Graul incoltit si beneficiile sale
- Diete -
Semintele incoltite au in componenta nutrienti mai multi si de mai buna calitate decat planta matura. In plus, sunt foarte usor de asimilat de corp si relativ simplu de introdus in alimentatie, fiind un adevarat remediu. Organismul consuma un minim de energie pentru a le digera, beneficiile pentru sanatate fiind nepretuite. De aceea, graul si celelalte cereale incoltite sunt numite mancare miraculoasa.
Beneficiile graului incoltit
Graul incoltit este un stimulator extrem de important al activitatii corpului uman, pentru ca, in momentul incoltirii, el contine maximum de substante folositoare organismului. Bunaoara, 100 g de germeni de grau au 1.050 mg fosfor, 342 mg magneziu, 71 mg calciu. La aceste minerale, se adauga vitaminele A, B, E, K, D, PP, enzime si deja amintitii hormoni vegetali, cu structura foarte putin cunoscuta, dar cu extraordinare efecte terapeutice. Cura cu grau incoltit curata sangele, fiind un excelent detoxifiant, ajuta in artrita, probleme hepatice, anemie, boli de piele, imunitate scazuta, afectiuni respiratorii.Care este doza zilnica recomandata?
Modul de preparare a graului incoltit nu este foarte complicat, trebuie insa putina atentie, ca principiile active sa fie la maximum. Iti trebuie un vas special, pe care sa-l folosesti numai pentru graul incoltit, asezat intr-un loc ferit de curent si la lumina.Doza zilnica recomandata este de 3-6 linguri la adulti, 1-2 linguri la copii de 7-14 ani, 1-3 lingurite la copii de 2-6 ani.
Modul de preparare a graului incoltit
Cu 24 de ore inainte de preparare, speli in apa rece 100 g de seminte de grau. Pui boabele umede intr-un vas, acoperi cu 500 ml de apa (cinci parti apa la o parte grau) si il asezi intr-un loc ferit de curent. Din opt in opt ore, schimbi apa din vas, cu grija sa nu misti semintele. Dupa trei zile, boabele vor avea radacini scurte si un mic colt verde. Cand coltul a atins circa 2 mm, scurgi apa fara a misca semintele.In ce consta cura cu grau incoltit?
Maruntesti in blender o portie de grau incoltit (adulti: 3-6 linguri, copii: 1-2 linguri) si amesteci cu o lingurita cu miere. O inghiti dimineata, pe stomacul gol, minimum trei luni. Primele efecte ale curei cu grau incoltit se observa dupa 3-4 saptamani. Stabilizarea efectelor apare insa dupa 2-3 luni sau chiar 6-12 luni in cazul persoanelor devitalizate sau care sufera de afectiuni grave.La ce mai ajuta cura cu grau incoltit?
Artrita, probleme hepatice, anemie, boli de piele, imunitate scazuta, afectiuni respiratorii. De altfel, primele efecte benefice ale curei cu grau incoltit sunt stoparea caderii parului, imbunatatirea acuitatii vizuale si a coordonarii miscarilor, intarirea dintilor. Dupa un timp, sunt evidente efectele in: tratamentul intarzierilor de crestere la copii (cure de 7-14 zile, urmate de cel putin doua saptamani de pauza); boli de piele (acnee, eczeme, afectiuni infectioase recidivante); afectiuni hepatice; tromboflebita; arterita; tumori; afectiuni oculare; boli respiratorii recidivante, inclusiv astm si bronsita (cure de 10-15 zile); anemie, lipsa de calciu si magneziu, dureri de cap, migrene, insomnie.Alte beneficii ale graului incoltit
Alte trei boli grave pot fi tratate cu succes cu ajutorul graului incoltit. Introducerea acestuia in dieta zilnica (bunaoara, doar o lingurita cu grau incoltit presarat in salate) ajuta la reglarea colesterolului, fiind o adevarata minune pentru hipertensivi si cardiaci. Un mic dejun dintr-o ceasca de iaurt sau o cana cu chefir in care ai pus 1-2 lingurite cu germeni de grau alunga constipatia, te ajuta sa slabesti si iti da energie. Un pahar cu suc de grau incoltit combinat cu verdeturi (spanac, de pilda) trateaza anemia si, la fel de important, impiedica imbatranirea celulelor. Mai mult, datorita carbohidratilor de buna calitate care se absorb lent, asigura mentinerea unui nivel normal al glicemiei, reprezentand astfel un ajutor de nadejde in tratamentul diabetului. In plus, scade tendinta de coagularea a sangelui, frecventa la fumatori, bolnavi cu diverse infectii.Tonic cu grau
Pui in blender 100 g de grau incoltit, o banana, un mar si o lingura cu pulpa de nuca de cocos. Amesteci, iar cand s-a transformat intr-o crema, adaugi o lingura cu drojdie de bere proaspata si 500-600 ml de apa. Mixezi totul doua minute, apoi bei. Cantitatile sunt pentru patru portii, iar bautura este ideala la micul dejun.Stiati ca?
In magazine, se gasesc aparate care pot semana si recolta in locul tau. Astfel, procuri germeni de grau cand ai nevoie, fara sa ai grija prepararii.Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014