Papadia. Lista bolilor ce pot fi tratate cu papadie

 
Papadia poate trata ganglionii inflamati, obezitatea, boli ale rinichilor, pistruii...

Ce poate fi mai frumos ca un izlaz verde de primavara, presarat de luminite galbene si aurii ca soarele? Poate doar plutirea gingasa a suavelor umbrelute pe acelasi izlaz, cateva saptamani mai tarziu. De papadii e vorba, luminitele primaverii, carora nu trebuie sa le admiri doar frumusetea ci si, mai ales, puterea tamaduitoare.


Cuprins articol
  1. Afectiunile hepatobiliare
  2. Bolnavii de rinichi
  3. Combaterea obezitatii
  4. Diabeticii
  5. Frunzele si florile de papadie
  6. Ganglionii inflamati
  7. Infuzia de frunze de papadie
  8. Litiaza biliara
  9. Mancate crude, radacinile de papadie au diferite efecte
  10. Nectarul de papadie
  11. Osteoporoza
  12. Pistruii
  13. Radacina de papadie poate inlocui cafeaua ori ceaiul
  14. Salata de papadie
  15. Tulpinile de papadie
  16. Uscarea florilor si frunzelor de papadie
  17. Valoarea nutritiva a papadiei
  18. Zeama de papadie
  19. Stiati ca?
  20. Autor
  21. Bibliografie


Afectiunile hepatobiliare

Afectiunile hepatobiliare pot fi tratate cu eficienta cu ajutorul infuziei de papadie. Are efect diuretic, fiind un excelent detoxifiant. De aceea, ajuta in tratarea anumitor boli de piele, a gutei, a reumatismului, a arteriosclerozei, varicelor etc.






Bolnavii de rinichi

Bolnavii de rinichi, dar si cei cu dezechilibre glandulare se pot intrema cu 1-2 cani cu infuzie de papadie pe zi.


Combaterea obezitatii

Ceaiul de papadie este indicat in combaterea obezitatii, dar si pentru indepartarea acneei si tratarea tenului gras (e suficient sa va spelati cu el pe fata in fiecare seara).


Diabeticii

Diabeticii ar trebui sa consume in salata, cat este perioada lor, frunze de papadie. Sunt excelente cu putin ulei de masline, cateva picaturi de lamaie si usturoi. De asemenea, se mesteca zece tulpini de papadie pe zi, atat timp cat aceasta este inflorita.






Frunzele si florile de papadie

Frunzele (contin vitaminele A, B2 si D, precum si numeroase elemente minerale) si florile de papadie se recolteaza primavara, inaintea (sau la inceputul) infloririi. Uscarea lor se face la umbra, in strat subtire, in locuri bine aerisite. Radacinile pot fi recoltate din iulie pana toamna tarziu si se usuca la soare. Incercati sa culegeti papadia din zone mai putin poluate!


Ganglionii inflamati

Ganglionii inflamati se retrag daca tineti o cura de 3-4 saptamani cu tulpini proaspete de papadie, 10-15 pe zi, mestecate bine.


Infuzia de frunze de papadie

Infuzia din frunze de papadie (o lingurita de planta uscata si maruntita la 200 ml de apa clocotita) se poate folosi, sub forma de comprese, in tratarea negilor. De asemenea, mareste secretia biliara, pofta de mancare in perioadele de convalescenta, normalizeaza circulatia sangelui.






Litiaza biliara

Litiaza biliara poate fi invinsa cu ceai de papadie: trei lingurite de planta uscata si maruntita la 200 ml de apa: lasati sa clocoteasca, stingeti focul, acoperiti si tineti asa 15 minute. Beti doua cani pe zi, dimineata si seara.


Mancate crude, radacinile de papadie au diferite efecte

Mancate crude, radacinile de papadie au efect depurativ, de stimulare a digestiei, sudorific si diuretic.


Nectarul de papadie

Nectarul de papadie are toate proprietatile infuziei de papadie, dar nu poate fi folosit de diabetici. Intr-un borcan de trei litri, se pun straturi alternative de flori de papadie si de zahar tos, bine tasate pana ce aerul este eliminat complet. Se lasa la macerat doua saptamani. Produsul obtinut se prezinta sub forma unui lichid brun, putin amarui, placut la gust, asemanator zaharului ars. Din acest nectar se consuma cate o lingurita pe zi, ca atare sau ca adaos la ceai ori alte bauturi nealcoolice.






Osteoporoza

Osteoporoza este prevenita daca, dupa varsta de 30 de ani, faceti cure periodice de papadie. Frunzele de papadie contin mult bor, care le face, dupa varza, cel mai eficient „conservant” al tesutului osos. Puteti consuma frunzele sub forma de ceai sau ca salata.


Pistruii

Pistruii trec cu suc proaspat de papadie. Se pun 15 g de flori si frunze proaspete in 0,5 litri de apa. Se fierb zece minute. Se lasa la racit, apoi se folosesc ca o lotiune tonica.


Radacina de papadie poate inlocui cafeaua ori ceaiul

Radacina de papadie uscata si tocata marunt se foloseste la prepararea unei excelente bauturi, care poate inlocui cafeaua ori ceaiul. Dupa ce radacinile au fost curatate si spalate, se fierb in apa sarata 5-6 minute, apoi se pun la uscat. Bautura se prepara ca o infuzie obisnuita.






Salata de papadie

Salata de papadie te pazeste si de Alzheimer, fiind o sursa importanta de lecitina. Sub forma de decoct, poate fi folosita in tratarea cataractei. Se pun la fiert cate 10 g din fiecare: cozi, frunze, muguri de flori - in 0,75 l de apa. Se lasa 20 de minute. Se strecoara. Se fac spalaturi oculare de patru sau cinci ori pe zi. Decoctul se foloseste zilnic, preparandu-se in fiecare zi (pentru a fi proaspat).


Tulpinile de papadie

Tulpinile de papadie, consumate proaspete, 5-6 pe zi, in stare cruda, ajuta in hepatita cronica. Se spala tulpinile cu flori cu tot, abia dupa aceea se indeparteaza floarea si se mesteca incet tulpina. Aceasta are la inceput un gust amarui, apoi este acrisoara si zemoasa (seamana cu andivele).


Uscarea florilor si frunzelor de papadie

Uscarea florilor si frunzelor de papadie se face la umbra sau la soare, intinse in strat subtire. Se pot pastra si proaspete, in pivnite, in nisip.






Valoarea nutritiva a papadiei

Valoarea nutritiva a papadiilor este mult mai mare decat a laptucilor, a spanacului, a rosiilor etc. Din fericire, au numai 45 kcal la 100 g. Si, cum spuneam, frunzele tinere sunt foarte bune in salate, simple sau in combinatie cu spanac tanar si laptuca.


Zeama de papadie

Zeama care ramane dupa ce ai oparit (si inlaturat) frunze verzi este un vechi remediu in curele de slabire.


Stiati ca?

Pentru parul gras: tocati marunt frunze proaspete de papadie, puneti-le ca atare direct pe par, asa cum este el, apoi va legati cu un prosop si stati asa peste noapte. Dimineata, spalati parul cu sampon!


Autor

Irina Tudor Dumitrescu.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 4 (74), aprilie 2014.





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa