Igiena intima la femei

 
Igiena intima la femei

Cuprins articol:


PH-ul zonei intime

In conditii normale de sanatate nivelul pH-ului zonei vaginale variaza intre 3,8 si 4,5 - este usor acid. Mediul acid este neospitalier pentru agentii patogeni sau „bacteriile rele”.

Igiena intima in mediul acid, cu un pH scazut, este necesara pentru a mentine un echilibru perfect intre bacteriile rele si cele bune. Pentru a mentine regiunea acida, corpul nostru produce acid lactic. Acidul lactic creeaza o protectie naturala si echilibrata in flora vaginala, protejand-o de infectii. Multi factori pot perturba aceasta protectie naturala si echilibrata, ceea ce poate duce la infectii vaginale. Cand numarul de lactobacili din vagin scade, iar nivelul pH-ului creste, apare riscul unei infectii.

Factorii perturbatori des intalniti sunt: fluctuatiile hormonale din timpul menstruatiei, sarcinii si perioadei postpartum sau menopauzei, tampoanele, anumite antibiotice, anumite dispozitive contraceptive. Chiar si obiceiurile zilnice pot perturba echilibrul natural: activitatea sexuala, sapunurile obisnuite sau hartia igienica parfumata, lenjeria de corp sintetica si stramta, balsamurile de rufe, dieta si exercitiile fizice, stresul, oboseala si rezistenta scazuta.

Pentru a pastra pH-ul vaginal la un nivel normal, trebuie sa folositi pentru igiena intima produse de ingrijire special create, cu un pH adecvat.


Flora tractului genito-urinar

Mediul vaginal este colonizat de o gama variata de flora microbiana, al carei rol este de a mentine mediul vaginal si pH-ul acid (sub 4,5). Baza florei vaginale are in componenta lactobacili, bacterii a caror prezenta este normala si benefica - lactobacilii produc acidul lactic. Acidul lactic contribuie la mentinerea pH-ului in limitele normale si reface flora vaginala. Productia de acid lactic poate fi influentata atat de factori externi (igiena, tratamente medicamentoase, stres), cat si de schimbarile hormonale prin care trece o femeie.

Pe langa lactobacili, in secretia vaginala normala mai apar in cantitati reduse bacterii aerobe de tipul difteroizilor, streptococilor, stafilococilor, Gardnerella vaginalis, Escherichia coli sau anaerobi (peptococi, peptostreptococi, Bacteroides speciae), precum si Mycoplasma, Ureaplasma sau tulpini izolate de Candida albicans.

Flora vaginala este variata si dinamica, schimbandu-se in functie de anumite etape din viata unei femei: menstruatie, sarcina, menopauza. La nastere, flora este compusa in special din lactobacilii. In timpul copilariei se intalnesc in mod special stafilococi si enterococi, cum ar fi Staphylococcus epidermidis si Escherichia coli; pH-ul local este in jur de 7. In timpul pubertatii, lactobacillii coexista cu alti stafilococi, streptococi si enterobacteriacee, pH-ul ajungand undeva intre 4 si 5. La menopauza, datorita schimbarilor hormonale, flora este similara cu cea din perioada prepuberala, pH-ul ajungand din nou la 7.

Fluctuatia nivelului pH-ului in zona intima, scaderea productiei de acid lactic si suprapoluarea cu agenti patogeni, toate acestea duc la modificari ale florei bacteriene, astfel aparand afectiunile tractului genito-urinar.


Reguli de igiena intima

Pentru a nu transporta bacteriile, spalarea si stergerea se vor face dinspre zona vaginala spre anus (fata-spate). Spalarea vaginala este recomandata, insa nu in exces - poate distruge flora vaginala. O alta regula importanta este sa urinati si sa va spalati inainte si dupa fiecare contact sexual.

Alegeti lenjeria din bumbac! Evitati-o pe cat posibil pe cea din materiale sintetice. Lenjeria trebuie sa fie comoda, sa nu va stranga, sa nu va provoace leziuni, sa permita „aerisirea” zonei genitale. Nu spalati lenjeria intima la comun. Multi microbi nu se distrug in masina de spalat, ci doar in apa clocotita.

Alegeti produsele potrivite pentru igiena intima. Produsul pe care il folositi sa aiba pH neutru, sa nu contina sapun, conservanti, parfum. Ideal ar fi sa il cumparati din farmacii, nu din magazinele cosmetice. Produsele pentru igiena zilnica obisnuite contin agenti de curatare agresivi care distrug flora vaginala benefica.

In perioada menstruatiei schimbati absorbantul dupa maximum 4 ore. Schimbati-l numai in locurile unde aveti acces la apa si sapun pentru a va spala pe maini. Sunt de preferat absorbantele externe in loc de cele interne. Absorbantele interne pot determina dezechilibre ale florei bacteriene. In aceasta perioada toaleta se face de doua-trei ori pe zi. In locul sapunului si al gelului de dus, este indicat sa folositi produse ce mentin pH-ul normal.

Nu exagerati cu absorbantele zilnice, chiar daca miros frumos si mentin lenjeria curata! Ele impiedica aerul sa circule si favorizeaza inmultirea bacteriilor.


Afectiuni ce pot aparea din cauza unei igiene intime precare

Vaginoza bacteriana cu Gardnerella vaginalis apare atunci cand flora de Lactobacillus este diminuata, pH-ul acid nu mai poate ñ mentinut si microorganismele rele se inmultesc excesiv. Se manifesta prin prurit, iritatie, roseata, secretie cenusie urat mirositoare. Factorii declansatori sunt: tratamentele cu antibiotice, variatiile hormonale, scaderea imunitatii, partenerii multipli sau contactele sexuale cu un nou partener.
  • Candidoza vaginala este o infectie ce implica dezvoltarea in exces a fungilor Candida albicans. Simptome: aparitia unei secretii vaginale abundente de culoare alba, groasa, inflamarea vulvei si a labiilor, usturime si mancarime in timpul urinarii sau a actului sexual. Tratamentul este local si include creme, ovule sau tablete vaginale.
  • Trichomoniaza (infectia cu Trichomonas vaginalis) este o afectiune ce se manifesta printr-o secretie abundenta, verzuie, cu miros specific, iritatie sau prurit vulvar. Principala cale de transmitere a infectiei este sexul neprotejat, dar s-a demonstrat ca parazitul Trichomonas vaginalis poate supravietui o perioada scurta de timp si in mediul exterior. Deci este posibil ca infectarea sa se produca si prin contactul cu obiecte infectate: lenjerie, prosoape etc.

Ce stiti despre Papiloma Virus (HPV)?

Papiloma virusul uman (HPV) este un virus ce face parte din grupul papovavirusurilor si produce verucile (negii), inclusiv vegetatiile veneriene. Exista peste 50 de tulpini de HPV - unele tulpini sunt considerate ca fiind implicate in aparitia cancerelor anale si genitale.

Testul Babes Papanicolau este metoda de screening pentru modificarile colului uterin. El poate surprinde cancerul uterin in stadii incipiente si depisteaza unele stari precanceroase.

Virusul se transmite pe cale sexuala cu un partener infectat, prin contact cu tegumentele. Se mai transmite de la mama la fat. Transmiterea prin obiecte de igiena intima nu a fost demonstrata.

Exista tratament pentru HPV? Nu exista. La majoritatea femeilor infectia cu HPV dispare spontan, prin actiunea imunitatii organismului. Tratamentele disponibile se adreseaza modificarilor de la nivelul tegumentelor si mucoaselor cauzate de infectia cu HPV (condiloame, leziuni precanceroase).

Alaturi de testul Babes-Papanicolau, mai exista o modalitate de a preveni cancerul de col uterin: vaccinarea contra infectiei HPV. Vaccinul contra infectiei cu HPV este disponibil in Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”. Vaccinul nu vindeca o infectie cu HPV deja aparuta sau cancerul de col uterin.

Foto: bravonet.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa