HIV, cel mai de temut dintre virusuri
Gravitatea consta in aceea ca are afinitate pentru limfocitele ajutatoare, celule ale sistemului imunitar care ne apara de infectii, pe care pur si simplu le distruge. In timp, ce-i drept. Slabind in felul acesta, pas cu pas, puterea de aparare a organismului pana la completa sa epuizare.
Cum se transmite
- prin contact sexual;
- prin utilizarea in comun cu o persoana infectata a seringilor/acelor;
- prin favorizarea contactului intre sangele sau fluidele sexuale ale persoanei infectate cu cele ale uneia neinfectate.
Cum se manifesta
Initial, in niciun fel, proaspatul purtator al virusului putand sa-i infecteze fara sa vrea pe altii. Din momentul infectarii pana la posibila depistare a virusului, prin metode de laborator, pot trece de la doua la sase luni.Abia in stadiul de infectie acuta, care dureaza circa o luna, pot aparea simptomele: febra pana in 38°C, tuse persistenta, ganglioni mariti, pierdere in greutate, diaree cronica, oboseala persistenta, transpiratii nocturne, inflamarea ganglionilor limfatici, eruptii cutanate, inflamarea faringelui, dureri musculare, rani la nivelul gurii si al esofagului.
Urmeaza perioada de latenta, cu simptome putine sau deloc, care poate dura de la doua saptamani la 20 de ani. Chiar si mai mult. Sistemul imunitar e cel care hotaraste.
De la HIV la SIDA
Cand numarul limfocitelor ajutatoare a ajuns sa fie extrem de scazut inseamna ca s-a intrat in faza de boala, SIDA. Cumplita, fara leac.Cel afectat devine extrem de vulnerabil la boli de tot felul, pe care altii reusesc sa le invinga, dar si la infectii grave precum encefalita, pneumonia, diareea infectioasa, tuberculoza. Cu un sistem imunitar total prabusit, oricare dintre acestea poate sa-i fie fatala.
Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.resonews.com