Informatii despre coloana vertebrala
Te-ai obisnuit sa duci o mana la spate si sa-ti masezi cand si cand zona dureroasa. Dar o afirmatie banala de genul „of, iar mi-a intepenit spatele” poate ascunde afectiuni grave si ireversibile. Bolile coloanei vertebrale sunt multe si cu repercusiuni asupra tuturor organelor. Iar femeile, predispuse la osteoporoza odata cu inaintarea in varsta, sunt cele care au primele de suferit. In continuare iti vom oferi cateva informatii despre coloana vertebrala pentru a putea preveni problemele grave.
Anatomia coloanei vertebrale pe verticala
Sira spinarii, cum i se spune, sustine greutatea corpului de la craniu pana la pelvis, serveste drept punct de ancorare pentru mai multi muschi si actioneaza ca un canal de protectie pentru maduva spinarii. Coloana vertebrala te ajuta sa te deplasezi, sa te misti de pe o parte pe alta, sa te apleci ori sa-ti indrepti corpul.Coloana vertebrala are o structura complicata
Coloana are multe componente interconectate si interdependente. Nu mai putin de 33 de vertebre -7 cervicale, 12 toracice, 5 lombare, 5 sacrale si 4 coccigiene - sunt pozitionate una deasupra celeilalte si se intind de la baza craniului pana la coccis (cunoscut in popor sub numele de noada). Ele sunt unite prin articulatii cu suprafete netede si separate de discurile intervertebrale, cu rol de absorbtie a socurilor. Desi sustine verticalitatea posturii, vazuta dintr-o parte, coloana vertebrala are forma literei S. Cu ajutorul acestor curbe naturale, presiunea este distribuita uniform pe toata coloana. Daca sira spinarii ar fi fost complet dreapta, sansele ca aceasta sa se indoaie si sa se franga sub greutatea corpului ar fi fost considerabil mai mari. Iata alte informatii despre coloana vertebrala:- La nastere, sira spinarii are 33 de vertebre, insa odata cu varsta unele dintre ele se unesc; asa se formeaza coccisul.
- Doar omul si girafele cu gatul lor lung au sapte vertebre cervicale, fapt ce demonstreaza flexibilitatea si versatilitatea sirei spinarii.
- In coloana se gasesc peste 120 de muschi si aproximativ 220 de ligamente, iar cele peste 100 de articulatii confera mobilitate coloanei.
- Peste o patrime din lungimea coloanei este formata din cartilaje, substanta spongioasa care separa un disc vertebral de altul. Cartilajele se extind si se contracta, iar lucrul cel mai interesant este ca, in cazul suspendarii gravitatiei (in spatiul cosmic, de exemplu), o persoana se poate intoarce pe Pamant mai inalta decat a plecat. Insa, cum muritorii de rand sunt supusi legilor gravitationale, coloana se taseaza in timp din cauza greutatii la care este supusa - tocmai de aceea persoanele de varsta a treia scad in inaltime.
- Oasele coloanei vertebrale sunt foarte puternice si pot sustine sute de kilograme.
- Ai grija de sanatatea sirei spinarii! Altfel, cu timpul, starea ei se degradeaza ireversibil. Poti sa previi aparitia bolilor coloanei prin controlarea posturii si cu ajutorul exercitiilor fizice pentru intarirea muschilor spatelui.
Cand se imbolnaveste coloana vertebrala?
In continuare vom scrie alte informatii despre coloana vertebrala si anume factori ce favorizeaza dezvoltarea unor probleme:- In cazul persoanelor care au purtat timp indelungat pantofi cu toc inalt, modificarea centrului de greutate a corpului duce la deformarea coloanei vertebrale, iar in situatii extreme, acest lucru provoaca dureri mari si duce la aparitia sciaticii.
- Obezitatea nu declanseaza doar boli de inima, ci poate deforma coloana vertebrala. Specialistii sunt convinsi ca excesul de kilograme suprasolicita discurile coloanei si apar astfel inflamatii la nivelul ei.
- Pozitia incorecta pe scaun duce, de asemenea, la deformari ale coloanei. De cele mai multe ori, simti dureri de ceafa si de umeri, iar acestea trec daca te ridici de pe scaun sau iti schimbi pozitia. Sportul si schimbarea scaunului cu unul ergonomic sunt de mare ajutor.
- Sarcina se numara printre starile fiziologice care pot deforma sira spinarii - surplusul de kilograme si schimbarea centrului de greutate sunt principalii vinovati.
Bibliografie
Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014.Mai multe informatii despre coloana vertebrala (boli, tratamente, remedii naturiste):
- Ma doare coloana vertebrala! Ce analize trebuie sa fac?
- Tuberculoza coloanei vertebrale
- Fizioterapie pentru coloana vertebrala
- Kinetoterapie pentru coloana vertebrala
- Interventii chirurgicale pe coloana vertebrala cu risc minim
- Terapii cu rezultate imediate impotriva durerilor de spate
- Hiperlordoza: tipuri, depistare, tratament
- Lordoza: cauze frecvente, tratament
- Scolioza: tipuri, efectele bolii, tratament
- Spondiloza cervicala: simptome, preventie si tratament
- Discopatia lombara: mod de depistare, tratament
- Osteopatia
- Coxartroza: cauze, simptome, tratament
- Tumoarea osoasa creste osul nesanatos
- Sportul oaselor
- Vreau sa am spatele drept! Ce masuri trebuie sa iau?
- Principala complicatie a herniei de disc