Verde si albastru - indicatii terapeutice

 
Verde si albastru - indicatii terapeutice
Cand spunem ca asteptam primavara, gandurile noastre se coloreaza in verde si in albastru: verde ca iarba care cucereste campiile si albastru precum cerul stralucitor de aprilie. Doua culori care ne umplu sufletul de lumina si viata de bucurie, actionand asupra noastra ca un veritabil medicament. Tot ceea ce ne inconjoara e facut sa ne ajute, sa ne sprijine sufleteste, iar daca sufletul ne este puternic, el ne ajuta sa fim sanatosi. Priviti cu ochii larg deschisi primavara. Stralucirea ei proaspata si gingasa e cel mai redutabil medicament.


Culoarea verde - indicatii terapeutice

Culoarea verde este, prin excelenta, culoarea vietii, a regenerarii si a energiei. Primavara ne scalda efectiv in aceasta culoare si beneficiem din plin de efectele ei. Privitul verdelui ierbii, expunerea la lumina filtrata prin frunze ori chiar asezonarea alimentelor cu verdeturile de primavara sunt tot atatea modalitati de vindecare, pentru o multitudine de afectiuni.

In terapie, verdele este unanim considerat drept culoarea energizanta si antitumorala cea mai puternica. Ca atare, culoarea averde este indicata in primul rand in cancer, indiferent de localizare, precum si in tratamentul tumorilor benigne (de unde si recomandarea, frecvent intalnita, de a dormi cu lumina verde in camera, in cazul acestor boli).

Culoare verde este indicata pentru tratarea durerilor de cap acute, a alergiei, a gastritei hiperacide si a ulcerului gastric, a hipertensiunii, a gripei insotite de febra, a nevralgiilor de tot felul, a tulburarilor cardiace.

Ca regenerant, culoarea verde este indicata pentru stimularea vindecarii ranilor si fracturilor. Culoarea verde este recomandata si in starile de oboseala acuta, insomnie, nevroze insotite de anxietate.

Culoarea verde induce stari de calm profund, liniste, buna dispozitie (dar nu exploziva, ca la portocaliu sau rosu), flexibilitate in gandire si diplomatie, multumire.

Important. La toate culorile, dar la verde in mod special, exista nenumarate nuante care sunt sensibil diferite intre ele, atat ca actiune asupra organismului, cat si asupra psihicului:
  • Verdele crud al primaverii este prin excelenta regenerant si reintineritor, dinamizeaza procesele fiziologice din organism, induce o stare de expansivitate si buna dispozitie. Este indicat in tratarea tuturor afectiunilor cronice, a bolilor produse de uzura si intoxicarea organismului, a starilor de indispozitie ori de pesimism. In astenii si depresii poate avea un efect aparent paradoxal, la inceput agravand putin simptomele, dupa care se fac simtite si efectele sale binefacatoare.
  • Verdele profund al padurilor de rasinoase este mai mult calmant, favorizand totodata si o stare de interiorizare. Este un adevarat balsam in tratamentul gastritelor si ulcerelor gastrice, al starilor de iritare psihica.
  • Verdele foarte inchis, specific vegetatiei din zonele umede si umbroase, este o culoare care conserva si favorizeaza acumularea. Este recomandat in tratamentul starilor de de vitalizare, anemie, de lipsa a unor minerale.

Culoarea albastru - indicatii terapeutice

Nu exista un elixir mai bun pentru a ne aerisi si curata sufletul si intreaga fiinta, decat privitul cerului senin de primavara, spalat si limpezit de ploile acestui sezon. Albastrul pur al cerului este considerat, prin excelenta, culoarea aspiratiilor inalte, a libertatii launtrice, a calmului, a iubirii altruiste si lipsite de gelozie si posesivitate.

Albastrul este o culoare care stimuleaza imunitatea, calmeaza accesele de febra, decongestioneaza si reduce inflamatia, aduce linistea, seninatatea si optimismul. Cele mai bune rezultate se obtin in tratamentul inflamatiilor de tot felul (oculare, intestinale, urinare, a durerilor de gat, de cap si de dinti, a migrenei si encefalitei, a reumatismului acut, a senzatiilor de voma, a diareei si insolatiei).

Efecte bune s-au observat si in tratarea urmatoarelor boli: aritmie cardiaca, anexita si cistita, menstruatie dureroasa, spasme, icter. Albastrul este considerat un bun adjuvant si in febra tifoida, holera, infectii cu HIV (datorita efectelor imunostimulatoare), variola, pojar.

In plan psihic, albastrul ajuta la restabilirea echilibrului launtric, avand efecte psihostabilizante. Albastrul este culoarea fidelitatii, dar si a aspiratiei spre libertate.

Albastrul induce trairi pozitive, cum ar fi: calmul, linistea interioara, concentrarea si seriozitatea, detasarea de emotiile negative. Albastrul este folosit in tratarea isteriei, a tulburarilor psihice, posttraumatice (este o culoare antisoc), a labilitatii psihice si a apoplexiei (profilaxie si recuperare).

In ce priveste administrarea celor doua „medicamente”, ea este cat se poate de simpla. Faceti o cura de verde si de albastru, privindu-le zilnic, vreme de 5-10 minute. Concentrati-va, pur si simplu, privirea asupra lor, incercand sa le „furati” stralucirea si frumusetea. Important este sa faceti lucrul acesta zilnic, ca pe o adevarata cura de sanatate.

Sursa: As verde, nr. 82, aprilie 2011.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa