Boli ce pot fi ameliorate cu pelin: constipatii, hemoroizi, hepatita infectioasa

 
Boli ce pot fi ameliorate cu pelin: constipatii, hemoroizi, hepatita infectioasa
Principiile amare din compozitia pelinului fac din Artemisia absinthium una dintre cele mai folosite plante din medicina naturista.


Amar ca fierea, e o specie perena robusta, cu flori numeroase pe ramurile superioare. Raspandit peste tot in zona temperata, la deal si la ses, pelinul are efecte vindecatoare ce se manifesta complex in multe afectiuni.


Are proprietati aproape miraculoase pentru ficat, printre altele intensificand procesul de eliminare a toxinelor. Tratamentele cu pelin nu trebuie sa depaseasca doua saptamani.






Bubele si eruptiile purulente se cicatrizeaza daca faceti tratamente cu pelin. Aplicati cataplasme timp de o saptamana, fiindca pelinul este un bun dezinfectant. Pentru cataplasme, amestecati planta macinata cu apa calduta pana ce se formeaza o pasta, puneti-o intr-un tifon si apoi aplicati pe locul afectat.


Tratamente cu pelin pentru constipatie si dispepsii: 1-2 cani cu infuzie de pelin pe zi (o lingurita cu planta la o cana cu apa), timp de maximum trei zile.


Tratamente cu pelin pentru detoxificare. Bauta zilnic pe stomacul gol, infuzia curata stomacul, rinichii si ficatul. Astfel, multe probleme (dureri, inflamatii, anemie etc.) vor fi uitate, fiindca pelinul intareste organismul si il scapa de deseurile care ii fac rau.






Tratamente cu pelin se fac si in cazul febrei, guturaiului, gripei si chiar pneumoniei. Aceste afectiuni sunt atenuate cu macerat la rece din pelin. Preparati-l astfel: puneti o lingurita cu pulbere de pelin intr-o cana cu apa plata, lasati la macerat sapte ore, apoi filtrati. Luati 3-6 lingurite din preparat la fiecare jumatate de ora.


Greturile persistente sunt invinse daca faceti tratamente cu pelin. Beti zilnic, din doua in doua ore, patru linguri cu ceai. In cateva zile, veti scapa complet de ele si veti avea din nou pofta de mancare. Disfunctiile biliare la care se asociaza migrenele sunt si ele diminuate de consumul de ceai combinat de pelin, anghinare si musetel.






Hemoroizii sunt redusi prin tratamente cu pelin. Faceti bai de sezut sau spalaturi cu infuzie combinata. Calmeaza inflamatia, favorizeaza cicatrizarea si reduc riscul de suprainfectie.


Inflamatiile stomacului pot fi ameliorate daca faceti tratamente cu pelin, mai exact cu tinctura de pelin care se prepara astfel: doua linguri cu pelin macerate in 500 ml de alcool timp de trei zile. Scapati de suferinte daca beti de doua ori pe zi cate 12 picaturi diluate in apa.


Tratamente cu pelin se fac si in cazul hepatitei infectioase. Jumatate de pahar cu planta macerata sapte zile in ½ litru de otet de mere si strecurata. Beti cu apa cate o lingurita cu o jumatate de ora inainte de pranz, timp de o saptamana.






Lipsa de vlaga si starea de slabiciune din convalescenta devin amintire daca faceti tratamente cu pelin. Luati zilnic cate 20 de picaturi de tinctura pana la refacerea fortelor.


Mirosul urat al gurii este combatut prin tratamente cu pelin. Mai exact cu pulbere de pelin luata astfel: combinati in proportii egale cu pulbere de menta si luati cate o lingurita din acest amestec de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tineti sub limba zece minute, apoi inghititi cu apa. Pentru a obtine pulberea, planta se macina fin cu rasnita de cafea, apoi se cerne.


Tratamentele cu pelin neutralizeaza acidul gastric. Ceaiul de pelin este eficient in boala de reflux si in digestia grasimilor.






Si pentru oxiuriaza si giardiaza se pot face tratamente cu pelin. Oxiuriaza si giardiaza se trateaza prin clisme cu pelin, o metoda usoara de a scapa de viermii intestinali. Pelinul este printre cele mai utilizate plante contra parazitilor digestivi.


Plantele amare, precum pelinul, dar si gentiana sau tintaura, sunt asociate cu rezultate excelente in anorexie, alaturi de un regim indelungat pe baza de fructe.


Sucul gastric si, implicit, digestia sunt activate de ceaiul de pelin. De asemenea, planta contine materii nutritive.






Atentie!
  • Reactii adverse se manifesta la femeile gravide, cele care alapteaza, la bolnavii cu afectiuni psihice grave sau acute, in boli intestinale acute. In aceste cazuri, pelinul este contraindicat.
  • Tonic nervos, pelinul sub forma de ulei esential are efect contrar daca nu e bine dozat, putand provoca halucinatii si convulsii, scaune involuntare, inconstienta si chiar deces.
  • Utilizarea indelungata a preparatelor pe baza de pelin, in special a bauturilor alcoolice, este periculoasa pentru sistemul nervos central.
  • Zaharul sau alti corectori de gust nu trebuie adaugati in preparatele pe baza de pelin, fiindca diminueaza efectele benefice ale plantei.
Autor: Lidia Nastase. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: commons.wikimedia.org





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa