Chlamydioza, boala infertilitatii

 
Chlamydioza, boala infertilitatii
Chlamydioza este doua ori mai frecventa decat gonoreea, de sase ori mai des intalnita decat herpesul genital si de 30 de ori mai raspandita decat sifilisul, sustin epidemiologii.

Si e cea mai tacuta dintre bolile venerice, de cele mai multe ori bacteria ce o cauzeaza, Chlamydia trachomatis, nedand nicicum de veste asupra prezentei ei in organism.

Infectia, care se transmite numai prin contact sexual, afecteaza la femei uretra, vaginul si colul uterin, iar la barbati - uretra. Lucru valabil la ambele sexe, Chlamydia poate infecta nu doar organele urogenitale, ci si rectul, suprafetele oculare si pleoapele.


Cum se manifesta chlamydioza

Luni sau chiar ani intregi, nu da niciun semn. La un moment dat, isi fac aparitia primele simptome.

La femei, secretii vaginale galbui, neobisnuite, uneori vascoase si urat mirositoare, sangerari anormale, intre menstre sau dupa contact sexual, dureri aparent fara cauza in partea de jos a abdomenului, arsuri in timpul urinatului, noduli sau vezicule in zona genitala sau anala, dureri la contactul sexual.

La barbati, scurgeri purulente din penis, mai ales dimineata, dureri sau arsuri in timpul urinatului, noduli si mancarimi in zona genitala ori anala. Confruntarea cu asemenea neplaceri ar trebui sa-l determine pe cel in cauza sa solicite un consult medical.


Complicatiile chlamydiozei

Netratata la timp, chlamydioza nu ramane fara urmari:
  • infertilitate cauzata de boala inflamatorie pelvina;
  • conjunctivita, daca atingi ochii cu mana contaminata;
  • inflamarea conductelor scrotale la barbati;
  • sarcina extrauterina si nastere prematura.

Cum va aparati de chlamydioza

  • daca aveti o viata sexuala activa, faceti o data pe an testul pentru Chlamydia;
  • faceti-l si cand sunteti insarcinata sau doar planuiti sa deveniti mama. Copiii infectati din nastere fac usor pneumonie si conjunctivita, complicatiile acesteia ducand chiar la orbire.
Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.dobra-rada.pl


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa