Glandele, panoul de control al organismului

 
Glandele, panoul de control al organismului
Principala misiune a sistemului hormonal (totalitatea secretiilor glandulare) este sa imbunatateasca activitatea sistemului nervos, responsabil cu buna functionare a organismului.

Hormonii sunt substante chimice (peptide, proteine, steroizi) produse si secretate de celule specializate ce actioneaza asupra celulelor-tinta. Functionarea organismului este astfel verificata de hormoni, care semnaleaza ce-i bine sau rau. Glandele, grupari de celule care secreta hormoni, sunt asezate in diferite zone ale corpului uman, fiecare avand o functie specifica, prin care contribuie la mentinerea echilibrului si asigura supravietuirea.

Cele mai importante, adevarate centre de control al organismului uman, sunt glandele endocrine:


Cuprins articol


Hipofiza

Hipofiza e numita glanda-sefa pentru ca hormonii produsi de ea controleaza secretia celorlalte glande, dar si pentru ca este in legatura directa cu centrul de control al sistemului nervos, hipotalamusul.


Hipotalamusul

Componenta a sistemului nervos central, hipotalamusul este o glanda endocrina ce secreta hormoni care asigura controlul nervos al hormonilor secretati de hipofiza si, implicit, al celor produsi de alte glande endocrine.


Tiroida

Tiroida secreta trei hormoni importanti pentru cresterea si dezvoltarea normala si armonioasa, avand efect asupra metabolismului glucidelor, proteinelor si lipidelor, dar si al calciului seric.


Paratiroidele

Paratiroidele secreta parathormon, hormonul metabolismului fosfocalcic, care gestioneaza dezvoltarea osului si contractia tuturor muschilor.


Glandele suprarenale

Glandele suprarenale produc si elibereaza in sange hormonul care retine sodiul in organism si au un rol important in metabolizarea glucidelor, proteinelor si grasimilor, in crestere si dezvoltare, in apararea impotriva infectiilor.


Pancreasul

Pancreasul regleaza valorile glucozei sangvine prin hormonii sai (insulina si glucagon).


Testiculele

Testiculele secreta hormoni androgeni care determina dezvoltarea si mentinerea caracterelor secundare masculine (pilozitate, aspect fizic, voce etc), stimuleaza cresterea, participa la formarea spermei, determina caracterul agresiv si cresterea libidoului.


Ovarele

Ovarele produc hormoni importanti in dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine si in mentinerea functiei reproductive a femeii, cresc libidoul si scad nivelul colesterolului.


Epifiza

Epifiza secreta melatonina, hormon important in mecanismul somn-veghe.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 12 (70), decembrie 2013.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa