De ce transpiri noaptea
- Boli endocrine -
Daca transpiratia apare in exces pe timpul noptii, poate anunta mai mult decat faptul ca te-ai imbracat cu o pijama prea groasa.
Exista multe cauze ale transpiratiei nocturne, iar pentru a pune un diagnostic sigur, medicul va trebui sa faca o anamneza extrem de riguroasa, mai ales ca in spatele acestui simptom se pot afla afectiuni foarte grave.
Iata cateva cauze pentru care transpiri noaptea:
- Menopauza - cele mai multe dintre femeile ajunse la aceasta varsta se plang de aparitia bufeurilor, dar si de transpiratie abundenta in timpul somnului.
- Pneumonia, tuberculoza, dar si infectii bacteriene de tipul endocarditei (o inflamatie a valvelor miocardului) sau osteomielita (infectie localizata la nivelul oaselor).
- Bruceloza - o infectie produsa de Brucelle, bacterii gram-negative care se transmit prin intermediul alimentelor contaminate. De regula, boala este insotita de febra si frisoane.
- Dereglarile hormonale - hipertiroidismul sau aparitia unei tumori carcinoide care secreta foarte multa serotonina poate duce la transpiratii nocturne. In plus, la scurta vreme dupa nastere, cand apar frecvent tulburari hormonale, lauza poate experimenta cateva episoade de transpiratie severa in timpul somnului.
- Anumite tipuri de cancer - leucemia, limfomul Hodgkin sau limfomul non-Hodgkin au pe lista de simptome si transpiratiile nocturne;
- Diabetul - persoanele care fac tratament cu insulina ori medicamente pentru diabet, dar si cele cu valori ale glicemiei prea mici se plang de transpiratii pe timpul noptii.
Medicamente vinovate de transpiratia nocturna
Aproximativ 20-25% din persoanele care fac tratament impotriva depresiei transpira masiv in timpul somnului.Autor: Georgiana Dobrescu. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 12 (70), decembrie 2013.