Dormim impreuna sau separat?

 
Dormim impreuna sau separat?
Somnul este una dintre cele mai importante activitati de-a lungul a 24 de ore. El ajuta creierul sa se incarce cu resurse si permite celorlalte organe sa se odihneasca.

Tocmai de aceea somnul trebuie sa fie unul bun, odihnitor, fara prea multe intreruperi cauzate de mersul la baie ori de un sot care sforaie de se zguduie peretii.

Multi psihologi recomanda cuplurilor in care unul din parteneri are obiceiuri nocturne nu prea placute sa doarma separat. Asta nu trebuie sa insemne nici racirea relatiilor si nici distrugerea casniciei, ci doar asigurarea unui mediu propice odihnei de care avem atat de mare nevoie.


Studiile pun punctul pe „I”

Pentru cercetatori, lucrurile nu s-au oprit la recomandari fara fundament stiintific. Potrivit unui nou studiu al universitatii canadiene Toronto Ryerson, 30-40% din cupluri au ales deja sa doarma in camere separate.

In timpul cercetarilor, oamenii de stiinta au descoperit lucruri uimitoare. Bunaoara, desi povesteau ca se odihnesc bine chiar si atunci cand dorm alaturi de partenerii de viata, cei mai multi dintre cei implicati in studiu nu ajungeau niciodata sa experimenteze cele mai adanci si relaxante stadii ale somnului. Cauza? Trezirile dese pricinuite de zgomotele sau miscarile partenerului de pat.


Ce ne distruge somnul

Sunt o multime de factori care ne impiedica sa ne scufundam in cel mai adanc si „reparator” somn. Desigur, vorbim despre factorii care nu implica probleme de sanatate sau insomnii grave care sa necesite tratament.

Asadar, un partener de viata si pat care sforaie are un somn agitat, vorbeste in timp ce doarme, se trezeste des pentru a merge la toaleta sau sufera de bruxism (scrasnitul dintilor in timpul somnului) va sabota orice tentativa de odihna adevarata.

In astfel de situatii, nici dragostea, nici atractia fizica sau placerea de a adormi cu capul pe bratul protector al sotului nu sunt argumente convingatoare pentru nopti pierdute, oboseala acumulata in exces si frustrari nenumarate.


Cum poate un cuplu care a ales sa doarma in camere separate din motive intemeiate sa se puna la adapost de o racire a relatiei?

Exista studii de data recenta in care s-a concluzionat ca dormitul in paturi separate din motive precum sforait, bruxism, treziri frecvente, somn agitat, copii, ore de somn diferite etc. poate salva relatia.

Zgomotele, lumina, miscarea pot crea un disconfort major si perturba semnificativ somnul partenerului. Fara odihna necesara, nu avem energie, devenim iritati, irascibili si frustrati, nu mai dam randament, comunicarea cu toti ceilalti este grav afectata, tensiunea creste, ajungandu-se la discutii inutile, conflicte si dispute nejustificate, al caror rezultat final ar putea fi chiar distrugerea relatiei.

Totusi, atunci cand stilurile de viata sunt similare, spatiul comun ajuta relatia de cuplu. Asadar, este bine ca decizia asupra modului de a dormi (separat sau impreuna) sa fie facuta cu mare atentie, cu incercarea de a rezolva problemele care au dus la o astfel de decizie.

In cazul in care cei doi convin sa doarma separat, este posibil ca absenta celui drag si distanta fizica sa declanseze dorinta de apropiere si nevoia de a dormi din cand in cand impreuna.

Autori: Georgiana Dobrescu, Mihaela Danaila - psiholog. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 12 (70), decembrie 2013. Foto: leokatana.deviantart.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa