Intoxicatia alimentara: masuri, remedii

 
Intoxicatia alimentara: masuri, remedii

Desi mancarea a avut un gust bun si am „lins” farfuria, peste 4-5 ore sau chiar mai devreme, vomitam tot ce-am bagat in stomac. Si nu e tot. Greata e insotita de diaree, crampe la stomac, dureri de burta, dureri de cap, stare de lesin si de epuizare.

Nici macar apa sau ceai nu mai primeste stomacul. Abia peste o zi se pot bea cateva inghitituri de lichid, si peste alte 2-3 zile, se poate manca normal. Acestea sunt simptomele tipice ale unei infectii alimentare. Dar cum se ajunge la intoxicatia alimentara? Si ce sa faci in cazul unei intoxicatii alimentare?






Majoritatea intoxicatiilor alimentare sunt provocate de bacterii. Ele se raspandesc in alimentele tinute scurta vreme pe foc sau in cele ce nu sunt pastrate la frigider.

Conditii ideale de dezvoltare gasesc bacteriile mai ales in alimentele care contin albumine: peste, scoici, ciuperci. Riscul este la fel de mare si la pasari, oua si salatele de legume gata preparate, cumparate in pungi de plastic de la supermarket. De aceea e bine sa fiti atenti la termenul de valabilitate al alimentelor, inscris pe ambalaj. Si aruncati alimentele care au un miros dulceag sau de statut.

Important: resturile alimentare trebuie pastrate numai in frigider, nu mai mult de 1-3 zile.


Cuprins articol
  1. Masuri ce ajuta in intoxicatia alimentara
  2. Remedii impotriva intoxicatiei alimentare
  3. Bibliografie


Masuri ce ajuta in intoxicatia alimentara

  • Nu luati medicamente contra diareei si a vomei. Stomacul si intestinele elimina in felul acesta bacteriile.
  • Inlocuiti lichidul pierdut. Altfel sangele se ingroasa, circulatia lui devine mai lenta si organismul duce lipsa de minerale. Peste zi, beti minimum un litru de lichide: ceai negru diluat, ceai de menta si musetel. In fiecare cana, puneti 1 lingurita de zahar si un varf de cutit de sare. Linisteste intestinele.
  • Daca si ceaiul este eliminat, beti Coca-Cola cu inghitituri mici (la temperatura camerei). Bacteriilor nu le plac acizii continuti in ea.
  • Cei mai amenintati de intoxicatii alimentare sunt copiii. Daca in maximum 12 ore raul nu trece, duceti-i obligatoriu la medic.
  • Carbunele medicinal (cel romanesc, de la Biofarm, numit „Carbocif”, e cel mai rapid absorbant). Suge substantele toxice din intestin.
  • Daca manifestarile intoxicatiei alimentare tin mai mult de 24 de ore, adresati-va unui medic.
  • Daca aveti dificultati la inghitit sau vedeti dublu, daca simtiti tulburari de auz sau intepaturi in gura, in maini si picioare - duceti-va neintarziat la spital. Sunt simptomele unei intoxicatii cu substante periculoase. Ele sunt purtate de bacteriile care provoaca botulismul (prezente in carne, carnati, conserve) sau de scoicile nefierte.

Remedii impotriva intoxicatiei alimentare

  • Mustar si sare. Exista parerea ca dupa voma normala, care insoteste intoxicatia alimentara, e bine sa mai vomam inca o data, pentru a elimina „radacina” raului din organism. O lingurita de mustar amestecat cu o solutie concentrata de sare rezolva problema. O picatura de ulei de ricin va imblanzi gatul dupa efort si va tapeta peretii stomacului.
  • Fenicul, hrean si vin de mere. Daca nu rezistati la solutia prea neplacuta cu mustar sau la solutia concentrata de sare, apelati la semintele de fenicul, la frunze de hrean si la vin de mere (sau apa cu o lingura de otet de mere) pe care le puneti sa fiarba impreuna, circa 10 minute. Aceasta groaznica reteta de vindecare a stomacului se foloseste de secole.
  • Ulei de masline. Doua linguri de supa de untdelemn de masline sunt un remediu de prima necesitate in intoxicatiile alimentare.
  • Miere cu otet. Vindecatorii din Scotia tratau din vechime intoxicatiile usoare de stomac cu un amestec de miere si otet de mere.
  • Mustar uscat si albus de ou. In Uganda, vracii vindecatori folosesc in mod traditional pentru intoxicatiile alimentare pulbere de mustar amestecata cu albus de ou si putina apa.

Bibliografie

As verde, nr. 96, iunie 2012.






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa