Slabeste chinezeste! 4 kg in 3 saptamani

 
Slabeste chinezeste! 4 kg in 3 saptamani
Ai vazut vreodata un chinez gras? Nu poti decat sa te intrebi daca toti chinezii sunt la dieta sau asa o fi stilul lor de viata. Ei bine, ambele intrebari au raspuns afirmativ: stilul lor de viata este el insusi o dieta sanatoasa.


Ia temperatura dietei!

Pentru chinezi, totul se raporteaza la yin si yang, chiar si mancarea: exista alimente yin, respectiv yang, precum si o perioada yin a anului (sezonul rece) si una yang (sezonul cald).

Intotdeauna, trebuie sa mananci astfel incat sa-ti armonizezi organismul cu anotimpul pe care-l traversezi: in lunile yin, mananci yang si invers.

Conform dietei chinezesti, alimentele se mai impart in fierbinti, neutre (la temperatura camerei) si reci si trebuie sa le alternezi in functie de nevoile organismului: cele fierbinti pentru echilibrarea temperaturii corpului in sezonul rece si combaterea febrei, iar cele reci pentru instalarea rapida a senzatiei de satietate. Cele neutre pot fi consumate oricand.

Mai exista un principiu de consum al alimentelor conform caruia trebuie sa-ti adaptezi meniul la felul tau de-a fi:
  • Daca esti mai apriga, iute din fire, nerabdatoare, agitata etc., ai nevoie cu precadere de alimente reci (yin), care sa te calmeze: fructe si legume crude, lapte de soia, grau si paste fainoase, orz, alge, iaurt.
  • Daca ai o fire calma, nepasatoare, toleranta si te enervezi greu, ar trebui sa consumi alimente fierbinti (yang), care sa te agite un pic: ghimbir, fasole neagra, linte, scortisoara, busuioc, rozmarin, quinoa, seminte de floarea-soarelui, nuci, alune, marar, fenicul, chimen, varza, patrunjel, ceapa, praz, usturoi, cirese, ardei iute, unt, ansoa, pui, vita, miel, pastrav.
  • Ambelor tipuri de firi li se potrivesc alimentele neutre: miere, porumb, caise, albus, rata, lapte, masline, cartofi, porc, smochine, struguri, mere, stafide, morcovi, crap, telina.
In cele din urma, chinezii mai impart alimentele dupa un criteriu: asemanarea cu unul din cele cinci elemente de baza ale vietii: apa, foc, lemn, pamant si metal.

Gusturile corespondente sunt: sarat, amar, acru, dulce si picant, iar pentru fiecare problema de sanatate este recomandat un anumit gust. De exemplu, diareea trece cu alimente acre (muraturi in otet sau lamaie), celor cu tulburari endocrine le sunt recomandate produsele sarate, iar o stare de spirit de compatimit poate fi combatuta cu alimente dulci (un fruct sau o lingurita cu miere).


Cum tii dieta chinezeasca

Ca sa fii la fel de supla precum o chinezoaica, nu e suficient sa slabesti, ci trebuie sa-ti asumi cea mai grea parte a dietei: mentinerea. De aceea, e musai sa-ti insusesti aceste principii pe viata. Iar ca sa scapi de kilogramele in plus, ai doua variante drastice ale dietei chinezesti:
  1. Cura mai usoara. Timp de doua luni, consumi trei zile numai alimente yang, apoi trei zile doar hrana yin. Si tot asa. Cei care au incercat-o spun ca poti sa pierzi pana la doua kilograme pe saptamana.
  2. Cura mai austera. Tine trei saptamani, dintre care primele doua te scapa de kilogramele in plus, iar a treia face trecerea catre alimentatia normala pe care va trebui s-o ai de acum inainte. In prima saptamana, mananci de trei ori pe zi cate un ou si o portocala si ai voie sa bei cate o cana cu ceai verde neindulcit la o jumatate de ora dupa fiecare masa. In a doua saptamana, consumi doar terci din orz sau gris (cate o cereala pe zi, nu le amesteca!). Bea apa rece peste noapte si un pahar cu apa calduta dimineata, pe stomacul gol. La fel, ai voie ceai verde neindulcit. In a treia saptamana, mananci fructe si legume, cu recomandarea de a adauga ulei de masline extravirgin pentru asezonarea celor din urma, pentru a usura digestia ingreunata de cantitatea mare de fibre. Cele trei saptamani de cura te vor scapa de cel putin patru kilograme.
Autor: Georgiana Idriceanu. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa