Ipohondria poate fi tratata?
- Diverse -
Pe masura ce progreseaza medicina, teama de boala castiga tot mai mult teren, iar numarul persoanelor ipohondre creste. Ipohondrul sufera de o ingrijorare obsesiva si nejustificata pentru sanatatea lui, care persista in absenta oricarei tulburari fiziologice si in ciuda faptului ca toti medicii il asigura ca nu are nimic.
Ce ascunde ipohondria
Ipohondria afecteaza atat femeile, cat si barbatii si apare in urma unui soc emotional, a unor evenimente care produc nesiguranta (divort, schimbarea locului de munca) ori este consecinta lipsei de incredere in sine. In toate aceste situatii, boala mascheaza un profund sentiment de neputinta, de lipsa de valoare.Potrivit unor psihiatri, ipohondria isi are deseori radacinile in copilarie: lipsa afectiunii, separarea parintilor, decesul cuiva drag, vizite frecvente la medic impuse de parinti hiperprotectori - toate acestea ii creeaza copilului sentimente de vulnerabilitate si nesiguranta.
Afectiunile, doar in mintea ipohondrului
Hepatita C, gripa aviara, boli cauzate de pesticide sau de E-urile din alimente. Nu doar ca se teme de boli, ci chiar este convins ca le are. Nu trece o zi fara ca ipohondrul sa nu aiba un motiv serios de ingrijorare.Ba il doare ceva (capul, gatul, stomacul), ba acuza diverse simptome neplacute (tiuituri in urechi, constipatie, greturi, ameteli, oboseala accentuata etc.), ba se preocupa exagerat de cum ii functioneaza un organ, adeseori tubul digestiv.
Desigur, este foarte sensibil la maladiile de actualitate, mult mediatizate: gripa porcina, cancer de san, infarct, diabet, fiind obsedat ca s-ar putea imbolnavi de ele.
Pe langa faptul ca se teme de boli, are tendinta sa exagereze in ce priveste micile indispozitii: o zgarietura se transforma in cangrena, o banala durere de cap este meningita sau tumoare pe creier, o jena in piept anunta un infarct, un simplu guturai este gripa porcina si asa mai departe.
Ipohondrul consulta multi medici
Ingrijorarile lui perpetue il determina sa consulte multi medici, sa solicite analize si investigatii complexe ca sa descopere afectiunea de care sufera. Acasa, are o adevarata colectie de retete, radiografii, analize, tomografii.Daca un specialist il asigura ca nu are nimic, bolnavul inchipuit nu este multumit de raspuns si consulta alt medic, apoi altul, fiind convins ca boala lui exista, dar doctorii nu reusesc s-o descopere. Unii ipohondri viziteaza medicul sau serviciul de urgenta de cateva ori pe saptamana.
Cum se trateaza ipohondria
Nu este deloc usor de trait cu un ipohondru. El isi epuizeaza familia si anturajul cu ingrijorarile lui permanente, care nu pot fi nicicum alungate: nici cu rezultatele bune ale analizelor, nici cu asigurarile medicilor ca totul e in regula, nici cu vorbele linistitoare ale prietenilor si familiei. Totusi, desi boala este imaginara, angoasa lui este cat se poate de prezenta si intensa.Ipohondrul simte o teama exagerata: temerea ca va suferi de o boala grava pe care o va depista prea tarziu ori medicii nu sunt capabili sa-i descopere suferinta. Deoarece tulburarea lui este cel mai adesea legata de anxietate, ipohondrul are nevoie de ajutorul unui psihiatru sau al unui psiholog, care il poate ajuta sa constientizeze ca afectiunile sunt doar in mintea lui.
Conflictul emotional care a dus la anxietate poate fi rezolvat cu ajutorul sedintelor de psihoterapie, iar daca este nevoie, specialistul ii recomanda un tratament cu anxiolitice sau cu antidepresive care sa-i diminueze anxietatea.
Ipohondrul este deseori marginalizat social
Viata ipohondrului poate deveni un calvar daca nu incearca sa gaseasca o solutie pentru problema lui, riscul principal fiind invaliditatea sociala si profesionala.Pe de o parte, pentru ca persoanele din jur, satule de vaicarelile lui, vor prefera sa-l evite, iar pe de alta, fiindca „bolnavul” insusi ar putea incepe sa evite unele persoane, locuri si activitati de teama sa nu se imbolnaveasca.
Autor: Angelica Ciltan. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: blog.timesunion.com