Ce faci cand iti pierzi mirosul?
- Afectiuni ORL -
Omul poate percepe in jur de 10.000 de mirosuri diferite, substantele odorante stimuland terminatiile nervoase de la nivelul tavanului foselor nazale. Informatia e preluata de nervul olfactiv si transmisa creierului, iar acolo se formeaza mirosul, senzatia olfactiva.
Cand acest proces este perturbat, apar tulburarile de simt olfactiv, de la hiposmie (diminuarea mirosului) pana la anosmie (pierderea totala a acestuia). Sunt cazuri in care mirosul se percepe gresit sau exagerat, deci tot de o alterare a functiei olfactive e vorba.
De ce se pierde mirosul?
Exista anumite afectiuni care pot avea drept consecinta pierderea mirosului:- virozele;
- inflamatia polipilor;
- rinita acuta, cronica sau alergica;
- sinuzita;
- deviatia de sept;
- traumatismele craniene.
Pierderea mirosului poate fi si un semnal de alarma legat de instalarea unor afectiuni grave precum diabetul, hipertensiunea, depresia, maladiile Parkinson si Alzheimer.
Remedii
In primul rand, daca problema persista, trebuie sa te adresezi medicului. Daca e doar o tulburare ocazionala, iata cateva remedii naturiste care te ajuta sa indepartezi sau macar sa atenuezi simptomul:- spalaturi nazale: se fac cu apa cu sare, introdusa din abundenta in fiecare nara; unge apoi narile, pe interior, cu alifie de galbenele;
- tamponari cu bitter suedez: pune cateva picaturi intr-un pahar cu apa si sterge narile, pe interior, de mai multe ori pe zi;
- baie de abur cu infuzie de musetel: se prepara infuzia si se respira in apropierea vasului;
- terapie cu suc de lamaie: zeama de lamaie se amesteca in parti egale cu apa, iar din acest lichid se pun cu pipeta cate doua picaturi in fiecare nara, de 3-4 ori pe zi, timp de zece zile.