Informatii depre rubarba

 
Informatii depre rubarba
Rubarba i se spune prin Ardeal reventului, planta cunoscuta pentru gustul bun pe care-l da placintelor, dar si pentru calitatile lui medicinale.

Rubarba a fost adusa de sasi in Transilvania cu vreo 800 de ani in urma si este cunoscuta de mii de ani de catre chinezi, unde nu era folosita atat pentru gust cat pentru efectele asupra sanatatii.

Rubarba contine antioxidanti, vitamine si minerale care intaresc imunitatea si sunt de ajutor in tratarea multor boli.


Cum se foloseste rubarba?

Rubarba se foloseste sub forma de suc (obtinut din tulpini taiate cubulete, puse la fiert si stoarse bine ulterior), care se indulceste cu miere, de infuzie (din doua lingurite cu rubarba la 200 ml de apa) sau de pulbere (din tulpini si radacini uscate si macinate), este un bun tonic si regleaza digestia.

Puteti prepara si tinctura de rubarba, din 100 g de planta maruntita la 400 ml de alcool alimentar (70 grade) - dupa 15 zile, se strecoara si se pune intr-o sticla ermetica. Cruda, poate fi adaugata in salatele de fructe sau legume ori consumata proaspata, feliata, cu miere, dar este buna si murata.


Rubarba trateaza afectiunile digestive

Constipatia se trateaza rapid cu ajutorul preparatelor din rubarba, datorita continutului crescut de fibre. Infuzia este o alegere buna in acest caz. Si diareea, durerile abdominale sau alte afectiuni digestive sunt alinate de ea, de aceasta data cu ajutorul pulberii.


Rubarba reface ficatul si alunga oboseala

Rubarba are efect detoxifiant pentru ficat, fiind utila in caz de ficat obosit, hepatita si alte afectiuni hepatice, dar si biliare. Persoanele anemice pot consuma rubarba sub diverse forme, pentru refacerea rezervelor de energie.


Atentie!

Daca tulpinile si radacinile sunt sanatoase, nu acelasi lucru se poate spune despre frunze, care nu trebuie nicidecum consumate, din cauza efectului extrem de toxic.

Autor: Andreea Cohut. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: diana-povestedeviata.blogspot.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa