Plante cu nume ciudate si efecte garantate

 
Plante cu nume ciudate si efecte garantate
Desi a devenit o moda, fitoterapia ramane o alternativa eficienta si recomandata pana si de medicii alopati. Doar ca, pe langa clasice - musetel, menta, tei - in magazine gasesti acum fel de fel de plante cu nume ciudate si efecte garantate.

Si nu dintre cele autohtone, de care nu s-a auzit de pe vremea strabunicelor. Plante cu nume ciudate, deseori destul de greu de rostit, cu efecte garantate.


Captalanul, anticancerigen

Captalanul face parte din categoria: plante cu nume ciudate si efecte garantate. Captalanul seamana cu brusturele (i se mai zice „brusturele magarului”) si are un mot mare, purpuriu. Captalanul este un mare iubitor de apa, asa ca-l gasesti pe malul apelor, in lunci si tinuturi mlastinoase, in mai toata Europa.

Inca de pe la inceputurile medicinei populare pe la noi, captalanul (radacina lui) se folosea impotriva durerilor de cap (sub forma de pulbere pusa in legaturi pentru frunte). Astazi, datorita efectelor antispasmodic puternic, astringent, reglator al tensiunii, pulberea de captalan este recomandata in tratarea mai multor boli. Chiar si al unor cancere in forma primara, datorita efectului anticancerigen demonstrat empiric.
  • afectiuni respiratorii: pulbere de captalan, sublingual;
  • depresie, atacuri de panica: pulbere, cate o lingurita, sublingual, de patru ori pe zi, cu un pic de lapte cald;
  • hipertensiune: infuzie de captalan, cate o cana pe zi;
  • hipertiroidie: pulbere combinata - captalan, sanziene si traista-ciobanului, in cure lungi de 4-6 luni.

Scumpia scade febra

Si scumpia face parte din categoria: plante cu nume ciudate si efecte garantate. Scumpia se gaseste mai ales in sudul tarii si contine taninuri elagice, gumirezine, miricetina, glicozide, uleiuri volatile. Este un excelent febrifug (scade febra), hemostatic, antiinflamator, cicatrizant, opreste senzatia de voma, stimuleaza pofta de mancare, fiind utila in tratarea pierderilor de urina.
  • incontinenta urinara: decoct din frunze, cate doua cani pe zi;
  • hemoroizi, rani: spalaturi cu infuzie concentrata;
  • afectiuni hepatice: puneti o lingurita de pulbere de coaja sa fiarba 15 minute in 250 ml de apa. Strecurati si beti doua cani pe zi, in afectiuni interne.

Omagul, calmant eficient

Nici omagul nu lipseste din categoria: plante cu nume ciudate si efecte garantate. Frumoasa foc, floarea de omag pare foarte firava. Dar este foarte toxica. Atat de toxica, incat in Antichitate luptatorii foloseau extractul din flori zdrobite pentru a-si inmuia sagetile. Tocmai datorita acestei toxicitati omagul are un efect antinevralgic de luat in seama.

Preparatele medicinale din omag sunt foarte active, punand pe picioare rapid intregul organism; determina marirea secretiilor de bila si saliva, transpiratii intense, secretii intestinale si renale.

Extern, omagul este un foarte eficient anestezic. Se folosesc pulberea si tinctura, numai sub supraveghere medicala, in tuse convulsiva, sciatica, guta, reumatism, nevralgii, laringite, angine, inflamatii congestive acute.

Autor: Irina Tudor Dumitrescu. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.agrofm.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa