Hepatitele, transmise prin sex

 
Hepatitele, transmise prin sex
Desi ficatul este singurul organ capabil de regenerare, cand este agresat de infectii virotice, se poate ajunge la afectiuni grave, ireversibile.

Cinci virusuri sunt vinovate de instalarea hepatitelor virale, afectiuni ce conduc la distrugerea celulelor hepatice, cele mai cunoscute si raspandite fiind de tip A, B si C.


Cuprins articol:


Hepatita A

Se transmite, numita fiind si „boala mainilor murdare”, prin intermediul acestora sau la intrarea in contact direct cu agentul patogen. Pe cale sexuala transmiterea este posibila doar in cazul sexului neprotejat oral sau anal.


Hepatita B

Este foarte contagioasa. In primul rand, pentru ca sangele celui afectat devine contaminant cu mult timp inaintea manifestarii primelor simptome si ramane astfel pe toata durata infectiei cronice.

Apoi, virusul e foarte rezistent la mediul extern. Riscul infectarii prin intrarea in contact cu sangele, fie el si uscat, de pe vreun obiect sau altul este destul de mare chiar si o saptamana.

Simptome. La inceput pot fi asemanatoare cu ale unei viroze, dupa cateva zile se manifesta prin pierderea brusca a apetitului, dureri, varsaturi, urina inchisa la culoare, fecale decolorate, icter.

Este stadiul in care un sistem imunitar puternic poate favoriza vindecarea completa. Daca boala se cronicizeaza, poate evolua spre ciroza sau cancer hepatic.

Se transmite usor pe cale sexuala, dar si prin contactul cu sange contaminat, prin transfuzii, seringi refolosite, instrumente medicale si alte ustensile taietoare nesterilizate ori prin fluide corporale, precum sperma si saliva persoanei infectate.

In 80% din cazuri, se vindeca spontan, fara ca bolnavul infectat s-o stie, iar in celelalte, infectia se cronicizeaza si devine transmisibila. Nu se transmite pe cale aeriana.


Hepatita C

Se transmite prin sangele sau fluidele unei persoane contaminate. In 20% din cazuri, vindecarea este spontana, iar in celelalte, boala se cronicizeaza. Nu se transmite pe cale aeriana.


Folositi prezervativul si faceti-va analizele de sange pentru depistarea hepatitelor virale B si C. Astfel, puteti preveni ciroza.


Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: positivepeople.md


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa