Leacuri pentru boli digestive, nevralgii, sughit, hernie

 
Leacuri pentru boli digestive, nevralgii, sughit, hernie

Leacuri pentru boli digestive

  • Leac bun celor deranjati la stomac, care au dureri, li se fixeaza pe pantece un fitil aprins si se acopera cu un pahar de sticla (ventuza). Cand se stinge, se produce in acel loc o umflatura: se zice ca este „sangele cel rau, care s-a strans acolo”.
  • Leac pentru dispepsie si balonare abdominala. Se ia planta numita Matacina (sau Roinita; Melissa officinalis) si se fierbe in vin alb sau in lapte dulce. Vasul in care s-a pus planta trebuie acoperit cu o paine rotunda, pana cand fierbe. Lichidul fierbinte, atat cat poate fi suportat, se pune la buric. Se afirma ca durerea trece numaidecat.
  • Leac bun celor deranjati la stomac. Li se pune pe pantece o legatura facuta cu tarate de grau, hrean pisat, galbenus de ou si otet.
  • Leac pentru durere de stomac. Romanii din Macedonia luau o oala cu apa calda si o puneau pe pantecele bolnavului cu durere de stomac, dupa aceea o intorceau usor de trei ori in jur, cu grija insa, sa nu se verse apa calda ce o continea. Dupa un sfert sau o jumatate de ora, dupa imprejurari, in functie de cat putea suporta pacientul, se scotea oala, iar suferindul scapa de durere.
  • Un leac curios, pentru „matrice” (colici intestinale), consemnat in secolul al XVIII-lea, este acesta: „lapte de scroafa neagra sa-i dea sa bea nefiert (bolnavului), cand il apuca, ca nu-l mai doare cat va fi”.
  • Leac pentru dizenterie si diaree. Se pune sare intr-un pahar cu apa calda pana cand solutia se satureaza. Practic, se adauga sare si se amesteca pana cand, la un moment dat, nu se mai dizolva, asezandu-se la fundul paharului. I se da bolnavului sa inghita o lingura de astfel de apa calda, apoi este oprit de a mai manca sau bea ceva timp de 24 de ore. Se spune ca mii de soldati au fost tratati astfel, intr-o singura zi, pe timpul primului razboi mondial (1914-1918). Metoda o gasim, asemanatoare, si in nutritionismul japonez (yoiti Sakurazawa, Zen-ul macrobiotic).
  • Leac pentru diaree. Se ia o castana mare uscata (necomestibila) si miezul sau se da pe razatoare pentru a fi apoi pus la macerat in tuica sau palinca. Atunci cand cineva are diaree, sa bea cateva guri din acest preparat si se va vindeca.
  • Leac bun pentru copii, cand ii doare burtica si varsa. Li se da o fiertura din coaja de nuca si pere, in care se pun si noua pietricele si noua coarne (fructe de corn).
  • Leac pentru disconfortul digestiv, asa cum este greata. Se executa frictiuni violente la incheietura mainii.
  • Leac tot pentru greata, mai ales pentru cine mananca cu lacomie sau ceva gretos. Suferindul trebuie sa bata din palme, ca sa nu i se aplece.
  • Leac pentru greata avem si din Moldova de sud. Se prajeste miez de paine si se fierbe otet, apoi se inmoaie painea in otet, se intinde pe o panza si pe deasupra se presara frunze uscate si faramate de izma creata. Legatura se pune la buric.
  • Leac pentru greutate la stomac insotita de lesin. Se face o legatura cu orz pisat si se pune la pantece. Alta metoda este de a lua trei radacini de hrean si trei de brusture, se piseaza, se fierb cu bors, apoi se ingroasa cu tarate de grau, se pun pe o legatura si se leaga la buric.
  • Leac bun in caz de holera. Se pune la buricul bolnavului o legatura cu pelin sau cu zarna (Solanum dulcamara, Solanum nigrum) pisate si amestecate cu malai si lapte prins. Acest leac este bun si pentru febra tifoida.
  • Leac bun in caz de diaree. Se inmoaie degetele in cenusa si, cu ele astfel murdarite, se rasuceste de trei ori buricul bolnavului (astfel se „incuie” - printr-un gest magic - stomacul bolnavului).

Leac pentru nevralgii

  • Leac bun pentru alinarea durerilor nevralgice. Se taie un ou fiert tare, iar cele doua felii se aplica calde pe partea afectata. Cand oul se raceste, durerile dispar.

Leacuri pentru sughit

  • Leac foarte eficient pentru sughit. Retinerea respiratiei si unirea degetului mic de la fiecare mana cu cel mare, astfel incat sa se formeze doua cercuri.
  • Leac pentru sughit ce da rezultate in aproape toate cazurile. Se pune lama unui cutit pe puntea nasului pacientului, acesta trebuind sa se uite la el fara sa clipeasca.

Leacuri pentru hernie

  • Leac pentru hernie la barbat sau la femeie. Este buna o buruiana ce se cheama Coconasi (Consolida ajacis) - trebuie insa sa aiba gogosile rosii ca ciresele. Luni dimineata, pe nemancate, se scot radacinile de la trei coconasi, se piseaza bine si se amesteca cu rachiu tare de drojdii. Acest preparat trebuie baut.
  • Leac din zona Brailei pentru hernie. Se bea ceai din fructe de soc, de pojarnita (sunatoare), suc de ceapa cu rachiu, iar pe buric sa se aplice radacina de tataneasa, pulverizata si fripta cu ceapa, la care se mai adauga si putin rachiu. Se mai folosea maceratul in rachiu al plamanaricii sau ceaiul de cicoare.
  • Alt leac pentru hernie. Se bea fiertura din una dintre urmatoarele trei ierburi: forastau (Origanum vulgare), tataneasa (Symphytum officinale) sau buruiana-rea (Linaria vulgaris).
  • Alt leac bun pentru hernie. Se taie in felii radacina de mutatoare (Bryonia alba), se insira pe o sfoara si se pune la uscat. Se piseaza apoi ca o pulbere, se pune in rachiu si se bea. Totodata, se pune si ca turta la pantece, la locul afectat de „vatamatura”.
Sursa: As verde, nr. 119, iunie 2014.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa