Programul zilnic de hidratare, miturile hidratarii

 
Programul zilnic de hidratare, miturile hidratarii

De dimineata pana seara, auzi la radio si la televizor, iti spun medicul curant si/sau specialistul, citesti prin ziare sau pe internet ca trebuie sa bei minimum 2 litri de apa zilnic.

Motivele sunt: hidratarea, digestia, eliminarea toxinelor, mentinerea tonusului pielii. Din dorinta de a invata oamenii sa se hidrateze, recomandarile sunt uneori exagerate si pot face mai mult rau decat bine. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii!
  1. Mitul 1. Doi litri de apa zilnic. Aceasta regula nu este valabila in egala masura pentru toti. Si nu pentru ca organismul n-ar avea nevoie de atatea lichide, ci pentru ca le retine si din alimente, mai ales din fructe si legume, din ciorbe, ceaiuri etc. Daca e sa fim rigurosi, cantitatea necesara de apa este de 30-40 ml de apa/kg corp/zi (sezon rece-sezon cald). Asadar, o persoana care cantareste 70 kg ar trebui sa consume intre 2,1 (in sezonul rece) si 2,8 litri (in cel cald) de lichide pe zi.
  2. Mitul 2. Apa te ajuta sa slabesti. Apa nu are calorii, iar hidratarea constanta te ajuta sa obtii o stare de satietate sau, cel putin, sa nu confunzi setea cu foamea. Nu de putine ori, cand organismul este deshidratat, simti nevoia sa mananci mai mult si in felul asta silueta are de suferit. Dimpotriva, daca bei suficienta apa, tii sub control mai usor senzatia de foame si mananci echilibrat. Sa nu crezi insa ca, daca mananci mult si bei la fel de multa apa, grasimile nu se depun!
  3. Mitul 3. Consumul mare de apa rezolva problema retentiei de lichide. Acumularea apei in organism este cauzata de consumul prea mare de sare si zahar. Reduci cantitatea de preparate foarte sarate sau dulci, iar depozitele adipoase vor disparea; bei mai multa apa, mancand in continuare dulciuri si sare, retentia se va accentua.
Program zilnic de hidratare:
  • Un pahar mare cu apa, imediat dupa ce te-ai trezit, pentru a hidrata organismul dupa somn.
  • Mic dejun, pranz, cina: un pahar cu apa cu o jumatate de ora inainte de masa si, dupa pofta inimii, la o ora dupa ce ai mancat.
  • Seara, bea un pahar cu apa cu o ora inainte de culcare, pentru ca in timpul somnului corpul pierde o cantitate insemnata de apa.






Ce fel de apa ne hidrateaza mai bine, cea plata sau cea carbogazoasa?


Ce fel de apa ne hidrateaza mai bine, cea plata sau cea carbogazoasa?

Vesti bune: apa minerala (cu bule), inclusiv cea cu arome, care este preferata de cei care s-au saturat de gustul monoton al apei plate, este la fel de hidratanta precum apa necarbogazoasa. Daca asta este tot ceea ce ai nevoie sa stii, poti sa te opresti aici. Dar daca vrei sa stii de ce, te invitam sa savurezi un pahar racoros si reconfortant de explicatii. „Apa minerala contine dioxid de carbon, fie natural, fie adaugat, care asigura carbonatarea”, explica nutritionista Melissa Majumdar, purtatoarea de cuvant a Academiei Americane pentru Nutritie si Dietetica.






„Faptul ca o bautura este carbogazoasa influenteaza intr-o mica masura hidratarea”, sustine Ronald Maughan, profesor la Scoala de Medicina a Universitatii St. Andrews din Scotia si autor al unui studiu recent care compara efectele hidratante ale bauturilor, inclusiv apa plata, apa minerala, laptele, bauturile de tip cola, sucurile si cafeaua.

„Prezenta carbonatarii are un efect nesemnificativ asupra raspunsului organismului la apa bauta”, spune Maughan. „Stim ca cea mai mare parte a gazului este eliminata cand ajunge in stomac. O cantitate mai mare nu face decat ca bautura sa fie mai repede eliminata din stomac, absorbita in intestinul subtire si, in cele din urma, eliminata din organism. De vreme ce apa plata si cea carbogazoasa au acelasi ingredient de baza, teoretic ele sunt la fel de hidratante”, spune Majumdar.

Totusi, carbonatarea poate afecta modul in care apa este consumata efectiv. Unele persoane considera ca bulele sau aromele ii ajuta sa bea mai mult, in timp ce altele se simt pline si balonate si s-ar putea sa bea mai putin daca beau apa carbogazoasa. Exista insa alte ingrediente din bauturile carbogazoase care pot afecta hidratarea. De exemplu, apele cu zahar, nutrienti sau electroliti sunt mai hidratante decat apa plata sau apa plata minerala.

„Adaugarea unor cantitati mari de carbohidrati sau grasimi (precum zaharurile naturale din sucul de portocale sau grasimea din lapte) va duce la incetinirea golirii stomacului”, spune Maughan. Mai mult, sodiul (adica sarea) din bauturi va actiona ca un burete pentru a retine apa in organism. Potasiul a fost mai putin studiat decat sodiul, dar exista dovezi ca poate contribui la retinerea apei in organism, sustine autorul studiului.






Asadar, pentru sportivii care transpira foarte mult este mai indicat sa consume bauturi usor indulcite sau cu electroliti, dar nu neaparat bauturi carbogazoase.

„In timpul antrenamentului, apa plata este cea mai buna. Carbonatarea poate cauza balonarea in timpul activitatii fizice si poate impiedica un sportiv sa bea prea mult. Apa non-carbogazoasa este, de asemenea, cea mai indicata pentru orice persoana care se recupereaza dupa o interventie chirurgicala gastrointestinala sau pentru pacientii care resimt senzatia de plin mai repede decat este normal”, spune nutritionista Melissa Majumdar.


Apa natural carbogazoasa si apa carbogazificata...
Apa natural carbogazoasa poate fi oligominerala sau minerala, prezentand bule de gaz. Bulele de gaz sunt reprezentate de dioxidul de carbon care impregneaza apa in mod natural, in depozitul geologic in care se gaseste aceasta. Cu alte cuvinte, atat apa oligominerala, asa-zis plata, cat si apa minerala pot avea bule in mod natural, chiar din depozitul geologic din care sunt extrase. Apele oligominerale si minerale provin din depozite geologice care confera constanta si stabilitate microbiologica si fizicochimica apei pe perioade foarte lungi de timp - mii de ani. In contrast cu acestea, apa carbogazificata nu contine in mod natural dioxid de carbon, acesta fiind introdus ulterior, dupa extractia apei. (Prof. Dr. Ghe. Mencinicopschi, Cartea parintilor altfel).

Foto: ziarullumina.ro; secretulcunoasterii.ro







Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa