Cuperoza: evolutie, preventie, remedii naturale

 
Cuperoza: evolutie, preventie, remedii naturale
Obrajii rosii nu sunt neaparat un semn al frumusetii si sanatatii ci pot trada existenta unei afectiuni dermatologice cunoscuta sub numele de cuperoza. Cuperoza este des intalnita la persoanele cu piele deschisa la culoare, subtire sau mai putin elastica.


Cuprins articol:


Cum apare?

In conditii normale, vasele capilare se dilata pentru a permite fluxul mai mare de sange sa treaca in momentele de stres sau efort fizic, apoi revin la dimensiunile initiale. Capilarele mai slabe se dilata, insa nu mai revin la forma initiala, astfel aparand roseata.


Etapele evolutiei

Cuperoza este o boala cronica, cu o evolutie progresiva. Cuperoza reprezinta al doilea stadiu al rozaceei, o afectiune cutanata de natura inflamatorie.
  1. In prima faza apare inrosirea tranzitorie a fetei.
  2. In al doilea stadiu roseata devine permanenta din cauza unor dilatari ireversibile ale vaselor de sange.
  3. Al treilea stadiu este cel papulopustulos in care apar vezicule alb-galbui pline cu puroi.
  4. In ultimul stadiu (se ajunge mai rar), apar marirea in volum a nasului, barbiei sau a urechii.
Va recomandam sa cititi si: Acneea tarzie


Tratament si preventie

  • Evitati variatiile de temperatura, baile fierbinti, condimentele, expunerea neprotejata la soare, alcoolul, saunele.
  • Nu folositi produse pe baza de cortizon pentru ca desi reduc simptomele si aspectul inestetic, creeaza dependenta.
  • Folositi produse cosmetice speciale antiroseata.
  • Evita alimentele care pot agrava cuperoza: sosul de soia, mancarurile picante sau fierbinti, unele citrice, iaurtul si smantana, ciocolata, otetul.
Antibioticele orale pot fi prescrise pentru proprietatile lor antiinflamatorii. Tratamentul laser sau cu lumina intens pulsata pentru ameliorarea aspectului vaselor dilatate are rezultate spectaculoase.




Remedii naturale

  • Musetelul are efect antiiritant, antiseptic, antieritematos si antiinflamator. Puteti aplica pe zonele cu probleme comprese cu musetel (preparati o infuzie de musetel din 3-4 linguri de flori la 1l de apa). Lasati compresele sa actioneze 15 minute. Repetati de cateva ori pe zi.
  • Aloe vera are efect de hidratare datorita continutului de aminoacizi, precum si pentru efectul sau de film care se formeaza pe suprafata pielii. In plus este antiinflamatoare si sustine procesul de vindecare. Luati o frunza de aloe, zdrobiti-o si ungeti-va cu ea pe zonele cuperozice.
  • Levantica - preparati o infuzie cu doua lingurite de flori de levantica la o cana de apa si faceti tamponari pe zonele cuperozice. Repetati de doua ori pe zi.


Foto: www.romanialibera.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa