Apar astfel simptome precum constipatia, diareea, balonarea, sangerarile, care duc in timp la boli greu de tratat, de la sindrom de colon iritabil sau diverticuloza la cancer de colon.
Balonarea
Afecteaza 50 la suta din romani si este cel mai usor de depistat simptom al unui colon care nu se simte confortabil. Apar senzatia de preaplin, distensia abdominala, gazele, regurgitatia, bolboroselile intestinale. Cauzele frecvente sunt inghitirea de aer in timpul meselor, constipatia, sindromul de colon iritabil, intoleranta la lactate, mancatul in graba, mesele copioase, surplusul ponderal, bacteriile neprietenoase din intestinul subtire, parazitii intestinali, anumite medicamente, indulcitorii. Simptomele pot fi atenuate prin schimbarea stilului de viata: evitarea alimentelor care dau gaze si a bauturilor carbogazoase, limitarea consumului de lactate, mancatul lent, slabitul.Sfat: mergi la doctor daca balonarea e insotita de durere, sangerare, diaree, arsuri cardiace, voma, scadere in greutate inexplicabila. Sunt cazuri in care balonarea este un simptom al bolilor ficatului, insuficientei renale, bolii celiace, cancerului ovarian sau al insuficientei enzimatice.
Constipatia
Este cauzata de o dereglare intestinala si se manifesta prin scaune dificile, cu frecventa redusa sau cu evacuare incompleta. Esti constipat daca ai mai putin de doua scaune pe saptamana. Adesea, apar crampe, durere abdominala si voma. Printre consecinte se afla balonarea, durerile de cap, probleme ale pielii, nervozitatea. Cauzele constipatiei sunt aportul insuficient de apa, lipsa fibrelor din alimentatie, activitatea fizica redusa, stresul, depresia, folosirea abuziva de laxative (in timp, acestea slabesc muschii intestinali), hipotiroidia, bolile neurologice, antiacidele, analgezicele, sindromul de colon iritabil, sarcina, cancerul de colon.Sfat: peste 75% din cazuri sunt o consecinta a dietei dezechilibrate si au solutii. Dar, daca suferi de constipatie mai mult de doua saptamani, mergi la un control!
Diareea
Primele semne sunt scaunele frecvente, moi sau apoase, insotite de crampe abdominale, greturi sau voma. Principala cauza sunt infectiile colonului sau ale intestinului subtire. Alte cauze sunt ingerarea unor alimente care supara sistemul digestiv, alergia la anumite alimente, terapia cu radiatii, medicamentele, abuzul de laxative, abuzul de alcool, interventiile chirurgicale la nivelul tractului digestiv, bolile cronice intestinale, hipertiroidia, diabetul, anumite cancere. Diareea poate urma constipatiei, mai ales la cei care sufera de colon iritabil. Este insa o afectiune comuna, fara sa fie grava. Tratamentul presupune repaus alimentar si hidratarea intensiva cu apa, ceaiuri, sucuri. Diareea saraceste organismul de apa si de electroliti (sodiu si potasiu), cei mai afectati de deshidratare fiind tinerii si varstnicii.Sfat: cand diareea dureaza peste doua saptamani sau contine sange si e insotita de scadere in greutate si febra, poate fi vorba de o afectiune serioasa, caz in care vizita la medic e obligatorie.
Sangerarea
Este mai degraba un simptom, nu o boala in sine. E vizibila in scaun cand e masiva, dar este posibil sa nu se vada cand fluxul e scazut (sangerare oculta sau ascunsa). Cand sangerarea provine din tractul digestiv inferior, sunt suspectate boli precum hemoroizii, fisurile anale, polipii colonici, cancerul colorectal, infectiile intestinale, diverticuloza, inflamatiile colonului (colita ischemica), boala inflamatorie intestinala, diareea infectioasa.Sfat: cu cat sangerarea vine de mai sus pe colon, cu atat scaunele sunt mai inchise. Semnele care indica prezenta sangelui si necesita investigatii suplimentare sunt oboseala, paloarea, slabiciunea, anemia.
Sindromul colonului iritabil
Principala caracteristica este alternanta dintre constipatie si diaree, ambele insotite de dureri abdominale, dar fara detectarea unei boli specifice. Simptomele il fac usor de confundat cu o boala inflamatorie, motiv pentru care stabilirea diagnosticului se face destul de greoi, mai ales ca examenele endoscopice pot arata ca mucoasa colonului prezinta un aspect normal. Colonul iritabil are uneori cauze metabolice, endocrine, neurologice, dar poate aparea si ca efect al tratamentului medicamentos sau al unor diete inadecvate.Tratament: se impune o dieta sanatoasa si echilibrata - eliminarea prajelilor, a grasimilor procesate si a dulciurilor rafinate, cresterea aportului de fibre.
Diverticuloza
Se caracterizeaza prin prezenta diverticulilor (un fel de „buzunarase” pe mucoasa, care se exteriorizeaza prin peretele colonului) la nivelul intestinului gros. Boala este prezenta la aproximativ 75% din populatia trecuta de 80 de ani. In consecinta, apar sangerari rectale, peritonita, abces peritoneal sau fistula colonica. Endoscopia si examinarea cu ajutorul computerului tomograf sunt concludente pentru stabilirea diagnosticului.Tratament: in diverticulita incipienta se recomanda medicatie contra durerii si antibiotice pentru 7-10 zile. Diverticulita complicata se trateaza cu ajutorul interventiei chirurgicale.
Boala Crohn
Apare ca urmare a inflamarii cronice a tubului digestiv. Localizarea cea mai frecventa este la colon si la ultima parte a intestinului subtire. Mucoasa prezinta ulceratii longitudinale si transversale, despartite intre ele de portiuni de mucoasa sanatoasa. Este o boala a tinerilor de peste 20 de ani si de ea sufera in egala masura femeile si barbatii. Specialistii sustin ca inflamatia este de natura autoimuna, adica anticorpii actioneaza impotriva propriului organism. Recent, s-a descoperit ca in aparitia bolii Crohn poate fi implicata si Mycobacterium avium.Tratament: se impun, in functie de situatie, o dieta fara lactoza sau gluten, dar si antidiareice si medicamente care contin corticosteroizi, in cazurile acute.
Colita pseudomembranoasa
Este o afectiune determinata de infectia cu Clostridium difficile, o bacterie care distruge flora colonului, favorizata de tratamentul indelungat cu antibiotice. Toxinele eliberate de aceasta determina aparitia unui proces inflamator continuu. Colita pseudomembranoasa poate avea potential letal, cu o mortalitate estimata la aproximativ 2%.Tratament: in urma analizelor coprologice si a testelor imagistice, se trece la reechilibrarea electrolitica si administrarea concomitenta de antibiotice si probiotice.
Parazitoza intestinala
Debuteaza si evolueaza cu simptome diverse: diaree sau constipatie, gaze abdominale, sindrom de colon iritabil, dureri la nivelul toracelui, dureri musculare si articulare, anemie, alergie, piele iritata, nervozitate, oboseala cronica. De multe ori, diagnosticul este pus in mod gresit, motiv pentru care tratamentul prescris nu are efect. Chiar daca infectia parazitara nu este o boala a colonului, parazitii se simt foarte bine intr-un intestin nesanatos, cu resturi acumulate pe peretii acestuia.Tratament: detoxifierea colonului favorizeaza eliminarea parazitilor intestinali, poate reface flora intestinala si atenua simptomele sindromului de colon iritabil. Acest lucru se face printr-un aport de fibre vegetale, administrate in cure de 1-3 luni.