De la primele semne ale bolii, informati medicul de familie, caci pentru a actiona eficient, tratamentul trebuie pornit cat mai repede. Vi se vor prescrie remedii locale si medicamente antivirale si antalgice, pentru a usura durerile si senzatiile de arsura. Remediile noastre sunt un complement binevenit pentru a atenua simptomele bolii.
Remedii contra eruptiilor cutanate si a mancarimilor
- Aloe Vera - daca aveti planta in casa, rupeti o frunza si aplicati-i sucul pe pielea atinsa: va calma eruptia. Puteti folosi si gelul de Aloe Vera, dar el se obtine numai de la importator.
- Drojdie de bere - o pasta groasa, preparata din pulbere de drojdie de bere amestecata cu apa, se aplica pe vezicule. Potoleste mancarimile. Aplicati un strat gros pe zona atinsa.
- Lamaita (Sippia citriodora) - face parte din familia mentei si este eficienta contra virusului herpesului si al zonei zoster. Se infuzeaza doua lingurite de frunze uscate cu o cana de apa clocotita. Se lasa sa se raceasca, apoi se tamponeaza zonele atinse cu un ghemotoc de vata inmuiat in lichid. Unii fitoterapeuti recomanda sa se adauge in infuzie si cateva picaturi de ulei de trandafir.
- Otetul si mierea sunt utile contra eruptiilor: faceti un amestec gros si ungeti eruptiile.
Remedii pentru calmarea durerilor
- Inmuiati un prosop in apa rece si aplicati compresa pe zona bolnava. Laptele rece are, de asemenea, un efect calmant.
- Daca aveti dureri si dupa cicatrizarea veziculelor, varati cateva cuburi de gheata intr-o punga si treceti-le usor peste piele. Nu se stie precis din ce cauza, dar recele face bine in cazul nevralgiilor postzosteriene (dureri in zona, care persista vreme de luni sau chiar ani de zile).
- Capsaicina - substanta iute continuta in ardei are capacitatea de a bloca transmiterea durerii prin nervii senzitivi si atenueaza durerile nervoase persistente, dupa cicatrizarea completa a leziunilor. Pomezile cu ardei iute nu trebuie aplicate in timpul fazei active a infectiei, caci produc arsuri.
Remedii pentru limitarea eruptiilor
- Luati de trei ori pe zi lisina, in timpul fazei acute a eruptiilor. Inhiba multiplicarea virusilor si accelereaza vindecarea.
- Luati de trei ori pe zi 200 mg extract de echinaceea, pentru a va intari sistemul imunitar.
- Incercati si gheara-matei, ale carei puteri terapeutice sunt cunoscute de secole de catre indienii din America de sud si ale carei efecte sunt promitatoare in tratamentul afectiunilor virale, cum este si zona zoster. Luati de doua ori pe zi cate 250 mg.
Mai bine sa preveniti decat sa vindecati
Zona zoster nu este contagioasa in sine, dar ea poate sa provoace o varicela la un copil sau un adult care n-a avut boala in copilarie, anume - prin contactul cu veziculele sau crustele. Ca sa-i protejati pe ceilalti membri ai familiei, spalati-va des pe maini si evitati contactul cu copiii mici, femeile insarcinate si persoanele imunodeprimate, la care varicela poate avea consecinte grave.
Remedii populare
- Argila - tamaduitorii folosesc argila autohtona, pentru vindecarea eruptiilor cutanate. Reteta: procurati-va argila verde, caolin sau argila neutra. Amestecati-o cu apa sau aplicati-o pe zonele atinse de boala. Lasati-o sa actioneze pana ce argila se usuca, se crapa si cade. Inlaturati reziduurile si spalati cu apa calda.
- Ovazul - aplicati un strat fin de ovaz fiert usor racit direct pe piele si acoperiti-l cu o panza groasa. Avand in vedere ca se imprastie, poate preferati si particulele suspendate de ovaz, comercializate sub numele de Aveeno. Se dizolva imediat in apa.
- Musetelul - preparati o infuzie din 5 linguri de musetel uscat, oparit cu 250 ml apa fiarta. Strecurati. Combinati cantitati egale de ceai de musetel si apa de argila (praf de argila dizolvat in apa) si aplicati pe locurile dureroase, cu un tampon de vata.
- Castravetele si aloe - o veche reteta copta le recomanda celor atinsi de eruptii cutanate sa foloseasca un unguent format dintr-un castravete fiert si pasat, amestecat cu gel de aloe, scos din frunza plantei si putin vin rosu. Se aplica pe zonele bolnave. Vindecarea este rapida, se spune. Castravetele proaspat se poate folosi si singur, taiat in felii care se aplica pe vezicule.
Sursa: As verde, nr. 81, martie 2011.