Nu neglijati dieta copilului bolnav!

 
Nu neglijati dieta copilului bolnav!
Nu este de conceput ca din dieta curenta a unui copil ce a implinit un an sa lipseasca morcovii, ardeii grasi, tomatele, cartofii, mararul, patrunjelul, soia, pastarnacul, toate fructele autohtone si cele exotice disponibile.

Unele pot fi administrate ca atare, fie singure, fie in salate, altele trebuie supuse prelucrarii termice, iar din altele se pot face sucuri, jeleuri, dulceturi s.a.m.d.

Binevenite sunt si alte legume, insa numai dupa o varsta mai mare a minorului si daca acesta beneficiaza de o stare de sanatate deplina; este cazul spanacului, urzicilor, cepei, usturoiului, vinetelor, prazului, ciupercilor.

Daca plantele enumerate sunt recomandate in scop nutritiv strict, iar altele se adauga unor preparate pentru a imbunatati gustul, exista anumite vegetale-medicament, recomandate in cantitate mai mare cand copilul este bolnav. Sa dam cateva exemple:
  • Morcovii sunt de baza pentru tratarea puseelor diareice ale copiilor mai mari de patru luni. De asemenea, este stiut ca mucilagiul de orez este neintrecut pentru a „strange la burta”. In scop asemanator, in unele tari cu clima calda, se foloseste pulberea de roscove (denumita comercial Arabon).
  • Patrunjelul este folosit in primul rand pentru efectul sau diuretic, imbunatateste digestia si combate durerile gastrice.
  • Semintele de dovleac in stare cruda, eventual zdrobite si amestecate cu putina miere poliflora si lapte, se administreaza in mod traditional pentru a vindeca unele parazitoze intestinale.
  • Pulpa de ananas contine enzime-catalizatori ai reactiilor din organism, putand contribui la combaterea unor alergii.
  • In ce priveste constipatia, se stie ca apa in care au fost lasate la macerat peste noapte cateva prune uscate poate regla tranzitul intestinal. Fireste, aportul consecvent de fibre nedigerabile, provenite atat din fructe si legume, cat, mai ales, din cereale (de preferat nedecorticate) este esential in profilaxia acestei stanjenitoare probleme.
  • Mango, bogat in carotenoide si bioflavonoide, este bun contra oboselii, retonifica, il ajuta pe copil sa-si revina mai rapid din convalescenta si potenteaza sistemul imunitar.
  • Probabil nu stiati, dar spanacul, precum si alte alimente cu un continut ridicat de zinc pot imbunatati capacitatea auditiva, o deficienta in aceasta „zona” fiind deseori asociata cu o carenta in mineralul amintit. Pot chiar inlatura tinitusul.
  • Citricele si fructele de padure autohtone, foarte bogate in acid ascorbic natural - denumit si vitamina antiinfectioasa - se recomanda insistent pentru potentarea rezistentei organismului copiilor la atacurile diverselor infectii, in special in „sezoanele de trecere”.
Foto: www.domnite.ro


Va invitam sa cititi si:




Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa