Herpesul genital revine periodic

 
Herpesul genital revine periodic
Cea mai raspandita afectiune virotica, vinovatul nemaiparasind nicicand corpul gazdei invadate, rabufnind insa din cand in cand la vedere, la unii pe buze sau aripile nasului, la altii in zona genitala.

Desi se presupune ca face ravagii de vreo doua mii de ani, cauza herpesului s-a lasat cunoscuta abia in anii '50 ai secolului XX prin descoperirea virusului Herpes simplex.

Neplacerea pe care o provoaca este caracterizata printr-o eruptie de vezicule mici, transparente, adesea grupate pe un fond rosietic si inconjurate de o areola rosie, cu localizare, cand e cauzata de Herpes simplex de tip I, pe marginea externa a gurii si aripile nasului sau la nivel genital, de Herpes simplex de tip II.


Cum se transmite herpesul genital

Herpesul genital - prin contact sexual, mai ales in timpul eruptiei. Motiv pentru care, din pacate, prevenirea contaminarii este foarte dificila. Contactul cu virusul unei persoane infectate se face si fara ca aceasta sa prezinte leziuni vizibile. Afectate pot fi vulva/penisul si zona anala.


Cum se manifesta herpesul genital

In cazul unor purtatori, deloc putini, virusul devine activ chiar si la un an dupa infectare, printr-o eruptie severa, febra, oboseala, inflamarea ganglionilor limfatici.

Dupa acest prim puseu herpetic, ce poate sa dureze 3-4 saptamani, se cuibareste intr-un ganglion limfatic, pentru ca pe viitor, in conditii prielnice (imunitate scazuta, infectii insotite de febra, stres, emotii puternice, sarcina, frig, expunere prelungita la soare), sa-si faca din nou simtita prezenta prin recidive, de obicei in acelasi loc in care a aparut prima oara, dar mai putin violente, pentru cel mult zece zile.


Cum va aparati de herpesul genital

Evitand relatiile intime in perioada puseurilor. In afara acestora, cel mai sigur mod de protejare il constituie folosirea prezervativului. Altfel, se poate dovedi inutil, vegetatiile putandu-se extinde dincolo de zona pe care o acopera.


Important

Nu exista tratament care sa determine virusul herpetic sa paraseasca organismul, tratamentele impotriva lui focalizandu-se pe diminuarea simptomelor, inclusiv grabirea uscarii veziculelor.

Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: supla-sanatoasa-sexy.blogspot.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa