Retete antiastenie

 
Retete antiastenie
E primavara, soarele straluceste tot mai generos, iar noi ar trebui sa ne simtim din ce in ce mai bine. Din pacate, astenia ne rapeste din vitalitate. Sa incercam s-o alungam pe cai naturiste!

Trecerea de la iarna la primavara e resimtita de organism ca un soc, din cauza schimbarilor climaterice uneori bruste si a alimentatiei sarace in vitamine si minerale pe durata sezonului rece. Corpul e cu atat mai slabit cu cat sufera deja de boli cronice, infectioase sau maligne, iar astenia il supune unor simptome precum oboseala accentuata, insomnii ori somn foarte agitat, stari de nervozitate, dureri de cap, slabirea memoriei, apetit cu toane.

Cu ajutorul produselor naturale, gasim insa ac de cojocul asteniei. Iata cateva retete antiastenie bune de incercat:


Cuprins articol
  1. Sunatoarea te ajuta sa dormi
  2. Amestecuri eficiente impotriva asteniei
  3. Busuiocul alunga mahnirea
  4. Valeriana calmeaza nervii
  5. Bai impotriva simptomelor de astenie
  6. Bibliografie







Sunatoarea te ajuta sa dormi

Toarna o cana cu apa fierbinte peste o lingurita cu planta uscata si maruntita. Aceasta infuzie (strecurata si apoi bauta cat e calda, cu inghitituri mici si rare) iti regleaza somnul si-ti da o stare psihica buna. Ori trateaza-te cu tinctura de sunatoare, pe care o poti folosi mult timp dupa preparare. Intr-un borcan de 300 ml, pune doi pumni de planta proaspata si toarna alcool alimentar. Lasa amestecul la macerat timp de trei saptamani, apoi strecoara lichidul rezultat. Pastreaza tinctura la frigider, in sticle mici, de culoare inchisa. Ia cate 10-15 picaturi, de doua ori pe zi.


Amestecuri eficiente impotriva asteniei

Mai multe plante medicinale puse laolalta fac minuni impotriva asteniei. De exemplu, infuzia din flori de tei, cimbrisor, sunatoare si salvie alina simptomele neplacute. Bea acest ceai de trei ori pe zi, intre mese si inainte de culcare. Alte combinatii pe care le poti incerca sunt: frunze de anghinare + menta + roinita + zmeur si fenicul + maces + coji de mar uscate + conuri de hamei. Aceste infuzii sau decocturi pot fi puse in apa de baie, pentru un efect de relaxare psihica si revigorare fizica.






Busuiocul alunga mahnirea

Pe langa aroma deosebita, busuiocul vine cu un efect calmant, fiind un tonifiant psihic foarte bun. Ajuta digestia (si ea perturbata de astenia de primavara) si scade febra daca te pricopsesti cu o raceala pe fondul imunitatii scazute. Prepara infuzia de busuioc asa: pune o lingura cu planta uscata in 200 ml de apa clocotita, acopera vasul si bea dupa zece minute.


Valeriana calmeaza nervii

Cum spuneam, astenia se joaca deseori cu nervii nostri, facandu-ne irascibili si scazandu-ne puterea de concentrare. Valeriana e un vechi leac cu efecte extraordinare in combaterea acestor simptome, avand actiune puternic sedativa. Obtii remediul din 50 g de radacina de valeriana macinata fin in rasnita de cafea, peste care se torni 200 ml de alcool alimentar. Lasi la macerat o saptamana si agiti vasul din cand in cand. Strecori lichidul si il pastrezi la rece, in sticlute inchise la culoare. Ia 15-20 de picaturi seara, inainte de culcare.






Bai impotriva simptomelor de astenie

Cand primavara iti da de furca, infrunta-i toanele cu bai de leac ce inlatura simptomele asteniei, revigorandu-ti tonusul psihic si fizic. Umple cada cu apa fierbinte (dar apa sa nu-ti treaca de nivelul inimii, ca te moleseste), iar in apa adauga o lingura cu ulei din muguri de pin sau un amestec din flori de tei si de musetel (cate 150 de grame). Pune amestecul de plante intr-un saculet de panza pe care lasa-l apoi in cada cel putin zece minute, amestecand continuu apa. Dupa ce apa se mai raceste si temperatura devine suportabila, imbaiaza-te in acel „ceai” urias.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 4 (74), aprilie 2014.





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa