Apelati la medicina orientala in caz de raceala si gripa!
- Diete -
In medicina traditionala chineza, imunitatea este reglata de intestinul gros si plaman, iar organul coordonator este ficatul. Plamanul regleaza energia de aparare (Wei-qi), care se distribuie ca o pelicula fina la suprafata pielii; dezechilibrul energetic al plamanului se manifesta prin faptul ca orice raceala din mediu este imediat receptionata de catre organism, aceste persoane fiind de obicei primele care racesc.
De asemenea, tot plamanul regleaza deschiderea porilor si transpiratia; unul din semnele precoce de afectare a plamanilor este transpiratia abundenta, in special noaptea, intre orele 3-5 a.m. (care in orarul de functionare al organelor reprezinta ora plamanului!). Nu intamplator, medicina moderna constata ca crizele de astm bronsic insotite de tuse si sufocare se declanseaza predominant in partea a doua a noptii, cu un maxim intre orele mentionate.
Intestinul gros contribuie la reglarea imunitatii si a diviziunii celulare, cu ajutorul florei intestinale. Pentru intarirea imunitatii la nivelul intestinului gros se recomanda o alimentatie bogata in fibre (din fructe si legume proaspete sau din aportul zilnic de tarate inmuiate in apa ori iaurt).
De cele mai multe ori insa, poarta de intrare in organism este deschisa in prealabil de o infectie cu un parazit (giardia) la nivelul intestinului gros, organ-pereche al plamanului. De aceea, pentru intarirea imunitatii se recomanda ca la inceput sa se faca o deparazitare naturala, cu o planta medicinala autohtona sau chinezeasca: seminte de dovleac, propolis, neem, nuca neagra, cuisoare, oregano.
Reamintesc ca sanatatea pielii si a nasului sunt legate de buna functionare a intestinului gros, existand puncte in acupunctura care pot trata un nas infundat sau cu secretie apoasa, o eruptie sau alergie la nivelul pielii ori o inflamatie la nivelul sinusurilor.
Pe langa organele care ne apara - plamanul si intestinul gros, ficatul reprezinta - cum spun chinezii - „generalul care elaboreaza strategia de aparare”, el coordonand imunitatea la nivel sanguin si celular, dar si eliminarea toxinelor din organism.
Pentru a trata eficient o afectiune, este nevoie sa incepem cu detoxifierea organismului, in special a ficatului, pentru ca fara aceste masuri, orice alt tratament poate fi ineficient, deoarece mecanismele de reactie ale organismului sunt blocate. Se recomanda, in acest sens, folosirea unor plante cum ar fi armurariul, turita-mare, papadia, ienuparul, urzica, cordicepsul.
Una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate este raceala, insotita frecvent de tuse. Interesant este ca, in medicina chineza, tusea poate fi declansata de un dezechilibru la nivelul inimii (in urma unui efort fizic), al ficatului (tuse seaca, sparta si chinuitoare, legata de starile emotionale), al stomacului (tuse persistenta, cu sughit, legata de alimentatie), al plamanului (tuse cu voce „plangatoare” si expectoratie de culoare alba), al rinichiului (tuse insotita de gemete si oboseala).
Remedii naturale bune in tratamentul racelii si tusei, in cresterea imunitatii
Din fericire, exista numeroase remedii naturale eficiente care pot fi folosite cu succes in tratamentul racelii si tusei, in cresterea imunitatii si echilibrarea organismului, dintre acestea putand fi recomandate:- Amestec de ceaiuri in parti egale din tei, cimbrisor, trei-frati-patati si sovarv, din care se prepara o infuzie eficienta in tratarea tusei si a racelii. Amestecul poate fi folosit si pentru inhalatii, dar si sub forma de tinctura sau uleiuri aromatice.
- Amestec de catina si miere - reface caile respiratorii, regenereaza membranele si reface mineralele din organism.
- Uleiuri aromatice sau sirop de muguri de pin si brad.
- Mirodenii - cuisoare si oregano.
- Vitaminele C si D (vitamina D avand un efect imunitar foarte important, asa cum releva ultimele studii).
- Concentrat de flora intestinala (acidophilus), care reface flora intestinala si intareste imunitatea, regleaza digestia si ajuta la eliminarea microbilor din organism.
- Antibiotice naturale, care inlocuiesc cu succes, in anumite cazuri, antibioticele de sinteza: Cordiceps (antimicrobian, intareste imunitatea, regenereaza ficatul, rinichiul si plamanii), Goldenseal (antimicrobian, antiviral, antiparazitar, reface colonul si vezica biliara), Astragalus (antibiotic, regleaza limfa si globulele albe, precum si inima si ficatul), Ashwagandha (intareste imunitatea, trateaza alergiile, regleaza emotiile), Agaricus (antibiotic si regenerator natural).
- Antiinflamatorii naturale - cat's claw, maitake, gheara-diavolului, derivati de sulf (MSM).
- Chitosan - detoxifica limfa, scade colesterolul, regenereaza ficatul.
In acupunctura exista puncte care trateaza raceala si gripa, tusea si alergiile, dar si inflamatiile din sfera ORL (urechi si sinusuri).
Daca raceala este surprinsa la debut, este posibila stoparea evolutiei ei, iar pe termen lung, echilibrarea prin acupunctura intareste imunitatea, aceasta vazandu-se clar in scaderea numarului si a duratei imbolnavirilor pe o perioada chiar de ani de zile!
Autor: Dr. Teodor Coldea poate fi contactat la Centrul de medicina integrativa QI, B-dul Pache Protopopescu nr. 119, sector 1, Bucuresti.
Sursa: As verde, nr. 103, ianuarie 2013.