Gonoreea, afectiune stanjenitoare

 
Gonoreea, afectiune stanjenitoare
Cea mai veche dintre bolile venerice, una din cele mai raspandite chiar si in prezent, gonoreea este usor de contractat de la persoane cu o activitate intima indoielnica.

Numita si blenoragie, infectia este cauzata de bacteria Neisseria gonorrhoeae, un gonococ. De cele mai multe ori, mai ales in cazul femeilor, neavand manifestari specifice, ramane nediagnosticata.

Mai ales ca si atunci cand apar simptomele, precum dureri la urinare, secretii anormale, chiar si scurgeri sangerande intre menstre, sunt trecute cu vederea.

In cazul barbatilor, infectia gonococica se depisteaza usor: arsuri sau dureri la urinare si secretii consistente de culoare galbena sau verzuie. Se transmite aproape intotdeauna pe cale sexuala, avand o perioada de incubatie de doar 2-6 zile.


Gonoreea duce la infertilitate

Daca nu este depistata si tratata la timp, gonoreea duce la instalarea bolii inflamatorii pelvine, afectate fiind uterul, trompele uterine, ovarele, iar ulterior restul cavitatii pelviene, purtandu-se propaga pana in abdomen.

Apar dureri abdominale, balonare, eventual febra usoara. Ce-i mai rau e ca poate duce, in cazul femeilor, la blocarea trompelor uterine, de unde si instalarea infertilitatii. Aceluiasi risc ii sunt expusi barbatii.


Complicatii grave ale gonoreei

Una dintre urmarile grave ale gonoreei consta in formarea de abcese nu doar la nivelul trompelor, ci si al abdomenului superior, spargerea acestora ducand la peritonita acuta, o situatie limita.

Barbatii infectati, pe langa sterilitate, se pot confrunta cu afectiuni genitale precum cele ale testiculelor sau chiar renale.


Cum va aparati de gonoree

Evitand contactele sexuale intamplatoare si folosind prezervativul. Chiar daca infectat este doar unul din parteneri, tratamentul trebuie urmat de ambii, iar relatiile intime - reluate doar dupa terminarea lui.

Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.reginele.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa