Salvia, planta tineretii fara batranete

 
Salvia, planta tineretii fara batranete
Salvia, planta tineretii fara batranete pare mai degraba o planta decorativa, buna de pus frumos in sufragerie. Dar, dupa cum ii zice numele si spun legendele, salvia este „salvare”: de boala, de moarte, de batranete.

Romanii considerau salvia regina ierburilor tamaduitoare si o culegeau cu mare respect. Inainte de a o culege si aseza in saculeti sau sipuri, preotii anumitor temple se imbracau in alb, simbolul curateniei si aduceau zeilor drept jertfa paine si vin. Beduinii nu pleaca nici astazi la drum fara un manunchi de salvie, iar calugarii benedictini ii spun „iarba linistirii”.


Salvia vindeca multe afectiuni

Salvia este una din plantele ce, in anumite dozaje si moduri de preparare, pot vindeca o multime de afectiuni. Salvia trateaza astenia nervoasa, ajuta in starile de convalescenta prelungita, combate slabiciunea, lipsa poftei de mancare, surmenajul, depresia, tremuraturile membrelor, paralizia.

Infuzia de salvie este diuretica, antifebrila, tonica si stimulanta. Activeaza functiile circulatorii (previne infarctul), vindeca reumatismul, astmul, nevralgiile, edemele, combate guta. Ceaiul de salvie vindeca ficatul, stimuleaza functiile stomacului, inlatura greturile, durerile intestinale si stopeaza diareea (mai ales la sugari). Extern, ceaiul de salvie se recomanda in mod deosebit in amigdalita, boli de gat, abces dentar, inflamatii ale faringelui si cavitatii bucale.


Eficacitatea salviei

Salvia este atat de eficace pentru ca in alcatuirea ei intra uleiuri volatile, 0,2-0,6%, tanin, acid ursolic, acid oleanolic, substante estrogene, vitaminele B1 si C, azotat de potasiu etc. Contine un principiu amar, picrosalvina si un polifenol, salviolul, cu actiune tonica asupra inimii si centrilor nervosi.


Tratamente cu salvie

Dupa cum este preparata, infuzie, tinctura sau extract, salvia este eficienta in cele mai diverse afectiuni, de la boli nervoase sau ale aparatului digestiv la boli ale inimii. Salvia este si motivul pentru care este numita „planta tineretii”, fiind eficienta in prevenirea maladiei Alzheimer.
  • Infuzia de salvie ajuta digestia si regleaza glandele. Imbunatateste activitatea ficatului, inlatura balonarile si celelalte indispozitii legate de o proasta functionare a ficatului. Are actiune depurativa, elimina mucozitatile prea abundente din aparatul respirator si stomac, stimuleaza pofta de mancare, inlatura tulburarile intestinale si diareea. Se mai foloseste pentru intarirea parului carunt (clatit cu infuzie de salvie). Mai mult, s-a dovedit ca folosirea regulata a salviei reface pigmentul ce da culoare parului.
  • Gargara cu ceai de salvie. Se recomanda in amigdalita, abcese dentare, inflamatii ale faringelui si cavitatii bucale. Ajuta si la vindecarea gingiilor care sangereaza, in gingivite, glosite, periostite, stomatite, afte (sub forma de gargara, de 5-6 ori pe zi).
  • Tinctura de salvie reduce transpiratia. Se administreaza cate o lingurita de tinctura (intotdeauna diluata in apa) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Efectele terapeutice apar dupa 4 saptamani de cura.
  • Decoctul de salvie lupta cu cancerul. Este deja dovedit ca o cura cu decoct de salvie poate trata cancerul de colon in faza incipienta. Desigur, tratamentul trebuie facut sub supraveghere medicala si la indicatia specialistului.
  • Compresele cu salvie cicatrizeaza. Salvia este un eficient antiseptic, cicatrizant si decongestiv. Sub forma de comprese cu infuzie, aplicate pe plagi, ulcere, contuzii si inflamatii. Chiar si ranile care se vindeca greu au leac cu cataplasme cu infuzie de salvie!

Modul de preparare a remediilor cu salvie

  • Infuzie. Puneti o lingurita de frunze maruntite la o cana cu apa clocotita, lasati sa infuzeze 5-8 minute, apoi faceti gargara de 2-3 ori pe zi.
  • Decoct. Fierbeti un pumn de frunze de salvie intr-un litru de apa timp de zece minute.
  • Otet. Umpleti o sticla cu flori de salvie de camp (jale), apoi turnati otet natural din vin astfel incat sa acopere florile. Lasati sticla 14 zile la soare sau la caldura.
  • Bai de sezut. Puneti la macerat patru maini pline cu frunze intr-un litru de apa rece. Lasati peste noapte. A doua zi, puneti pe foc si lasati sa dea in clocot. Adaugati in apa de baie.

Contraindicatii pentru tratamentul cu salvie

In cazul diabeticilor insulinodependenti glicemia va fi strict supravegheata atat timp cat se face o cura cu salvie. Femeilor care alapteaza li se interzice consumul salviei intrucat stopeaza lactatia.

Autor: Irina Tudor Dumitrescu. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: brilliantbotany.com.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa