Candidoza, boala cu transmitere sexuala sau nu?

 
Candidoza, boala cu transmitere sexuala sau nu?
Cea mai frecventa dintre vaginite este candidoza, favorizata de inmultirea exagerata a unei specii de ciuperci numite Candida albicans, prezenta in mod normal in flora vaginala. De aceea, puteti face candidoza chiar si virgina fiind, in lipsa unui partener sexual.

Chiar daca nu apare strict in urma contactelor sexuale, candida este trecuta in randul bolilor cu transmitere sexuala intrucat poate fi provocata de acestea. Sperma este cea care ii favorizeaza aparitia: contine amine bazice care afecteaza micromediul din vagin, care este acid, ducand la un dezechilibru ce contribuie la inmultirea necontrolata a ciupercii care produce candidoza.


Cum se manifesta candidoza

La inceput, observi o scurgere vaginala apoasa care, netratata, devine mai consistenta, albicioasa, cu aspect de lapte branzit, iar vaginul se inflameaza si apar suparatoarele senzatii de arsura si mancarime. Alte simptome: urinari frecvente, infectii ale tractului urinar, inrosirea si inflamarea labiilor mici, usturimi in timpul actului sexual, miros neplacut, ca de peste, mai ales dupa actul intim.


De ce revine candidoza

Se intampla adesea ca, desi tratata, candida sa revina. De ce? Un medic ar raspunde ca s-a creat o rezistenta la medicamente si ca femeile afectate n-au respectat cu strictete tratamentul. Daca acesta nu a fost tinut cum si cat trebuie, cand se aplica din nou medicatia corecta, aceasta nu-si mai face efectul. Apoi, nu s-au respectat unele reguli importante: tratamentul trebuie urmat neaparat de ambii parteneri, intrucat barbatul poate fi purtator. In plus, pe durata tratamentului se pot intretine relatii intime doar folosind prezervativul.


Ce favorizeaza candidoza

Pentru a intelege de ce se scapa atat de greu de candidoza, trebuie cunoscut ce anume o favorizeaza:
  • imunitatea scazuta;
  • tratamentele cu antibiotice cu spectru larg care afecteaza flora vaginala, dezechilibrand-o;
  • tulburarile si tratamentele hormonale;
  • dieta bogata in dulciuri, carbohidrati, alimentele preparate prin dospire sau fermentare;
  • dusurile vaginale si folosirea tampoanelor;
  • igiena inadecvata la toaleta.
Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.domnite.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa