Cum imi protejez ochii iarna?
Aceste afectiuni pot fi cauzate de bacterii, virusuri, fungi, paraziti sau o conjunctivita de cauza virala. Conjunctivita in sine nu este grava, dar trebuie tratata la timp, cu mijloace specifice - tratament antibacterian, antiviral - de obicei local, sub forma de picaturi sau de unguent oftalmic.
Alta complicatie a conjunctivitei este keratita - extinderea infectiei la cornee si se manifesta cu simptome mai neplacute: scaderea acuitatii vizuale, dureri, lacrimare, fotofobie. Tratamentul trebuie urmat cu atentie.
Alte afectiuni ale ochilor
In sezonul rece pot aparea inflamatii ale altor tesuturi oculare: episclerite, sclerite, uveite. Ochiul rosu, cu dureri, trebuie sa alerteze pacientul sa se prezinte de urgenta la medicul oftalmolog.Descoperirea cauzei acestor infectii necesita analize multiple, ele putand fi infectii bacteriene, virale, parazitare, sinuzite, infectii buco-dentare.
Iarna, organismul este supus unui stres continuu cauzat de temperatura scazuta, vant si umiditate; impreuna modifica reactivitatea sistemului imun la unele persoane prin cresterea receptivitatii la agenti bacterieni, virali. Tratamentul este complex, cu antibiotice, preparate cortizonice, vitaminoterapie, antiinflamatoare nespecifice.
Oftalmia de zapada
Iarna, impatimitii sporturilor pot deveni victimele acestei afectiuni. Cauza oftalmiei de zapada este radiatia ultravioleta reflectata de zapada, care arde primele straturi de celule corneene.Zapada reflecta 80% din radiatia UV si aproape se dubleaza expunerea. Este necesar sa purtati lentile care filtreaza radiatiile ultraviolete (ochelari de soare, lentile optice cu protectie UV), pentru protejarea ochilor.
Foto: sfatulparintilor.ro