Vitaminele, secretul imunitatii

 
Vitaminele, secretul imunitatii
In sezonul rece, temperaturile scazute si umezeala sensibilizeaza sistemul imunitar. Tocmai de aceea o cura de vitamine si minerale reprezinta nu doar o recomandare, ci si o necesitate.

Vreti sa treceti anul fara sa se tina scai de dvs. racelile care va tintuiesc la pat zile bune? Ori v-ati dori sa nu va afecteze foarte tare vremea mohorata?

Aveti nevoie sa va ingrijiti putin de imunitate, scutul de aparare al organismului impotriva invadatorilor de tot soiul. Tot ce trebuie sa faceti, pe langa multa miscare si odihna, este sa aveti o dieta sanatoasa, din care alimentele pline de minerale si vitamine sa nu lipseasca.

Daca aveti intrebari despre sanatate le puteti adresa comunitatii Neintrebi.ro. Afectiunile de sanatate isi pot gasi rezolvarea cu ajutorul comunitatii.
  • Vitamina C este unul dintre cele mai importante imunostimulente. Are un puternic efect antioxidant, protejand celulele impotriva radicalilor liberi. Odata virusul contractat, nu va asteptati sa va vindece de raceala, dar cu siguranta va apara de boala daca aveti grija sa o luati preventiv. Se gaseste din belsug in citrice, fructe de padure, broccoli, conopida, kiwi, ardei gras verde sau rosu, cartofi dulci sau rosii. Suplimentele care o contin sunt si ele o varianta eficienta.
  • Vitamina B6 este extrem de importanta pentru sanatatea sistemului nervos, dar si pentru cea a pielii, parului sau sistemului circulator. Se gaseste in cereale, oua, leguminoase, lactate, ficat, carne si peste. De altfel, tot complexul de vitamine B are o contributie serioasa in buna functionare a organismului, mai ales a sistemului imunitar.
  • Vitamina E este un antioxidant foarte important pentru organism. Deoarece nu e solubila in apa, aceasta vitamina este incorporata in membrana celulara, protejand-o impotriva oxidarii. Ea se gaseste din abundenta in uleiurile de floarea-soarelui, nuci, alune, avocado, broccoli sau germeni de grau.

Si calciul este important!

Ne trebuie nu doar pentru sanatatea sistemului osos, ci si pentru cea a muschilor, inimii si sistemului nervos. Calciul este un mineral indispensabil organismului. Daca la varsta de patru ani un copil are nevoie de 1.000 mg de calciu pe zi, la adolescenta ii trebuie 1.300 mg, ca dupa 18 ani sa revina la necesarul de 1.000 mg/zi.

Din nefericire, in lipsa vitaminei D, calciul este excretat foarte repede din sange. Cele mai importante surse de calciu sunt lactatele si branzeturile, dar si cerealele integrale sau sardinele.

Vitamina D este singura care se produce in organism prin actiunea directa a razelor de soare. Cum in timpul iernii nu mai avem o expunere semnificativa la soare, suplimentele alimentare care o contin sunt foarte utile.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa