Salcia (Salix alba) - tratamente interne si externe

 
Salcia (Salix alba) - tratamente interne si externe
Chiar daca temperaturile primaverii se ridica greu peste zero grade, natura isi vede de mersul ei. Dovada sunt matisorii argintii si pufosi ai salciei, primul arbore inflorit in luna martie. Vecina de luna cu postul si, adesea, cu Pastele, salcia a devenit un simbol al acestuia, fiind sfintita in biserica de Florii. De aici si convingerea ca salcia este o planta sfanta, nelipsita din casa omului. Pusa la icoane, dar si pe grajdurile de vite, pentru a alunga duhul rau, salcia alunga si boala, stiinta medicala a satelor noastre asezand-o printre cele mai puternice plante vindecatoare.

Raspandirea salciei: creste pe malul apelor, in lunci, zavoaie, in zone de campie si deal, dar mai ales in luncile apelor. Popular, se mai numeste rachita, salca, lozie, salcuta etc.

Descrierea salciei: salcia creste atat sub forma de tufe, cat si de arbori, ce pot atinge 30 de metri. In total, exista peste 300 de specii de salcie. Adevarata vestitoare a primaverii, infloreste inca din februarie, cand ramurile ei subtiri se acopera de matisori galbeni si parfumati. Cand bate vantul, polenul pe care il raspandeste formeaza adevarate ploi de aur.

Recoltarea salciei: scoarta de salcie se recolteaza in lunile aprilie, mai, de pe ramurile vechi de 2-3 ani, jupuindu-se in fasii. Uscarea se face in incaperi bine aerisite. Frunzele se recolteaza in iunie-iulie si se usuca la umbra. Se pastreaza in pungi de hartie.

Protejati salcia! Exista obiceiul ca oamenii care ies sa se plimbe primavara in natura sa rupa cu lacomie ramuri inflorite de salcie, provocand un adevarat prapad. Albinele raman fara hrana de care au atata nevoie, iar copacul sufera de pe urma rupturilor. Nici jupuitul scoartei nu trebuie facut in exces. Mai bine cumparati coaja de salcie de la plafaruri sau farmacii.


Cuprins articol
  1. Tratamente interne cu salcie
  2. Tratamente externe cu salcie
  3. Atentionare la tratamentele cu salcie
  4. Autor
  5. Bibliografie


Tratamente interne cu salcie

Afectiuni cardiace. Persoanele afectate de aritmie, fibrilatii, extrasistole, tahicardie pot prepara o tinctura din 700 g de inflorescente masculine de salcie alba si 500 ml de tuica. Dupa o luna de macerare, se beau cate 30-40 de picaturi, dizolvate intr-o lingura de apa, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Daca afectiunile enumerate se asociaza cu nevroza, se inghit de 3 ori pe zi, 1-2 g de pulbere din scoarta uscata de salcie. Experimentele au aratat ca floricelele de salcie capreasca, colectate primavara, au un efect tonic asupra inimii, daca sunt purtate intr-un saculet din bumbac, la gat, precum un medalion, pe un snurulet, in zona inimii. Florile se schimba o data la 4-5 zile, dar daca acest lucru nu este posibil, atunci le puteti schimba la doua saptamani, dar performantele lor spre sfarsitul acestei perioade se reduc considerabil.

Hipotensiune arteriala, dureri in articulatii, diaree. O lingura de scoarta de pe crengile tinere de salcie se infuzeaza in 500 ml de apa fierbinte timp de 6 ore. Se bea infuzia in 3 reprize, cu 20-30 de minute inainte de masa.

Artrita reumatoida. Se recomanda o cura terapeutica in doua faze:
1. Se pun pe foc 400 ml de apa rece, cu o lingura de scoarta de salcie uscata, tocata marunt, se aduce pana la fierbere si se lasa pe foc mic timp de 5-7 minute, apoi se infuzeaza pana la racire. Se beau cate 100-150 de ml (in functie de greutatea corporala), de 3 ori pe zi, cu 20-30 de minute inainte de masa.
2. Concomitent, se administreaza si tinctura din radacini de maces, culese in luna martie sau noiembrie. In 500 ml de tuica buna, se macereaza timp de 4 saptamani 1,5 pahare de radacini tocate marunt. Sticla inchisa etans se tine la intuneric si se agita periodic. Primele trei zile se bea cate o lingurita, de 3 ori pe zi, amestecata cu decoct din reteta precedenta (nr. 1). Urmatoarele 3 zile, se bea cate o lingura, iar in restul zilelor se beau cate 2 linguri, de 3 ori pe zi, impreuna cu decoctul. O cura dureaza 30 de zile. Rezultatele sunt uimitoare: bolnavul se simte mult mai bine, dispar durerile, se regleaza ritmul cardiac, creste puterea de munca.

Gusa. Crengile de salcie se usuca bine, se ard, carbunele si cenusa se strang si se pastreaza intr-un borcan. Carbunele de lemn este un solvent excelent, care curata sangele de toxine si de elemente daunatoare ce apar in timpul bolilor. Organismul bolnavilor de gusa este intoxicat intr-o anumita masura cu surplusul de hormoni tiroidieni care circula prin sange. Un pahar de carbune pisat se amesteca cu 2 pahare de miere de albine si se consuma cate o lingura, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de o luna.

Dureri reumatice. Cand durerile in articulatii si in muschi devin insuportabile, puteti sa preparati un remediu analgezic. Se amesteca 2 pahare de scoarta de salcie capreasca sau de salcie alba, tocata marunt, cu radacini de brusture, iarba mare, flori si frunze de sunatoare - cate un pahar de fiecare. Cu amestecul obtinut se umple 1/3 un borcan, deasupra se toarna terebentina naturala (din farmacie sau de la plafar) in asa fel ca pana la gura borcanului sa ramana 4-5 cm. Borcanul acoperit cu capac se pune intr-un vas mai mare (pe bai de aburi) cu apa fierbinte si un prosopel la fund. Apa trebuie sa acopere 2/3 din borcan. Se tine vasul pe un foc mic, timp de 2-3 ore. Periodic se amesteca continutul borcanului cu o lingura de lemn. Borcanul se inchide etans, se inveleste in prosop flausat si se lasa peste noapte intr-un loc cald. Lichidul obtinut se foloseste pentru frectii si comprese pe locurile dureroase.

Prostatita. Se toaca marunt crengute tinere, subtiri, de salcie alba. Doua linguri de planta se pun in oala cu 350 ml apa clocotita si se lasa pe un foc mic inca 5 minute, acoperita cu capac. Dupa racire, se strecoara si se beau cate 150 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de 4 saptamani. Urmeaza o cura de 8 saptamani, in care se bea un decoct din urmatoarele plante amestecate in cantitati egale: sunatoare, coada-calului, troscot, matase de porumb, fructe de maces zdrobite. O lingura plina-varf de amestec se pune pe foc domol cu 450 ml de apa rece, se aduce pana la fierbere si se lasa un minut sa clocoteasca. Se infuzeaza 2 ore. Se beau cate 150 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. Se repeta cura cu crengute de salcie timp de 4 saptamani.

Boli ginecologice, hemoragii uterine. Decoctul de scoarta este foarte eficient pentru stoparea sangerarii. O lingura de scoarta tocata marunt se infuzeaza intr-un termos in 250 ml de apa clocotita, timp de 5-6 ore. Se bea cate o lingura, de 3 ori pe zi, dupa masa, timp de 7-10 zile, iar in caz de hemoragie abundenta - de 6-7 ori pe zi.

Icter, boli ale splinei, inflamatia tractului gastrointestinal insotita de diaree. O lingurita de coaja uscata se fierbe in 350-400 ml de apa, timp de 10 minute, se strecoara si se bea cu inghitituri mici pe tot parcursul zilei.


Tratamente externe cu salcie

Varice, tromboflebita. Un pumn de scoarta de salcie tocata (aprox. 300 g) se arunca in 6-8 litri de apa ce fierbe pe foc intr-o galeata de tabla. Se lasa sa clocoteasca 15 minute, apoi se infuzeaza pana ce temperatura apei scade la 37 de grade. Se tin picioarele in galeata cu decoct timp de 25-30 de minute, cu 2 ore inainte de culcare. Periodic, se adauga cate o cana de apa fierbinte pentru mentinerea temperaturii in galeata. Dupa procedura, se imbraca ciorapi terapeutici, pentru circulatia sangelui. Aceste bai sunt perfecte si pentru transpiratia picioarelor, insotita de un miros neplacut.

Ulcerul varicos se vindeca destul de greu. Printre tratamentele populare se gaseste si un remediu cu salcie. O lingura de scoarta de salcie taiata marunt se amesteca cu o lingura de flori de galbenele rasnite si o ceapa de marime medie, rasa pe razatoarea marunta. Peste amestecul acesta se toarna 200 ml apa clocotita si se lasa sa se infuzeze 12 ore, intr-un termos sau intr-un vas invelit intr-o patura. Dupa strecurare, lichidul obtinut se amesteca cu 2 linguri de miere de albine. O bucata de prosop flausat steril se inmoaie in lichid, se stoarce putin si se aplica pe locul afectat. Dupa curatarea ranii, pentru cicatrizare mai rapida, locul bolnav se spala cu decoct din coada-soricelului sau volbura si se tamponeaza cu ulei de catina.

Dermatoze, urticarie. Cu cenusa de salcie dizolvata in apa se spala pielea cu rani si ulceratii. Infuzia de cenusa in apa, veche de 2-3 zile, se adauga in cada, pentru baile bolnavilor cu dureri reumatice.

Dureri de cap. Se zdrobeste usor o crenguta de salcie, se aseaza pe frunte si se leaga cu o esarfa. Durerea ar trebui sa treaca relativ repede. O alta varianta consta in prepararea pulberii din scoarta verde, care se da prin masina de tocat, se presara pe o bucata de tesatura, pe care bolnavul se culca cu capul si atipeste timp de o ora. Efectul este minunat - deseori se elimina chiar migrene groaznice. Parul trebuie spalat bine dupa procedura, dar si el va beneficia de o imbunatatire cosmetica.


Atentionare la tratamentele cu salcie

Trebuie, totusi, sa avem in vedere faptul ca salcia are un efect tonic pronuntat, de aceea pentru persoanele cu hipertensiune arteriala severa nu este recomandata folosirea decoctului din scoarta, fara a consulta un medic specialist. In schimb, pentru cei cu astenie de primavara, hipotensivi, anorexici, salcia este cel mai potrivit remediu pentru ca in viata lor sa apara mai multe scantei de fericire.


Autor

Elena Josan.


Bibliografie

As verde, nr. 106, aprilie 2013.
 

Intoxicatia alimentara: masuri, remedii

 
Intoxicatia alimentara: masuri, remedii

Desi mancarea a avut un gust bun si am „lins” farfuria, peste 4-5 ore sau chiar mai devreme, vomitam tot ce-am bagat in stomac. Si nu e tot. Greata e insotita de diaree, crampe la stomac, dureri de burta, dureri de cap, stare de lesin si de epuizare.

Nici macar apa sau ceai nu mai primeste stomacul. Abia peste o zi se pot bea cateva inghitituri de lichid, si peste alte 2-3 zile, se poate manca normal. Acestea sunt simptomele tipice ale unei infectii alimentare. Dar cum se ajunge la intoxicatia alimentara? Si ce sa faci in cazul unei intoxicatii alimentare?






Majoritatea intoxicatiilor alimentare sunt provocate de bacterii. Ele se raspandesc in alimentele tinute scurta vreme pe foc sau in cele ce nu sunt pastrate la frigider.

Conditii ideale de dezvoltare gasesc bacteriile mai ales in alimentele care contin albumine: peste, scoici, ciuperci. Riscul este la fel de mare si la pasari, oua si salatele de legume gata preparate, cumparate in pungi de plastic de la supermarket. De aceea e bine sa fiti atenti la termenul de valabilitate al alimentelor, inscris pe ambalaj. Si aruncati alimentele care au un miros dulceag sau de statut.

Important: resturile alimentare trebuie pastrate numai in frigider, nu mai mult de 1-3 zile.


Cuprins articol
  1. Masuri ce ajuta in intoxicatia alimentara
  2. Remedii impotriva intoxicatiei alimentare
  3. Bibliografie


Masuri ce ajuta in intoxicatia alimentara

  • Nu luati medicamente contra diareei si a vomei. Stomacul si intestinele elimina in felul acesta bacteriile.
  • Inlocuiti lichidul pierdut. Altfel sangele se ingroasa, circulatia lui devine mai lenta si organismul duce lipsa de minerale. Peste zi, beti minimum un litru de lichide: ceai negru diluat, ceai de menta si musetel. In fiecare cana, puneti 1 lingurita de zahar si un varf de cutit de sare. Linisteste intestinele.
  • Daca si ceaiul este eliminat, beti Coca-Cola cu inghitituri mici (la temperatura camerei). Bacteriilor nu le plac acizii continuti in ea.
  • Cei mai amenintati de intoxicatii alimentare sunt copiii. Daca in maximum 12 ore raul nu trece, duceti-i obligatoriu la medic.
  • Carbunele medicinal (cel romanesc, de la Biofarm, numit „Carbocif”, e cel mai rapid absorbant). Suge substantele toxice din intestin.
  • Daca manifestarile intoxicatiei alimentare tin mai mult de 24 de ore, adresati-va unui medic.
  • Daca aveti dificultati la inghitit sau vedeti dublu, daca simtiti tulburari de auz sau intepaturi in gura, in maini si picioare - duceti-va neintarziat la spital. Sunt simptomele unei intoxicatii cu substante periculoase. Ele sunt purtate de bacteriile care provoaca botulismul (prezente in carne, carnati, conserve) sau de scoicile nefierte.

Remedii impotriva intoxicatiei alimentare

  • Mustar si sare. Exista parerea ca dupa voma normala, care insoteste intoxicatia alimentara, e bine sa mai vomam inca o data, pentru a elimina „radacina” raului din organism. O lingurita de mustar amestecat cu o solutie concentrata de sare rezolva problema. O picatura de ulei de ricin va imblanzi gatul dupa efort si va tapeta peretii stomacului.
  • Fenicul, hrean si vin de mere. Daca nu rezistati la solutia prea neplacuta cu mustar sau la solutia concentrata de sare, apelati la semintele de fenicul, la frunze de hrean si la vin de mere (sau apa cu o lingura de otet de mere) pe care le puneti sa fiarba impreuna, circa 10 minute. Aceasta groaznica reteta de vindecare a stomacului se foloseste de secole.
  • Ulei de masline. Doua linguri de supa de untdelemn de masline sunt un remediu de prima necesitate in intoxicatiile alimentare.
  • Miere cu otet. Vindecatorii din Scotia tratau din vechime intoxicatiile usoare de stomac cu un amestec de miere si otet de mere.
  • Mustar uscat si albus de ou. In Uganda, vracii vindecatori folosesc in mod traditional pentru intoxicatiile alimentare pulbere de mustar amestecata cu albus de ou si putina apa.

Bibliografie

As verde, nr. 96, iunie 2012.





 

Anexita - tratamente cu plante

 
Anexita - tratamente cu plante
Foarte multe femei sufera de anexita si fac tratamente cu medicamente sintetice, uneori ani de zile, cu efecte dezastruoase pentru organism. Pacat! Exista tratamente naturiste foarte eficiente, care au trecut proba timpului, fiind aplicate cu rezultate deosebite pentru femei. Este vorba nu numai de anexite, ci si de colpite, infectii urinare, micoze etc.

Anexitele sunt inflamatii ale trompelor si ovarelor, produse de o infectie.

Semnele anexitelor: dureri in loja inferioara abdominala, cu apasare musculara, febra, leucocitoza, prelungirea duratei menstruatiei, scaune dureroase, dureri la urinat si la scaun, sau chiar la cel mai mic efort. Contactul sexual poate fi dureros (dispareunie). Pericolul consta in faptul ca anexitele pot fi urmate de sterilitate secundara. De cele mai multe ori, inflamatia se intinde la uter, trompe, ovare.

Recomandari: repaus la pat, pana la disparitia febrei, a durerilor si a disconfortului local. Suprimarea rapor­turilor sexuale.

Regim alimentar redus, hidric. Se va evita in toate cazurile constipatia.


Cuprins articol
  1. Tratamente interne pentru anexita
  2. Tratamente externe pentru anexita
  3. Autor
  4. Bibliografie


Tratamente interne pentru anexita

  • Afin (Vaccinium myrtillus) - 2 lingurite de frunze maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se beau trei cani pe zi. In sezon, se pot manca cate 100 g fructe pe zi. Se pot, de asemenea, folosi uscate, sub forma de pulbere. Se ia cate 1 lingurita dimineata, mai multe zile la rand.
  • Branca-ursului (Heracleum sphondylium) - 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi. Se pot face si spalaturi cu acest ceai. Exista in comert si extracte care se vor folosi conform indicatiilor date de producator.
  • Coada-soricelului (Achillea millefolium) - 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi, de asemenea, se pot face spalaturi. Diminueaza secretiile si este antibiotic.
  • Galbenele (Calendula officinalis) - 2 lingurite de flori se oparesc cu 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 15 minute. Se strecoara. Se pot consuma 2 cani de ceai pe zi. Se administreaza inainte de mese. Cura incepe cu 7 zile inaintea menstruatiei. Se indica pentru efectul antibiotic puternic pe care-l au.
  • In (Linum usitatissimum) - se folosesc semintele. Se ia 1 lingurita, de 3 ori pe zi, pentru efectul emolient si laxativ. Se poate face si un ceai, din o lingurita de seminte oparite cu 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi. Se pot face si spalaturi cu acest ceai.
  • Limba-mielului (Borago officinalis), planta foarte eficienta in anexite - o lingurita de iarba maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi. Se pot face si spalaturi. Are efect antibiotic.
  • Naprasnic (Geranium robertianum) - 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi. Are efect spectaculos.

Tratamente externe pentru anexita

Cataplasme:
  • Durerile se calmeaza punand punga de gheata pe abdomen sau comprese cu tincturi din plante. De asemenea, se pot folosi ovule cu propolis, care este un bun anesteziant si atenueaza durerea. Daca durerile sunt foarte vii, se face tratament la spitalele de specialitate.
  • Carpicon - supozitoare cu rasina de brad. Se introduc in vagin, cate unul, dupa o prealabila spalatura. Aceste supozitoare se pot introduce si intrarectal, cu acelasi efect.
  • Cataplasme cu mamaliguta. Se face o mamaliga mai tare, care se intinde pe o bucata de panza mai mare ca zona afectata, in strat de 3 cm. Apoi se aplica, cat mai fierbinte, pe partea de jos a abdomenului. Se face seara. Se tine cataplasma cat timp este calda, invelita in ceva de lana, pentru a mentine mai mult timp caldura locala.
  • Tarate calde. Se incalzesc intr-o tingire si se aplica extern, pe partea de jos a abdomenului.
Spalaturi vaginale:
  • Se vor face spalaturi cu irigatorul, la temperatura corpului. Ceaiul se face mai concentrat decat scrie pe pachetul cu plante. Se fac irigatii cel putin o data pe zi.
Cateva retete:
  • Spalaturi cu decoct de brad. Se folosesc muguri, ramurile tinere sau cetina maruntita. Se pun 2 lingurite la 250 ml apa si se fierb timp de 15 minute. Se strecoara. Spalaturile au efect dezinfectant, cicatrizant si astringent.
  • Spalatura cu cimbru - 1 lingurita de planta maruntita se poate pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se fac instilatii cu irigatorul.
  • Marul-lupului (Aristolochia clematitis) - 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se fac spalaturi. Are efect antibiotic.
Bai:
  • Flori de fan - o mana de plante se pun in 3 litri de apa. Se fierb 10 minute, apoi se strecoara. Se toarna in apa din baie. Sunt foarte eficiente.
  • Tarate. Se pun taratele (500 g) intr-un saculet de panza si se lasa sa curga apa fierbinte in cada peste acest saculet. Se va sta apoi in cada, la temperatura putin mai ridicata decat cea a corpului, timp de 20-30 minute.

Autor

Eugen Giurgiu, biolog.


Bibliografie

As verde, nr. 96, iunie 2012.
 

Ridichea neagra de la A la Z

 
Ridichea neagra de la A la Z
Ridichea neagra face parte, alaturi de conopida, broccoli, gulie, varza si hrean, din marea familie a cruciferelor, grup de plante cu proprietati anticancerigene. Iata care-i sunt virtutile!


Cuprins articol
  1. Activitatea stomacului si a tractului digestiv
  2. Bronsita
  3. Constipatia
  4. Diuretic excelent
  5. Ficatul si vezica biliara
  6. Goitrogenii din compozitia sa
  7. Inflamatiile articulare
  8. Mineralele din ridichea neagra
  9. Nervii intinsi la maximum
  10. Pofta de mancare
  11. Reumatismul
  12. Satioasa si cu un continut caloric scazut
  13. Tiamina
  14. Unge incheieturile dureroase
  15. Zincul si vitamina C
  16. Stiati ca?
  17. Autor
  18. Bibliografie


Activitatea stomacului si a tractului digestiv

Activitatea stomacului si a tractului digestiv este imbunatatita de consumul de ridichi negre, fiind un excelent diuretic. E indicat de savurat ca atare sau ca garnitura langa felul principal. Este ideala mai ales dupa mesele copioase, fiindca inlesneste digestia. Se poate pregati in multe forme: cruda (cubulete sau rasa), fiarta, prajita, inabusita.


Bronsita

Bronsita este una dintre afectiunile tinta ale aceste legume. Rafanolul, o substanta din compozitia sa, are actiune puternic bactericida. Astfel, sucul obtinut din ridiche neagra (scobita, umpluta apoi cu o lingurita de zahar sau miere si tinuta la cald) curata caile respiratorii si va scapa de tusea seaca si persistenta, durere in piept, gat iritat, sinusuri infundate.


Constipatia

Constipatia isi gaseste leacul in ridichea neagra, remediu pentru reglarea tranzitului intestinal. Sucul baut dimineata pe stomacul gol si ridichea consumata cruda sunt metode laxative naturale.


Diuretic excelent

Diuretic excelent, ridichea neagra spala rinichii de toxine, prevenind aparitia pietrelor. Daca aveti calculi, beti zilnic un sfert de pahar cu suc timp de doua saptamani. Este una dintre cele mai vechi plante cultivate, inca din Antichitate fiind considerata o delicatesa culinara, dar si un remediu in numeroase boli.


Ficatul si vezica biliara

Ficatul si vezica biliara sunt tratate cu ridiche neagra, leac antiinflamator si descongestionant. Durerile de ficat (date de pietre) sunt alinate cu cataplasme cu ridiche (taiata in felii sau rasa) puse pe partea dreapta a abdomenului. Iar sucul de ridiche neagra, baut inainte de masa, actioneaza ca drenor biliar si renal.


Goitrogenii din compozitia sa

Goitrogenii din compozitia sa sunt substante ce pot perturba functionarea glandei tiroide. Prin urmare, ridichea trebuie consumata cu moderatie de cei cu probleme tiroidiene. Acesti compusi nu au efect negativ daca sunteti sanatos tun si mancati frecvent ridichi negre.


Inflamatiile articulare

Inflamatiile articulare ce cauzeaza artroza sunt atenuate cu macerat de ridiche neagra, pe care il obtineti din leguma rasa si lasata cateva zile intr-un litru de vin alb. Puneti amestecul intr-o sticla, pe care o agitati zilnic. Strecurati si beti 150 ml la trezire, timp de doua saptamani.


Mineralele din ridichea neagra

Mineralele din ridichea neagra, in special sodiul, o fac un aliat de nadejde in lupta cu demineralizarile osoase, spondiloza, lombosciatica.


Nervii intinsi la maximum

Nervii intinsi la maximum sunt detensionati prin consumul de ridiche neagra gratie virtutilor sedative ale acestei radacinoase.


Pofta de mancare

Pofta de mancare este activata de substantele sulfuroase din compozitie, cele care ii dau si iuteala specifica.


Reumatismul

Reumatismul e alinat prin tratament cu suc de ridiche in amestec cu suc de morcov. Beti zilnic un pahar pe stomacul gol. Tineti cura timp de o luna, in special in primavara si toamna.


Satioasa si cu un continut caloric scazut

Satioasa si cu un continut caloric scazut (24 kcal/100 g), ridichea e leguma ideala daca tineti dieta. Vitamina B2 va sprijina in demersul de a scapa de kilogramele in plus prin metabolizarea proteinelor si scaderea glicemiei. Consumati-o alaturi de peste bogat in omega 3, ca efectul de scadere in greutate sa fie maxim.


Tiamina

Tiamina (B1, numita vitamina bunei dispozitii) este prezenta din belsug in ridichea neagra. Rolul ei este important: imbunatateste memoria, creste pofta de mancare, va scapa de insomnie, stres si oboseala si va asigura un tonus psihic bun. Totodata, are efecte benefice asupra sistemului muscular si cardiovascular, imbunatatind circulatia.


Unge incheieturile dureroase

Ungeti incheieturile dureroase cu o tinctura pregatita astfel: amestecati 200 ml de suc de ridiche neagra, o lingura cu miere, o lingura cu alcool si o lingurita cu sare. Mai simplu e sa puneti pe locurile dureroase ridiche rasa amestecata cu alcool. Are efect calmant.


Zincul si vitamina C

Zincul si vitamina C (prezenta in concentratie mare, 100 g de ridiche neagra furnizand 75% din doza zilnica recomandata) sunt doi antioxidanti puternici, care recomanda leguma in preventia si vindecarea racelilor. Vitamina A contribuie, de asemenea, la imunizarea organismului.


Stiati ca?

Pasata langa cartof, ridichea neagra e o masa sanatoasa si revigoranta pentru bebelusii proaspat intarcati.


Autor

Lidia Nastase.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014.
 

Carnea de miel - rosie, dar sanatoasa

 
Carnea de miel - rosie, dar sanatoasa
Cei mai multi dintre noi mananca carne de miel doar de Paste, altii nici atunci. Cu toate astea, e o carne rosie cu multe beneficii pentru sanatate.

Amatorii de carne rosie nu trebuie sa ocoleasca aceasta delicatesa nici in alte perioade din an, intrucat carnea de miel a fost categorisita, in necunostinta de cauza, drept grasa, grea, de mancat doar „la ocazii”.


Cuprins articol
  1. Care este adevarul despre carnea de miel?
  2. Consumul de carne de miel
  3. Cum alegi carnea de miel?
  4. Bibliografie






Care este adevarul despre carnea de miel?

In fapt, carnea de miel contine mai putine grasimi rele decat cea de porc, de exemplu. In plus, grasimea nu este distribuita in structura carnii si poate fi indepartata usor. In compozitia nutritionala a carnii de miel intra, in schimb, proteine de calitate si acizii grasi omega 3 - asadar, grasimi bune - care previn bolile cardiovasculare, plus vitamine si minerale precum:
  • zinc (100 g de carne de miel asigura 40% din necesarul zilnic recomandat pentru un adult);
  • vitamina B3 (niacina), care regleaza nivelul de colesterol din sange;
  • vitamina B12, aliata sistemului nervos;
  • potasiu, cu rol important in digestie;
  • carnitina, un aminoacid prezent in cantitati mici in alte tipuri de carne, cu rol de stimulare a metabolismului.

Consumul de carne de miel

Desi are atat de multe calitati, carnea de miel este supusa restrictiilor aplicate in general carnurilor rosii. Astfel, trebuie consumata cu moderatie (maximum 100 g la o masa), gatita sanatos (la cuptor sau la gratar) cu garnituri proaspete si usoare (salata de legume, verdeturi, orez integral), ce-i compenseaza aroma puternica si lipsa de fibre. Cand marinezi carnea de miel, foloseste cu incredere ulei de masline extravirgin sau alte uleiuri vegetale sanatoase, bogate in omega 3, care, alaturi de condimentele potrivite, ii vor oferi fragezime si o aroma delicioasa. Abuzul de carne de miel poate duce la crize de guta si creste nivelul de acid uric in sange.


Cum alegi carnea de miel?

In primul rand, cumparati-o doar de la producatori autorizati si insotita de avizul medicului veterinar. Alte reguli pentru o achizitie buna ar fi:
  • carnea sa nu fi fost depozitata la temperaturi mai mari de 4°C;
  • verificati daca dentitia si copitele sunt specifice rumegatoarelor;
  • alegeti un miel de 10-14 kg, intrucat cei mai mici au carnea bogata in toxine si greu digerabila.

Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 4 (74), februarie 2014.









 

Trucuri sanatoase pentru colon

 
Trucuri sanatoase pentru colon
Multa miscare, o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional si repaus de opt ore noaptea sunt primii pasi de urmat pentru functionarea optima a tuturor organelor, implicit a colonului.

Incepe curatenia chiar din bucatarie! Stiai ca, renuntand la prajeli si mancaruri cu sos, pe langa faptul ca-ti menajezi sanatatea, castigi timp pe care sa-l investesti in lucrurile care-ti fac cu adevarat placere? Obiceiurile alimentare iti schimba viata in bine in toate sensurile posibile. Iata cateva trucuri sanatoase pentru colon:


Cuprins articol
  1. Trucuri sanatoase pentru colon
  2. Exercitiile fizice regulate ajuta digestia
  3. Evitati stresul pentru a avea un colon sanatos
  4. Bibliografie


Trucuri sanatoase pentru colon

  • Mananca putin si des! Scoala-te de la masa inainte sa te saturi pe deplin. Specialistii spun ca senzatia de satietate se instaleaza ceva mai tarziu dupa ce ai terminat masa.
  • Ia masa la ore regulate! Nu sari peste mese si incearca sa respecti un program fix, un obicei care regleaza functiile intestinului gros.
  • Adauga fibre in meniu! O dieta bogata in fibre mentine intestinele destinse si ajuta la prevenirea spasmelor. Introdu in dieta fibre solubile, paine din cereale integrale, fructe, legume.
  • Consuma suficiente lichide! Bea zilnic cel putin doi litri de apa si consuma sucuri din fructe facute in casa. Alcoolul si bauturile care contin cofeina stimuleaza intestinele si favorizeaza diareea, iar bauturile carbogazoase pot produce gastrita.

Exercitiile fizice regulate ajuta digestia

Exercitiile fizice regulate stimuleaza contractiile normale ale intestinelor si ajuta astfel digestia. Daca pana acum ai dus o viata sedentara, nu exagera: incepe cu exercitii moderate, care sa nu-ti solicite prea tare musculatura. Anumite miscari sunt contraindicate in unele afectiuni, asa ca, inainte sa treci pe la sala de fitness, opreste-te la medicul de familie pentru efectuarea unui pachet complet de analize medicale!


Evitati stresul pentru a avea un colon sanatos

Stresul zilnic iti da peste cap intreg sistemul imunitar. Situatiile tensionate de acasa sau de la locul de munca nu-ti afecteaza doar psihicul, ci se rasfrang asupra intregii sanatati. Cauta sa te calmezi prin tehnici de meditatie sau yoga, mergi la un psiholog sau gaseste-ti un confesor caruia sa-i spui ce te apasa!


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 4 (74), aprilie 2014.
 

Retete antiastenie

 
Retete antiastenie
E primavara, soarele straluceste tot mai generos, iar noi ar trebui sa ne simtim din ce in ce mai bine. Din pacate, astenia ne rapeste din vitalitate. Sa incercam s-o alungam pe cai naturiste!

Trecerea de la iarna la primavara e resimtita de organism ca un soc, din cauza schimbarilor climaterice uneori bruste si a alimentatiei sarace in vitamine si minerale pe durata sezonului rece. Corpul e cu atat mai slabit cu cat sufera deja de boli cronice, infectioase sau maligne, iar astenia il supune unor simptome precum oboseala accentuata, insomnii ori somn foarte agitat, stari de nervozitate, dureri de cap, slabirea memoriei, apetit cu toane.

Cu ajutorul produselor naturale, gasim insa ac de cojocul asteniei. Iata cateva retete antiastenie bune de incercat:


Cuprins articol
  1. Sunatoarea te ajuta sa dormi
  2. Amestecuri eficiente impotriva asteniei
  3. Busuiocul alunga mahnirea
  4. Valeriana calmeaza nervii
  5. Bai impotriva simptomelor de astenie
  6. Bibliografie







Sunatoarea te ajuta sa dormi

Toarna o cana cu apa fierbinte peste o lingurita cu planta uscata si maruntita. Aceasta infuzie (strecurata si apoi bauta cat e calda, cu inghitituri mici si rare) iti regleaza somnul si-ti da o stare psihica buna. Ori trateaza-te cu tinctura de sunatoare, pe care o poti folosi mult timp dupa preparare. Intr-un borcan de 300 ml, pune doi pumni de planta proaspata si toarna alcool alimentar. Lasa amestecul la macerat timp de trei saptamani, apoi strecoara lichidul rezultat. Pastreaza tinctura la frigider, in sticle mici, de culoare inchisa. Ia cate 10-15 picaturi, de doua ori pe zi.


Amestecuri eficiente impotriva asteniei

Mai multe plante medicinale puse laolalta fac minuni impotriva asteniei. De exemplu, infuzia din flori de tei, cimbrisor, sunatoare si salvie alina simptomele neplacute. Bea acest ceai de trei ori pe zi, intre mese si inainte de culcare. Alte combinatii pe care le poti incerca sunt: frunze de anghinare + menta + roinita + zmeur si fenicul + maces + coji de mar uscate + conuri de hamei. Aceste infuzii sau decocturi pot fi puse in apa de baie, pentru un efect de relaxare psihica si revigorare fizica.






Busuiocul alunga mahnirea

Pe langa aroma deosebita, busuiocul vine cu un efect calmant, fiind un tonifiant psihic foarte bun. Ajuta digestia (si ea perturbata de astenia de primavara) si scade febra daca te pricopsesti cu o raceala pe fondul imunitatii scazute. Prepara infuzia de busuioc asa: pune o lingura cu planta uscata in 200 ml de apa clocotita, acopera vasul si bea dupa zece minute.


Valeriana calmeaza nervii

Cum spuneam, astenia se joaca deseori cu nervii nostri, facandu-ne irascibili si scazandu-ne puterea de concentrare. Valeriana e un vechi leac cu efecte extraordinare in combaterea acestor simptome, avand actiune puternic sedativa. Obtii remediul din 50 g de radacina de valeriana macinata fin in rasnita de cafea, peste care se torni 200 ml de alcool alimentar. Lasi la macerat o saptamana si agiti vasul din cand in cand. Strecori lichidul si il pastrezi la rece, in sticlute inchise la culoare. Ia 15-20 de picaturi seara, inainte de culcare.






Bai impotriva simptomelor de astenie

Cand primavara iti da de furca, infrunta-i toanele cu bai de leac ce inlatura simptomele asteniei, revigorandu-ti tonusul psihic si fizic. Umple cada cu apa fierbinte (dar apa sa nu-ti treaca de nivelul inimii, ca te moleseste), iar in apa adauga o lingura cu ulei din muguri de pin sau un amestec din flori de tei si de musetel (cate 150 de grame). Pune amestecul de plante intr-un saculet de panza pe care lasa-l apoi in cada cel putin zece minute, amestecand continuu apa. Dupa ce apa se mai raceste si temperatura devine suportabila, imbaiaza-te in acel „ceai” urias.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 4 (74), aprilie 2014.




 

Brusturele are proprietati depurative, coleretice, colagoge

 
Brusturele are proprietati depurative, coleretice, colagoge si hipoglicemiante
Impunator, cu frunze mari cat un stergar, brusturele ramane tot un ciulin! Dar un ciulin pe care mai ca l-ai vrea pe langa casa de bun ce-i.

Brusturele este o planta rezistenta, frecventa la noi, ca si in toata Europa si Asia, foarte apreciata de medicina populara, dar si de maestrii bucatari care se inspira din preparatele traditionale japoneze, italiene si spaniole. Acestia adauga radacina de brusture in salate si chiar in mancaruri. Gustul brusturelui este dulce si usor amarui, asemanator anghinarei, fiind foarte apreciat.


Cuprins articol
  1. De ce este sanatos brusturele?
  2. Cand este gustos brusturele?
  3. 3 combinatii cu brusture pentru slabit
  4. Autor
  5. Bibliografie






De ce este sanatos brusturele?

Radacina de brusture are proprietati depurative (stimuleaza rinichii), coleretice (ajuta ficatul), colagoge (favorizeaza secretia de bila) si hipoglicemiante. Un litru de infuzie de brusture bauta zilnic contribuie nu numai la normalizarea greutatii corporale si topirea grasimilor, ci si la scaderea nivelului de zahar in sange. Infuzia se face din 2-4 linguri cu radacini uscate si maruntite la un litru de apa clocotita; se lasa acoperit 15 minute, se strecoara si se bea de-a lungul unei zile.


Cand este gustos brusturele?

Japonezii au cateva preparate traditionale, considerate absolut senzationale, pe baza de radacina de brusture (inainte de preparare, planta se taie in bastonase si se tine in apa zece minute, pentru a indeparta aroma usor pamantoasa): kinpira gobo (salata calda din brusture si morcovi), makizushi (sushi umplut cu brusture murat) si takikomi gohan (pilaf cu radacina de brusture si carne de porc). De la japonezi citire, radacina de brusture a intrat in atentia vedetelor dornice sa arate mereu tinere si frumoase. Inspirate de bucataria exotica, dar si de calitatile nutritive ale acestei radacini (multe fibre, putine calorii, cantitate suficienta de calciu, potasiu si aminoacizi), vedetele au adoptat dieta macrobiotica, ce recomanda cu caldura brusturele.


3 combinatii cu brusture pentru slabit

  1. brusture si cretisoara, in parti egale;
  2. brusture si urzica, in parti egale;
  3. brusture (o parte), seminte de anason (2/3 parti), alge fucus (o parte) si paducel (o parte).

Autor

Irina Tudor Dumitrescu.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 4 (74), aprilie 2014.










 

Cifoza - tipuri si cauze

 
Cifoza - tipuri si cauze
Cifoza poate fi congenitala ori sa apara in adolescenta, din pricina gestului de a ascunde sanii, sau daca mergi tinand capul in jos, dintr-o timiditate exagerata.

Cifoza este curbarea exagerata spre inainte a vertebrelor coloanei toracice. Pana la un punct, asa cum stim deja, un anumit grad de cifoza este normal, pentru ca sira spinarii nu este perfect dreapta, insa cifoza se refera la o arcuire exagerata, cu peste 50 de grade.

Postura spre inainte sau prezenta cocoasei, durerile usoare de spate, rigiditatea coloanei sau sensibilitatea in zona spatelui, precum si oboseala sunt printre cel mai des intalnite simptome in cazul cifozei.


Cuprins articol
  1. Cifoza congenitala
  2. Cifoza posturala
  3. Cifoza Scheuermann
  4. Cifoza cauzata de osteoporoza
  5. Bibliografie


Cifoza congenitala

Malformatie a coloanei vertebrale in timpul dezvoltarii fetale determina cifoza la sugari. Unele vertebre se unesc intre ele sau oasele nu se formeaza corect. Din pacate, situatia se poate inrautati pe masura ce copilul creste.

Tratament: in cazuri usoare, cifoza se tine sub observatie, iar in situatii grave, se apeleaza la interventia chirurgicala. Uneori, cifoza congenitala determina paralizia partii inferioare a corpului, ducand la ceea ce medicii numesc paraplegie.


Cifoza posturala

Cifoza posturala apare de regula in adolescenta si este mm mai frecventa in randul fetelor. Cauza cifozei posturale este postura incorecta, care determina intinderea ligamentelor si dezvoltarea anormala a vertebrelor.

Tratament: exercitiile de tonificare a musculaturii spatelui, indreptarea posturii si alegerea unei saltele mai tari pentru dormit pot da rezultate bune. Analgezicele ajuta in cazul aparitiei durerii.


Cifoza Scheuermann

Cifoza Scheuermann isi face aparitia tot in anii adolescentei, in perioada in care vertebrele sunt inca in crestere. De data aceasta, cei vizati sunt cu precadere baietii. La radiografie, se observa ca vertebrele au forma unei pene, nefiind rectangulare, asa cum arata ele de obicei.

Tratament: medicatia antiinflamatoare si fizioterapia atenueaza simptomele.


Cifoza cauzata de osteoporoza

Fracturile vertebrale cauzate de fragilitatea oaselor duc la curbarea anormala a coloanei.

Tratament: in lipsa durerilor sau a altor complicatii, tratamentul cifozei nu este necesar. Se recomanda tratarea osteoporozei pentru a preveni eventuale fracturi.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014.
 

Informatii despre coloana vertebrala

 
Informatii despre coloana vertebrala
Fara coloana vertebrala nu te-ai putea misca, iar atunci cand e afectata maduva spinarii, comunicarea dintre creier si restul corpului este intrerupta.

Te-ai obisnuit sa duci o mana la spate si sa-ti masezi cand si cand zona dureroasa. Dar o afirmatie banala de genul „of, iar mi-a intepenit spatele” poate ascunde afectiuni grave si ireversibile. Bolile coloanei vertebrale sunt multe si cu repercusiuni asupra tuturor organelor. Iar femeile, predispuse la osteoporoza odata cu inaintarea in varsta, sunt cele care au primele de suferit. In continuare iti vom oferi cateva informatii despre coloana vertebrala pentru a putea preveni problemele grave.


Cuprins articol
  1. Anatomia coloanei vertebrale pe verticala
  2. Coloana vertebrala are o structura complicata
  3. Cand se imbolnaveste coloana vertebrala?
  4. Bibliografie


Anatomia coloanei vertebrale pe verticala

Sira spinarii, cum i se spune, sustine greutatea corpului de la craniu pana la pelvis, serveste drept punct de ancorare pentru mai multi muschi si actioneaza ca un canal de protectie pentru maduva spinarii. Coloana vertebrala te ajuta sa te deplasezi, sa te misti de pe o parte pe alta, sa te apleci ori sa-ti indrepti corpul.


Coloana vertebrala are o structura complicata

Coloana are multe componente interconectate si interdependente. Nu mai putin de 33 de vertebre -7 cervicale, 12 toracice, 5 lombare, 5 sacrale si 4 coccigiene - sunt pozitionate una deasupra celeilalte si se intind de la baza craniului pana la coccis (cunoscut in popor sub numele de noada). Ele sunt unite prin articulatii cu suprafete netede si separate de discurile intervertebrale, cu rol de absorbtie a socurilor. Desi sustine verticalitatea posturii, vazuta dintr-o parte, coloana vertebrala are forma literei S. Cu ajutorul acestor curbe naturale, presiunea este distribuita uniform pe toata coloana. Daca sira spinarii ar fi fost complet dreapta, sansele ca aceasta sa se indoaie si sa se franga sub greutatea corpului ar fi fost considerabil mai mari. Iata alte informatii despre coloana vertebrala:
  • La nastere, sira spinarii are 33 de vertebre, insa odata cu varsta unele dintre ele se unesc; asa se formeaza coccisul.
  • Doar omul si girafele cu gatul lor lung au sapte vertebre cervicale, fapt ce demonstreaza flexibilitatea si versatilitatea sirei spinarii.
  • In coloana se gasesc peste 120 de muschi si aproximativ 220 de ligamente, iar cele peste 100 de articulatii confera mobilitate coloanei.
  • Peste o patrime din lungimea coloanei este formata din cartilaje, substanta spongioasa care separa un disc vertebral de altul. Cartilajele se extind si se contracta, iar lucrul cel mai interesant este ca, in cazul suspendarii gravitatiei (in spatiul cosmic, de exemplu), o persoana se poate intoarce pe Pamant mai inalta decat a plecat. Insa, cum muritorii de rand sunt supusi legilor gravitationale, coloana se taseaza in timp din cauza greutatii la care este supusa - tocmai de aceea persoanele de varsta a treia scad in inaltime.
  • Oasele coloanei vertebrale sunt foarte puternice si pot sustine sute de kilograme.
  • Ai grija de sanatatea sirei spinarii! Altfel, cu timpul, starea ei se degradeaza ireversibil. Poti sa previi aparitia bolilor coloanei prin controlarea posturii si cu ajutorul exercitiilor fizice pentru intarirea muschilor spatelui.

Cand se imbolnaveste coloana vertebrala?

In continuare vom scrie alte informatii despre coloana vertebrala si anume factori ce favorizeaza dezvoltarea unor probleme:
  • In cazul persoanelor care au purtat timp indelungat pantofi cu toc inalt, modificarea centrului de greutate a corpului duce la deformarea coloanei vertebrale, iar in situatii extreme, acest lucru provoaca dureri mari si duce la aparitia sciaticii.
  • Obezitatea nu declanseaza doar boli de inima, ci poate deforma coloana vertebrala. Specialistii sunt convinsi ca excesul de kilograme suprasolicita discurile coloanei si apar astfel inflamatii la nivelul ei.
  • Pozitia incorecta pe scaun duce, de asemenea, la deformari ale coloanei. De cele mai multe ori, simti dureri de ceafa si de umeri, iar acestea trec daca te ridici de pe scaun sau iti schimbi pozitia. Sportul si schimbarea scaunului cu unul ergonomic sunt de mare ajutor.
  • Sarcina se numara printre starile fiziologice care pot deforma sira spinarii - surplusul de kilograme si schimbarea centrului de greutate sunt principalii vinovati.

Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014.


Mai multe informatii despre coloana vertebrala (boli, tratamente, remedii naturiste):
 

Alina abcesul dentar!

 
Alina abcesul dentar!
Sursa foto: www.dentalclinica.ro
Este extrem de neplacut sa te doara un dinte, mai ales daca se inflameaza gingia. Nu intra in panica daca ti se intampla acest necaz, fiindca exista remedii!

Ajungi sa faci abces dentar daca ai lasat o carie netratata sau suferi de vreo afectiune a gingiei. Cand apare infectia bacteriana, dintele afectat acumuleaza puroi in interiorul tesuturilor din jurul lui. Cu siguranta, durerile si gingia umflata te vor trimite repede la dentist. Pana atunci, ai putea sa incerci sa-ti alini suferinta folosind cateva remedii naturiste.


Cuprins articol
  1. Comprese reci
  2. Ulei esential de cuisoare
  3. 3 infuzii de ajutor
  4. Autor
  5. Bibliografie


Comprese reci

Cand ai fata umflata din cauza abcesului dentar, iar durerea nu se lasa dusa, pune comprese cu gheata pe obraz. Orice s-ar intampla, evita caldura, fiindca nu face decat sa-ti sporeasca suferinta!


Ulei esential de cuisoare

Aplicat pe zona afectata (pune pe un tifon curat cateva picaturi diluate cu ulei de masline), ajuta la calmarea durerii si are efect dezinfectant.


3 infuzii de ajutor

  1. Infuzie din amestec de plante. Amesteca o lingura cu urzica, trei linguri cu macese, o lingura cu nalba si una cu echinaceea. Pune-le in 250 ml de apa clocotita. Lasa-le sa infuzeze 15 minute, iar dupa ce s-a racit, bea doua cani cu infuzie (zilnic, intre mese).
  2. Infuzie de cicoare. Cand simti ca durerea de dinti nu-ti da pace, prepara un ceai de cicoare. La 500 ml de apa clocotita, pune doua lingurite cu planta si lasa zece minute la infuzat. Bea doua cani pe zi, de preferat intre mese.
  3. Infuzie de musetel. Ca sa treci mai usor peste disconfortul creat de abcesul dentar, prepara o infuzie de musetel. Pune trei linguri cu planta la o cana de apa fiarta si las-o acoperita 30 de minute. Cand se raceste, foloseste-o ca sa faci gargara sau ca sa-ti pui comprese pe obraz.

Autor

Nouria Nouri.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014.
 

Ce faci cand iti pierzi mirosul?

 
Ce faci cand iti pierzi mirosul?
Cand nu te mai poti bucura de aroma unui fel de mancare sau a unei flori e semn ca ti-ai pierdut simtul mirosului. Iata cum il recapeti!

Omul poate percepe in jur de 10.000 de mirosuri diferite, substantele odorante stimuland terminatiile nervoase de la nivelul tavanului foselor nazale. Informatia e preluata de nervul olfactiv si transmisa creierului, iar acolo se formeaza mirosul, senzatia olfactiva.

Cand acest proces este perturbat, apar tulburarile de simt olfactiv, de la hiposmie (diminuarea mirosului) pana la anosmie (pierderea totala a acestuia). Sunt cazuri in care mirosul se percepe gresit sau exagerat, deci tot de o alterare a functiei olfactive e vorba.


Cuprins articol
  1. De ce se pierde mirosul?
  2. Remedii
  3. Autor
  4. Bibliografie


De ce se pierde mirosul?

Exista anumite afectiuni care pot avea drept consecinta pierderea mirosului:
  • virozele;
  • inflamatia polipilor;
  • rinita acuta, cronica sau alergica;
  • sinuzita;
  • deviatia de sept;
  • traumatismele craniene.
Si anumite medicamente, luate timp indelungat, numara printre efectele secundare pierderea simtului olfactiv. De asemenea, fumatul excesiv si lucrul in mediu toxic sunt factori favorizanti.

Pierderea mirosului poate fi si un semnal de alarma legat de instalarea unor afectiuni grave precum diabetul, hipertensiunea, depresia, maladiile Parkinson si Alzheimer.


Remedii

In primul rand, daca problema persista, trebuie sa te adresezi medicului. Daca e doar o tulburare ocazionala, iata cateva remedii naturiste care te ajuta sa indepartezi sau macar sa atenuezi simptomul:
  • spalaturi nazale: se fac cu apa cu sare, introdusa din abundenta in fiecare nara; unge apoi narile, pe interior, cu alifie de galbenele;
  • tamponari cu bitter suedez: pune cateva picaturi intr-un pahar cu apa si sterge narile, pe interior, de mai multe ori pe zi;
  • baie de abur cu infuzie de musetel: se prepara infuzia si se respira in apropierea vasului;
  • terapie cu suc de lamaie: zeama de lamaie se amesteca in parti egale cu apa, iar din acest lichid se pun cu pipeta cate doua picaturi in fiecare nara, de 3-4 ori pe zi, timp de zece zile.

Autor

Alina Grozea.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 4 (74), aprilie 2014.
 

Care sunt riscurile anesteziei?

 
Care sunt riscurile anesteziei?
Folosita pentru a reduce durerea din timpul operatiilor, anestezia implica si anumite riscuri, ca orice alt procedeu medical. Mai ales daca ai o boala cronica, este bine sa tii cont de ele.

Spre deosebire de anestezicele folosite in trecut, cele moderne sunt eliminate rapid, de aceea si riscurile sunt minime. Pentru multe dintre anestezice exista si antidot, tocmai pentru ca efectul lor sa fie inversat rapid. „Anestezia in sine nu poate duce la deces. O atentie mai mare trebuie acordata pacientilor cu diverse alergii, inclusiv alimentare, sau celor cu rude de gradul 1 care au avut probleme la anestezie. In astfel de cazuri, se testeaza toleranta la anestezic, pentru a evita eventualele reactii alergice”, explica Arleziana Florescu, medic primar ATI. Cei cu boli cronice ce au un risc suplimentar cand vine vorba de anestezie - in cazul lor pot aparea complicatii respiratorii sau cardiovasculare.


Cuprins articol
  1. Cele mai moderne anestezii nu au efecte secundare
  2. Sfatul specialistului
  3. Stiati ca?
  4. Autor
  5. Bibliografie


Cele mai moderne anestezii nu au efecte secundare

Neplacerile care apar uneori dupa operatie, cum sunt durerea de cap, starea de greata, cea de somnolenta sau varsaturile, nu trebuie asociate cu riscurile pe care le presupune anestezia in sine, spun medicii. „Tehnicile moderne, efectuate cu ace foarte subtiri, cu hidratare corecta inainte si dupa anestezic, permit reducerea efectelor secundare. Sintagma «doare pentru ca asa este dupa operatie» nu mai este acceptata la ora actuala”, adauga medicul. Tocmai pentru ca interventiile chirurgicale au devenit minim invazive, iar substantele anestezice tot mai complexe, neplacerile de dupa operatie se reduc, iar recuperarea e mult mai rapida.


Sfatul specialistului

Substantele folosite in prezent fac din anestezie un act medical sigur, usor de suportat. Chiar si la operatiile de urgenta, in care nu dispunem de mult timp, sunt initiate o serie intreaga de masuri. In cazul interventiilor programate, se face cu 4-5 zile inainte de consult. I se explica pacientului ce presupune anestezia, dar i se inlatura si teama fireasca pe care o are.


Stiati ca?

Tinerii au un risc mai mare sa sufere de dureri de cap dupa rahianestezie (cea care se face la nivelul spatelui), in comparatie cu varstnicii.


Autor

Dr. Arleziana Florescu - medic primar ATI, Spitalul Sanador, Bucuresti.


Bibliografie

Click! Sanatate, nr. 4 (62), aprilie 2014.
 

Plantele - speranta sau amagire in cancer?

 
Plantele - speranta sau amagire in cancer?
Considerata una dintre cele mai de temut boli, cancerul poate fi combatut cu ajutorul remediilor oferite de natura. Plantele care au efect anticancerigen ajuta la incetinirea bolii, completand actiunea terapiei oncologice, fara a o inlocui insa.

Leacurile din plante si-au dovedit eficienta inca din cele mai vechi timpuri in diverse probleme de sanatate. Si cand vine vorba de cancer, una dintre afectiunile care a „castigat” tot mai mult teren in ultimii ani, numeroase studii au demonstrat ca preparatele din plante ajuta la potentarea efectelor tratamentelor clasice, cu cateva conditii. Ele trebuie sa fie recomandate de specialistul fitoterapeut in colaborare cu medicul oncolog, sa fie administrate conform indicatiilor si sa completeze tratamentul medicamentos. Astfel, remediile ajuta la intarirea imunitatii, reduc efectele neplacute ale bolii si incetinesc multiplicarea celulelor canceroase.


Cuprins articol
  1. Unele plante pot afecta terapia clasica
  2. Vascul reduce neplacerile chimioterapiei
  3. Ceaiul verde opreste formarea de celule maligne
  4. Ghimbirul combate senzatia de greata
  5. Sofranul, remediu anticancer
  6. Condimentele maresc eficienta citostaticelor
  7. 3 cure de efect
  8. Sfatul specialistilor
  9. Bibliografie
  10. Autori
  11. Bibliografie


Unele plante pot afecta terapia clasica

Desi in ultima perioada au aparut tot mai multe remedii miraculoase care promit tratarea cancerului, este important de stiut ca boala are sanse mari sa fie tratata daca este diagnosticata in fazele incipiente. Remediile din plante sunt un aliat de incredere in lupta impotriva cancerului doar daca sunt indicate in paralel cu tratamentul clasic (chimioterapie, radioterapie etc). In cartea sa, „Cancerul - tratamente naturiste”, specialistul in fitoterapie Eugen Giurgiu spune ca „preparatele din plante se pot asocia terapiei oncologice in orice faza a bolii, indiferent de localizarea ei sau varsta pacientului”. Remediile trebuie recomandate doar de fitoterapeut, mai ales ca unele plante pot anula efectele altora, fie pot sa-si intensifice actiunea si sa afecteze terapia clasica.


Vascul reduce neplacerile chimioterapiei

Cunoscut si sub denumirea de creanga de aur, vascul este un bun ajutor in lupta impotriva cancerului. Studiile din ultimii ani realizate la Institutul German de Imunologie si Oncologie Experimentala au aratat ca extractul de vasc (injectat in sange) face ca efectele negative ale chimioterapiei si radioterapiei sa fie mai putin resimtite. De ajutor este si maceratul de vasc. Il prepari din 2-4 lingurite de planta maruntita la 250 ml de apa rece. Lasi vasul acoperit 8 ore, dupa care strecori si bei cate 2-3 cani pe zi (indulcite cu putina miere), timp de 20 de zile.


Ceaiul verde opreste formarea de celule maligne

Recunoscut pentru efectele sale diuretice, ceaiul verde este un remediu eficient care previne cresterea tumorilor canceroase. Cercetarile efectuate de oamenii de stiinta britanici au aratat ca planta contine polifenoli numiti catechine, care opresc formarea de noi vase de sange de catre celulele canceroase. Planta mareste si efectul radioterapiei. Prepari ceaiul astfel: pui o lingurita de ceai verde in 250 ml de apa si fierbi 8-10 minute. Filtrezi si bei cate 6 cani de ceai pe zi. Este necesara fierberea timp de 10 minute pentru ca planta sa-si elibereze catechinele cu efect anticancerigen.


Ghimbirul combate senzatia de greata

Remediile din ghimbir sunt eficiente cand vine vorba de efectele secundare neplacute ale chimioterapiei si radioterapiei. Prin actiunea lor antioxidanta si antiinflamatoare, preparatele cu ghimbir reduc senzatia de greata data de chimioterapie si incetinesc vascularizarea tumorilor. Taie o bucata de ghimbir in feliute mici si opareste-le 10-15 minute in 300 ml de apa clocotita. Bea cate 2-3 cani de infuzie de ghimbir pe zi, timp de 3 saptamani.


Sofranul, remediu anticancer

Folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale curative, sofranul completeaza lista remediilor indicate in cancer. Studiile au aratat ca substantele antiinflamatoare din condiment ajuta la distrugerea tumorilor maligne, prin blocarea formarii de noi vase de sange la nivelul acestora. Amesteca un sfert de lingurita de pulbere de sofran cu o jumatate de lingura de ulei de masline si cu putin piper negru. Amestecul il poti adauga peste salate.


Condimentele maresc eficienta citostaticelor

Plantele aromatice nu dau doar un gust placut mancarurilor, ci au si proprietati anticancerigene. Dintre condimente, rozmarinul, cimbrul, busuiocul si menta sunt bogate in uleiuri esentiale din familia terpenilor, substante care au un rol important in blocarea dezvoltarii celulelor canceroase, dar si in accentuarea eficientei citostaticelor. Prepara o infuzie dintr-o lingurita de condimente la 200 ml de apa fierbinte. Se beau cate 2-3 cani pe zi, timp de 20 de zile. De asemenea, patrunjelul si telina contin apigenin, un antiinflamator puternic, care stimuleaza distrugerea celulelor maligne. Este indicat sa consumi aceste condimente si verdeturi, atat la prepararea mancarurilor, dar si sub forma de remedii.


3 cure de efect

  1. Cura cu ulei de floarea-soarelui. Beneficii in tratarea cancerului, indiferent de tipul lui, aduce si cura cu ulei de floarea-soarelui presat la rece, potrivit medicului Rares Simu. Important este ca uleiul sa fie administrat dimineata, inainte ca persoana sa se spele pe dinti. Pe stomacul gol, iei o lingura de ulei ca si cum ai clati gura timp de 15-20 de minute, dupa care arunci intreaga cantitate. Este foarte important sa nu inghiti nici un pic de ulei, deoarece, la sfarsit, el este toxic. Daca faci corect procedura, uleiul va avea o culoare albicioasa. Poti repeta de mai multe ori pe zi.
  2. Cura cu argila. La fel de eficienta este si cura cu argila, recunoscuta pentru proprietatile sale anticancerigene. O urmezi timp de 3 saptamani, dupa care faci o pauza de 10 zile si o reiei. Dizolvi o lingura de argila intr-un pahar de apa (de izvor sau plata). Primele doua zile bei doar apa deasupra argilei, iar mai apoi amesteci si consumi continutul. In prima saptamana bei un pahar pe zi, dimineata, apoi, in a doua saptamana, 2 pahare pe zi, dimineata si seara. In cea de-a treia saptamana, consumi cate 3 pahare pe zi, dimineata, la pranz si seara.
  3. Cura cu aloe vera. Aloe vera se numara printre remediile care ajuta la distrugerea celulelor maligne, in combinatie cu tratamentul oncologic. Fitoterapeutii recomanda cura cu aloe pentru o luna, timp in care nu se consuma lapte sau oua. Amesteci intr-un borcan de sticla 1,5 kg de planta macinata (neudata in prealabil 5 zile) cu 2,5 kg de miere si 3,5 l de vin rosu. Pastrezi la rece amestecul 5 zile, dupa care iei cate o lingurita de 3 ori pe zi, cu doua ore inainte de mese. In toata aceasta perioada, este bine sa consumi cat mai multe fructe si legume.

Sfatul specialistilor

  • Studiile au dovedit ca alimentatia joaca un rol important in patologia unor forme de cancer, in special a celor cu localizare digestiva. Un regim alimentar echilibrat, bogat in fructe si legume, cu limitarea consumului de carne (in special de carne grasa) si de dulciuri concentrate, poate preveni aparitia si multiplicarea celulelor canceroase. Legumele crucifere (varza, conopida, broccoli) contin sulforafan si indo-3-carbinol, substante care ajuta la eliminarea toxinelor emise de unii compusi cancerigeni. Efecte similare au si remediile din ceapa, usturoi, praz, dar si cele din spanz (barba-ursului).
  • Tratamentele alternative care se aplica pacientilor cu cancer se realizeaza dupa scheme bine gandite, adaptate strict individului in cauza. Dintre remediile oferite de natura, cele mai importante sunt marul-lupului, salvia, naprasnicul, catina alba, tintaura, urzica si coada-calului. Pentru o absorbtie cu eficienta maxima, plantele terapeutice se recomanda a se consuma sub forma de pulbere, administrate sublingual (sub limba). Efecte benefice are si cura cu oua de prepelita - se iau cate 7 oua pe zi, timp de 10 zile, apoi se face o pauza de 10 zile, dupa care se reia inca de doua ori.

Autori

  • Alina Corneanu.
  • Dr. Mihaela Amarandei - medic specialist oncolog, Spitalul Sanador, Bucuresti.
  • Dr. Rares Simu - specialist in imunologie, alergologie si homeopatie la Centrul de Sanatate si Viata Armonia, Bucuresti.

Bibliografie

Click! Sanatate, nr. 4 (62), aprilie 2014.