Gonadele, responsabile cu perpetuarea speciei

 
Gonadele, responsabile cu perpetuarea speciei
Ovarele (la femei) si testiculele (la barbati) se numesc glande sexuale sau gonade si sunt sursele principale de hormoni sexoizi: progesteron la femei si testosteron la barbati.

Pe langa hormonii cu pricina, gonadele produc gameti (celule reproducatoare): ovule si spermatozoizi. Hormonii sexoizi sunt determinanti in aparitia caracterelor sexuale secundare caracteristice fiecarui sex in parte, dar si in dezvoltarea comportamentului sexual.

De asemenea, progesteronul si testosteronul sunt foarte importanti in maturarea celulelor reproducatoare. Prin urmare, gonadele sunt responsabile cu perpetuarea speciei, dar nu sunt glande vitale, asemenea hipofizei, suprarenalelor, tiroidei si pancreasului.


Cuprins articol


Analize specifice patologiei ovarelor

Investigatii de laborator:
  • dozarea estrogenilor circulant (nivel bazal: 20-60 picograme/ml si varful ovulator: >200 picograme/ml);
  • dozarea progesteronului seric in ziua a 21-a (valoare normala: 18 nanograme/dl);
  • dozarea concentratiilor de FSH si LH (radioimunizare, fluoroimunizare sau ELISA).
Investigatii clinice:
  • examenul mucusului cervical in ziua a 14-a a ciclului;
  • frotiu citovaginal;
  • inregistrarea curbei de temperatura bazala.
Valorile hormonale in afara parametrilor normali reprezinta un semn important al existentei unei boli in organism sau chiar la nivelul ovarelor. Pentru ca menopauza, ciclul menstrual si sarcina dezechilibreaza productia de hormoni, dozarile de laborator se fac in functie de aceste stadii.


Ovarul si hormonii lui

Ovarele sunt organe pereche, specific feminine, glande mixte cu dubla activitate: formarea foliculilor maturi si determinarea ovulatiei, precum si secretia interna a ovarului. Hormonii secretati de ovare sunt de patru tipuri:
  1. estrogeni (estradiolul e cel mai important): stimuleaza proliferarea si contractilitatea musculaturii uterine, cresterea foliculilor ovarieni, sunt implicati in dezvoltarea comportamentului sexual feminin dupa perioada pubertatii, stimuleaza cresterea osoasa, scad secretia de FSH, cresc vascularizatia tegumentelor;
  2. progesteron: induce activitatea secretorie a endometrului, scade excitabilitatea musculaturii netede uterine, actioneaza in dezvoltarea glandelor mamare, determina natriureza si diureza;
  3. androgeni: exista in cantitati reduse, fara efecte importante;
  4. peptide (relaxina, inhibina, activina, ocitocina).
Dereglarea productiei de hormoni ovarieni poate fi provocata de tumori maligne la nivelul ovarelor sau de hipersecretia unor hormoni hipofizari. Uneori, numarul redus de hormoni ovarieni are cauze genetice, precum deficiente enzimatice sau boli autoimune.


Testiculul, la fel ca ovarul

Asemenea ovarelor, testiculele sunt organe pereche cu doua functii: producerea spermatozoizilor (necesari reproducerii) si a testosteronului (hormon masculin). Ambele functii ale testiculelor sunt controlate, ca si in cazul ovarelor, de hipofiza si hipotalamus. Testosteronul are rolul de a induce spermatogeneza (productia de spermatozoizi), dar si de a determina caracteristicile sexuale secundare specifice barbatului.


Oasele si hormonii sexoizi

Pe langa functiile specifice perpetuarii speciei, hormonii sexoizi au un rol important in buna functionare a sistemului osos atat la femei, cat si la barbati. Prin protectia pe care o asigura, ei impiedica demineralizarea oaselor. Asadar, lipsa acestor hormoni duce la demineralizarea oaselor si la risc crescut de fracturi la traumatisme minime - pe scurt, la osteoporoza. Din pricina opririi bruste a productiei de hormoni ovarieni la menopauza, femeile sunt mai frecvent afectate de osteoporoza.


Afectiunile cauzate de dereglarile sistemului endocrin se transmit de la mama la fat?

Exista o paleta larga de afectiuni endocrine si disruptori endocrini care pot afecta dezvoltarea normala a fatului, prin mecanisme variate. De exemplu, prin deficitul unor enzime sau al unor hormoni in viata intrauterina, se dezvolta afectiuni ca hiperplazia adrenala congenitala sau hipospadiasul. Prin excesul unor substante care traverseaza placenta, pot aparea patologii variate (de pilda, excesul de ATPO la mama determina hipotiroidism congenital la fat). Reamintesc importanta consultului endocrinologic inainte de conceptie si al screeningului prenatal.


Autor

Dr. Raluca Muntean - medic specialist endocrinologie - Clinica Gral Colentina.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 12 (70), decembrie 2013.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa