Cercetatorii americani au studiat cum reactioneaza oasele la miscare. Uluitor: celulele osoase recunosc cu precizie daca omul alearga, inoata sau merge pe bicicleta. Informatia e transmisa de niste molecule de albumina, iar efectul e imediat: metabolismul osos se activeaza si apar noi celule care intaresc oasele. Iata inca un motiv ca sa facem sport. (Acelasi studiu a dovedit ca „lenesii” certati cu miscarea pierd constant masa osoasa, ajungand foarte repede in baston. Ca sa nu mai vorbim de osteoporoza!)
Un calmant excelent: limonada
Urmeaza sa va intalniti cu fostul sot? Sunteti poftiti la o discutie cu seful? Aveti un termen la tribunal? „Beti inainte o limonada”, ne sfatuiesc specialistii britanici. Amestecul de zahar cu lamaie potoleste spiritul agresiv care insoteste, de obicei, confruntarile.
Alaptatul, cea mai buna aparare contra astmului
Copiii care sunt alaptati de mamele lor minimum patru luni se imbolnavesc foarte rar de astm, in anii de scoala si mai tarziu. Concluzia apartine unui studiu realizat in Australia, pe 6000 de copii. La cei in varsta de 6 ani, trecuti prea repede pe lapte praf, rata imbolnavirii de astm bronsic a fost cu 35 de procente mai ridicata.
Ceapa, contra inflamatiilor prostatei
Barbatii care sufera de inflamatii cronice ale prostatei se plang, uneori, ani la rand, ca nu li se potrivesc tratamentele. Au dureri in abdomen si cand urineaza. Urologii californieni au descoperit un supliment alimentar foarte eficient in acest tip de cazuri: "Quercitina", o substanta ce este continuta si in ceapa, vinul rosu si ceaiul verde. Poate ca in stare primara, are si mai mare efect.
Eucalipt in loc de cortizon
Multi astmatici traiesc o dilema: stiu ca folosirea cortizonului le usureaza respiratia, dar si ca se expun unor reactii secundare periculoase. Rezolvarea pare sa vina din partea unui produs natural, studiat indelung de oamenii de stiinta germani: CINEOLUL, un ulei eteric extras din frunzele de eucalipt. Testat pe 1000 de astmatici, efectul lui a fost atat de puternic, incat 40% din ei au renuntat la cortizon. Produsul exista in farmacii si se folosea pana acum pentru tratamentul bronsitei.
Adevarul despre dioxina
Datorita poluarii intregului spatiu natural, fiecare cetatean al pamantului isi introduce prin hrana in organism o anumita cantitate de dioxina. Substanta toxica e continuta mai ales in produsele de origine animala. In general, faptul acesta nu reprezinta o problema, riscul apare cu varsta, pentru ca pe masura ce imbatranim, organismul nu mai poate elimina otrava. Intr-un comunicat emis recent de Institutul pentru protectia consumatorilor din Germania, se face precizarea ca in oua, carnea de pasare sau cea de porc, continutul de dioxina e mult prea mic pentru a reprezenta un pericol.
Cat timp raman alimentele in stomac?
Pana la 1 ora: Cola si alte bauturi care contin hidrati de carbon.
Intre 1 ora si 2 ore: musli, gustarile luate intre mese.
Intre 2 si 3 ore: paste cu sos de legume si alte mancaruri cu carbohidrati (cartofi, orez).
Intre 3 si 4 ore: pranzuri compuse din carne, cartofi, legume.
Peste 4 ore: pui fript si alte feluri grase.
Excesul de calciu impovareaza venele
Milioane de oameni spera sa-si rezolve lipsa de calciu cu ajutorul pastilelor efervescente, dizolvate in apa. Suna bine, dar cine depaseste dozele prevazute sporeste riscul unui infarct cardiac cu 30%. Un studiu realizat in USA, cu 12.000 de participanti, a ajuns la concluzia ca preparatele din calciu, luate fara vitamina D, mai mult dauneaza decat ajuta, in tratamentul osteoporozei. Administrarea calciului ca unic remediu nu creste densitatea osoasa, ba si mai rau: in unele cazuri, el se depune pe vasele de sange si favorizeaza bolile cardiovasculare. Sfatul specialistilor: acoperiti necesarul cotidian de calciu prin alimentatie: lapte, branza sau patrunjel.
Menajati-va spatele
Persoanele care sufera de dureri de spate nu trebuie sa se ridice brusc din pat. Chiar daca miscarea e scurta, vertebrele sunt supuse la un mare efort. Ce ne sfatuiesc medicii: inainte de a cobori din pat, rasuciti-va pe o parte, ridicati-va trunchiul, sprijinindu-va in cot si abia apoi puneti picioarele pe podea.