- Inainte de operatie. Daca va asteapta o interventie chirurgicala, insistati ca inainte de a ajunge la cutitsa-l cunosteti personal pe medicul care va va opera si sa stati de vorba cu el. Astfel va veti da seama daca va inspira incredere si, in acelasi timp, chirurgul va avea la randul sau posibilitatea de a evalua atitudinea voastra fata de boala si tratament. Ambele lucruri sunt extrem de importante pentru ca actul medical sa decurga cu bine.
- Memoria. Pana la varsta de 70 de ani, problemele de memorie au legatura mai curand cu stresul sau cu somnul neodihnitor, decat cu dementa senila. Nu va speriati fara motiv.
- Pieptanatura cu consecinte. Femeile care poarta zilnic parul impletit foarte strans in cozi sau legat la spate se pot confrunta, la un moment dat, cu o cadere masiva a lui. Daca radacinile firelor sunt deja afectate, podoaba capilara nu se va reface.
- Cititul pe furis. Nu va faceti griji cand va prindeti copilul cu cartea sub plapuma. Cititul la lumina slaba nu dauneaza ochilor.
- Veninul de viespe. Nu va faceti testul de alergie la veninul de insecte doar asa, ca sa va aflati in treaba. Multe persoane reactioneaza la test fara a fi cu adevarat alergice, iar de atunci inainte se panicheaza, indata ce vad o viespe zburand in apropierea lor. O alergie veritabila la veninul de insecte se recunoaste dupa faptul ca, in urma unei intepaturi la mana, se umfla brusc si fata. Cand cineva reactioneaza in acest fel, are motive temeinice sa se adreseze de urgenta unui medic alergolog, pentru a i se face un test.
- Valorile colesterolului. Asa-numitul colesterol „rau”, LDL, nu trebuie luat in considerare singuri. Riscul de afectiuni cardiovasculare provine din mult mai multi factori. Asa se explica faptul ca o femeie de 35 de ani, supla, obisnuita sa faca sport, nefumatoare, fara cardiaci in familie, poate trai foarte bine cu o valoare crescuta a fractiei LDL de 150 miligrame. In schimb, in cazul unui barbat in jur de 50 de ani, fumator, cu abdomenul voluminos, activitate fizica redusa si stres cat cuprinde, lucrurile arata cu totul altfel.
- Degenerescenta maculara si cititul. Numerosi pacienti cu degenerescenta maculara - o afectiune grava a retinei - citesc mai putin, in ideea ca astfel isi menajeaza ochii. Este o masura de prevedere complet lipsita de temei: cititul nu exercita nicidecum o influenta negativa asupra evolutiei bolii.
- Atentie marita in spital. Cand sunteti internati intr-o clinica, nu va jenati sa puneti intrebari, ori de cate ori ceva vi se pare ciudat. De exemplu, daca primiti dintr-o data alte pastile sau o doza schimbata, ar trebui sa intrebati de ce. In felul acesta, multe erori de tratament pot fi evitate.
- Bronzarea prealabila n-are rost. N-are niciun rost sa va pregatiti pentru concediu mergand la un salon de bronzat: razele ultraviolete din lampi va lasa epiderma neprotejata si nici nu fac pielea mai groasa, asa cum spera multa lume.
- Picioare umflate. Cand apare o retentie de apa la nivelul picioarelor, multi se gandesc in primul rand la o problema cu inima, uitand adesea de rinichi. Daca acestia nu-si mai indeplinesc corect functia de filtrare, se elimina o cantitate mai mare de albumina. Diagnosticul se poate pune rapid, pe baza unei simple analize: sumarul de urina.
- Lentilele de contact. Nu purtati lentile de contact atunci cand faceti dus sau inotati. Daca totusi preferati sa nu le scoateti, nu uitati sa le curatati atent dupa aceea, caci altfel riscati sa va alegeti cu o inflamatie periculoasa.
- Tomografia computerizata. Nu e cazul sa aveti emotii din pricina ei. Daca va e teama de spatiile inchise, ascultati in casti muzica preferata si puneti-va in picioare o pereche de sosete calduroase, in care sa va simtiti comod.
- Mesele zilnice. Respectarea unui ritm stabil al meselor ne ajuta sa rezistam tentatiilor aparute in cursul zilei si sa ne pastram sanatatea.
- Mancarime pe piele. Multa lume considera ca mancarimile cronice ar fi o problema de igiena, ceea ce nu e deloc adevarat. Exista enorm de multe cauze, iar in majoritatea lor este vorba, pur si simplu, de o piele uscata, lipsita de grasimea necesara. Singura solutie eficienta consta in aplicarea unei creme grase, cu o formula necomplicata, care sa nu includa substante aromatice.
- Daca sunteti insarcinata. Graviditatea nu justifica menajamentele exagerate. Dimpotriva, femeilor insarcinate li se recomanda sa faca mai multa miscare decat obisnuiau inainte. Sunt indicate mai ales inotul, mersul cu bete sau o jumatate de ora de plimbare pe zi.
- Igiena. Se spune, adesea, ca ar trebui sa le permitem copiilor nostri sa se joace cat poftesc chiar si in locuri mai putin curate, dupa exemplul celor crescuti in gospodariile taranesti, care n-ar suferi de atatea alergii ca orasenii, desi vin in contact cu tot felul de lucruri. Intr-adevar, nu e bine sa exageram cu igiena, incercand sa ne ferim odraslele de toti alergenii posibili. Dar nu aceeasi atitudine o vom adopta si fata de un copil care deja a reactionat alergic la polen, praf sau par de animale. Dimpotriva, vom avea grija ca el sa evite alergenii respectivi si il vom duce la medic, pentru o terapie de desensibilizare.
- Febra copiilor mici. Cand bebelusii fac febra in primele trei luni de viata, parintii ar trebui sa ia neintarziat legatura cu un medic sau o clinica. Daca temperatura este provocata de o infectie bacteriana, aceasta poate duce in scurt timp la septicemie. Abia din a patra luna, febra inceteaza sa fie atat de alarmanta. Cu toate acestea, e necesar sa mergeti cu micutul la pediatru.
- Raguseala. Daca va doare gatul cand vorbiti sau aveti vocea ragusita, puteti folosi un leac traditional: o compresa rece in jurul gatului, lasata de seara pana dimineata. Inmuiati in apa si stoarceti o bucata de panza curata sau un servet de bucatarie, pliati-l in lung si asezati-l imprejurul gatului, ca pe un fular. Puneti deasupra un al doilea servet uscat si un fular gros. Apoi culcati-va.
- Stresul cel de toate zilele. In cercul prietenilor si al cunoscutilor nostri, auzim din ce in ce mai des spunandu-se ca oamenii si-au pierdut bucuria de a trai. Au prea multe pe cap, traiesc intr-o goana continua si nici ceea ce ar trebui sa fie frumos nu le mai face placere. Insa faptul ca lumea inconjuratoare ne suprasolicita nu e deloc o lege naturala. Cuvantul magic - la care toti stramba din nas — este „disciplina”. Si anume, nu in sensul de a fi mai aspru cu tine insuti si de a te stradui mai mult, ci disciplina de a stabili niste limite ale efortului cotidian si a le respecta. Daca voi aveti nevoie de opt ore de somn, iar copilul vostru se trezeste deja la sase dimineata, atunci avem de ales. Fie insistati sa va petrecet serile, in continuare, ca pe vremea cand nu erati parinti, iar in zorii fiecarei zile sa suportati rigorile noii voastre vieti de oameni cu familie, fie va organizati seara in asa fel, incat sa va asigurati cele opt ceasuri de somn si sa va puteti bucura de primele ore ale diminetii impreuna cu copilul vostru. Asadar, atunci cand va simtiti coplesiti de oboseala, amintiti-va ce anume va face bine si considerati acel lucru prioritatea voastra numarul unu.
- Astmul. Astmaticilor li se recomanda sa faca sport cu regularitate. Acesta antreneaza musculatura aparatului respirator si favorizeaza buna functionare a plamanilor. Pentru prevenirea unei eventuale crize de astm, ar fi bine sa folositi, inainte de antrenament, un spray cu efect rapid de dilatare a bronhiilor.
- Oase rezistente. Se zice ca osteoporoza ii ocoleste pe barbati. Afirmatia e hazardata. In realitate, la cabinetele medicale se prezinta pentru tratament un numar aproximativ egal de barbati si femei. De aceea, ar fi bine ca si barbatii sa se gandeasca serios la o profilaxie a osteoporozei. Se recomanda cat mai mult sport, administrarea regulata a vitaminei D si, din cand in cand, o analiza de sange, pentru determinarea nivelului de calciu.
- Probleme cu somnul. Cine sta noaptea treaz si trage cu ochiul la ceas se streseaza. Intoarceti mai bine desteptatorul cu fata la perete, fiindca va enerveaza, iar enervarea chiar ca va va impiedica sa adormiti.
- Dezvoltarea vorbirii. Vorbiti cat mai des cu copiii dvs. Cititi-le povesti. Comunicarea emotionala cu mama sau tatal actioneaza deseori mai eficient decat orice terapie. Copiii au foarte rar nevoie de ajutorul unui logoped.
- Radiografii la coloana. Nu va grabiti sa faceti radiografie sau RMN mai ales pentru durerile de spate. La aproape toti adultii se constata modificari vizibile ale coloanei vertebrale si, de multe ori, nu ele constituie adevarata sursa a durerii. Insa, odata ce aveti in fata imaginea, va cuprinde frica. Trebuie sa stiti ca 80% dintre durerile de spate se pot trata cu succes si fara a apela la serviciile imagisticii medicale. De cele mai multe ori, sunt suficiente o examinare medicala amanuntita si chestionarea pacientului.
- Dialogul cu medicul. Ca pacienti, trebuie sa intelegeti ce v-a explicat medicul. Si nu oricum, ci in asa masura, incat sa puteti explica si voi altora. Daca nu, continuati sa intrebati.
- Febra copiilor. Cand copilul dvs. are febra, puneti-i comprese reci pe pulpe. Numai daca temperatura a urcat la 39,5 grade, se recomanda un medicament antitermic, ca Ibuprofenul sau Paracetamolul. Inainte de a i le da, consultati, totusi, medicul pediatru. Daca, pe langa febra, ii apare si o iritatie pe piele, duceti-l imediat la doctor.
- Apatia. Oboseala, lipsa de energie, caderea parului, lenevirea intestinului: de multe ori, toate acestea sunt provocate de hipotiroidie. Aceasta disfunctie a glandei tiroide este deseori trecuta cu vederea, mai ales la tinerii pe care-i vedem apatici si cu randament scazut in activitatile lor zilnice.
- Radiatiile ultraviolete. Copiii nu au intotdeauna nevoie de ochelari de soare, cand ii luam cu noi in concediu. Exceptie (valabila si pentru adulti): pe malul marii sau la munte, deoarece acolo radiatiile ultraviolete sunt mai puternice. In rest, o palarie cu borul lat sau o sepcuta de panza sunt suficiente ca protectie pentru ochii copilului.
Autor: Gilda Fildan. Bibliografie: As verde, nr. 119, 2014. Foto: cealalta-realitate.blogspot.com