabordat si de neindeplinit, insa cu inteligenta, cu ratiune si cu responsabilitate, vom reusi sa dobandim toate aceste virtuti, spre beneficiul sanatatii noastre fizice si mentale.
Cum trebuie sa procedam pentru a face fata dupa o iarna lunga si rece?
Primavara trebuie sa punem accent pe detoxifierea organismului. Dupa cum se stie, organismul uman este un sistem deschis, care interactioneaza cu mediul extern. Prin urmare, este nevoie de anumite organe care sa-l protejeze de factorii nocivi. Exista organe care impiedica patrunderea factorilor externi si altele care indeparteaza acesti factori nocivi daca patrund totusi in organism. Principalele organe de curatare a organismului sunt ficatul, rinichii, pielea si splina. Pentru ca despre primele trei s-a vorbit, voi vorbi despre splina, care este si ea implicata in procesele de detoxifiere. Spre deosebire de ficat si rinichi, nu este un organ vital. Exista situatii cand este necesara indepartarea totala a acesteia si totusi pacientul isi poate continua viata, daca respecta anumite reguli. Cu toate acestea, splina are un rol foarte important in procesele de purificare a sangelui. Aceasta curatare se realizeaza in stransa corelatie cu sistemul imun, splina facand parte, de fapt, din acest sistem. Atunci cand celulele imunitare din sange detecteaza substante straine organismului (microbi, toxine, metale grele) sau substante proprii, dar degradate (de exemplu, celule canceroase), se leaga de acestea, formand un complex care ajunge in final la nivelul splinei. Aici, acest complex este retinut si distrus de un grup de celule specifice splinei, realizandu-se astfel curatarea sangelui.In medicina traditionala, in general si in homeopatie, in mod special, se considera ca purificarea corpului fizic este foarte importanta. Acest lucru este valabil atat pentru persoanele sanatoase, pentru a evita aparitia diferitelor boli, cat si pentru cei care au deja nevoie de un tratament specific pentru o boala anume. Prin urmare, in cazul bolnavilor, este bine ca orice tratament - fie el medicamentos sau natural - sa inceapa sau sa mearga in paralel cu un tratament de detoxifiere, care sa se adreseze cel putin ficatului si rinichilor. De altfel, la ora actuala, multi medici alopati administreaza produse naturale (care protejeaza si curata ficatul, de exemplu) in paralel cu medicamentatia de sinteza.
Simptomele prin care se manifesta organismul atunci cand are nevoie de o cura de detoxifiere au caracter general, nespecific. Cel mai frecvent se manifesta prin dureri de cap persistente, stari de oboseala, somnolenta, scaderea capacitatii de efort, apatie sau chiar depresie. Pot aparea, de asemenea, transpiratie cu miros neplacut, eruptii la nivelul pielii, halena (miros neplacut al gurii), urina poate avea un miros accentuat si o culoare inchisa. In cazul celor care sufera de afectiuni cronice, pot aparea agravari ale simptomelor bolii, chiar daca tratamentul necesar este corect administrat.
Pentru persoanele sanatoase, primavara si toamna sunt momente prielnice pentru o cura de detoxifiere. Se poate face o analogie, deoarece in homeopatie se considera ca exista o reflexie a ciclurilor naturii, la nivelul organismului uman. Astfel, primavara este un anotimp al inceputului, al regenerarii, al trezirii la viata si tocmai de aceea este un moment propice si necesar pentru o cura de purificare a organismului.
Ce remedii homeopatice pot fi folosite in acest scop?
In homeopatie exista doua curente, care abordeaza in mod diferit problema detoxifierii. In cadrul scolii uniciste, se considera ca purificarea organismului trebuie facuta prin administrarea unui singur remediu. Acesta actioneaza asupra tuturor organelor implicate in procesul de purificare. Remediul necesar se alege in functie de particularitatile pacientului; poate fi un remediu constitutional sau un remediu de „teren” sau miasmatic. Exista remedii homeopatice considerate foarte bune detoxifiante la nivel general - Sulphur, Nux vomica etc. De multe ori, dupa administrarea unui asemenea remediu, apar asa-numitele eliminari care se manifesta prin aparitia sau agravarea unor simptome (dureri de cap, eruptii la nivelul pielii, secretii la nivelul nasului sau sinusurilor, diaree, urina inchisa la culoare). Toate aceste simptome dispar dupa cateva zile, cand incepe sa se instaleze o stare de energizare si tonifiere la nivelul intregului organism.In cadrul scolii pluriciste, detoxifierea se realizeaza prin intermediul drenorilor - remedii care au actiune specifica asupra organelor pe care le-am mentionat mai sus. De exemplu, pentru ficat sunt indicate Chelidonium majus, Carduus marianus, Solidago, Cichorium, Taraxacum. Pentru rinichi sunt indicate Berberis vulgaris, Solidago, Equisetum, Pareira brava. Pentru piele, au actiune buna Saponaria, Vinca minor, Urtica urens, Scrophularia, Natrium muriaticum, Viola tricolor, Graphites, Mezereum. Aceste remedii se administreaza in potente joase, singure sau in combinatii. Prin actiunea trofica si stimulatoare pe care o au, asigura refacerea si protejarea organelor purificatoare ale organismului.
Primavara este indicat sa facem un tratament homeopatic!
Buna functionare a sistemului imun este importanta in aceasta perioada. Dupa trecerea prin sezonul rece, cand a fost suprasolicitat pentru a face fata diverselor agresiuni virale sau bacteriene, acesta poate sa dea semne de slabiciune. Alt motiv care poate slabi sistemul imun este regimul alimentar - mai putin bogat in vitamine si oligoelemente, in sezonul rece. Vitaminele A, C, D si oligoelemente ca Seleniul sau Zincul sunt esentiale pentru buna functionare a sistemului imun.Trebuie sa se stie ca sistemul imun intervine direct in procesul de purificare al organismului, prin intermediul splinei in principal, dar si prin intermediul sistemului limfatic. Prin urmare, acum, primavara, este indicat sa facem un tratament homeopatic - atat pentru refacerea si stimularea sistemului imun, cat si pentru curatarea splinei si a sistemului limfatic. Din punct de vedere homeopatic, se pot utiliza cu efecte foarte bune remediile administrate constitutional, adica in functie de particularitatea fiecarui individ in parte. Alta posibilitate consta in administrarea unor remedii cu tropism pentru sistemul limfatic si care sa faca un drenaj la acest nivel - Baryta carbonica, Conium, Bellis perennis. De asemenea, pentru stimularea sistemului imun se utilizeaza Echinaceea, Prunus spinosa, Vascum album, Ribes nigrum, Sambucus.
Este important de retinut ca toate aceste remedii pot fi asociate si cu alte metode de detoxifiere si de purificare a organismului. Trebuie sa avem insa in vedere faptul ca, pentru a obtine efectele scontate, tratamentul homeopat trebuie urmat doar la recomandarea si sub stricta supraveghere a unui medic.
Plantele amplifica detoxifierea!
Detoxifierea este un proces natural, care are loc continuu in organism. Prin detoxifiere se realizeaza transformarea in interiorul corpului a unui produs toxic introdus in organism, in altele mai putin toxice si eliminarea lor pe cale renala, intestinala, pulmonara sau tegumentara.Principalele cauze care conduc la acumularea de toxine in organism sunt: alimentatia gresita - ingerarea unei cantitati mari de alimente, mult peste necesarul organismului sau inadecvata nevoilor individuale; consumul de alimente care contin substante toxice pentru organism: mezeluri, zahar, produse sintetice, ultrarafinate, alimente cu aditivi, alcool, cafea; eliminarea deficitara a toxinelor endogene (produse in organism in urma proceselor metabolice) sau exogene (provenite din exterior): constipatie, consum insuficient de lichide, utilizarea cosmeticelor antiperspirante ori a tesaturilor sintetice, care impiedica transpiratia; preluarea de substante toxice din mediul ambiant: poluare, ingrasaminte, pesticide care patrund in organism prin aerul pe care il inspiram, prin mancare si apa; excesul de medicamente chimice. Toti acesti factori suprasolicita sistemul digestiv, prin urmare digestia este incompleta, iar eliminarea este deficitara. Rezulta formarea unor compusi neasimilabili, care devin toxici pentru organism. Detoxifierea se face periodic, la fiecare schimbare de sezon - primavara si toamna. In acelasi timp, perioadele de post sunt ocazii foarte bune pentru purificarea organismului.
Plantele medicinale sunt eficiente in detoxifierea organismului?
Plantele medicinale contribuie la detoxifierea generala a organismului, prin stimularea circulatiei sangelui si a limfei, dar mai ales prin amplificarea eliminarii substantelor nocive, pe caile naturale: prin urina (diuretice), transpiratie (sudorifice, diaforetice), bila (coleretice-colagoge), scaun (laxative, purgative), expectoratie (expectorante, fluidifiante ale sputei), sau chiar prin stimularea reflexului vomitiv (emetice). Remediile fitoterapice care - imbinand doua sau mai multe dintre aceste actiuni - purifica organismul de reziduuri sunt denumite, in general, depurative.Cura de clorofila
Primavara ne da posibilitatea sa ne curatam si sa ne reincarcam cu vitamine si minerale organismul, in special cu ajutorul plantelor verzi (cura de clorofila). Este cunoscut in popor efectul deosebit de vitalizant al curei de urzici, de leurda sau de spanac verde - care se pot consuma fara restrictii in aceasta perioada. De asemenea, se pot consuma concomitent si frunze de patrunjel, telina, marar, macris, frunze de ceapa sau usturoi verde, papadie, mladite verzi (circa 8 cm inaltime) de grau, orz sau ovaz, tulpini tinere de lucerna. Clorofila declanseaza procese puternice de dezintoxicare, stimuleaza peristaltismul intestinal, favorizeaza asimilarea si fixarea mineralelor, previne infectiile. Pentru a obtine sucul de clorofila, se mixeaza verdeturile cu ajutorul unui blender. Se pun aproximativ 250 ml apa de izvor la doua legaturi de frunze verzi (din cele amintite anterior, chiar si amestecate), apoi se strecoara si se consuma proaspat, preferabil dimineata, pe stomacul gol. Se poate face si un macerat la rece: se pun frunzele tocate marunt in 250 ml apa de izvor si se lasa 4-6 ore la temperatura camerei, apoi se filtreaza si se administreaza in acelasi mod. Cura se poate face intre 10 si 30 de zile; se consuma 50-300 ml pe zi.Detoxifierea de primavara prin post
Naturismul este mai mult decat o simpla moda ori un ansamblu de metode destinate tratarii bolilor deja instalate. El este un mod de viata, menit sa ne pastreze sanatosi din toate punctele de vedere. Nu in ultimul rand, acest mod de viata are si rolul de a ne face mai echilibrati sufleteste, mai multumiti de propria noastra viata si mai fericiti. Demersul principal, prin care naturismul ne ajuta sa atingem aceste deziderate, este reintrarea in ritmurile naturii, urmarind, atat cu trupul, cat si cu sufletul, sa ne armonizam si sa traim la unison cu ceea ce ne inconjoara, cu succesiunea anotimpurilor, a vegetatiei, cu ritmurile solare. La venirea primaverii, de pilda, anotimpul reinnoirii, este necesara o detoxifiere, o primenire, o renastere a noastra din punct de vedere trupesc si sufletesc. Cum se face aceasta? Raspunsul deja il stim, din traditia noastra milenara, ca popor.Postul alimentar
Venirea postului crestin al Pastelui, cu cele sapte saptamani ale sale de abtinere de la carne, lactate si oua, se suprapune perfect pe nevoia de primenirea intregii noastre fiinte, la venirea primaverii. Definitia clasica a postului este aceea de „abtinere voluntara, totala sau partiala, de la hrana”. Dincolo de aceasta definitie, lucrurile sunt insa mult mai nuantate in naturism, unde nu conteaza doar ce ne auto-interzicem sa mancam, ci si calitatea hranei pe care o consumam, chiar respectand interdictiile asa-zis clasice. Apoi, studii stiintifice bine elaborate arata ca nu este important doar sa tinem postul alimentar, ci si DE CE il tinem. Astfel, la posturile alimentare in care exista (si) motivatii spirituale, corelate cu o schimbare in bine a atitudinii interioare, efectele benefice asupra sanatatii, mai ales psiho-emotionale, sunt mult mai puternice.7 tipuri de alimente de care trebuie sa ne ferim in post
In postul Pastelui, fara abatere, toate marile lanturi de magazine isi creeaza standuri tot mai bine reprezentate, de la un an la altul, pe care scrie: „produse de post”. Dar oare toate aceste produse respecta spiritul postului si ajuta la atingerea dezideratelor acestuia? Cu siguranta nu, iar lista de alimente care va urma este o dovada in acest sens:- Margarina - este o grasime vegetala rafinata, hidrogenata in prezenta unor catalizatori metalici, rezultand binecunoscuta imitatie de unt, eventual impanata cu aditivi sintetici de aroma (miroase a lactate mai tare decat... lactatele) si de culoare. Este unul din inamicii sanatatii, predispunand la ingrosarea peretilor arteriali, la perturbarea echilibrului endocrin (favorizeaza cresterea nivelului de estrogeni), dar si la sedentarism, la obezitate, efectele sale fiind opuse scopurilor postului.
- Aditivii alimentari (E-urile) - sunt o nesfarsita sursa de placere gustativa si olfactiva, mai intensi din acest punct de vedere decat cele mai elaborate mancaruri de frupt si, totodata, mai nocivi decat acestea. Din pacate, foarte multe dintre asa-zisele mancaruri de post sunt in realitate tixite cu acesti aditivi sintetici, cu efecte stranii si foarte putin studiate asupra sanatatii. Evitati acesti aditivi sintetici, mai ales pe cei cu efecte de colorare, de conservare, de afanare si intensificare a gustului hranei.
- Faina alba - este, pe timpul postului, unul din cele mai la indemana alimente, ascunsa in paine, covrigei, sticsuri, produse de patiserie etc. Este un produs saracit in nutrienti si nociv, dar in schimb se gaseste din belsug si in aparenta - este de post. Spunem in aparenta, pentru ca in realitate faina alba, consumata in mari cantitati si pe termen lung, este o otrava lenta si perfida, care ne forteaza pancreasul, ne predispune spre supragreutate, blocheaza tranzitul intestinal, favorizand intoxicarea organismului si nu dezintoxicarea lui, cum ar fi de asteptat in post. Inlocuiti faina alba si toate produsele obtinute din ea cu cele din faina integrala (neagra), mult mai sanatoasa si adecvata contextului postului.
- Zaharul - dupa descoperirea sa, cu aproximativ o suta de ani in urma, multi preoti crestini, ortodocsi sau catolici, au observat ca postul nu mai este ce a fost. Si aceasta, nu neaparat pentru ca gustul sau dulce intens ar fi o prefigurare a pacatului, ci pentru ca, la fel ca si faina, zaharul este un adevarat inamic al sanatatii fizice si chiar emotionale. La nivelul organismului, zaharul are ca principale efecte adverse faptul ca epuizeaza pancreasul si predispune la diabet, perturba echilibrul endocrin, favorizeaza dezasimilarea calciului - element foarte nociv in post unde, in lipsa lactatelor, deficitul acestui mineral este un lucru grav. Substitutul zaharului sunt fructele, dulcostevina si mierea si nu urmatoarele gaselnite, care sunt cat se poate de nocive.
- Edulcorantii sintetici - ne referim, in principal, la zaharina, la aspartam si la ciclamati, cu care sunt tixite multe din produsele de slabit, sucurile, siropurile, dulciurile sarace in calorii sau chiar gemurile din comert. In afara de faptul ca administrarea lor repetata creste riscul de cancer, de afectiuni degenerative si nervoase, ele sunt acuzate ca produc tulburari de comportament, cum ar fi cresterea agresivitatii, favorizarea incapacitatii de concentrare, diminuarea controlului asupra unor pulsiuni instinctuale. Cu alte cuvinte, fara a contine in aparenta nimic de frupt, ele sunt opusul practic perfect al intentiei originare a postului, care este aceea de armonizare a fiintei, de diminuare a instinctualitatii in favoarea spiritualitatii.
- Chipsurile - tot mai adesea sunt consumate ca hrana de post, de catre oamenii care nu au timp pentru hrana adevarata, precum si de cei care simt nevoia mai mereu sa rontaie, in absenta mancarurilor hipercalorice cu care sunt obisnuiti. Chiar si cand nu sunt aditivate cu E-uri nocive pentru gust si aroma, chipsurile au efecte devastatoare asupra sanatatii, prin aportul de grasimi rafinate prajite (nocive pentru ficat si vasele de sange) si de acrilamida, adica acea substanta care se formeaza prin prajire si care da nuanta aurie placuta chipsurilor, avand insa efecte cancerigene incredibil de puternice.
- Falsele produse dietetice - daca vreti sa tineti cu adevarat postul, atunci va trebui sa va obisnuiti sa cititi etichetele asa-ziselor produse dietetice sau chiar de post, care nu contin carne, lactate sau grasimi, dar sunt mai nocive chiar decat acestea. Majoritatea pateurilor si mezelurilor de soia sunt un exemplu in acest sens, ele fiind de fapt o combinatie de grasimi hidrogenate cu amidon, cu E-uri pentru gust, cu coloranti pentru aspect agreabil, la care se adauga extracte proteice din soia modificata genetic. Cu siguranta ca asemenea alimente nu fac bine la sanatate. Exista si la noi produse de post sanatoase (produsele din soia facute la firmele romanesti IEZER si INEDIT sunt un exemplu in acest sens), dar trebuie sa le descoperiti cu rabdare.
Alimente bune, care accelereaza detoxifierea in post
Postul tinut primavara este, fara doar si poate, cel cu efectele detoxifiante cele mai puternice. De ce? Deoarece hrana romaneasca traditionala de post contine adevarate alimente-medicament de primavara, cu o actiune detoxifianta foarte puternica, menite sa despovareze organismul de otravurile acumulate spre iarna si sa purifice mintea si psihicul. Iata lista celor mai puternice „elixiruri” din postul Pastelui:- Urzicile - se pot consuma crude, frecate cu putina sare (nu mai au deloc efect vezicant!), fierte ori chiar sub forma de suc, obtinut prin mixare. Sunt alimentul cel mai bogat in clorofila, care mai este numita si sangele verde. Clorofila din frunzele de urzici ajuta la eliminarea rapida a excesului de uree din organism, creste diureza si transpiratia, extrage metalele grele din organism si curata sangele de radicalii liberi.
- Frunzele de papadie - se mananca sub forma de salata, bine spalate si tocate marunt. In manastirile ortodoxe se folosesc pentru purificarea trupului, in timpul postului. Din punct de vedere fiziologic, sunt un drenor excelent pentru ficat, un stimulent al digestiei, precum si un laxativ-stimulent redutabil.
- Leurda - este prin excelenta un remediu pentru curatirea sangelui si pentru vitaminizare. Alaturi de urzici, este un adevarat magnet pentru metalele grele si pentru radicalii liberi, fiind si un antitumoral foarte puternic. Este in mod special recomandata celor care au consumat mari cantitati de carne, deoarece protejeaza vasele de sange si previne bolile de inima.
- Uleiurile presate le rece - fie ca ne referim la cele de masline, de soia sau de floarea soarelui, ele sunt un excelent agent de curatire a vaselor de sange. Sunt cu atat mai pretioase in post, cu cat aduc un aport caloric important in organism, care suplineste absenta din regimul alimentar a produselor animale, care de regula sunt foarte bogate in grasimi.
- Ridichile de luna - sunt foarte importante pentru sanatatea rinichilor, a vezicii urinare, precum si a colecistului. Au un puternic efect antiinfectios si diuretic, ajutand la vindecarea infectiilor aparatului urinar, la dizolvarea si la eliminarea pietrelor la rinichi. Consumul lor, in timpul regimului vegetarian mai ales (care potenteaza actiunea terapeutica a ridichilor), previne formarea tumorilor maligne si provoaca remisia celor existente.
- Ceapa verde - are un extraordinar efect de reglaj endocrin, fiind excelenta pentru tiroida si pentru glandele suprarenale. In cadrul Marii Curatenii de Primavara este unul din ingredientele de baza, deoarece pe de o parte restabileste echilibrul glandular, iar pe de alta parte catalizeaza eliminarea toxinelor din organism si regleaza cantitatea de zahar din sange.
- Cerealele integrale - fie ca ne referim la fulgii de cereale, la malai sau la orezul integral, ele trebuie sa constituie baza alimentatiei in post, deoarece contin cea mai mare parte a nutrientilor necesari vietii. In plus, prin continutul lor de fibre, cerealele integrale regleaza tranzitul intestinal, ajuta la echilibrarea valorilor colesterolului si ale trigliceridelor.
Postul sufletului
Cu siguranta, postul in general si postul Pastelui in special nu constituie un mijloc de pedepsire a corpului si cu atat mai putin a psihicului, ci dimpotriva, este un prilej de bucurie. Pe perioada saptamanilor, mai multe sau mai putine, in care reusim sa tinem post, trebuie practic sa (re)invatam, nu conteaza pentru a cata oara, sa ne bucuram de ceea ce ne inconjoara si de ceea ce facem. In aceasta perioada, nu isi are loc sentimentul de letargie, de tristete sau de insingurare. Pentru ca postul, contrar a ceea ce cred multi, nu este o practica pur individuala, ci favorizeaza exprimarea si implinirea relatiilor omului, de la relatia sa cu Dumnezeu, la cea cu comunitatea si chiar cu cei apropiati.In fiecare dimineata in care postiti, ganditi-va ca alte milioane de oameni postesc in acelasi timp cu dumneavoastra. Este o minune! Si, poate fara sa stiti, traiti chiar acum si participati la acest miracol, pentru ca oamenii care postesc impreuna sunt intr-un gand, trairile lor sunt unite printr-o buna orientare si prin asteptarea unui miracol adevarat, care se va produce. Apoi, amintiti-va zi de zi, in timpul postului, de evenimentul caruia ii este inchinat si care vine chiar la sfarsitul postului, incununandu-l. Iar la postul Pastelui tinta este chiar invierea, intr-un sens larg, care implica si postitorul.
Cum invie omul care posteste? Zi de zi si pas cu pas. Mai intai incepe sa isi purifice corpul, prin primenirea alimentatiei. Apoi incepe sa se ocupe si de sufletul sau: devine mai atent la el, la trairile lui mai discrete, dar si la ce vorbeste, incotro se indreapta gandurile sale. La inceput, aceasta orientare spre interior poate fi chiar bulversanta, greu de gestionat. Dar continuand regimul alimentar, angrenand rugaciunea sincera, multi dintre cei care postesc ajung sa fie transpusi intr-o stare de-a dreptul euforica. Chiar si simturile devin mai rafinate, acesti oameni percepand mai intens culorile si mirosurile, incepand sa perceapa murmurul naturii specific primaverii, devenind mai creativi. Aceasta, pentru ca regimul alimentar facut in scopuri spirituale, constient, duce mai devreme sau mai tarziu la o „dietetica a sufletului”. Iar pentru a intelege mai bine notiunea de dietetica a sufletului, vom mai atinge un subiect extrem de important in contextul postului crestin: controlul vorbirii si al gandurilor.
Tacerea
Oamenii de la sate aveau o forma foarte raspandita de canon, pe perioada postului, fiind oprite sfada, vorbitul de rau pe cineva, hulirea numelor sfinte s.a.m.d. Omul modern, din pacate, a uitat de mult sau nici n-a realizat, vreodata, importanta cuvintelor si a vorbirii. Perioada de post este insa un prilej cat se poate de bun, pentru a ne da seama noi insine, prin experimentare directa, de puterea vorbirii si, in egala masura, de puterea tacerii. De fapt, cel mai repede si cel mai bine, putem afla despre puterea cuvintelor si a vorbirii tacand, cel putin, intr-o prima faza. Concret, ne vom alege in timpul postului macar o zi pe saptamana in care vom tacea pentru o anumita perioada (de la 3-4 ore, la intreaga zi, daca este posibil). Fireste, aceste perioade nu vor fi alese in timpul serviciului, mai ales daca avem de sustinut relatii cu publicul, dar nici in momentele in care suntem complet izolati (pentru ca atunci nu putem observa puterea tacerii). Pentru a nu parea bizari, putem chiar sa vorbim un minimum necesar, asa incat sa nu socam pe nimeni, dar nici sa nu depasim durata unei comunicari scurte, politicoase si la obiect.Atitudinea launtrica pe timpul perioadei in care pastram tacerea trebuie sa fie fireasca, senina, asa incat sa ne putem, cu adevarat, bucura de tacere, de starea de calm care se instaleaza gradat. Dintre toate canoanele postului, probabil cele mai spectaculoase si rapide efecte le are, asupra sufletului, tacerea. Vom putea observa cum in mod spontan mintea tinde sa se linisteasca, cum receptivitatea noastra la stres devine mai mica, gandirea devine mai profunda si apare o stare de inspiratie, in care putem gasi solutii la cele mai arzatoare probleme ale noastre. Apoi, vom observa ca, treptat, fiinta noastra se va insenina si ne vom simti despovarati de griji, cu alte cuvinte, medicamentul numit post isi va face efectul si asupra noastra, chiar in aceasta primavara.
Autori
- Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi - directorul institutului de Cercetari Alimentare.
- Dr. Rares Simu - medic specialist in imunologie clinica si alergologie, cu competenta in homeopatie.
- Dr. Dalia Faur - medic specialist medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie.